NETHERLANDS

HAKUNA MATCHA-CHA

21/04/2017

θθ

Iltapäiväteekupposen huuruista heippa. Tämä perjantai jäänee muistiin uutterana kodinlaittamispäivänä: olen aamusta asti kuurannut bränikkää kotikoloamme, nyt onpi aika istahtaa (möyhitylle ja hyvin tuuletetulle) sohvalle ja piilottaa koivet peiton alle.

θθ

Päivän saldo: syväpuhdistetut sängyn patjat (n. 600kpl tuossa jättituplamaco-punkassamme huoh), tampatut ja imuroidut sohvanpäällysteet, yksi kylpyhuonepesu, ruokasoodakerros terassin lattialla (selitys alla), keittiön saarekkeella istumalla syöty pikalounas ja suihkukäynti. Huh. Voisi melkein kutsua täysmittaiseksi työpäiväksi?

Vinkki: osta tokkonen (olen vielä ihan mämmifiiliksissä) ruokasoodaa ja kippaa se tasaiseen tahtiin patjoille. Suosittelen vakaasti kumihanskoja, sillä touhu on mielestäni varsin inhaa. Anna muhia +1h ja imuroi pois. Älä tee kuten minä ja kippaa sitä parvekkeen lattialle. Ai että kun tulee puhdasta! Ja miten a. halpaa, sekä b. ekologista.

Siis. Otin jostain vinkkipirkkasesta vaarin, ja marssin aamulla kauppaan ostamaan sitä ruokasoodaa. Vallan toiset aatokset kuin leipominen mielessäni kuitenkin – netistä opin tuo siivouskikan, jolla saa hyvinkin helposti puhtoiset patjat joilla köllötellä. Omaan muutaman bakteerikammoisen solukon kropassani, joten juoksujalkaa. Kaksi toosaa ja epämääräisen valkoisen tomun peittämää tovia myöhemmin löysin itseni puhtaasta kodista. Ihanuutta. Ostin varoiksi vielä jonkun spray-pullon – eihän mulla siis ole 100% oikeaa aavistustakaan että mitä se oli – hollantini ei sentään ole vielä ihan niin fluenttia heh. Mutta teki tehtävänsä ja raikasti tuota höttöä entisestään. Kelpaa.

Next up: köllöttelyn jatkumista vielä tunnin verran, jonka jälkeen tulee jo lipua perjantain seuraaviin puuhiin. Ah ja pitäisi ehkä myös katsoa peiliin (kääk), vaihtaa siivous-urheiluvaatteet johonkin astetta kunniallisempaan ja lähteä ostamaan metropassia. Kaikki hyvin Amsterdamin (pilvisen) auringon alla.

Hauskuutta viikonloppuihinne.

Bisous, Anni

//

Kids,

Here’s a recipe to what may seem like a disaster but surely is not: put baking soda to your dodgy mattresses, let it sit for +1h and hoover it off. Voilà, sleep in fluffy mattress heaven. That’s what’s been my project today, now is the perfect time to rest my sore soul and feet with this lovely cup of matcha tea and enjoy the cleanliness brought by my rather intensive cleaning methods. Boy it’s good to be home.

 

FOLLOW THE SHENANIGANS

instagram // bloglovin

NETHERLANDS

just landed in a sea of tulips

20/04/2017

⊗⊗⊗

Täällä sitä nyt köllötellään – ikioman kodin (okei vuokramaksuominaisuudella mutta oma se kuitenkin on eikö vain) soffalla. Ensimmäinen asunto sitten vuoden 2014 ja niiden muutaman työharkkakuukauden ajan, jotka vietimme Alexin kanssa ihan kahdestaan asunnossamme Belgiassa. Sen jälkeen, ja sitä ennen, litania kämppiksiä ja erilaisia asumisen muotoja, joten nyt riittää. Honey, we are home.

⊗⊗⊗

Amsterdamin kaupungin varsin visuaalinen ja laajasti nähtävä symboli on kolme rastia. Sen huomasi jopa Ikeassa, jossa oli kaiken sortin mattoa ja fika-kuppia mahtavasti ruksein koristeltuna. En sentään niihin tyytynyt, tänään kun ensimmäisenä virallisena Amsterdamin päivänämme siellä käväisimme.

