Halvimmat matkakohteet tänä vuonna maailmassa

Maailmalle voi nykyään lentää edullisesti moneen kohteeseen mutta eläminen kohteessa voi olla kallista, ohessa Skyscanner-sivuston kirjoittama juttu maailman edullisimmista kohteista.

Itse olen samaa mieltä kohteista vaikka en ole kuin muutamissa niistä käynyt. Maailmassa on tietysti paljonkin edullisempia kohteita, esimerkiksi Haiti ja monet Afrikan maat mutta niistä puuttuvat turisteille tärkeät palvelut tai turismi on aivan alkutekijöissään.

Listan kärkimaahan Kambodzaan on helppo lentää Bangkokin, Thaimaan kautta. Usein tämä reitti tulee myös edullisimmaksi ratkaisuksi. Kannattaa miettiä myös Thaimaan matkan yhteydessä vierailua Kambodzassa.

Lue juttu linkistä:

https://www.skyscanner.fi/uutiset/vihjeet/halvimmat-matkakohteet-tana-vuonna

Rantapallon juttu Kambozasta: http://www.rantapallo.fi/kambodza/

Mikä on sinun edullisin ulkomaan matkakohteesi?

Sihanoukville, Kambodza. Lähde: Matkablogi.fi

Tiedä oikeutesi – korvaus jopa 600 euroa myöhästyneestä lennosta

Euroopan Kuluttajakeskus https://www.ecc.fi neuvoo tekemään valituksen, jos lento myöhästyy. Lento voi olla peruutettu tai viivästynyt. Myös matkatavarat voivat viivästyä, vahingoittua tai jopa kadota. Korvauksen saaminen riippuu hyvin paljon lentoyhtiöstä.

Miten toimia jos lento peruuntuu tai viivästyy

Mikäli lento viivästyy, voit vaatia lentoyhtiöltä huolenpitoa odotusaikana. Tämä tarkoittaa aterioita ja virvokkeita, kahta maksutonta puhelua, faksia tai sähköpostiviestiä, hotellimajoitusta, jos ylimääräinen yöpyminen on välttämätöntä ja kuljetusta lentoaseman ja hotellin välillä.

Mikäli viivästyksen kesto määränpäässä on vähintään viisi tuntia, voit halutessasi peruuttaa lennon kokonaan ja saada lipun hinnan takaisin. Kuitenkin jos perut lentosi, luovut samalla oikeudestasi huolenpitoon odotusaikana.

Jos korvaushakemuksen tekeminen itse tuntuu hankalalta, maksullista apua on saatavilla. Esimerkiksi teknologiayhtiö AirHelp https://www.airhelp.com hakee lentoyhtiöiltä korvauksia asiakkaan puolesta. Palvelu on oiva vaihtoehto niille suomalaismatkustajille, jotka eivät pysty itse hakemaan korvauksia ulkomaisilta lentoyhtiöiltä. Hakeminen onnistuu valtakirjan avulla.

Valitusohje

https://www.ecc.fi/Teemat/matkailu/lentomatkat/valitusohjeet/valitusohje-kun-lento-on-peruutettu/

Korvaus lennon viivästymisestä – katso summa taulukosta

https://www.ecc.fi/Teemat/matkailu/lentomatkat/lennon-viivastyminen/

Lähde: www.ecc.fi

Lähde: Money saving expert

Hyvä hotellimajoitus kotimajoituksen hinnalla Zagrebissa

Matkustin Ljubljanasta Zagrebiin junalla, hinta 9 euroa ja matka kesti vajaa kaksi ja puoli tuntia. Passitarkastus sujui junan ollessa liikkeessä toisin kuin linja-autolla liikuttaessa jolloin aikaa kului tunti tullissa. Matkustin junalla koska linja-autovuoroni ei saapunut linja-autoasemalle Ljubljanassa kahden tunnin odottelusta huolimatta!

Majoitus Zagrebissa

Zagrebin rautatieasemalla minua neuvottiin ottamaan raitovaunu numero kuusi jolla pääsin lähelle hotelliani, matka maksoi noin 2 euroa. En ollut varma oliko majoituspaikka koti- vai hotellimajoitus koska olin varannut sen Airbnb:n kautta, kuvat viittasivat hotelliin. Kyseessä oli tosiaan kolmen tähden Hotelli Ilica. Hotelli vuokrasi huoneita myös Airbnb:n kautta. Hyvin vanha isäntä ohjasi minut hienoon, isoon huoneeseen. Mietin että ei voi olla totta, eikä se sitten ollutkaan. Hetken päästä minua pyydettiin vaihtamaan huonetta, sain pienemmän mutta ilmastoidun, siistin ja arvokkaasti sisustetun huoneen. Parasta oli hinta, maksoin kolmesta yöstä vain 48 euroa! Paras hinta-laatusuhde Euroopassa matkustaessani.

