Yleinen

heksagonilainen pöytäleikki – GALETTE DES ROIS

06/01/2017

θθ

Olipa mukava ylläri Rantapallolta jakaa juttuni Facebookissa ! Kiitos x Ihana aloitus pyhäviikonlopulle. Tänään onneksi muistin aiheen, josta on jo kauan uudenvuoden jälkeisinä päivinä kirjoitella liittyen Ranskaan ja heidän hupsuihin perinteisiin. Liityhän siis aperitiivipöytääni tuolinjatkeeksi.

θθ

bollinger

Joka loppiainen ranskalaiset perheet osallistuvat metkaan jälkiruokaeventtiin yhdessä nautitun ruoan jälkeen. Perinne on hyvin vanha, ja tällöin juhlitaan kuulemma kolmen tietäjän saapumista Betlehemiin (minen tiedä asiasta mitään, kunhan vaan tutkin asiaa). Joku on nimittäin ostanut soman piiraan nimeltä galette des rois – kuninkaiden kakku – joka sitten porukalla avataan.

Kyseessä ei ole ihan se perinteinen lonkapitko, vaan se sisältää pienen kokoperheen pelin. Kakun sisälle on nimittäin leivottu une fève – pieni amuletti/poletti mikä lie hahmo, joka on leipomosta riippuen aina erilainen. Herkullinen kakku on yleensä maultaan mantelia, omenaa, päärynää jne. ranskalaista klassikkotavaraa. Frangipane-täyte on hyvin yleinen (kerma, johon on vatkattu kimppaan mantelia, munia, sokeria ja voita – miam). Vaikka en liiemmin itse nokkaani lotkauta makealle, pidin tästä aika kovasti. Ja koska olemme Ranskassa, ruokien paradis’ssa, on leipomoita, jotka järjestävät tästä(kin) huikean show’n kilpailuineen ja erityiskakkuineen. Niin ne perinteetkin muuttuvat – nyt niitä näkyy jo DIY versioina esim. cake popseina, kuusen muotoisina ja pieninä kakkusina.

(En voi muuten uskoa, etten ottanut ainuttakaan kuvaa silloin, kun tän koin. Ehkä en kehdannut anoppien silmien edessä alkaa filmaamaan vielä silloin, toista olisi nyt heh. Kuva siis lainattu Pinterestistä.)

galette des rois

Pelin kulku on siis seuraavanlainen:

G A L E T T E  D E S  R O I S

– Pöydän nuorin istuja menee pöydän alle

– Kakku leikataan osiin, jokaiselle syöjälle pala (okei myös pöydän alla kyyhöttävä saanee slaissin)

– Pöydän alla olija huutelee vuoronperään nimiä ja aina sitä mukaa jaetaan kakkupalat

– Se, ketä löytää palastaan kakkuun piilotetun pienen amuletin kruunataan kakun mukana tulleella pahvikruunulla. Kaiken kukkuraksi tuo tiarapää seuraavaksi sitten päättää kuka on hänen, kuninkaan,  kuningatar/kuningas.

Ekaa kertaa pelatessani joulunjälkeisissä tunnelmissa Saint-Raphaëlissa kuningas oli minä, kiitos Alexin pikkuveljen :):):) Hauska perinne, joka on kuulemma ottanut tuulta alleen myös muissa maissa, kuten Belgiassa ja Hollannissa. Tuo lehtevä kakku on kyllä hyvää itsessäänkin jo ilman kruunuleikkejä, että ei mikään ihme. Manteli-everything käy mulle! Joku päivä leivon kyllä itse tälläisen kakun. Olkoon siinä jo lupaus vuodelle 2018.

Oi oisipa nyt minulla tuollainen cake fest. Sen sijaan olen käyttänyt vapaapäiväni (mikä päivä on vapaapäivä kun kaikki on opiskelijalla samanlaisia?!) työhakujuttujen uuvuttavaan täyttämiseen ja urheiluun, heh. Noh, illalla edes juhlaoluselle ihanan Sri Lankalaisen kuomani kanssa pitkästä aikaa. Ihanaa lumiloppiaista!

Bisous, Anni

//

Kids,

Are you aware of the fabulous French tradition of Galette des rois – king’s cake ? It’s a wacky little game you play on Epiphany in basically every single French family. You can buy these beautiful puff pastry cakes in every bakery, and inside they have baked a different little charm. The youngest of the table goes under the table and calls out names, everyones one at a time. You cut a piece of the cake and serve each one, accordingly to the order of the kiddo under the table. The one who finds the trinket becomes the king (and is crowed with the paper crown that comes with the cake) and they get to choose their king/queen. How fun is this ??

FOLLOW THE SHENANIGANS

instagram // bloglovin

Saatat myös pitää näistä

Ei kommentteja

Vastaa