Meidän kotimme (iik vieläkin menee kylmiksiä jo pelkästä ajatuksesta, niin ihanaa) on puoliksi kalustettu, joten luonnollisesti tarvitsimme sellaista everyday shittiä, joka oli kaiketi helpoin kipaista kuormaan Ikeasta. Kaksi ekaa kertaa: minun eka kerta Ikeassa ilman autoa, Alexin eka kerta koko helvatan Ikeassa. Jännittävää, mutta hurraa: monien parien kompastuskivi ”pakollinen Ikeareissu” oli meille lupsakka elämys kun naureskelimme toistemme sisustusmauille, myötäillen tarpeen tullen.

Muutin siis eilen. Minä ja +30kg saavuimme iltapäivällä ja nyt tässä sitä totutellaan kanssaeloon tuon hurmaavan ruskeasilmäisen miekkosen kanssa. Taattua: lempeää tai virikkeellistä musiikkia sikiää sen tietokoneesta alati, se osaa asetella tiskit koneeseen (sellainenkin on!!) suhteellisen tetrismäisesti tukien OCD:tani heh, se juo kahvia kanssani, sekä sillä on sopivasti silmää sisustuksessa (tennismailaa keskellä olkkarin seinää lukuunottamatta). Tästä tulee ulkomailla-asumisieni parhainta aikaa – mulla on sellainen kutina.

Nyt kiiruhdan Jumbo-nimiseen kauppaan (mini-Prisman tapainen) tutkimaan etikettejä ja etsimään vitamiiniporetabletteja. Eilen ostin sieltä shampanjaa etiketillä 18€. Missä hitossa oikein asun heh.

Iskän sanoin – pitäkää lippu korkealla.

Bisous, Anni

//

Kids,

Welcome to our new flat. I can’t believe we finally made it here – after five years of rather random living arrangements in various cities and countries with a whole lot of flatmates, we are finally at home just the two of us. Here’s a little preview of the current surroundings. It’s super sunny in Amsterdam and it only lifts my spirits even higher than the fact that yesterday I spent 18€ on a reasonably good bottle of champagne. What a marvellous time to be alive.

FOLLOW THE SHENANIGANS

instagram // bloglovin

FINLAND

you can never be overdressed or overeducated

10/04/2017

√√

Täällä yksi töttöröpää, joka juuri juhli valmistumista. Yliopistosta. Minä. Kääks. Nyt alkaa seuraavan kappaleen luku (työn alla: ”elämää filosofian maisterina”).

√√


Voi että oli sitten kerrassaan elämyksellinen valmistujaisbrunssi kotonamme. Perheen kesken, juuri kuten halusin. Ihan silkkaa parhautta; aina perheen kesken juhliessa on pakostikin niitä ketkä ei pääse juhlimaan, mutta tällä kertaa sain kaikki paikalle! Halusin siis järjestää hieman perheemme perinteestä poiketen valmistujaisilleni brunssin. Olen toimelias muija, joten hihat ylös ja hommiin. Aivan huikeeta, upeeta mahtavaa.

Kutsut sain näppäränä entisenä pr-harjoittelijana (hah) tehtyä itse koneella – visuaalinen ilme on aina ollut mulle se yksi tärkeimmistä, joten niistä(kin) piti tulla ihan itteni näköiset. Ainakin vastaanottamieni lämpimien sanojen myötä olivat kyllä ihan mua, kuten olivat juhlatkin. Simple & classic with a twist – eikö siinä olisi jo hyvää elämänfilosoofiaakin.

