NETHERLANDS

G(l)uten morgen // Sunday style

21/05/2017

××

Mitä tehdä kun takana on lähes upeutta ja mahtavuutta hipova viikonloppu? No pannareita partsilla, kuinkas muutenkaan. Resepti täydelliseen aamuhetkeen. Muista kuitenkin kohtuus ja tasapaino: jos tahdot koristella ruokasi hienosti, niin kompensoi sitä käyttämällä valmista taikinamixiä. Aina ei tarvitse jaksaa tehdä kaikkea itse.

××

sunday morning

Rentoilua, leffailtaa, spontaania ravintolaillallista terassilla Amsterdamin kanaalien yllä – en voisi parempaa toivoa tämän suhteellisen kankean ja uuvuttavan viikon päätteeksi. Olin alkuviikosta tosi kipeänä ja siis kotona. Kaiken paskimmaksi: uusi pyöräni lähti rosmojen matkaan vain kahdeksan onnellisen päivän jälkeen. Mitäpä siis tässä muutakaan oikein voi kun hemmotella itseään.

sunday breakfast

bananas pancake

Kirjoittelen myöhemmin lisää tuosta mielettömästä ravintolasta jonka löysimme puolivahingossa, nyt nopeita (anteeksi siis verkkaisia – sunnuntaina juuri minkään ei tarvitse olla nopea) fiiliksiä aamupalalta näiltä hoodeilta. Jos on parveke, kata kaikki ruokasi sinne. Älä turhaan nipota, kahvipannun voi ihan hyvin laskea lattialle toviksi. Jokanurkkaa ei tarvitse olla kokoajan suorimassa, eikä tosiaankaan haittaa vaikka parvekkeen pari pientä kukkapuskaa paljastuukin muovikukiksi (kirottu olkoon vuokraisäntämme hortonomimaku huoh). Kaikki aikanaan, nyt ei tarvitse välittää mistään noista. Riittää vaan, että rajaat kuvan oikein.

breakfast in the balcony

breakfast tray

Pakko vielä lisätä: parhautta on poikaystävä, joka antaa minun värkkäillä omia juttujani keittiössä myös sen uhalla, että pannarit vähän viilenevät. Melkolailla naurattaa tuo meidän annosten erinäköisyys. :D Nohh erilaisuus kunniaan!

pancakes

Lempeyttä sunnuntaihin ja intoa uuteen viikkoon!

Bisous, Anni

//

Kids,

Breakfast and pancakes? In the balcony? Oh yes. That’s the only thing I’m asking for, for this glorious Sunday. The weather is looking pretty damn brilliant and the only thing we have on the schedule for today is maybe eat a bit more and go for a walk in the park. After a hectic week with the sick leaves and work and getting my new bike stolen, it’s quite nice just to sit back and relax.

pancakes

FOLLOW THE SHENANIGANS

instagram // bloglovin

NETHERLANDS

Breakfast goals

20/05/2017

××

Se olisi viikonloppu hei. Epäkokonaisia viikkoja tuntuu olevan takana useampia; johtui se sitten pyhäpäivistä tai sairaslomista, kuten nämä taakse painuneet seiskapäivät. Ensi viikko näkyy olevan myös katkonainen, nauttikaamme siis tästä hedonistisesta onnesta, kun saa luksuurisesti vietellä nelipäivisiä työviikkoja (saikku ei kyllä kuitenkaan lukeudu millään muotoa onneen heh mutta keskityn mieluummin kokonaisuuteen).

××

smoothie bowlTässä hieman inspoa viimeaikoijen aamupaloistani. Se on mielestäni elämän yksi tärkeimmistä momenteista: kun aamulla sarastat verhojen lisäksi silmiäsi ensimmäistä kertaa, teet mielestäni päivän relevanteimman päätöksen. Aamupala. Yay or nay?

Juuriltani olen aamupalatyyppi. Kotoa ei koskaan saanut lähteä kääntymättä aamupalapöydän kautta, se oli vissi juttu se. Lapsuudessani aamupalat olivat usein klassista voikkari/jogurtti/muro/karjalanpiirakka-kategoriaa. Ei mitään valittamista sitten millään muotoa, vuodet toisensa perään jaksoin nousta joka aamu ja talsia pyjamassa tukka sykkyrällä istahtamaan keittiön pöydän ääreen.

french toast

french toast (pannulla paahdettu leipä, joka uitettu kananmuna+maitoliemessä, tarjoile banaanin, vaahterasiirapin & kanelikaardemumman kanssa pyjamassa)

Yläaste- ja lukioaikoinani äitini lähti töihin ennen kuutta. Joka ikinen aamu lipuessani keittiöön näin äidin jättämän kirjeen ja termarista löytyi kahvia. Usein (aina) oli myös liedellä kattilassa maailman parasta puuroa (ei mitään gluteenitonta vegaanijuttua vaan reilua voisilmämaitopuuroa). Nyt kun äiti ei ole täällä tämän maailman tantereella enää tekemässä yhtäkään noista asioista, muistelen kaiholla. Mutta onnella. Onni on rakastava äiti ja lapsi joka ymmärtää arvostaa sitä. Myös tuona hetkenä, ei vain tälläi vuosia sen jälkeen.

breakfast smoothie

Anyhow, takaisin tähän vuoteen ja ajatusmaailmaan. Tätänykyä aamupala on lähes poikkeuksetta smoothie eri härpäkkeillä. Viikonloppuisin panostan enemmän, sillä syön yhdessä poikaystäväni kanssa (joka on Ranskassa tottunut seuraavanlaisiin aamuvaihtoehtoihin: a) ei mitään tai b) suklaaleipää/suklaamuroja/jotain makeaa ääh).

eggs benedict

eggs benedict (uppopaistettu muna + kylmäsavulohta + basilikaa omalta partsilta)

Käytän aina samaa peruspohjaa: Alpro jogurttia + 1/2 banaani +macajauhetta. Siihen kaapin sisältöä mukaillen mm. persikkaa, liotettuja pellavan-/chiasiemeniä, kiiviä, mustikoita… Pitää mielen virkeänä kun tekee joka aamulle uuden setin. :) Rakastan smoothien koristelua ja syön lähen poikkeuksetta sen kulhosta. Pro tip: ei kestä yhtään sen kauempaa ripotella siemenet kuppiin riviin kun vaan viskata ne kasalle jos vaan niin haluaa. Tuo niin paljon (ainakin visuaaliselle ihmiselle) iloa ja inspoa, kun on jyvät ja akanat jonossa.

breakfast in bed

Halusin tähän koota kuitenkin useampia eri aamupaloja, kuin vain joka-aamuisia smoothieitani. Vaihtelu tekee oikein hyvää, mutta hyvärytminen arkirutiini on mielestäni ehdoton ja toimii kohdallani lähes moitteetta. Mitä aamupalarutiineja sinulla on?

asparagus toast

Toivottavasti viikonloppusi on yhtä lötkeä kuin ylläposeeraavat parsat ja kananmunat (kuten ne kuuluukin keittää: sisältä löllöt).

Bisous, Anni

//

Kids,

Here’s a little inspo in case you are missing any ideas for glorious breakfast let’s say for Sunday brekkie in bed. My personal favourite is – well – my daily smoothie. Also, especially during the weekends I tend to make a lil more effort and put up a fantastic breakfast/brunch session. Here’s hoping that your weekend is as soft and easy-going as the asparagus pictured above.

FOLLOW THE SHENANIGANS

instagram // bloglovin

NETHERLANDS

Thoughts about moving to Amsterdam

18/05/2017

××

Tuotapikaa kilahtaa ensimmäisen kuukauden virstanpylväs mittariin. Kuukausi Amsterdamilaisena! Ajallahan on tapana kulua vallan vilkasta tahtia, etenkin suurten muutosten ja myllerryksen keskellä, joten tämä ei varsinaisesti päässyt yllättämään. Toisaalta tuntuu että olen ollut täällä vasta päivän, toisaalta kuljen katuja ja käännyn pyörällä oikealle sivukujalle kuin paljasjalkainen amsterdammer.

××

dutch canal

Olen jotenkin tullut siihen tulokseen, että Hollantiin on ulkomaalaisen tosi helppo sopeutua. Tosi helppo ja tosi helppo okei, en voi tietenkään kokonaisvaltaisesti näin julistaa, mutta verraten tämänhetkisiä fiiliksiä entisaikaisiin kokemuksiini (Ranska/Belgia), ynnäykset näyttävät tämänkaltaista tulosta. Maissa on niin paljon eroja, kulttuureissa vivahteita ja ihmisten suhtautumisssa expatteihin pelivaraa. Tässä pääpointtejani so far:

