Hyppää sisältöön

Autoloma Turkissa – omatoimimatkailijan opas

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 21.03.2018
Turkki on tunnettu kauniista vuoristomaisemistaan ja hyvistä rannoistaan. Näiden yhdistelmän voi kokea parhaiten, kun alla on oma kulkuneuvo.

Varaudu sosiaaliseen ajotapaan ja valitse kohde fiksusti

Turkin kauniin rannikon lomakohteet tarjoavat katseltavaa muualtakin kuin rantatuolista käsin. Auton vuokraaminen on hyvä tapa saada vapautta lomailuun. Toisin kuin monet uskovat, on autolla ajaminen Turkissa helppoa. Kun on pilkettä silmäkulmassa ja muistaa että sosiaalisuus ohjaa liikennettä usein enemmän kuin säännöt, on ajaminen rannikon lomakohteissa vaivatonta.

Yleisesti Turkin tieverkosto on hyvässä kunnossa ja ajaminen melko vaivatonta. Opasteet ovat selkeät ja liikennevaloja noudatetaan, minkä lisäksi turkkilaisilla teillä käytetään myös vilkkua, joten suomalaiseen liikenteen tottunut pärjää Turkin teillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Maanteillä nopeusrajoitukset ovat tavallisesti 110 kilometriä tunnissa ja kaupunkialueilla 70 kilometriä tunnissa. Ylinopeuden ajaminen on kuitenkin enemmän sääntö kuin poikkeus, sillä harva paikallinen noudattaa nopeusrajoituksia. Siitä huolimatta sakot ovat kovat, sillä ylinopeussakkojen suuruus vaihtelee sadasta eurosta jopa 300 euroon.

Inka KhanjiAutolilijan vinkit Turkkiin
Melko hyväkuntoinen tieverkosto ja selkeät opasteet helpottavat autolomaa Turkissa.

Suomen tavoin liikennenopeuksia valvotaan myös elektronisten tarkastuspisteiden avulla. Auton vuokranneet matkailijat eivät voi luistaa sakoista, sillä autoa palauttaessa vuokraamon työntekijät tarkistavat, onko matkailija saanut ylinopeussakkoja auton vuokra-aikana.

Syrjäisillä seuduilla tiet saattavat olla huonossa kunnossa ja suurimmissa kaupungeissa kuten Istanbulissa ja Ankarassa liikenne on kaoottista. Rauhallista autolomaa kaipaavalle Turkin paras kohdevalinta on etelärannikko tai Keski-Turkin kaupungit.

Suunnittelu säästää aikaa: vuokraa auto etukäteen

Turkista löytyvät kaikki yleisimmät kansainväliset autonvuokraamoketjut. Vuokra-auton hinta on autoluokasta riippuen noin 25-70 euroa päivältä. Lähes kaikilla autovuokraamoilla on englanninkieliset internetsivut, joiden kautta varauksen voi tehdä etukäteen. Hinnat kannattaa vertailla Rantapallon hakukonetta käyttäen.

Varaus kannattaa aina tehdä ennen lähtöä, mikäli haluat varmistaa, että toivottu autotyyppi on saatavilla. Monet autovuokraamot veloittavat lisämaksun, jos auton noutopaikaksi on sovittu lentokenttä, mutta auton nouto heti lentokentältä on usein sujuvin ratkaisu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vuokra-autot ovat Turkissa useimmiten dieselkäyttöisiä. Dieselin hinta on noin 1,5 euroa. Huoltoasemat sijaitsevat valtateiden varrella, joten maaseudulle lähtiessä kannattaa tankata auto etukäteen. Tosin nykyisin monissa pienissä kylissäkin on usein huoltoasema, mutta aina näin ei ole. Ikäraja auton vuokraamiselle on 21 vuotta ja Turkissa ajokortin tulee olla ollut voimassa vähintään vuoden ajan. Jotkin autovuokraamot vaativat noin 15 euron lisämaksun ylimääräisestä kuljettajasta.

Ajaminen Turkissa on kulttuurielämys

Turkkilainen liikennekulttuuri eroaa huomattavasti suomalaisten rauhallisesta ajotyylistä. Paras tapa nähdä turkkilaista “ajokarismaa” on liikkuminen ruuhkassa. Esimerkiksi Antalyan kaupungin liepeillä ei kaistaviivoja erota iltapäivän ruuhka-aikaan: neljälle kaistalle voi parhaimmillaan olla ryhmittynyt jopa kahdeksan autoa. Näiden joukossa puikkelehtivat kypärättömät moottoripyöräilijät ja skootterikuskit saavat hurjapäisetkin autoilijat haukkomaan henkeään.

Turkinkieliset huudahdukset ja aggressiivisenkin oloiset tööttäykset ovat arkipäivää, eikä niistä kannata pahoittaa mieltään. Liikennevalojen odotusaika on suurimmissa risteyksissä merkattu sekuntikelloin ja monet tapaavat lähteä liikkeelle jo sekunteja ennen kuin valo muuttuu vihreäksi.

