Länsimaalaiset ovat tärkeä tulonlähde Santo Domingolle

Päästyäni Santo Domingoon Bavaron Express bussilla otin taksin hotellille. Tinkauksen jälkeen maksoin noin kahdeksan euroa kuskille noin kolmen kilometrin matkasta vanhalla taksin ”rämällä”. Hän ei selvästikään tuntenut vanhaa kaupunkia vaan joutui useampaan kertaan kysymään tietä. Paikalliset eivät yleensä puhu katujen nimistä vaan paikkojen mukaan, esimerkiksi paikka sijaitsee kirkon ja rannan välissä.

Hotellissa vain espanjankielistä palvelua ja kiskontaa

Hotellissa ei kukaan puhunut yhtään englantia, onneksi varaus sentään löytyi. Mikäli yhteistä kieltä ei löydy niin nykyään älypuhelimien käännöskoneet auttavat, näin kerran jouduin tilannetta selvittämään. Halusin vuokrata polkupyörän hotellista, virkailija kertoi hinnaksi 6 usd, totesin ensin ok, edullinen, mutta virkailija tarkensi että hinta on per tunti ei päivä. Seuraavana päivänä vuokrasin pyörän, toinen virkailija sanoi hinnaksi 10 usd/tunti, sanoin että oli sovittu 6 usd/tunti, virkailija sanoi ok. Vuokrasin pyörän ja huomasin että takajarru puuttuu maastopyörästä. Palautessani pyörän mainitsin asiasta myyjälle että pyörä pitää korjata. Hän vain näytti että etujarru toimii! Mitä kiskontaa turisteilta!!! Espanjassa saa samalla hinnalla pyörän vuokrattua koko päiväksi.

Hotellin erikoisuuksia

Hotellihuone oli todella pieni ja vain tuuletin löytyi. Lisäksi yhteiskäytössä ollut kylpyhuoneen kylpyamme oli tässäkin halpishotellissa todella epäsiisti. Sikäli huone oli hintansa arvoinen että paikka sijaitsi vanhassa kaupungissa ja vain kaksi katua rannasta. Lisäksi yhteiskeittiössä oli kaikki tarpeellinen ja siellä tulikin keskusteltua nuoren hollantilaispariskunnan kanssa ja jaettua matkakokemuksia, mukavaa että pystyi edes joidenkin kanssa keskustelemaan. Huomioitavaa on että Dominikaanisessa Tasavallassa on erilaiset sähköpistokkeet kuin Suomessa, joten jouduin ostamaan paikallisesta rautakaupasta adapterin. Erikoista oli että en saanut avainta kuin huoneeseeni. Mikäli lähdin ulos tai palasin hotellille, niin piti vain toivoa että joku on paikalla avaamassa oven minulle, turvallista mutta hankalaa. Kysymyksessä oli pieni perhehotelli.

Rahastusta turistien ruokailulla

Vanhan kaupungin keskustassa, kävelykadulla oli monia ruokaravintoloita joiden terasseilta oli mukava seurata ihmisvilinää. Tosin paikoissa olivat kalliit turistihinnat, ruoka ja juoma yhteensä alkaen yli 10 euroa, hintaa nosti korkea 20 %:n vero. Kolmantena päivänä päätin etsiä edullisen, paikallisten suosiman lounaspaikan ja löysinkin sellaisen tai ainakin suositun. Kukaan ei puhunut englantia paikassa eikä kassahenkilöä näkynyt. Vartija ei ollut tietävinään hintaa, sanoi ehkä seitsemän dollaria. Päätin ruokailla paikassa ja otin seisovasta pöydästä haluamani annoksen, olin tyytyväinen. Otin kuvan ja ruokailin. Lopulta löysin kassahenkilön ja kysyin hintaa, hän sanoi että 13 usd, näytin kuvaa ja kerroin annoksen olleen pieni, myyjä sanoi ok, 10 dollaria, aivan mielivaltaista rahastusta turisteilta!

Jotain edullista löytyi

Paikallisista, yksityisistä pikaruokapaikoista lopulta löysin kohtuuhintaista ruokaa, kana-annos ranskalaisilla ja juoma yhteensä neljä euroa. Santo Domingon keskustassa, vanhan kaupungin ulkopuolella oli tarjolla vaatteita edullisesti halpahalleissa, kolmet farkut yhteensä 24 euroa, en tosin ostanut.

Vanhan kaupungin kierros ”turistijunalla”

Useassa eurooppalaisessakin kaupungissa turisteja kuljettaa kaupungin keskustoissa junan näköinen kulkuneuvo, niin täälläkin. ”Junaa” kutsutaan ”Chu Chu”, lippu maksoi 12 usd, hidasvauhtinen kierros kesti 37 min luvatun 45 min sijasta vaikka olimme kierroksen alussa kauan liikenneruuhkassa. Junassa takanani istui latino pariskunta, ennen liikkeelle lähtöä mies korjasi asentoaan penkillä ja laittoi käsiaseen sivulta selkäpuolelle! Aseista Santo Domingossa näkyi lähes joka vartijalla ja ties kuinka paljon oli muilla paidan alla.

Kysyessäni kuinka pääsen Boca Chican rannalle, niin turisti-infon mies kertoi että ota taksi. En tosiaan ottanut kiskuritaksia matkaa, matkaa kuitenkin 30 km. Pyörävuokraamosta löytyi englantia puhunut työntekijä kertoi kuinka pääsee rannalle.

Käynti Boca Chican hienolla rannalla

Menin puistoon jonka laidalta otin paikallisen, vanhan pikkubussin, hinta yksi euro! Olin ainut valkoihoinen autossa. Rahastaja huusi Boca Chica, Coca Chica! Roikkuen samalla bussin ovesta, bussi pysähtyi missä sattui. Matka kesti 1 h 15 min tietulleineen. Matka kannatti koska Boca Chican ranta oli hienohiekkainen ja ihmisiä mukavasti ei kuitenkaan ruuhkaksi asti. Täällä pääsin rannalla joka paikkaan, rantabaarit olivat auki jokaiselle.  Kaikenlaisia myyjiä oli melko paljon ja ruokapaikoissa oli kalliit turistihinnat, liharuuat 15 – 20 euroa! Söin vasta palattuani Santo Domingoon. Olut oli halpaa, iso kaksi euroa. Takaisin palatessa vaihdoimme pikkubussia ja jostain syystä odotimme varmaan puoli tuntia vaihtopaikalla.

Boca Chican rannalla jouduin todistamaan elämäni ensimmäisen kerran vakavaa onnettomuutta. Huomasin ihmisiä kerääntyneen suureen ympyrään, ymmärsin että kysymyksessä oli hukkumistapaus ja ensiapua oli käynnissä. Lähtiessäni rannalta minua tuli vastaan ambulanssi ”pillit päällä”, joten hukkuneella toivottavasti oli toivoa ja hän jäi henkiin.

Kaikenlaisia rahastusyrityksiä

Katsellessani rannassa patsaita tuli virallinen opas kertomaan lisätietoja. Hän alkoi seuraamaan minua ja kertomaan lisää. Silloin totesin hänelle että minulla ei ole varaa maksaa yksityisoppaasta.

Rannalla istuessani parikin keski-ikäistä naista vuorollaan aloitti yllättäen hieromaan olkapäitäni vaikka en ollut tehnyt elettäkään että olisin kaivannut hierontaa, totesin että en nyt tarvitse hierontaa.

Kävelykadulla katsellessani kenkiä näyteikkunassa tuli paikallinen ”auttamaan”, hän pyysi minua sisälle kauppaan ja kysyi minkä kokoisia kenkiä etsin. Vilkaisin kenkärivistöä ja totesin että ei löydy mieleistä mallia ja poistuin kaupasta. Epätoivoisia rahastusyrityksiä. Laadukkaat nahkakengät maksoivat alkaen 100 euroa, eli vain turisteille ja muutamille paikallisille rikkaille.

Paluuvalmisteluja

Hotellini Santo Domingossa tilasi taksin minulle linja-autoasemalle, taksi maksoi neljä euroa eli puolta vähemmän kuin olin itse maksanut hotellille.

Matkustin mukavasti kolme tuntia Bavaron Express bussilla takaisin Punta Canaan ja palasin samaan hotelliin mistä olin lähtenytkin Santo Domingoon, välillä on mukavaa kun kaikki ei ole uutta eikä tarvitse koko ajan jotain etsiä.

Viimeisenä päivänä Punta Canassa kävin hierojalla naapurihotellissa ennen pitkää lentoa, sain tinkattua 30 min hieronnan 20:lla eurolla. Viimeisenä iltana minulla oli pienet juhlat brasilialaisten kaverien kanssa hotellissani.

Hotellistani minua neuvottiin vaihtamaan bussia Veronissa, näin tekemällä pääsin lentokentälle kahdella eurolla. Lentokentällä söin possuannoksen limun kera, hinta neljä euroa. Tästä voisi ottaa Helsinki – Vantaan lentokenttä. Lentokentällä ennen koneeseen nousua vartija liikkui koiran kanssa, varmaankin huumeiden vuoksi koska mietoja huumeita oli monella paikallisella myytävänä.

Yhteenveto

Matkamessuilla Dominikaanisen Tasavallan osastolla mainostettiin: ”Dominican Republic has it all” pitää paikkansa siinä mielessä että kaikkea on kyllä tarjolla mutta isolla rahalla. Itse en halua istua yli 10 tuntia lentokoneessa ja lomailla kovaan hintaan ”eristettynä” paikallisessa loistohotellissa.

Toivoisin maan kehittyvän niin että paikallisten ei tarvitsisi vedättää turisteja vaan pärjäisivät omilla tuloillaan. Toivottavaa olisi myös ympäristön siistiminen eikä ”manjana” meininki eli tehdään huomenna.

Suositeltavaa on että turisti liikkuu jonkun paikallisen seurassa niin välttyy vedätykseltä. Toisaalta pitää sille paikalliselle sitten maksaa korvaus. Oli turisti sitten espanjankielentaitoien tai ei niin silti valkoinen mies on paikallisten silmissä rikas turisti.

Dominikaanista Tasavaltaa mainostetaan turvallisimpana ja edullisimpana Caribian alueen valtiona. Tuli mieleen että kuinka kalliita ne muut maat ovatkaan. Tämän kokemuksen perusteella suuntaan seuraavan pidemmän loman jonnekin muualle. Eurooppaan matkustaessa säästää paljon lentolipun hinnassa jonka voi sijoittaa tasokkaampaan asumiseen tai retkiin.

Tyypillinen näkymä vanhassa kaupungissa, paljon joutilaita ihmisiä.

Täältä on muinoin puolustettu Santo Domingoa mereltä saapuvilta vihollisilta.

Tämä sotilas on todellakin antanut kaikkensa.

Banaaneita myytävänä.

Tuoretta kalaa myytävänä jokirannassa.

Tästä ruoka-annoksesta pyydettiin ensin 13 usd, tinkauksen jälkeen 10 usd lounasbaarissa!

Lounasbaarin alakerrassa sijaitsi alkoholi- ja sikarimyynti. Kuvassa sikariosasto.

Rantatiellä oli asiallinen pyörätie.

Keskustan kiinalaiskorttelissa oli tarjolla kaikkea halpaa kiinantuontia.

Boca Chican suosittu ranta noin 30 km Santo Domingosta.

Nainen valokuvattavana Boca Chican rannalla.

Onnettomuustilanne Boca Chican rannalla.

Paikallisilla rikkailla oli tämän kaltaisia loistoasuntoja, kuvan asunto lienee jokin hallintorakennus kahdesta lipusta päätellen.

Häätilaisuus kirkossa.

K-18 discon sisäänpääsy, huom. ei aseita!

Santo Domingosta palatessa ennen Punta Canan keskustaa kauppakeskuksessa sijaitsi Ikean myymälä.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin päätin matkani Punta Canassa ennen lentokentälle lähtöä.

Punta Canan eksoottinen terminaali, tosin sisältä ”länsimaalainen”.

Punta Cana – Soveltuu huonosti budjettimatkailijoille

Minulla oli mahdollista viettää kesälomaa parin viikon jakso vain elokuun alussa joten oli todella haastavaa löytää kohtuuhintaista matkaa Dominikaaniseen Tasavaltaan. Halusin matkustaa sinne koska olin lukenut että Dominikaaaninen on edullisin ja turvallisin valtio Caribian maista, en ollut koskaan käynyt missään Keski- tai Etelä-Amerikan maista. Lopulta löysin kohtuuhintaiset lentoliput: lennot Barcelonasta Punta Canaan kaikkine kuluineen 500 euroa, lennot Iberiaan kuuluvalla www.flylevel.com:lla.

Lento Barcelonasta Punta Canaan kesti ”puuduttavat” yhdeksän tuntia. Lopulta päästyämme perille meidän piti lentokentän terminaalissa jonottaa maahantulotarkastuksen vuoksi, lentokoneessa olimme täyttäneet maahantulo- ja tullauskaavakkeet. Lentokentällä ei ole julkisia kulkuneuvoja iltaisin kuten hotellini ehti minulle vastata sähköpostiin. Täten joudun ”pitkin hampain” ottamaan taksin, matkaa Punta Canan hotellilleni oli alle 20 km ja maksoi 30 euroa, kova hinta kehitysmaan hinnaksi.

Majoittautuminen ja ympäristöön tutustuminen

Hotellini Sharon Palm Beach oli perustasoinen hotelli joka sijaitsi mukavasti 100 metriä rannasta. Maksoin neljän yön majoituksesta 97 USD eli runsaat 20 euroa/yö eli kohtuuhinta mielestäni puutteista huolimatta. Huoneessa oli ilmastointi ja netti toimi, tosin jatkossa muutaman kerran yhteys välillä katkesi. Kevyt aamianen sisältyi hintaan, pää-asia että sain aamukahvin.

Hotellistani joku vaativaan makuun tottunut olisi antanut ”tyrmäävän tuomion” koska lämmintä vettä ei tullut, minua se ei haitannut koska oli muutenkin kuuma koko ajan. Kylpyhuoneen kylpyammetta ei varmaan oltu viime viikkoina pesty, empä istunut altaassa vaan otin pikaisen suihkun pari kertaa päivässä. Lakanoita ei vaihdettu neljän päivän aikana, asia sopi minulle koska oli parempi että ei kukaan mennyt huoneeseeni. Hotellia pitävä pariskunta oli ystävällinen ja osasi englantia mikä ei ole lainkaan itsestään selvyys halvoissa hotelleissa Dominikaanisessa Tasavallassa.

Lähin kauppa/baari sijaitsi 200 metrin päässä, ennenkuin ehdein sinne niin jo matkalla moottoripyörä taksi tarjosi mahihuonaa ja maksullisia naisia, rahat pois turistilta meininki! Baariin päästyäni testasin hintatason, iso olut 0,65 l maksoi kaksi euroa, sopiva hinta, olihan paikassa jonkin verran paikallisiakin. Illalla kuulin musiikkia läheisestä loistohotellista, joten ei muuta kuin ääntä kohden. Kierrettyäni tiilimuurin pääsin hotellin sisäänkäynnin luokse. Siellä vartiomies totesi että sorry, vain hotellin asiakkaille, ei muuta kuin takaisin hotelllille.

Lähin pyörävuokraamo oli yli viiden kilometrin päässä joten olin onnekas että sain hotellin sen ainoan, vanhan maastopyörän vuokrattua. Ensin henkilökunta korjasi jarruja jotta uskalsin liikenteeseen. Pyörävuokra oli 1400 pesoa/3 päivää eli noin 10 euroa päivä.

Pyöräilin ensin lähimpään ostoskeskukseen jossa totesin merkkivaatteiden maksavan jopa enemmän kuin Suomessa! Esimerkiksi Tommy Hilfiger polo-paita 95 USD. Hinnat ilmoitettiin dollareina joten ajattelin että Yhdysvaltojen rikkaat turistit ovat liian lähellä Dominikaanista koska voidaan pyytää tuollaisia hintoja. Kahvilassa minulta pyydettiin kahvista neljä euroa! Enpä mennyt toista kertaa. Rannalle pyöräilessäni totesin siellä alkaneen jalkapallokisan, tarkoituksena oli ympäripyörimisen jälkeen ampua pallo minimaaliin. Vapaa-ajan ohjaaja järjesti eri päivinä erilaista ohjelmaa rannalla.

Halutessani nostaa rahaa pankkiautomaatista hotellin ruova neuvoi minua ystävällisesti menemään naapurin loistohotellin sisäänkäynnistä nostamaan rahaa. Mennessäni sinne vartija ohjasi minut naapuriovelle jonka sisäpuolella sijaitsi pankkiautomaatti. Sisäänkäynti oli tarkoitettu hotellin työntekijöille. Katsellessani ympärilleni totesin sen olevan varastoaluetta ja työntekijöiden poistuessa töistä jokainen scannattiin vartijan toimesta. Tuli mieleen verta, hikeä ja kyyneleitä tyylinen työpaikka.

Vastoinkäymisiä rannalla

Rannalla suuntasin hienoja hotellihuoneistoja kohti, ympäristö palmuineen oli todella hieno ja siisti. Nopeasti vartija kuitenkin ilmoitti että ei saa kuvata eikä liikkua alueella jos ei asu hotellissa. Rannalla otin aurinkoa rantapyyhkeen päällä maaten. Kysyin paljonko rantatuoli maksaa, työntekijä vastasi että ne on tarkoitettu vain hotellin asiakkaille, vastasin ok ja suuntasin rantabaariin. Baarin edessä vartija sanoi että baari on vain tarkoitettu vain hotellin asiakkaille. Mikäli liikuit rannalla vähänkin sallitulta alueelta niin vartija vihelsi turistin takaisin ruotuun. Nyt alkoi ”ottamaan pattiin”, mikään ei ole sallittua. Onneksi sentään vaalea hiekka oli pehmeää ja ranta oli loiva joten uiminen lämpimässä vedessä oli mukavaa, kaikkea eivät sentään vartijat onnistuneet pilaamaan.

Seuraavana aamuna heräsin vesisateeseen! Totesin itsekseni että tämä se vielä puuttui. Onneksi sade loppui aamupäivällä. Lähdettyäni pyörällä liikkeelle totesin että Punta Canassa ainakaan viemärit eivät toimi, sadevesi laihehti koko päivän tiellä vaikka aurinko paistoi kuumasti.

Omituisia käytäntöjä

Löytäessäni paikallisten suosiman ruokapaikan menin sinne ruokailemaan seisovasta pöydästä. Kysyin hintaa, kukaan ei osannut englantia tai yrittänyt kertoa hintaa. Lopulta kysyin vartijalta joka totesi että ei tiedä, ehkä 7 euroa, ok, otin ruokaa. Syötyäni löysin lopulta kassahenkilön ja kysyin hintaa. Hän vastasi että 13 USD, näytin ottamaani valokuvaa ruoka-annoksesta ja sanoin että pieni annos johon myyjä vastasi että ok, 10 USD, maksoin summan. Täysin mielivaltaista rahastusta!

Punta Canassa ei ole hotellin rouvan mukaan linja-autopysäkkejä vaan kättä heilauttamalla bussi pysähtyy. Tein näin ja pääsin 5 km:n matkan euron hinnalla Punta Canan linja-autoasemalle. Sieltä lähdin kohti pääkaupunki Santo Domingoa. Matka kesti kolme tuntia ilmastoidussa express bussissa jossa pyöri dvd-elokuvat koko matkan ajan. Matkan hinta oli vain 400 pesoa eli noin kahdeksan euroa, tästä hinnasta ja matkasta sentään tuli hyvä mieli.

Yhteenveto

Punta Canaa ei voi suositella budjettimatkailijalle, kaikki on tehty varakkaan turistin ehdoilla joka asuu loistohotellissa tiilimuurin sisäpuolella. Toisaalta mitä tälläinen turisti näkee todellisesta Dominikaanisesta Tasavallasta? Itse näin sentään monenlaista pyöräilessäni vaikkakin hienojen rantojen ja upean meren lisäksi todelliset nähtävyydet olivat vähissä.

Seuraavassa jutussa kerron kokemuksiani Santo Domingosta.

Millaisia kokemuksia sinulla on Caribian valtioista?

Punta Canan hieno vaaleahiekkainen ranta

Tienvarressa oli kyltti ”shopping center”, aika vaatimaton tosin.

Vaikka ympäristö Punta Canassa on enemmän tai vähemmän rempallaan niin kuvan Casinon kuten myös loistohotellien nurmikot oli hoidettu moitteettomasti.

Paratiisimainen polku loistohotellissa, hetken päästä vartija tuli sanomaan että valokuvaaminen ja kävely alueella muilta kuin hotellien asukkailta on kielletty.

Tämäkin hieno rantabaari oli vain tietyn hotellin asiakkaille.

Aamun sateen jälkeen tie kesti kuivua koko päivän koska viemärit eivät toimineet.

Tälläisiä hökkeleitä oli paljon varsinkin kaupungin ulkopuolella.

Tämäkin upea ranta vain hotellin asukkaille.

Sisäänkäynti Casinolle, vain varakkaille (ja tyhmille). Erään toisen casinon sisäänkäyntiä ei saanut edes kuvata! Vartija oli välittömästi paikalla.

Linja-auton ikkunasta saatoin nähdä tiilimuurin yli ja todeta että uusia loistohotelleja rakennetaan lisää.

Perustasoinen hotellihuoneeni. Ilmastointi puhalsi liiankin kylmää koska sain flunssan.

 

Barcelona ennen terrosti-iskua

Lähdin matkaan Helsinki – Vantaan lentoasemalta, minulla oli Vuelingin lento Barcelonaan. Tiedoksi: lento lähtee terminaali T1:stä, ei T2:sta kuten monet muut ulkomaan lennot. Lentokentällä totesin olutpullon maksavan 9,50 euroa! Lähtipä mihin päin maailmaa tahansa niin ainakin juomien hinnat laskevat rajusti.

Käydessäni Barcelonassa elokuun alkupuolella kahden vuorokauden pikavisiitillä kaikki näytti kaupungissa aurinkoiselta ja hienolta. Olen käynyt kerran aikaisemmin kaupungissa joten osasin suunnitella mitä haluan nähdä ennen lentoa Dominikaaniseen Tasavaltaan.

Lentokentältä Barcelonan keskustaan

Barcelonan lentokentältä, El Brais, kannattaa mennä linja-autoon, Aerobussiin, jolla pääsee kätevästi keskustaan, hinta 5,90. Ensimmäinen pysäkki on Plaza Espanjalla jossa minäkin jäin pois. Takaisin lentokentälle pääsee samalla bussilla, linja A1 menee terminaali T1:een ja linja A2 T2:een.

Majoitus Barcelonassa

Majoittauduin muutama sata metriä Plaza Espanjalta, olin varannut huoneen espanjalaisesta kodista AirBnb:n kautta. Pieni huone yhteiskeittiöineen maksaa noin 20 – 26 euroa/yö keskustan tuntumassa, lähellä julkisia liikenneyhteyksiä. Olin asuntoon tyytyväinen, hyvä sijainti ja netti toimi. Mukavaa että minua oltiin myös vastassa joskus pitää löytää itse avaimet sovitusta paikasta. Hotellit ovat huomattavasti kalliimpia kuin AirBnb majoitus Barcelonassa mutta aina kannattaa vertailla hintoja.

Kaupunkikierros

Mikäli aikaa on rajoitetusti, niin Hop on Hop off bussilla näkee kätevästi kaupungin tärkeimmät nähtävyydet, näin minäkin toimin. Varasin lipun netissä Barcelonan kaupungin sivuilta hintaan 29 euroa -10 % nettitilaus. Monien hienojen nähtävyyksien jälkeen loppumatkasta alkoi satamaan vettä! Muutoin kaupungissa oli yli +30 asteen helle. Illalla kävin kävelykatu La Ramblalla kahvilla. Ajattelin onpa mukavan viihtyisää, paljon ihmisiä, aurinko ei paista mutta sopivan lämmintä. Enpä arvannut mikä trageria paikkaa odotti seuraavalla viikolla. Terroristi tappoi 15 ihmistä autolla ja lukuisat loukkaantuivat.

Käytännön asioita

Pari käytännön asiaakin tuli hoidettua. Lopulta löydettyäni kelloliikkeen pääsin korjauttamaan kelloni hihnan. Liike oli paikallinen Rolex-myyjä joten turvajärjestelyt olivat myös sitä luokkaa. Soitettuani ovikelloa pääsin ensimmäisestä ovesta sisään ja ollessani tuulikaapissa myyjä katsoi ettei minulla ole asetta tai ymv. hän päästi minut toisesta ovesta myymälään. Vaikka kyseessä oli arvokellojen myymälä, niin he eivät veloittaneet minua pikkutyöstä, kiitos heille. Ennen rasittavaa 9 tunnin lentoa Dominikaaniseen kävin vielä hieronnassa, hinta 25 euroa 1 tunti eli kohtuuhinta.

Mikäli Barcelonassa liikkuu pidempään on polkupyörän vuokraus hyvä vaihtoehto. Lähellä Plaza Espanjaa löytyy esimerkiksi pyörävuokraamo Matteo. Pyörän vuokraus maksaa vain 5 euroa/päivä, takuumaksu 50 euroa ennakkoon. Kaupungissa on toimiva metro jolla pääsee helposti paikasta toiseen mutta silloin ei näe maisemia. Nykyään joku saattaa myös pelätä matkustamista metrolla terrorismin pelossa.

Yhteenveto

Kaupungissa rittää nähtävää pitkäksi aikaa joten tekemisen puute ei heti lopu. Kesäaikaan Barcelona on myös rantakaupunki, kaupungissa on useita rantoja. Nopeasti voin mainita muutaman tutustumisen aiheisen paikan: park Guellin puisto (erikoinen, futuristinen), La Sagrada Familian kirkko, Barcelona aquarium (hait ym. meren elävät),  FC Barcelonan jalkapallo-ottelu (pelkkä stadion on jo itsessään nähtävyys).

Barcelona tarjoaa todella paljon nähtävää ja tämän vuoksi elokuussa siellä onkin joissakin paikoissa liikaakin turisteja. Tämän asian terrroristitkin ovat huomanneet, valitettavasti. Toivottavasti  vastaavan kaltaiset iskut eivät toistu, ainakin poliiseja oli entistä enemmän, entistä raskaammin aseistettuna asemilla ja muissa paikoissa missä liikkui paljon ihmisiä. Tämän huomion tein palatessani Dominikaanikaanisesta Tasavallasta Barceloonaan.

Vaikuttaako nyt tehdyt terroristi-iskut sinun matkasuunnitelmiisi?

Lisätietoja: Barcelonan turistitoimiton viralliset kotisivut http://www.barcelonaturisme.com/wv3/en/

Näköala Kansallismuseon rappusilta.

Kansallismuseo.

El Corte Ingles tavaratalo ”Espanjan Stockmann”. Ylimmästä kerroksesta hienot näköalat yli kaupungin.

FC Barcelona jalkapallojoukkueen fanituotemyymälä.

kauppakeskus Arena Plaza Espanjalla.

Näköala kauppakeskus Arenan kattotasanteelta.

Kolumbuksen patsas.

Yksi Barcelonan lukuisista linnoista.

Barcelonasta löytyy myös modernia taidetta.

Gaudin suunnittelma persoonallinen kerrostalo.

Kävelykatu La Rambla päivällä.

kävelykatu La Rambla illalla.

Lordi, ei kun yksi monista katutaiteilijoista kävelykadulla.

Pyörätie rannassa. Nykyään Barcelonassa on myös keskustassa hyviä pyöräteitä.

Barcelonan rantamaisemaa.

Barcelonaan voi tutustua myös meritse.

Katalonian lippu salossa, Espanjan lippu puolitangossa! Katalonialla johon myös Barcelona kuuluu on kovat itsenäistymistoiveet. Oma arvioni: ei tule onnistumaan, mikäli on mediaa uskominen.

Ruokailu on kohtuuhintaista Barcelonassa vaikka asuntojen hinnat ovat nousseet voimakkaasti.

Edulliset lentoliput Dominikaaniseen tasavaltaan Barcelonasta.

Aloitin jo keväällä edullisten lentojen etsimisen Dominikaaniseen tasavaltaan, heti kun sain tietää kesälomani ajankohdan. Erityisesti kaukolennot kannattaa varata kuukausia ennen lähtöä. Etsin lentoja ensin Suomesta ja Ruotsista mutta hinnat olivat +900 euroa, eikä edullisia lentoja löytynyt Englannista, Saksasta tai Belgiasta (vaikka joku antoi vinkin netissä) elokuun alkupuolella.

Lopulta löysin netistä www.flylevel.com sivuston, sieltä sain lennot Barcelona – Punta Cana – Barcelona hintaan 470 euroa. Mikäli olisin voinut vapaasti valita ajankohdan niin esimerkiksi www.eurowings.com sivusto tarjosi lentoja Saksasta Dominikaaniseen tasavaltaan alkaen 170 euroa! Lennot Suomen ja Barcelonan välillä löytyivät helposti Norwegian sivuston kautta, meno-paluu lennot noin 150 euroa. Samalla pääsen tutustumaan aurinkoiseen ja monipuoliseen Barcelonaan.

Matkavalmisteluja Dominikaaniseen tasavaltaan

Dominikaanista tasavaltaa on kehuttu Caribian alueen edullisempana ja turvallisempana valtiona usealla sivustolla joten aloin aloitin tutustumaan kohteeseen tarkemmin internetissä. Matkamessuilla Domikaanisella tasavallalla oli näyttävä osasto josta keräsin muutamia esitteitä ja oppaita. Heidän tunnuslauseensa on ”Dominican Republic – has it all” näyttäisi esitteiden mukaan pitävän paikkansa, niin monipuolinen tarjonta heillä on tarjota turisteille, upeista maisemista puhumattakaan.

Jouduin uusimaan passini koska maahan matkustavalla turistilla pitää olla 6 kuukautta matkan jälkeen voimassa oleva passi. Onneksi nykyään valokuvaamo välittää tiedot poliisille, passihakemuksen voi tehdä valokuvaamosta saadun tunnuksen avulla ja passin voi noutaa esimerkiksi R-kioskista käymättä poliisiasemalla.  Suomen kansalaiset maksavat viisumin korvaavan ”turistikortin” (10 USD) lentokentällä maahan saapuessaan.

Suosittelen varaamaan ainakin vähän paikallista valuuttaa Suomesta lähdettäessä. Koska Dominikaanisen Tasavallan peso ei ole yleinen valuutta, kävin Forexissa tekemässä varauksen valuutasta, joskus kyseinen valuutta voi olla loppu vaihtopisteessä.

Matkavakuutukset ja rokotukset kannattaa tarkistaa että ne ovat voimassa. Itselläni on ympärivuotinen matkavakuutus. Yleensä kannattaa ottaa sellainen jos tekee kaksikin ulkomaan matkaa vuodessa. Eurooppalainen sairasvakuutuskortti kannattaa ottaa mukaan Espanjaan, mikäli jotain sattuu niin kaikki paperityöt hoituvat nopeasti ja helposti. Tämän sai kokea työkaverini Budapestissä jolta kului tunteja jotta saatiin laskutus- ja muut paperiasiat kuntoon.

Majoituksen varasin AirBnb:n kautta Barcelonassa, yksityismajoitus on huomattavasti edullisempaa kuin hotellissa ja mukavampaa kuin yhteismajoitus hostellissa. Dominikaanisessa tasavallassa varasin majoituksen kahdesta hotellista, hotellit ovat siellä edullisia. AirBnb majoitusta löytyy sieltäkin nykyisin.

Tulen majoittautumaan kahdessa kaupungissa. Rantakohteena tunnettuun Punta Canaan ja sieltä jatkan bussilla pääkaupunki Santo Domingoon.

Lisäinfoa

Suomenkielisiä matkaoppaita en ole löytänyt mutta seuraavat oppaat tarjoavat monipuolista tietoa englanniksi:

  • Dominican Republic & Haiti, Lonely Planet
  • Dominican Republic, National Geographic
  • Top 10 Dominican Republic, Eyewitness Travel

Lisätietoa Dominikaanisesta Tasavallasta: www.godominicanrepublic.com

Sivustolla on ladattavia oppaita eri kohteista ja lyhyitä videoita. Varoitus: voi aiheuttaa matkakuumetta Dominikaaniseen tasavaltaan.

Minkälaisia kokemuksia sinulla on Dominikaanisesta tasavallasta? Vai oletko suunnitellut matkaa sinne?

 

 

 

 

 

 

 

 

Santo Domingo lähde: http://citiesoflove.blogspot.fi