♦ Brunssin menusta ja täpötöydestä pöydästä löytyi siis vastaavaa settiä: ♦

Croissants, vohvelit, perus leipäsetti & nutellaa

Tabbouleh-salaattia

Tonnikalapiirakkaa

Uunimunakkaita (kinkku & kasvis)

Kylmäsavuhärkä-wrappejä

Vihersalaatti

Uunissa paistettua pekonia

Leikkeleitä

Juustopöytä viikunahillolla

Smoothiet

Herkkupöydästä löytyi siskoni tekemät älyttömän herkulliset mustikkajuustokakut ja läjäpäin ranskalaisia herkkuja (macarons, éclairs-leivokset, tuulihatut). En ole järin fanaattinen juhlamokkafani, joten valkkasin Löfbergin kevyen tummapaahtoisen sumpin ja täytin termarit sillä. Ahmmmm nam. Parhaimpana ja ehkä itseni näköisimpänä tein mimosa-baarin. Tuo klassinen brunssikamu kuului ehdottomasti tähän ehtoopäivään ja silläpä siis kippistelimme alkuunsa. Suosittelen isoihin juhliin esim. Mionetto proseccoa – sitä saa 1,5l ja 0,75l pulloissa! Toimii oikein hyvin ja oli myös maultaankin hyvää.

Fiilis on aika sumuinen tällä hetkellä. Koulut on käyty, lentoliput varattu ja laukut pakkaamatta. Amsterdam – j’arrive next Wednesday! Ihan hullua miten aika on mennyt niin nopeasti. Nyt on jo touhut touhuiltuna ja ”aikuisen” työelämä siintää lähitulevaisuudessa. Elämme jännän äärellä, sillä Alex noutaapi kämpän avaimet tänään (!!!!) ja muuttaa omaan kotikoloomme (ja toivottavasti siivoaa hah). Iloa, helpotusta, jännäämistä, haikeutta – siinäpä se kai kaikessa myllerryksessään.

Muistakaa juhlia saavutuksianne, sitä ei voi koskaan tehdä liikaa.

Bisous, Anni

//

Kids,

Are you ready for this …. I’m now to be called ”Master of Arts” ! Or as in Finnish my degree goes by – Master of Philosophy. What a strange translation. Nevertheless my gruelling studies are now blissfully behind and I’m ready for next adventures. My grand leap of moving to Amsterdam is looming sooner than you’d think: next Wednesday will change this life as it is. I’m so exited, happy, a bit sad as well, relieved – all these not-too-small emotions to deal with. Luckily I had prepared a Mimosa bar for my graduation brunch. Stay gold and don’t you ever forget to celebrate your achievements, big or small.

FINLAND

Know what’s on the menu? – Me-n-u

16/03/2017

ΔΔ

Tällä viikolla kämppikseni kanssa vietämme juhlaviikkoa. Somen otimme haltuumme yhteistuumin #pregraduationcelebration’in myötä. Olemme molemmat suurien jännyyksien äärellä: minä valmistun alle kuukauden päästä ja muutan Amsterdamiin, ihana kuomani taas palautti hänkin gradun ja lähtee Vietnamiin työharkkaan. Kääks. Sopiikin siis juhlia.

ΔΔ

Metkat viikkojuhlamme alkoivat sangen ylväissä merkeissä – päätimme piipahtaa Jyväskylän parhaimmaksi tituleeratussa raflassa lounaalla. (Pro poor student tip: jos haluat käydä hyvin syömässä, mene lounasaikaan. Ruoka on useimmissa hienoissakin paikoissa ihan puolilmaista, mutta yhtä hyvää ja voithan aina kuvitella, että nyt on illallisaika.) Jos et ole aiemmin kuullut Harmoonista, nyt kuulet ja näet. Kunpa voisin kääntää teknologian ainakin 4D:ksi, jotta voisit myös haistaa. Oli muuten aivan upeaa ruokaa ja palvelu meni ihan nappiin, vaikka jouduimme rääkkäämään poikapoloa puhumalla englantia.

lunch harmooni

Harmooni on siis jyväskyläläinen ikivanha ravintola, joka sijaitsee juna-asemaa vastapäätä. Nimensä mukaisesti mesta on vanha Halosen harmoonitehdas, ja moiselle pianofriikille ihan unelma, vaikka itse harmooneja oli näkyvillä vain yksi kipale. Sivujensa mukaan tuo mokoma kansallisromanttinen jugend-pytinki on peräisin 1900-luvun alkupäästä, minusta oli ihanaa huomata että historia on osapuilleen säilynyt myös nykypäivään. Kuulin tarjoilijan kertoilevan helluiselle vanhalle pariskunnalle, että kaikki nämä ruokapöydät ovat yläkerran salin vanhaa lankkulattiaa. Siis ihan oikeasti – miten uskomattoman hienoa?? (Toki toivon, että ovat heiluttaneet tolurättiä ennen heh.) Ainiin, nämä allaolevat tuolit ovat muuten Rivièra Maisonilta – kyllä, kumarruin katsomaan koska haluan ihan samanlaiset omaan keittiööni hahaa.

