Black Friday lentotarjoukset

Yhdysvalloista Suomeen rantautunut ”Black Friday” on yhä suositumpi myös meillä kotimaassa. ”Black Friday” avaa joulumyyntikauden kovilla alennuksilla, näin saadaan ihmiset aloittamaan jouluostosten teko.

Lentotarjoukset

Itseäni kiinnosti Black Friday:n tarjouspäivänä lentotarjoukset, ohessa kootusti www.lentodiilit.fi sivustolta kerätyt tarjoukset.

Lentotarjouksia kannattaa vertailla eri yhtiöiden lisäksi Rantapallon äkkilähtöjen kanssa ja naapurimaiden sivustojen kanssa. Mikäli on asiaa Tukholmaan saa matkan vieläkin edullisemmin, esimerkiksi Ryanair lentää todella edullisesti moneen kohteeseen.

Omat suosikkini

Varasin talvilomamatkan Norwegian -sivuston kautta lennot Las Palmasiin, hinta tammikuun lopulla peruutusturvalla ja muine kuluineen yhteensä 190 euroa. Majoituksen ehdin etsimään myöhemmin, Gran Canarilla on runsaasti AirBnb-majoitusta tarjolla joten varmaakin varaan sitä kautta, viimeksi Las Palmasissa hinta-/laatusuhde oli kohdallaan ja sijaintikin oli hyvällä paikalla.

Kaukomatkoista lennot Hong Kong:iin on mielestäni paras, hinta 345 euroa. Hong Kong:sta on hyvä yhteydet ympäri Aasia, esimerkiksi Air Asialla. Yhdysvaltoihin pääsee tätäkin edullisemmin, toisaalta sinne nykyään jatkuvasti edullisesti lentoja.

Euroopan matkoista tietysti Tallinnan risteily yhdellä eurolla (!), on hinnaltaan lyömätön, tällä hintaa kannattaa panostaa parempaan hotelliin ja laadukkaampaan ruokaan paikan päällä. Norwegian lennot Teneriffalle runsaat 200 euroa ja Lontoo alle sata euroa (meno-paluu) vaikuttavat Las Palmasin lentohintojen perusteella mielenkiintoisimmilta. Kaikkialle Eurooppaan pääsee nyt edullisesti.

Löysitkö sinä matkaa Black Friday -tarjouksista?

Lähde myboardband.co.za

 

Loma-asunto Portugalista – vaihtoehto Espanjalle

Kävin viime viikonloppuna Koti ulkomailta –messuilla Wanhassa Satamassa, Helsingissä. Messuilla oli jälleen runsaasti näytteilleasettajia ympäri maailmaa. Eniten tarjontaa oli Espanjan kohteista mutta loma-asuntoa ulkomailta harkitsevan kannattaa tutustua myös muihin vaihtoehtoihin.

Kävin seminaarissa jossa käsiteltiin asunnon hankkimista Portugalista. Portugalissa pitkään toiminut yrittäjä ja kiinteistövälittäjä Mia Heinonen kertoi asiantuntevasti aiheesta.

Miksi Portugaliin?

Portugalilla on useita etuja joiden vuoksi sinne muuttoa kannattaa harkita. Portugalissa on yli 300 aurinkoista päivää vuodessa, suomalaisia asuu paljon erityisesti Algarven alueella jolloin on mahdollista liittyä erilaisiin kerhoihin (suomi-seura, golf ym.), paikalliset ihmiset ovat ystävällisiä, Portugalissa ei esiinny massaturismia, toimiva joukkoliikenne, kiireetön elämänrytmi, hyvät harrastusmahdollisuudet kuten golf, pyöräily, patikointi, turvallinen ja edullinen maa.

Itse olen kokenut ja lukenut mediasta että Portugali on Länsi-Euroopan edullisin maa, hieman Espanjaa edullisempi. Algarven alueella pärjää myös englannin kielellä.

Kohteen etsintä ja hintataso

– sopivan kohteen etsintä kannattaa aloittaa verkossa

– tämän jälkeen paikanpäälle vertailemaan vaihtoehtoja

– asu vuokralla ensin

– käyttötarkoitus ratkaisee millainen asunto (oma käyttö, sijoitusasunto vai molemmat)

– kerrostalot, luhtiasunnot alk. 70 000 euroa ja rivitalot alk. 150 000 euroa

– sijoitusasunto esimerkki: vuokratulot 10 000 euroa kaksio/vuosi – vero noin 10 %.

Asunnon kulut

Oheiset kulut ovat arvioesimerkkejä:

– vastike 20 – 100,- euroa/kk

– vesi 25,-/kk (2 henkilöä)

– lämmitys talvella 75,- /kk (2 henkilöä)

– TV + netti 18 – 50,-/kk

– kaksion kotivakuutus n. 80,-/kk

Ostoprosessi

– kauppa tehdään kirjallisesti

– useita asiakirjoja tarvitaan

– asianajaja voi tehdä kaupan jolloin toinen asianajaja todistaa tapahtuman

– kauppa tehdään notaarissa

Kaupan kulut

– maksettavaksi tulee varainsiirtovero, maksu notaarissa, leimavero, asianajan palkkio

– tärkeä NIF-veronumero maksaa lisäksi 10 euroa jonka saa heti (toisin kuin Espanjassa)

– koko kaupan kulut yhteensä noin 2 – 8 %

Vuokrataso

Esimerkiksi yhden makuuhuoneen asunto:

– vuokra kesällä 600,- euroa/viikko ja talvella 600,-/kk Algarven alueella.

Muuta

– muista tarkistaa rästimaksut jotta hoitovastikkeet on maksettu asuntoa ostettaessa

– sama asunto voi olla myynnissä monella välittäjällä

– asuntokauppa tehdään tarvittaessa kielenkääntäjän avustuksella (portugali/englanti/suomi) jotta ostaja tietää mitä on ostamassa

– suositeltavaa käyttää apuna asiantuntijaa joka tuntee alueen ja toimii paikan päällä

Suomesta on suoria lentoja sekä Lissaboniin että Algarven Faroon joten loma-asuntoa ulkomailta harkitsevan kannattaa lentää paikanpäälle katsomaan Portugalin asuntotarjontaa tai käydä siellä Espanjan loman yhteydessä. Suorat lennot mahdollistavat myös vaivattoman matkustamisen mikäli asuu osan vuodesta Suomessa ja osan Portugalissa.

Oletko sinä viihtynyt paremmin Portugalissa vai Espanjassa?

Lisätietoja:

http://www.rantapallo.fi/rantalomat/aurinkolomalle-algarveen

https://www.visitportugal.com/en

Algarve, Portugali. Lähde: https://www.ellisrealestateportugal.com

Asunto ulkomailla voi olla myös tuottava sijoitus

Käydessäni viikonloppuna ”Koti ulkomailla” -messuilla osallistuin siellä mielenkiintoiseen ”Asunto ulkomailla voi olla myös tuottava sijoitus” -seminaariin. Tilaisuudessa Pasi Laine kertoi asiantuntevasti eri sijoitusmahdollisuuksista.

Eri kohteet Euroopassa sijoittajan näkökulmasta

Esittely painottui Espanjaan koska se on edelleen suomalaisten suosikkikohde, erityisesti Aurinkorannikko on suosittu kohde sijoittajille. Barcelona on suosittu lomakohde mutta nykyään asuntojen hinnat ovat kalliita. Malagan suosio on kasvussa, jopa vanhasta kaupungista löytyy kohtuuhintaisia kohteita. Torreviejasta löytyy edullisia kohteita ja tarjolla on myös paljon uudiskohteita.

Espanjassa hinnat ovat kohonneet jo vuosia, esimerkiksi suomalalaisten suosimassa Fuengirolassa hinnat ovat nousseet jopa 10 % vuodessa. Tosin vielä ollaan viime vuosikymmenen hinnoista jäljessä, joten kasvun varaa näyttäisi olevan.

Muista maista Portugalin loma-asuntojen kysyntä on vakaata, asuntoja myydään tasaiseen tahtiin. Kroatian suosio on kasvussa ja Italiasta voi tehdä löytöjä varsinkin taloista, tämä tosin vaatii jonkin verran työtä jotta sopiva asunto löytyy.

Vuokrataso Espanjassa

Fuengirola – Benelmadena alue, 2:n makuuhuoneen kerrostalo-asunto

kallis sesonkiaika kesällä         650 – 850 euroa viikko

halpa sesonkiaika talvella       650 – 850 euroa kuukausi

Torrevijan alue, 2:n makuuhuoneen kerrostalo-asunto

kallis sesonkiaika kesällä         990 euroa/kk  390 euroa/viikko

halpa sesonkiaika talvella       880 euroa/kk 280 euroa/viikko

Suositeltavaa on tehdä talvikaudella vuokrasopimus 1-3 kk tai 11 kk kiinteään hintaan. Kulut asuntojen omistajille ovat huomattavasti pienemmät kuin Suomessa, esimerkiksi yhtiövastike 50 – 100 euroa/kk.

Huomioitavaa vuokrauksessa

 • tee kirjallinen sopimus
 • asunnon varustetaso
 • vuokravälityspalkkio 15 – 20 % tai ½ kk:n vuokra
 • rekisteröityminen vuokrauksessa, tehtävä jos vuokraa alle 2 kuukaudeksi (täyttää vaatimukset: kohteessa ilmastointi, lämmitys, netti, ensiapupakkaus ym.)
 • kuka maksaa mitkäkin kulut
 • etsi kunnon yhteistyökumppani
 • riittävä kalustus/varusteet (mikro, kahdet liinavaatteet ym.)

Hankinta arvonnousua silmällä pitäen

 • SIJAINTI on tärkein asia
 • hyvä alue
 • kulkuyhteydet
 • merinäköala
 • isot huoneet
 • etelä-länsi suunta
 • autopaikka, varasto, uima-allas
 • hyvä taloyhtiö (community)
 • uudiskohteilla kova kysyntä. Ostamalla ennakkoon mahdollista saada 10 – 15 %:n alennus.

Espanjassa ei juuri koskaan ole putkiremonttitarvetta asunnoille. Tällä hetkellä ei ole enää jäljellä pankkien lunastamia edullisia asuntoja  tai jos löytyy niin ne ovat ongelmallisia (huono sijainti ym.) Lainaa on mahdollista saada 50 % asunnon hinnasta (70 % jos asuu pysyvästi Espanjassa).

Asunnon jalostaminen (osto-saneeraus-myynti)

 • Espanjassa on edullista tehdä remontti , jo 10 000 eurolla uusi keittiö ja kylpyhuone.
 • Remonttikustannukset ovat ¼  Suomen hinnoista
 • Muista sijainti kohdetta hankkiessa
 • ilmastointi ja lämmitys asunnossa kuntoon
 • stailaa asunto scandinaaviseen tyyliin
 • mikäli nyt saa ostaa edullisesti, niin asunnon voi laittaa vuokralle ja odottaa että markkinahinnat nousevat ja myy vasta myöhemmin
 • asuntojen kulut hankintahinnan lisäksi: uudet kohteet 13 – 14 % ja vanhat kohteet 8 %.
 • suomalaisia laki- ja asiointitoimistoja löytyy runsaasti Espanjasta
 • varaa 5 – 10 % marginaali kuluille
 • sopivia kohteita jalostukseen ovat 2 – 3 makuuhuoneen asunnot
 • Espanjassa ostaja ottaa kotivakuutuksen. Vakuutus on edullinen, alle 200 euroa/vuosi.
 • Taloyhtiö ottaa vakuutuksen kiinteistölle (vakuutus kattaa vesivahingot ym.)

Yhteenveto

Sijoitusasunto ulkomailta voi olla hyvin tuottoisa kohde mutta asiaan kannattaa perehtyä huolella asiantuntijan kanssa joka tuntee alueen ja osaa kielen. Tuoton kannattavuuteen vaikuttaa moni asia, paljonko itse aikoo asua kohteessa vuosittain, kuinka paljon voi laittaa omaa rahaa/lainarahaa ja kuinka pitkäksi aikaa on valmis investoimaan kohteeseen jne. Suositeltavaa on myös tutustua ympäristöön ja jos mahdollista niin asua ensin vuokralla alueella.

Kiinnostaako sinua asuntosijoittaminen kotimaassa tai ulkomailla?

Koti ulkomailla -messut vähän ennen loppumista.

 

Länsimaalaiset ovat tärkeä tulonlähde Santo Domingolle

Päästyäni Santo Domingoon Bavaron Express bussilla otin taksin hotellille. Tinkauksen jälkeen maksoin noin kahdeksan euroa kuskille noin kolmen kilometrin matkasta vanhalla taksin ”rämällä”. Hän ei selvästikään tuntenut vanhaa kaupunkia vaan joutui useampaan kertaan kysymään tietä. Paikalliset eivät yleensä puhu katujen nimistä vaan paikkojen mukaan, esimerkiksi paikka sijaitsee kirkon ja rannan välissä.

Hotellissa vain espanjankielistä palvelua ja kiskontaa

Hotellissa ei kukaan puhunut yhtään englantia, onneksi varaus sentään löytyi. Mikäli yhteistä kieltä ei löydy niin nykyään älypuhelimien käännöskoneet auttavat, näin kerran jouduin tilannetta selvittämään. Halusin vuokrata polkupyörän hotellista, virkailija kertoi hinnaksi 6 usd, totesin ensin ok, edullinen, mutta virkailija tarkensi että hinta on per tunti ei päivä. Seuraavana päivänä vuokrasin pyörän, toinen virkailija sanoi hinnaksi 10 usd/tunti, sanoin että oli sovittu 6 usd/tunti, virkailija sanoi ok. Vuokrasin pyörän ja huomasin että takajarru puuttuu maastopyörästä. Palautessani pyörän mainitsin asiasta myyjälle että pyörä pitää korjata. Hän vain näytti että etujarru toimii! Mitä kiskontaa turisteilta!!! Espanjassa saa samalla hinnalla pyörän vuokrattua koko päiväksi.

Hotellin erikoisuuksia

Hotellihuone oli todella pieni ja vain tuuletin löytyi. Lisäksi yhteiskäytössä ollut kylpyhuoneen kylpyamme oli tässäkin halpishotellissa todella epäsiisti. Sikäli huone oli hintansa arvoinen että paikka sijaitsi vanhassa kaupungissa ja vain kaksi katua rannasta. Lisäksi yhteiskeittiössä oli kaikki tarpeellinen ja siellä tulikin keskusteltua nuoren hollantilaispariskunnan kanssa ja jaettua matkakokemuksia, mukavaa että pystyi edes joidenkin kanssa keskustelemaan. Huomioitavaa on että Dominikaanisessa Tasavallassa on erilaiset sähköpistokkeet kuin Suomessa, joten jouduin ostamaan paikallisesta rautakaupasta adapterin. Erikoista oli että en saanut avainta kuin huoneeseeni. Mikäli lähdin ulos tai palasin hotellille, niin piti vain toivoa että joku on paikalla avaamassa oven minulle, turvallista mutta hankalaa. Kysymyksessä oli pieni perhehotelli.

Rahastusta turistien ruokailulla

Vanhan kaupungin keskustassa, kävelykadulla oli monia ruokaravintoloita joiden terasseilta oli mukava seurata ihmisvilinää. Tosin paikoissa olivat kalliit turistihinnat, ruoka ja juoma yhteensä alkaen yli 10 euroa, hintaa nosti korkea 20 %:n vero. Kolmantena päivänä päätin etsiä edullisen, paikallisten suosiman lounaspaikan ja löysinkin sellaisen tai ainakin suositun. Kukaan ei puhunut englantia paikassa eikä kassahenkilöä näkynyt. Vartija ei ollut tietävinään hintaa, sanoi ehkä seitsemän dollaria. Päätin ruokailla paikassa ja otin seisovasta pöydästä haluamani annoksen, olin tyytyväinen. Otin kuvan ja ruokailin. Lopulta löysin kassahenkilön ja kysyin hintaa, hän sanoi että 13 usd, näytin kuvaa ja kerroin annoksen olleen pieni, myyjä sanoi ok, 10 dollaria, aivan mielivaltaista rahastusta turisteilta!

Jotain edullista löytyi

Paikallisista, yksityisistä pikaruokapaikoista lopulta löysin kohtuuhintaista ruokaa, kana-annos ranskalaisilla ja juoma yhteensä neljä euroa. Santo Domingon keskustassa, vanhan kaupungin ulkopuolella oli tarjolla vaatteita edullisesti halpahalleissa, kolmet farkut yhteensä 24 euroa, en tosin ostanut.

Vanhan kaupungin kierros ”turistijunalla”

Useassa eurooppalaisessakin kaupungissa turisteja kuljettaa kaupungin keskustoissa junan näköinen kulkuneuvo, niin täälläkin. ”Junaa” kutsutaan ”Chu Chu”, lippu maksoi 12 usd, hidasvauhtinen kierros kesti 37 min luvatun 45 min sijasta vaikka olimme kierroksen alussa kauan liikenneruuhkassa. Junassa takanani istui latino pariskunta, ennen liikkeelle lähtöä mies korjasi asentoaan penkillä ja laittoi käsiaseen sivulta selkäpuolelle! Aseista Santo Domingossa näkyi lähes joka vartijalla ja ties kuinka paljon oli muilla paidan alla.

Kysyessäni kuinka pääsen Boca Chican rannalle, niin turisti-infon mies kertoi että ota taksi. En tosiaan ottanut kiskuritaksia matkaa, matkaa kuitenkin 30 km. Pyörävuokraamosta löytyi englantia puhunut työntekijä kertoi kuinka pääsee rannalle.

Käynti Boca Chican hienolla rannalla

Menin puistoon jonka laidalta otin paikallisen, vanhan pikkubussin, hinta yksi euro! Olin ainut valkoihoinen autossa. Rahastaja huusi Boca Chica, Coca Chica! Roikkuen samalla bussin ovesta, bussi pysähtyi missä sattui. Matka kesti 1 h 15 min tietulleineen. Matka kannatti koska Boca Chican ranta oli hienohiekkainen ja ihmisiä mukavasti ei kuitenkaan ruuhkaksi asti. Täällä pääsin rannalla joka paikkaan, rantabaarit olivat auki jokaiselle.  Kaikenlaisia myyjiä oli melko paljon ja ruokapaikoissa oli kalliit turistihinnat, liharuuat 15 – 20 euroa! Söin vasta palattuani Santo Domingoon. Olut oli halpaa, iso kaksi euroa. Takaisin palatessa vaihdoimme pikkubussia ja jostain syystä odotimme varmaan puoli tuntia vaihtopaikalla.

Boca Chican rannalla jouduin todistamaan elämäni ensimmäisen kerran vakavaa onnettomuutta. Huomasin ihmisiä kerääntyneen suureen ympyrään, ymmärsin että kysymyksessä oli hukkumistapaus ja ensiapua oli käynnissä. Lähtiessäni rannalta minua tuli vastaan ambulanssi ”pillit päällä”, joten hukkuneella toivottavasti oli toivoa ja hän jäi henkiin.

Kaikenlaisia rahastusyrityksiä

Katsellessani rannassa patsaita tuli virallinen opas kertomaan lisätietoja. Hän alkoi seuraamaan minua ja kertomaan lisää. Silloin totesin hänelle että minulla ei ole varaa maksaa yksityisoppaasta.

Rannalla istuessani parikin keski-ikäistä naista vuorollaan aloitti yllättäen hieromaan olkapäitäni vaikka en ollut tehnyt elettäkään että olisin kaivannut hierontaa, totesin että en nyt tarvitse hierontaa.

Kävelykadulla katsellessani kenkiä näyteikkunassa tuli paikallinen ”auttamaan”, hän pyysi minua sisälle kauppaan ja kysyi minkä kokoisia kenkiä etsin. Vilkaisin kenkärivistöä ja totesin että ei löydy mieleistä mallia ja poistuin kaupasta. Epätoivoisia rahastusyrityksiä. Laadukkaat nahkakengät maksoivat alkaen 100 euroa, eli vain turisteille ja muutamille paikallisille rikkaille.

Paluuvalmisteluja

Hotellini Santo Domingossa tilasi taksin minulle linja-autoasemalle, taksi maksoi neljä euroa eli puolta vähemmän kuin olin itse maksanut hotellille.

Matkustin mukavasti kolme tuntia Bavaron Express bussilla takaisin Punta Canaan ja palasin samaan hotelliin mistä olin lähtenytkin Santo Domingoon, välillä on mukavaa kun kaikki ei ole uutta eikä tarvitse koko ajan jotain etsiä.

Viimeisenä päivänä Punta Canassa kävin hierojalla naapurihotellissa ennen pitkää lentoa, sain tinkattua 30 min hieronnan 20:lla eurolla. Viimeisenä iltana minulla oli pienet juhlat brasilialaisten kaverien kanssa hotellissani.

Hotellistani minua neuvottiin vaihtamaan bussia Veronissa, näin tekemällä pääsin lentokentälle kahdella eurolla. Lentokentällä söin possuannoksen limun kera, hinta neljä euroa. Tästä voisi ottaa Helsinki – Vantaan lentokenttä. Lentokentällä ennen koneeseen nousua vartija liikkui koiran kanssa, varmaankin huumeiden vuoksi koska mietoja huumeita oli monella paikallisella myytävänä.

Yhteenveto

Matkamessuilla Dominikaanisen Tasavallan osastolla mainostettiin: ”Dominican Republic has it all” pitää paikkansa siinä mielessä että kaikkea on kyllä tarjolla mutta isolla rahalla. Itse en halua istua yli 10 tuntia lentokoneessa ja lomailla kovaan hintaan ”eristettynä” paikallisessa loistohotellissa.

Toivoisin maan kehittyvän niin että paikallisten ei tarvitsisi vedättää turisteja vaan pärjäisivät omilla tuloillaan. Toivottavaa olisi myös ympäristön siistiminen eikä ”manjana” meininki eli tehdään huomenna.

Suositeltavaa on että turisti liikkuu jonkun paikallisen seurassa niin välttyy vedätykseltä. Toisaalta pitää sille paikalliselle sitten maksaa korvaus. Oli turisti sitten espanjankielentaitoien tai ei niin silti valkoinen mies on paikallisten silmissä rikas turisti.

Dominikaanista Tasavaltaa mainostetaan turvallisimpana ja edullisimpana Caribian alueen valtiona. Tuli mieleen että kuinka kalliita ne muut maat ovatkaan. Tämän kokemuksen perusteella suuntaan seuraavan pidemmän loman jonnekin muualle. Eurooppaan matkustaessa säästää paljon lentolipun hinnassa jonka voi sijoittaa tasokkaampaan asumiseen tai retkiin.

Tyypillinen näkymä vanhassa kaupungissa, paljon joutilaita ihmisiä.

Täältä on muinoin puolustettu Santo Domingoa mereltä saapuvilta vihollisilta.

Tämä sotilas on todellakin antanut kaikkensa.

Banaaneita myytävänä.

Tuoretta kalaa myytävänä jokirannassa.

Tästä ruoka-annoksesta pyydettiin ensin 13 usd, tinkauksen jälkeen 10 usd lounasbaarissa!

Lounasbaarin alakerrassa sijaitsi alkoholi- ja sikarimyynti. Kuvassa sikariosasto.

Rantatiellä oli asiallinen pyörätie.

Keskustan kiinalaiskorttelissa oli tarjolla kaikkea halpaa kiinantuontia.

Boca Chican suosittu ranta noin 30 km Santo Domingosta.

Nainen valokuvattavana Boca Chican rannalla.

Onnettomuustilanne Boca Chican rannalla.

Paikallisilla rikkailla oli tämän kaltaisia loistoasuntoja, kuvan asunto lienee jokin hallintorakennus kahdesta lipusta päätellen.

Häätilaisuus kirkossa.

K-18 discon sisäänpääsy, huom. ei aseita!

Santo Domingosta palatessa ennen Punta Canan keskustaa kauppakeskuksessa sijaitsi Ikean myymälä.

Näihin kuviin, näihin tunnelmiin päätin matkani Punta Canassa ennen lentokentälle lähtöä.

Punta Canan eksoottinen terminaali, tosin sisältä ”länsimaalainen”.