Inka KhanjiAutolilijan vinkit Turkkiin
Turkin erilaiset maisemat välittyvät parhaiten autolomalla.

Autoa vuokratessa kannattaa huomioida vakuutukset. Vakuutuksen hinta on laajuudesta riippuen noin 10-25 euroa päivässä. Vakuutuksen suhteen kannattaa huomioida myös vuokrausluokka – mitä arvokkaampi autotyyppi on, sitä hinnakkaampi on myös vakuutus. Tavaroita ei kannata jättää näkyville parkkeerattuun autoon. Arvokkaimmat kantamukset on aina hyvä säilyttää hotellin tallelokerossa. Yleisillä parkkipaikoilla on harvoin vartijoita ja vastuu autoon jätetyistä tavaroista on aina tavaroiden omistajalla.

Parkkeeraus onnistuu helpoiten hotellin avulla

Loma-alueilla on verraten vähän yleisiä parkkipaikkoja. Monet hotellit ovat järjestäneet jaetun parkkipaikan naapurihotellien kanssa. Kannattaa kysyä parkkeerausmahdollisuus ja sen hinta hotellilta jo varauksen yhteydessä.

Parkkeeraaminen on suhteellisen halpaa niin loma-alueilla kuin kaupungeissakin. Kaupunkien yleisillä parkkipaikoilla on rahastaja, joka antaa parkkimaksusta kuitin. Hinnat on merkitty pysäköintialueiden yhteydessä oleviin liikennemerkkeihin ja ne ovat tavallisesti tuntiveloitteisia. Pysäköinnistä maksetaan vasta parkkeerauksen päätteeksi, ja maksu suorietaan käteisellä rahastajalle. Maksulliset parkkipaikat tunnistaa ürgetli-liikennemerkistä.

Inka KhanjiAutolilijan vinkit Turkkiin
Auton voi pysäköidä monissa paikoissa maksutta.

Parkkeeraus on melko edullista mutta suurissa kaupungeissa kuten Istanbulissa hinnat ovat noin kaksinkertaiset muihin kaupunkeihin verrattuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Varaa mukaan sanakirja

Valtateiden kunto on suhteellisen hyvä. Maaseudulle mentäessä voi teiden kunto heikentyä jo kilometrin säteellä suuremmilta teiltä. On hyvä ottaa huomioon, että Turkin syrjäisemmillä seuduilla englannin kieltä ei puhuta juuri lainkaan. Rannikolla osataan englannin ohella hyvin saksaa, joten saksan kielen taidosta voi olla hyötyä.

Jotta autoilusta saa kaiken irti, kannattaa varata mukaan sanakirja, reipasta asennetta ja joustavuutta. Turkkilaiset neuvovat autoilijoita mielellään ja yhteisen kielen puuttuessa elekieli näyttelee suurta osaa keskustelussa.

Automatkalla on syytä pitää passi aina käden ulottuvilla, sillä teiden varsilla on lukuisia poliisien tarkastuspisteitä, joihin myös matkailijat voivat joutua.

Hyvien karttojen avulla säästät aikaa ja vaivaa

Autovuokraamoista saa pientä lisämaksua vastaan alueen tiekartaston. Kattavampia karttoja saa tilattua internetistä melko edullisin hinnoin. Internetistä tilatuissa kartoissa on usein myös kohde-esittelyjä ja ajo-ohjeita tunnetuimpien nähtävyyksien luokse. Huomioithan, että nähtävyyksien läheisyydessä parkkimaksut voivat olla suurempia kuin esimerkiksi kaupungeissa.

Inka KhanjiAutolilijan vinkit Turkkiin
Pienissä vuoristokaupungeissa kannattaa varautua paikoin haastaviin ajo-olosuhteisiin.

Autoilu on helpointa, mikäli vuokraat lisäpalveluna navigaattorin. Myös oman navigaattorin mukaan ottaminen on mahdollista, mutta varmista että kaikki tarvitsemasi alueet kuuluvat laitteesi karttapakettiin. Laitteeseen kannattaa päivittää uusimmat karttaversiot juuri ennen lähtöä, jottei reittien suunnitteluun kulu kohtuuttomasti aikaa mahdollisten muutosten vuoksi.

Myös puhelimen navigaattori toimii Turkissa erinomaisesti, kunhan muistat ladata ennen ajomatkan alkua alueen kartat puhelimeesi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue lisää: Road trip Marmariksesta Bodrumiin – kaksi reittiä Turkissa

Teksti: Ninni Hakala ja Inka Khanji
Kuvat: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Raki

Tähän juomaan sinäkin törmäät Turkissa – muista nämä säännöt, jos haluat kokeilla sitä

Turkin ilmasto

Turkin sää – milloin on paras aika matkustaa? Huomioi nämä asiat

Antalyan parhaat nähtävyydet

Antalyan parhaat nähtävyydet – 12 vinkkiä seuraavalle lomalle

Turkkilainen aamiainen

Aloita aamu herkutellen – tällainen on aito turkkilainen aamiainen

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja