Miksi matkustaa Kanariansaarille?

Varasin lennot ”Black Friday” -päivänä tarjoushintaan 170 euroa Helsinki – Las Palmas, meno-paluu. Olin jo syksyllä osannut odattaa tätä päivää joten matkakohde oli jo minulla valittuna kun tarjouspäivä koitti.

Halusin päästä lämpimään kohteeseen kohtuuhintaan ja minulla oli vain viikko lomaa käytettävissä, joten kaukomatkat eivät tulleet tällä kertaa kyseeseen. Manner-Euroopassa on keskitalvella epävakaata ja rantakelejä ei ole Espanjan aurinkorannikollakaan, tulipa muutama viikko sitten Fuengirolassa jopa lunta! Muita kohteita samaan hintaan olisivat olleet parhaimmillaan tarjolla Dubai ja Israel mutta molemmissa eläminen on huomattavasti kalliimpaa, Israelin suurkaupungit ovat hintavertailuissa jopa olleet Helsingiä kalliimpia.

Pidin talvilomani viikko neljä jolloin etukäteen arvioiden on Suomessa talven ikävimmät kelit. Matkustin Norwegian lennolla Las Palmasiin josta otin linja-autokyydin Las Palmasin linja-autoasemalle, San Telmoon. Matkustin bussi n:ro 60:llä ja matka maksoi muutaman euron.

Pikavisiitti Las Palmasissa

Olin varannut majoituksen AirBnb:n kautta, oma huone lähellä SanTelmon asemaa maksoi vain 16 euroa yö ja samaan hintaan sain vuokrata asunnon omistajan maastopyörää! Muutenkin omistaja oli hyvin ystävällinen, hän jopa pyysi kavereiden kanssa retkelle mutta en valitettavasti ehtinyt koska olin vain kaksi päivää Las Palmasissa. San Telmo on keskeinen paikka koska linja-autoasemalta on hyvät yhteydet naapurikaupunkeihin ja kävelykatu Vegueta on lähellä, puiston toisella puolella.

Pyöräilin kaupungin toiseen keskustaan jossa on Santa Catalinan puisto ja kävin turisti-infossa hakemassa esitteitä vaikka kaupunki oli jo minulle ennestään tuttu. Käynti Las Canterasin isolla rannalla oli ”must” olihan Suomen rantakeleistä jo kulunut puoli vuotta. Rannalla ihmiset ottivat aurinkoa tai nauttivat olostaan rantakahviloissa, ei ole ihme että suomen kieltä kuului monta kertaa päivässä, täällä kelpaa viettää talvea.

Las Palmas on viihtyisä kaupunki ja turvalliseksikin mainittu mutta varkaita kannattaa varoa. Pienikin tilaisuus ”tekee varkaan” kaupungissa. Lukitsin vuokrapyöräni asianmukaisesti paksulla kettingillä tolppaan koska majoittani mukaan vaijerilukot katkaistaan pihdeillä. Saavuttuani urheiluhierojalta pyörästäni oli varastettu satula! Joten minun piti mennä polkupyörävuokraamoon ostamaan vähän käytetty satula, sain sen 20 eurolla. Opein että pyörä pitää lukita myös satulasta. Muuten olo oli rentoutunut tunnin tehokkaan hieronnan jälkeen joka maksoi 42 euroa.

Las Palmasista matkustin yhtenä päivänä Teldeen joka on saaren toiseksi suurin kaupunki. Teldessä ei mielestäni ollut muuta mielenkiintoista nähtävää kuin vanhan kaupungin keskustassa sijaitsen ison kirkon takana sijaitseva suuri, hyvin hoidettu puisto runsaine istutuksineen. Turisti-info oli suljettu joten ilman karttaa en viitsinyt lähteä harhailemaan kaupungille riitti kun kävelin hiljaisen kävelykadun päästä päähän.