Tutustuminen kaupunkiin

Lyhyen kaupunkiloman tässä kaupungissa aloitin Hop on Hop off turistibussilla jotta saan nopeasti yleiskuvan kaupungista ja jotta tiesin mihin kannattaa pyöräillä. Bussikierros maksoi noin 16 euroa ja kesti 50 minuuttia. Kaupungissa on hienoja puistoja ja isoja vanhoja historiallisia rakennuksia. Kaupunki on tunnettu vilkkaasta yöelämästään ja kaupungit lukuisilla terasseilla kahviloissa ja baareissa riittää paljon asiakkaita. Hinnat suosivat turistia, ohessa muutama esimerkki.

  • kahvi ja täytetty sämpylä baarissa noin 4 euroa
  • iso olut noin 2,50 euroa ydinkeskustan ulkopuolella
  • Coca-Cola 1,5 l kaupassa 1 euro
  • polkupyörän vuokraus vajaaksi kahdeksi päiväksi noin 23 euroa

Käynti Outlet-kylässä

Designer Outlet sijaitsee kaupungin ulkopuolella, noin puoli tuntia linja-autolla länteen. Turisti-infossa minulle kerrottiin vain että sinne on vaikea päästä kahdella linja-autolla. Katsoin reitin Google Mapsista ja menin pysäkille josta pääsee yhdellä linja-autolla outletiin. Sunnuntaina ei kuitenkaan kulkenut linja-autovuoroa vaikka pysäkin opasteissa niin kerrottiin. Varmistin asian paikalliselta rouvalta koska aikataulut olivat vain paikallisella kielellä, ”haamuvuorot” jatkuivat siis Kroatiassa!

Maanantaina pääsin ajallaan linja-autolla numero 276 outletiin. Outlet-kylä on uusi, esimerkiksi Tommy Hilfiger avaa liikkeensä vasta marraskuussa. Erityisen halpoja merkkituotteita ei sieltä löytynyt mutta jotain löytöjä voi tehdä, löysin esimerkiksi laadukkaan ja värikkään kauluspaidan 12 eurolla. Vierailun jälkeen outletissä kävin syömässä 12 lihapulla-annoksen naapurirakennuksessa sijaitsevassa Ikeassa, hinta 4 euroa.

Outlet-kylästä on ilmainen linja-autokuljetus Zagrebiin, tästä ei turisti-infon nainen kertonut mitään. Linja-auton viimeinen pysäkki oli jossakin Zagrebissa joten minun piti kysellä paikallisilta millä raitiovaunulla pääsen linja-autopysäkille mihin jätin polkupyöräni. Linja-auto ei siis mene kaupungin ydinkeskustaan asti.

Yhteenveto

Moni turisti ohittaa Zagrebin ja jatkaa matkaa suoraan Kroatian rantakohteisiin. Zagreb kannattaa yhdistää mielestäni rantaloman yhteyteen tai käyntiin Ljublijanaan jossa on vielä enemmän nähtävää. Majoittautuminen kannattaa varata hotelli Ilicasta Airbnb:n kautta sillä on vaikea löytää ilmastoitua huonetta näin edullisesti. Hotellilta on matkaa ydinkeskustaan noin 20 minuutin kävelymatka joka sujuu helpommin uudehkoilla raitiovaunuilla tai vuokraamalla polkupyörä. Lentoaika on lyhyt nykyään Suomesta eli vain 2,5 tuntia. Zagrebin linja-autoasemalta on lentokenttäkuljetus lentokentälle.

Lisätietoja:

http://www.kroatia.fi/

http://www.rantapallo.fi/kaupunkilomat/kroatian-tunnelmallinen-paakaupunki-on-edullinen-matkakohde-katso-kuvat/

Zagrebin englanninkieliset kotisivut http://www.infozagreb.hr/&lang=en

Hotelli Ilican arvokkaan näköinen käytävä yläkerrassa.

Kuva ilmastoidusta huoneestani, hinta uskomattoman edullinen 48 euroa 3 yötä!

Jokimaisemaa junasta nähtynä välillä Ljubljana – Zagreb.

Zagrebin komea rautatieasema.

Rautatieasemaa vastapäätä Art Pavilion rakennuksen ympäristö oli nuorison suosiossa.

Keskustassa oli hyvät opasteet englanniksi.

Kroatian kansallisteatteri.

Tämän loisteliaan mutta sisätiloiltaan ahtaan Aston Martinin urheiluauton tuulilasissa oli inva-autoilijan tunnus!

Suihkulähde iltavaistuksessa.

Zagrebin katerdaali, toinen torni restauroitavana.

Katerdaalissa oli menossa jumalanpalvelus.

Zagrebin keskustassa kansallisasuihin pukeutuneet nuoret musisoivat ja pari tanssi.