Kieli

Hollannin kieli ei välttämättä mitään kauneinta ole sorisevine ärrineen ja raspautuvine g-kirjaimineen. Totuus on se, että inhosin hollannin kieltä ennen kun varsinaisesti muutin tänne. Ihme saksan, englannin, ruotsin ja jonku käsittämättömän sekoitus, ajattelin. Faktahan on se, että tämä kieli on mitä ihmeellisin ja hämmentävän helppoa välillä ymmärtää. Ja nyt se jopa kuulostaa ihan hauskalta ja kodikkaalta – en malta odottaa että voin aloittaa kielikurssin. Sivumennen sanoen: Hollannissa pärjää englannilla enemmän kuin hyvin. Mutta suurempi fakta on se, että jos meinaat jossain maassa asua, sinähän opettelet (tai ainakin yrität) paikallisen kielen. Et pelleile ruokakaupassa millään hello’lla, vaan annat itelles anteeks ne pienet lausumisvirheet, sillä on suuri kunnianosoitus kun vaivaudut edes yrittää vaikka tiedät että ehkä pakko ei olisi. Kieli on älytön osa ja ovi kulttuuriin, ja saavuttaakseni ihanteellisen integraation tason, haluan ainakin omata perustaidot tästä mokelluksesta.

yellow roses gingham skirt

Sää

Ah, suomalaisen small-talkin lempilapsi. On ehkä stereotyyppistä, että moisella rannikkosväärillä on aina pahansisuinen sää – on totta. Usein sataa tai on ainakin harmaata, mutta voe pojat on niitä kuumiakin päiviä. Aamulla on viileä eli toppatakkia niskaan, iltapäivään (tai tien toiselle puolelle) ehdittyä on hiostavan kuuma. Eli siis aika samaa huttua mitä Suomessa. Muistan kerran kun kotona (Suomessa) etupihalla tuli lunta, takapihalla satoi vettä. Täällä en ole kertaakaan vielä varsinaisesti yllättynyt kelistä, suomalaisen on kodikasta sotkea pyörällä tuulisateessa.

dutch weather

esprit faux fur coat

Ruoka

Niin laatu ja ajat pyörivät samoilla leveleillä kuin kotopuolessa. Lounas ja iltaruoka syödään (Eurooppalaiseen skaalaan nähden) aikaisin. Lounas tosin täällä hyvin standardisti tarkoittaa voikkaria, joka syödään tupperista kauheella kiireellä. Perus? Kaikki maidot ja jogut saa laktoosittomina ja kahvi on lähes vastaavaa tummaa vettä mitä Suomessa. Tosin ruoka on mielestäni edullista ja paikallisella S-etukortilla oikeasti tekeekin jotain. (Lisäkommentti: ja kukat on ihan sika halpoja!!)

dutch cheese funny

trendi iittala nappula

Kansa

Tiedättehän sen perus kansan klassisen ruumiinrakenteen? Noh, täällä keskiverto tallaaja näyttää aika samalta kuin pohjoismaiset kuomamme. Pitkiä hujoppeja, joiden pääkoppaa peittää vaalea olkikatto. En siis välttämättä täällä pomppaa perusjampasta esille kovin helposti. :D Jotenkin olen ajatellut, että pohjoismaiset ovat pitkiä ja kookkaita viikinkien yms. takia. En tiedä mistä merimiehistä nämä siis sikiävät.

Se toinen ilmasto

Täällä kuka tahansa saa olla juuri sellainen kuin oikeasti on. Ei ihan hirveästi kerää paheksuvia katseita, jos päällä on jotain vähän värikkäämpää tai tukasta sojottaa sulkia tai ovat muuten vaan vaikka siniset. Olen nähnyt kaupungilla enemmän käsikkäin käveleviä homopareja kuin koskaan elämässäni (♥!) – ja muutenkin rakkautta osoitetaan ehkä hieman avoimemmin kuin Pohjolassa. Päivässä kuulet arviolta ainakin kolmea eri kieltä, eikä se kerrytä sinulle puhujana arvostelevia tai pälyileviä ”onkohantoikinjokuterroristi”-katseita. Onhan täällä nyt ihan älyttömästi kulttuurista vaihtelua – tarkalleen ottaen 177 eri kansallisuutta ja se taitaa ollakin maailman ykkösluokkaa. Monimuotoisuus näkyy niin katukuvassa kuin esim. ravintolatarjonnassa, sunnuntaitoreissa ja ruokakaupan valikoimassa. Ihan mieletöntä ja ihailtavaa avoimuutta.

omelegg amsterdam

Money

Lopetan listan yhteen negatiiviseen pisteeseen. Välillä turhastuttaa ihan aivottomasti kun täällä Visa Electron / Debit ei kelpaa maksuvälineenä. ”Syytän” pohjoismaista tehokkuutta ja moderniutta kun ollaan moiseen totuttu. :D Kyse on kuitenkin niin monesta ja arvaamattomasta paikasta! Esim. ruokakaupassa on turha kaivaa plastista kuvetta ja ravintoloissa näytetään pitkää naamaa jos kysyt käykö kortti. Ehei. Paikalliset maksavat joko käteisellä tai ”pinnen”-kortilla, mikä on siis Hollantilainen maksukortti. Ilmeisesti se on siis kirjaimellisesti fyysinen maksukortti, jolla ei voi maksaa esim. netissä. Saan omani tilattua vasta kun olen rekisteröitynyt kaupunkiin ja avannut pankkitilin eli viikko vielä käteispelillä. Challenging!