Suomalaisten suosikkikohde Playa del Ingles

Matkustin San Telmon linja-autoasemalta Playa del Inglesiin pikabussilla matkaan kului aikaa alle tunti ja maksoi vain 5,70. Matkan varrella maisemat olivat karuja kuten muuallakin Gran Canarialla kaupunkien välillä. Saavuin AirBnb:n kautta varaamaani asuntoon joka sijaitsi keskellä Playa del Inglesiä, aivan lähellä sijaitsivat suomalaiset ravintolat Mummola ja Kuparipannu. Yllätyin iloisesti sillä bungalo oli melkein uusi ja moderni sisustukseltaan, minulla oli oma huone yläkerrassa, hinta oli noin 30 euroa/yö.

Kävin vuokraamassa polkupyörän sillä halusin käyttää aikani tehokkaasti ja vierailla myös muissa kaupungeissa. Pyörän vuokra oli 7 euroa/vrk. Playa del Ingles on kuin iso turistikylä jossa viikko kuluu mukavasti kauniista säästä nauttien. Toisaalta kaikki on kalliimpaa kuin Las Palmasissa koska se turistipaikka.

Käydessäni kahdessa isossa kauppakeskuksessa Yumbossa ja Citassa sain niissä suoritettua pienet ostokseni edullisesti. Molemmissa on paljon basaarityyppisiä kauppoja kahviloiden, ravintoloiden ja supermarkettien lisäksi.

Inglesissä on useita suomalaisia ravintoloita ja kahviloita joiden hinnoissa on valitettavasti ”suomilisää”. Ymmärrän asian sillä sesonki kestää vain aikansa ja suomalaisia asiakkaita on rajallinen määrä, mukavaa kuitenkin että tälläisia paikkoja on olemassa. On mukavaa keskustella muiden suomalaisten kanssa varsinkin jos asuu koko talven Kanarialla.

Talviaikaan tunnetut suomalaiset laulajat esiintyvät suomi-baareissa, itse näin Vicky Rostin Iskelmä-baarissa. Lisäksi esimerkiksi Apilaniitty ravintolassa on mahdollista tanssia tanssimusiikkia joka valitettavasti on vähentynyt ravintoloista Suomessa, kuulemma syynä on kalliit esiintyjien palkkiot.

Inglesissä käydessä kannattaa käydä myös saaren eteläkärjessä Maspalomaksen hiekkadyynejä katsomassa, näiden takana sijaitsee pitkä uimaranta. Menin dyyneille ison, valkoisen, Rui-hotelliketjuun kulkevan hotellin läpi.

Muut kaupungit ja Ulvova Mylläri

Inglesistä lähimpään kaupunkiin, San Agustiniin pääsi kätevästi polkupyörällä, lähes koko matkan oli alamäkeä Agustiniin asti. San Agustin on pieni, siisti ja rauhallinen paikka jossa eläkeläiset varmasti viihtyvät, heitä näkyi paljon olevan päiväkävelyllä. Mikäli Inglesin yöelämä ei kiinnosta niin San Agustin on hyvä vaihtoehto lomailla.

Kävin Playa del Inglesistä linja-autolla kolmessa lähellä sijaitsevassa kaupungissa. Matkat kestivät 15 – 40 min suunta ja maksoivat 1,65 – 4 euroa/suunta. Näistä vilkkain, ainakin markkinapäivänä oli Puerto del Mogan, Kanarian Venetsiakin kutsuttu kaupunki. Kaupungin halki kulkee kanavia kuten Venetsiassa. Tämä paikka oli mielenkiintoisempi kuin odotinkaan.

Inglesiä näistä lähinnä oleva kaupunki Arguineguin on hyvin rauhallinen pikkukaupunki. Ranta oli lähes tyhjä, rantakahviloissa oli jonkin verran asiakkaita. Nähtävyyksiä hienon merimaiseman lisäksi ei juuri ollut.

Puerto Rico on myös rantakaupunkina paikka joka elää turismista. Ranta on suosittu ja isot valkoiset talot ovat vallanneet vuorenrinteet. Olin aikaisemmin kuullut kaupungissa sijaitsevasta suomalaisesta ravintolassa Ulvovasta Mylläristä joten oli aika tutustua paikkaan. Ilokseni havaitsin sen olevankin iso paikka ”suomikuppilaksi”. Ravintolalla on iso aurinkoinen terassi toisessa kerroksessa josta on hieno näköala rannalle/merelle. Käydessäni siellä paikalla oli mukavasti porukkaa ja live-musiikkia. Ulvovaa Mylläriä en nähnyt eikä kukaan mukaan ulvonut, kaikki käyttäytyivät asiallisesti.