Kullattu vapahtajan patsas katerdaalin edessä.

Kroatian vaakunat kirkon katossa.

Perinteisiin, värikkäisiin asuihin pukeutuneet ratsastajat.

Zagrebista löytyy myös moderneja liikerakennuksia.

Uusia BMW-autoja myytiin näin arvokkaan näköisessä rakennuksessa.

Moderni kirkko keskustan ulkopuolella.

Designer Outlet-kylä, Ikea vieressä.

Bled-järvi on Slovenian suosituimpia kohteita

Ljubljanasta Bled-järvelle

Ljubljanasta lähtee lähes joka tunti linja-autokuljetus suositulle Bled-järvelle, myös paluukuljetuksia useita päivässä. Matka kestää noin tunnin ja maksaa 12,84 euroa meno-paluu. Kannattaa lähteä heti aamusta, päivä kuluu nopeasti hienoissa maisemissa. Tiet Sloveniassa ovat hyväkuntoisia, ei juurikaan kuoppia missään. Linja-autot kiertävät Ljubljanan lentokentän kautta joten haluttaessa ei tarvitse mennä Ljubljanaan.

Tutustuminen Bled-järveen ja ympäristöön

Linja-auton päätepysäkki on Bledin linja-auto-asema josta Bled-järven rantaan on vain 200 metriä, suoraan tietä alaspäin asemalta. Vuokrasin linja-autoaseman yhteydessä toimivasta pyörävuokraamosta polkkupyörän kolmeksi tunniksi seitsemällä eurolla.

Selatessani netistä alustavasti tietoa kohteesta vaikutti että järvi ja kirkko ovat keskellä metsää. Näin ei onneksi ole vaan paikassa on paljon muutakin. Olen viettänyt nuoruuteni ”keskellä ei mitään” ja armeijassa viimeistään sain tarpeekseni metsässä rämpimisestä joten oli kiva todeta Bled-järven sijaitsevan ”sivistyksen parissa” eli riittävien turistipalveluiden läheisyydessä. Turisteja ei kuitenkaan ollut liikaa niin kuin monessa paikassa Keski-Euroopassa elokuussa, lomasesonkiaikaan.

Matkaan kannattaa varata rantavarusteet, uimassa on mukava käydä puhtaassa vedessä, itse en tätä lähtiessäni huomannut. Bled-järvi on picknic-kohteena myös mainio, sopii siis myös budjettimatkailijoille.

Bled-järvellä voi itse soudella tai mennä veneen tai vossikan kyytiin ja jopa harrastaa jousiammuntaa. Talvella voi harrastaa laskettelua läheisessä rinteessä. Kannattaa harkita myös majoittautumista alueen tasokkaissa hotelleissa tai majataloissa unohtamatta tasokasta ruokailua. Koska Slovakiassa on lyhyet etäisyydet voi Bledistä tehdä retkiä lähialueille, vuoristomaisemat ovat jylhät.

Yhteenveto

Tietysti Bled-järvi on alueen päänähtävyys. Järveä kiertäessä voi sitä ihailla eri näkökulmista ja aina se näyttää hienolta. Kohde sopii hyvin päiväkohteeksi mutta myös yöpymistä kannattaa harkita raikkaassa ilmassa ja upeissa ja suomalaisittain niin erilaisissa maisemissa. Kuvista voi päätellä miten hieno kohde on kyseessä.

Mikä on sinun suosikkikohteesi Slovakiassa?

Tyyni ja kaunis Bled-järvi vuoristomaisemissa.

Kirkko keskellä kylää vuoristomaisemissa, tyypillinen maisema Ljubljanan ja Bledin välillä.

Komea Art cafe jossa nautin kahvin ja toastin hintaan 4,70 ennen Bled-järven kierrosta.

Kuuluisa kirkko Bled-järvellä.

Kirkko saaressa lähempää kuvattuna hulppeissa maisemissa.

Kuvasta voi hahmottaa kuinka korkealla Bled-järven linna sijaitsee.

Talvella täällä voi lasketella.

Bled-järven ympäri kiertäminen sujuu kävellen tai pyöräillen hyväkuntoista tietä pitkin, matkaa on 6 km.

Järvelle voi päästä kuvan joukkokuljetus-veneellä tai soutuveneen vuokraamalla.

Järven ympärillä on muutama rantapaikka ja laituri.

Vossikkakuljetusta turisteille.

Suosittu kahvila.

Bledin pikkukaupungissa asuu runsas 6 000 asukasta.

Hautausmaa keskustan kupeessa.

Järven ympärillä sijaitsi useita hienoja villoja, hotelleja, ravintoloita ja kahviloita.

Hienoja omakotitaloja vehreässä ympäristössä. Joissakin taloissa oli myös turistipalveluita kuten majoitusta.

Näissä maisemissa kelpaa asua.