dutch house de pijp

Huh. Toivottavasti ei ollut liian uuvuttavaa luettavaa. :) Jatkan varmasti kakkososalla jahka aikaa kuluu vähän enemmän ja olen saanut observoitua tarkemmin esim. työmaailmaa, pyöräilyn mystistä filosofiaa ja muuta relevanttia. Tuleeko itselle jotain mieleen? Näpyttele alle jos joku pohdituttaa!

Bisous, Anni

//

Kids,

Integrating to a new culture might be a bit of a tricky point in your life but challenge accepted. If you’re looking for an ”easy start”, Netherlands is a good place to start. At least for a Finn – our cultures match pretty nicely. Nevertheless, the open ambience with 177 nationalities guarantee that you are welcomed, just the way you are. Boy oh boy the Dutch are just lovely, me think.

gazelle bike

FOLLOW THE SHENANIGANS

instagram // bloglovin

NETHERLANDS

Life is a soup and I’m a fork

15/05/2017

××

Luoja mikä flunssa. Nyt kutsun apuun kaikki SOS-keinot: millä selättää sitkeän piinaava plenskanpeijooni? Töistä ei tullut yhtikäs mittään, joten täällä sitä kotosalla loikoillaan ja tuijotellaan kuumemittaria. Arhhh.

××

gant sweater

Olipa ainakin ihananihana viikonloppu, rapeasta äänestä huolimatta! Sisulla tallasin pitkinpoikin pitäjää hoidellen turhia arkiasioita kuten ulko-oven avaimen kopioimista ja sitten taas niitä erittäin relevantteja asioita kuten ulkoilmakirppiksellä kiertelyä (Europpan suurin!) ja jätskinsyömistä kunnon tötteröstä. Hitsin hienoa, oon iloinen että asioista voi silti nauttia vaikka olo on (käyttäen ultimate lempparisanontaani) kuin kuraankuolleella kutulla.

gant sweatshirt

Tehtiin vaikka mitä upeita löytöjä – kaikkein koomisimpana ehkä kaksi seuraavaa: 1) kadulta löytynyt kenkähylly (kaksi viikkoa kestänyt ”ikuisuusprojekti”), ja 2) kesän ekat herneet (ne ei kyllä kadulta löytynyt mutta luokittelen ne löydöksi hah // syytän flunssaa metkoista ajatuksista).

gang editor in chief jumper

gant jeans

Okei joo, eipä minusta nyt mitään sen syvempiä ajatuksia irtoa etenkään kun aivot juoksee sellaista laiskansorttista piirileikkiä ja kieli on palanut 90% ajasta kun en malta odottaa että kaiken maailman kuumat juomat jähtyy sen verran että niitä voisi noin vaan juoda.

picnic inside

smoothie bowl

En ole mikään paras tyyppi olla kipeänä. En jaksa makoilua, turhaa lötköilyä kaiken päivää ja ärsyttää lahnattaa paikallaan. Mutta minkäs teet kun et muuta jaksa? Vastaus: sivistän itseäni (=katselen Gossip Girliä) ja virkistän mieltäni (=tuijotan ikkunasta katsellen höytyileviä siitepölytukkoja), unohtamatta saunomista (=kiehuvan kattilan päällä häilyvä pääni toivoo parasta ja koittaa olla katkeroitumatta saunanpuutteesta).

windowsill

Vinkkini: juo kuumia juomia vaikka kyllästyttää (vesi+sitruuna+inkivääri on aika nice), nosta jalat seinälle jotta että verenkierrolle tapahtuisi edes jotain ja heti kun siltä tuntuu niin pistä silmät kiinni. Tuijottele koneelta vaikka kivoja kuvia, kuten tein itse näiden viikonloppukuvien kanssa. Heti jo ainakin sieluntykytys lievenee.

Keep kool.

Bisous, Anni

//

Kids,

When you are ill, don’t do anything. Seriously. Today I came home from work well before noon because you know when you look and sound ill and gross, it’s better just to find solitude. Drink your hot beverages and sing soft kitty – things’ll get better. In the meantime, you can for example sleep and look at some pictures from the better days when you were less ill (and far less dramatic lol).

vegan snacks

FOLLOW THE SHENANIGANS

instagram // bloglovin