Yhteenveto

Jokainen varmasti löytää näistä oman suosikkikohteensa. Mikäli itse asuisin pidempään Gran Canarilla asettuisin varmaankin Las Palmasiin josta joskus pilvisenä päivänä voisi käydä linja-autolla Playa del Inglesissä. Keskimäärin Inglesissä on aurinkoisempaa kuin Las Palmasissa. Las Palmas kuitenkin tarjoaa suurkaupunkina kaikki palvelut ja edullisempaan hintaan kuin edellä mainitut pikkukaupungit jotka elävät turismista.

Mikä on sinun suosikkikohteesi Kanariansaarilla?

Linkkejä:

www.laspalmas.fi

www.kanaria24.com

www.playadelingles.fi

www.grancanaria.com

Cita-kauppakeskus, Playa del Ingles

Las Palmasin asuntoni huonoin puoli, useat rappuset.

Moniviikkoiset karnevaalit olivat alkamassa, rakennustyöt käynnissä.

Ei pelkkä hiekkakakku, joku on todella nähnyt vaivaa.

Rantakatu Playa del Inglesissä.

Kävin parturissa, hinta vain 5 euroa.

nelos-lonkero 0,3 h. 1,50 – 1,90 eri kaupoissa. Tämä asia oli Suomessa ”kuuma peruna” koko viime loppuvuoden.

Hyvin hoidettu puisto Teldessä.

Lintuhäkki Telden puistossa.

Kaupungien välillä sijaitseva golf-kenttä.

Huoneeni sijaitsi tässä modernissa bungalossa Playa del Inglesissä.

Asuntoja San Agustinissa. Tuttu näky Inglesiin menijöille.

San Agustin on siisti, rauhallinen pikkukaupunki Playa del Inglesin kupeessa.

Markkinat Puerto del Moganissa.

Kanava Puerto del Moganissa, jota on myös Kanarian Venetsiaksi kehuttu.

Suosittu ranta Puerto Ricossa.

Suomalaisen ravintolan Ulvovan Myllärin iso terassi Puerto Ricossa.

Arguineguinen rantakatu.

Kodittoman vähäiset tavarat, kaikilla ei ole elämä helppoa täälläkään.

Uusia ideoita matkamessuilta

Käydessäni jälleen matkamessuilla Helsingissä kävin katsomassa mitä uutta messuilla oli tarjolla ja olihan siellä. Messuilla oli hyvin edustettuina eri maat ympäri maailmaa. Luonnollisesti kotimaan matkailu oli näyttävästi esillä mutta siihen en ehtinyt tutustumaan kuten en myöskään samaan aikaan järjestettyihin Caravan-messuihin.

Perinteisten maiden markkinontiosastojen lisäksi löytyi eri teemoja. Unkarilainen yritys tarjosi terveysmatkailua, hammaslääkäripalveluita edullisempaan hintaan kuin Suomessa, nähtävänä oli linja-auto, pikavuoro maailman ympäri,  jolla Venäjän läpi matkustamalla pääsi Bangokiin, Thaimaan asti, työvälitystoimisto Barona etsi työntekijöitä Fuengirolaan, Espanjaan. Tänä vuonna ulkomaisten asuntojen myyjät olivat hyvin edustettuina, asuntoja oli tarjolla varsinkin suomalaisten suosimista kohteista etelä-Euroopasta ja Thaimaasta, eniten kohteita oli tarjolla Espanjasta. Eri maiden osastoilla oli hauskoja teemoja, Egyptin osastolla pienoispyramidi, hirviöiden tanssiesityksiä Indonesian osastolla jne.

Osastoilla oli tarjolla mielenkiintoisia esitteitä eri maista. Tarjonta oli kirjavaa, joillakin oli vain perusesite englanniksi tai esitteet olivat kokonaan loppuneet. Toisaalta joillakin mailla oli sekä suomen- että englanninkielisiä esitteitä eri aiheista tarjolla. Järjestetyt opastetut retket ovat varmaan antoisimpia mutta niillle kertyy hintaa helposti muutama tuhat euroa lentoineen ja majoituksineen.

Supertarjouksia lennoista ja majoituksista en löytänyt koska nykyään saa tarjouksia eri kohteista ympäri vuoden. Kilpailu on kovaa joten paljoakaan näiden hintojen alle ei voi myydä.

Itselläni ei ollut aikaa jäädä kuuntelemaan infoa eri maista koska piti lähteä valmistautumaan seuraavan päivän lomalennolle Las Palmasiin, siitä seuraavassa jutussa.

Mikä oli sinusta mielenkiintoisinta matkamessuilla?

Matkamessut olivat tänäkin vuonna suosittu tapahtuma.

Pikavuorolla Bangkokiin.

Unkariin hammashoitoon.

Tanssiesitys Ruandan osastolla.

Töihin Espanjaan Baronan välityksellä.

Egyptin osasto.

Marokkon osasto.

Intian osasto.

Turkki oli messuilla isolla osastolla.

Myös kaukainen Australia oli messuilla mukana. Austraila on varsinkin nuorten suosiossa koska maa tarjoaa nuorille työ- ja lomaviisumeita.

Musiikkiesitys menossa esiintymislavalla.

 

 

Black Friday lentotarjoukset

Yhdysvalloista Suomeen rantautunut ”Black Friday” on yhä suositumpi myös meillä kotimaassa. ”Black Friday” avaa joulumyyntikauden kovilla alennuksilla, näin saadaan ihmiset aloittamaan jouluostosten teko.

Lentotarjoukset

Itseäni kiinnosti Black Friday:n tarjouspäivänä lentotarjoukset, ohessa kootusti www.lentodiilit.fi sivustolta kerätyt tarjoukset.

Lentotarjouksia kannattaa vertailla eri yhtiöiden lisäksi Rantapallon äkkilähtöjen kanssa ja naapurimaiden sivustojen kanssa. Mikäli on asiaa Tukholmaan saa matkan vieläkin edullisemmin, esimerkiksi Ryanair lentää todella edullisesti moneen kohteeseen.

Omat suosikkini

Varasin talvilomamatkan Norwegian -sivuston kautta lennot Las Palmasiin, hinta tammikuun lopulla peruutusturvalla ja muine kuluineen yhteensä 190 euroa. Majoituksen ehdin etsimään myöhemmin, Gran Canarilla on runsaasti AirBnb-majoitusta tarjolla joten varmaakin varaan sitä kautta, viimeksi Las Palmasissa hinta-/laatusuhde oli kohdallaan ja sijaintikin oli hyvällä paikalla.

Kaukomatkoista lennot Hong Kong:iin on mielestäni paras, hinta 345 euroa. Hong Kong:sta on hyvä yhteydet ympäri Aasia, esimerkiksi Air Asialla. Yhdysvaltoihin pääsee tätäkin edullisemmin, toisaalta sinne nykyään jatkuvasti edullisesti lentoja.

Euroopan matkoista tietysti Tallinnan risteily yhdellä eurolla (!), on hinnaltaan lyömätön, tällä hintaa kannattaa panostaa parempaan hotelliin ja laadukkaampaan ruokaan paikan päällä. Norwegian lennot Teneriffalle runsaat 200 euroa ja Lontoo alle sata euroa (meno-paluu) vaikuttavat Las Palmasin lentohintojen perusteella mielenkiintoisimmilta. Kaikkialle Eurooppaan pääsee nyt edullisesti.

Löysitkö sinä matkaa Black Friday -tarjouksista?

Lähde myboardband.co.za

 

Loma-asunto Portugalista – vaihtoehto Espanjalle

Kävin viime viikonloppuna Koti ulkomailta –messuilla Wanhassa Satamassa, Helsingissä. Messuilla oli jälleen runsaasti näytteilleasettajia ympäri maailmaa. Eniten tarjontaa oli Espanjan kohteista mutta loma-asuntoa ulkomailta harkitsevan kannattaa tutustua myös muihin vaihtoehtoihin.

Kävin seminaarissa jossa käsiteltiin asunnon hankkimista Portugalista. Portugalissa pitkään toiminut yrittäjä ja kiinteistövälittäjä Mia Heinonen kertoi asiantuntevasti aiheesta.

Miksi Portugaliin?

Portugalilla on useita etuja joiden vuoksi sinne muuttoa kannattaa harkita. Portugalissa on yli 300 aurinkoista päivää vuodessa, suomalaisia asuu paljon erityisesti Algarven alueella jolloin on mahdollista liittyä erilaisiin kerhoihin (suomi-seura, golf ym.), paikalliset ihmiset ovat ystävällisiä, Portugalissa ei esiinny massaturismia, toimiva joukkoliikenne, kiireetön elämänrytmi, hyvät harrastusmahdollisuudet kuten golf, pyöräily, patikointi, turvallinen ja edullinen maa.

Itse olen kokenut ja lukenut mediasta että Portugali on Länsi-Euroopan edullisin maa, hieman Espanjaa edullisempi. Algarven alueella pärjää myös englannin kielellä.

Kohteen etsintä ja hintataso

– sopivan kohteen etsintä kannattaa aloittaa verkossa

– tämän jälkeen paikanpäälle vertailemaan vaihtoehtoja

– asu vuokralla ensin

– käyttötarkoitus ratkaisee millainen asunto (oma käyttö, sijoitusasunto vai molemmat)

– kerrostalot, luhtiasunnot alk. 70 000 euroa ja rivitalot alk. 150 000 euroa

– sijoitusasunto esimerkki: vuokratulot 10 000 euroa kaksio/vuosi – vero noin 10 %.

Asunnon kulut

Oheiset kulut ovat arvioesimerkkejä:

– vastike 20 – 100,- euroa/kk

– vesi 25,-/kk (2 henkilöä)

– lämmitys talvella 75,- /kk (2 henkilöä)

– TV + netti 18 – 50,-/kk

– kaksion kotivakuutus n. 80,-/kk

Ostoprosessi

– kauppa tehdään kirjallisesti

– useita asiakirjoja tarvitaan

– asianajaja voi tehdä kaupan jolloin toinen asianajaja todistaa tapahtuman

– kauppa tehdään notaarissa

Kaupan kulut

– maksettavaksi tulee varainsiirtovero, maksu notaarissa, leimavero, asianajan palkkio

– tärkeä NIF-veronumero maksaa lisäksi 10 euroa jonka saa heti (toisin kuin Espanjassa)

– koko kaupan kulut yhteensä noin 2 – 8 %

Vuokrataso

Esimerkiksi yhden makuuhuoneen asunto:

– vuokra kesällä 600,- euroa/viikko ja talvella 600,-/kk Algarven alueella.

Muuta

– muista tarkistaa rästimaksut jotta hoitovastikkeet on maksettu asuntoa ostettaessa

– sama asunto voi olla myynnissä monella välittäjällä

– asuntokauppa tehdään tarvittaessa kielenkääntäjän avustuksella (portugali/englanti/suomi) jotta ostaja tietää mitä on ostamassa

– suositeltavaa käyttää apuna asiantuntijaa joka tuntee alueen ja toimii paikan päällä

Suomesta on suoria lentoja sekä Lissaboniin että Algarven Faroon joten loma-asuntoa ulkomailta harkitsevan kannattaa lentää paikanpäälle katsomaan Portugalin asuntotarjontaa tai käydä siellä Espanjan loman yhteydessä. Suorat lennot mahdollistavat myös vaivattoman matkustamisen mikäli asuu osan vuodesta Suomessa ja osan Portugalissa.

Oletko sinä viihtynyt paremmin Portugalissa vai Espanjassa?

Lisätietoja:

http://www.rantapallo.fi/rantalomat/aurinkolomalle-algarveen

https://www.visitportugal.com/en

Algarve, Portugali. Lähde: https://www.ellisrealestateportugal.com