harmooni jyväskylä

Jossakin vaiheessa kultaisella kuuskytäluvulla paikka on ollut myös ilmeisesti autokorjaamo, onneksi kuitenkin touhu palautui ravintolabusinekseksi. Ruoka on nimittäin aivan mielettömän ihanaa: lähellä tuotettua, laadukkaita raaka-aineita ja erityisbonusta lounasviinistä heh.

lounas paella harmooni

Otimme siis kolmen ruokalajin lounaan. Kuulostanee ehkä kevyeltä hienostolaistouhulta (no sitähän me olemmekin), mutta hei älkööt menkö lokeroimaan liian nopeasti. Myös kolmen kerroksen aterian voi vetäistä nopeasti, kuten juuri tuo vanha pariskunta: sinä aikana kun me joimme kahvit ja jälkkärit, he olivat syöneet koko aterian. Really?? Kyllä silti nauttia kannattaa. Kaikki annokset tulivat ihan uskomattoman nopeaa kyytiä, mutta ei kuitenkaan niin että ei olisi heti jaksanut siirtyä seuraavaan. Ehdit siis hyvin käymään työpäivän lomassa, tai ennen onnikkaan loikkaamista.

harmooni jälkiruoka

Ainiin sanoinko, että lounas maksoi 12,50€? Unbelievable. Otimme myös rohkeasti 16cl valkoviiniä (+8€, lounasviini 8cl=4€), sopi oikein näppärästi kokonaisuuteen. Sanoisin, että kaikinpuolin aika hyvä diili.

Päivän lounaslistalla oli alkupalana Petäjäveden lihapullia (vegelle ruissuikaleinen rouskuva salaatti), pääruoaksi lohi-sinisimpulla-paellaa (to die for), komeuden kruunasi piskuinen pala piirakkaa sitruunahunnulla (muuta en olisi jaksanutkaan). Santsikupin sisältänyt sumppi oikein ihanaa ja täyteläistä (en muista mistä maasta se oli peräisin, mutta kuten kunnon ravintolassa kuuluu, se ei ollut lähelläkään juhlamokkaa). SUOSITTELEN. Menu vaihtuu joka päivä, eli jänniä juttuja vaikka arjen joka lounastimmalle.

harmooni lounas

Onneksi lähdimme juuri Harmooniin juhlaviikkomme ensimmäiselle lounaalle. Lupasimme tulla ensi viikolla takaisin. Ja se varmasti tapahtuu – mikäs sen parempaa, kun juhlia iloa (valmistuminen) ja surua (jälleennäkemisen ajankohta on vielä epätiedossa myyh), kun äärimmäisen herkullisen ruoan äärellä hienoja haarukoita kolistellen. Postauksen lopussa kevennyksenä lounasasuni! Olin erityisen tyytyväinen tekemästäni DIY-ratkaisusta: pujotin hihansuihin satiininauhat.

Bisous, Anni

//

Kids,

Ever around in Finland? More precise, in the heart of the country, in Central Finland? Jyväskylä, the best for excellent cuisine, local style. Harmooni, the piano-like instrument harmonium – is a former piano factory turned restaurant that serves the most marvellous 3-course lunches. For 12,50€ and nope, I’m not kidding. The building dates back to the early 1900s and it’s one of the most beautiful old facades in town. My flatmate and I are celebrating our graduation, and decided to pop in for a little taste explosion and boy were we in the right place: local meatballs (or a salad), salmon/mussels paella and a lemon tart was simply way too delicious. A cheek-blushingly strong recommendation! Here’s the look of the day with a little DIY tip: add a bit of silk to the cuffs and voilà, you have a new shirt.

DIY cuff bows

FOLLOW THE SHENANIGANS

instagram // bloglovin