Els 4 Gats – Ravintolaklassikko Barcelonassa

”Nykyään ravintola on turistien suosiossa, mutta huumorintajuisen ystävälliset tarjoilijat ja eittämättömän herkullinen ruoka tekevät paikasta käymisen arvoisen.” Mondo Matkaopas Barcelona

”Sieltä saa mutkatonta katalonialaista ruokaa upeissa jugendtiloissa.” Berlitz Barcelona Matkaopas

”Mustavalkovalokuvilla, maalauksilla ja kaakeleilla koristeltujen seinien välissä on vieläkin hitunen vanhaa boheemia ilmapiiriä.” Suomalainen matkaopas Barcelona

”Today it overflows with character, artistic ambience and a good deal of bonhomie.” StyleCity Barcelona

Eipä taida olla Barcelona-matkaopasta, jossa ei mainittaisi Els 4 Gats -ravintolaa. Ehkä juuri siitä syystä en ole koskaan aiemmin innostunut testaamaan tätä maineikasta ravintolaa. Turistirysät eivät kiinnosta ja kokemuksen mukaan turistien suosimat ravintolat ovat paitsi kehnoja ruokatarjonnaltaan myös ylihinnoiteltuja. Melko hintavaa täällä olikin, mutta ruoka oli maukasta, sitä oli paljon ja ympärillä oli paljon katseltavaa. Kannatti siis piipahtaa, kun nälkäisenä ohi kävelin!

Els 4 Gats on perustettu jo vuonna 1897 eli varsin perinteikkäästä ravintolasta on kyse. Aikoinaan se toimi myös hostellina, kabareena ja, kuten nykyäänkin, pubina ja ravintolana. Mainetta paikka on saanut etenkin taiteilijataustastaan, pitihän itse herra Picasso täällä ihan ensimmäisen näyttelynsä vuonna 1899 ja muutenkin hän viihtyi täällä hyvin seurueineen. Edelleen Els 4 Gatsissa on ruokalistojen kannessa nuoren Picasson piirtämä kuva. Myös Miró oli tuttu näky ravintolassa, samoin Gaudí.

Ravintola mainitaan myös Carlos Ruiz Zafónin Tuulen varjossa eli siinäkin on syytä käydä kurkkaamassa, miltä paikka näyttää. En nyt muista nähneeni ravintolassa kivisiä lohikäärmeitä, jotka vartioivat hämärää sisäänkäyntiä, jonka kaasulamput jähmettivät ajan ja muistot, enkä välttämättä tuntenut itseäni hetken aikaa historialliseksi hahmoksi, mutta muuten kyllä uskon Semperen poikineen täällä istuneen lasin äärellä.

Els 4 Gats sijaitsee arkkitehti Puig i Cadafalchin suunnittelemassa kiinnostavassa modernismirakennuksessa (muita arkkitehdin suunnittelemia rakennuksia ovat mm. Casa de les Punxes ja Codorniun cava-kellarit), osoitteessa C/ de Montsió 3, pienellä kadulla lähellä Plaça de Catalunyaa. Me pääsimme tammikuun arkipäivänä suoraan sisälle, ilman jonotusta tai pöytävarausta, mutta tilanne lienee eri kesäkuukausina ja sesonkiaikana. Varmuuden vuoksi kannattaa siis varata pöytä etukäteen, se onnistuu ravintolan nettisivuilla.

Olimme liikkeellä tapasten ja lasillisen perässä ja niinpä istahdimme Gastrobarin puolelle. Hinnoissa oli todellakin turistilisää, mutta annokset olivat mukavan kokoiset. Paistettuja pikkupaprikoita, Pebrots de Padró, tuli aimo kasa, samoin tomaattileipiä, Pa de coca amb tomàquet, oli vähintäänkin riittävästi yhden hengen nälän tyydyttämiseen. Myös patatas bravas kastikkeineen olivat oikein maukkaita. Perustapaksia, mutta hyviä.

Kävin vain kurkistamassa varsinaisen ravintolan puolelle, jossa kuulosti olevan sekä turisteja että ihan katalaanejakin sulassa sovussa. Tarjoilijat näyttivät kovin kiireisiltä, ja ei jäänyt harmittamaan, ettemme edenneet baaria pidemmälle. Melko kauan olisi ehkä joutunut ruokaa odottamaan ravintolan puolella, nyt ne tulivat nopeasti.

Ja hei, paikka tarjoaa nettisivujen mukaan myös aamupalaa klo 8-12.

Oli kyllä kaikkineen mukava kokemus, ja meille tulevat vieraat saavat nyt varautua siihen, että käytän teitä täälläkin! Tuskin tulee näin omalla porukalla tänne mentyä ihan heti uudestaan, mutta Barcelonassa lomaileville tämä on kyllä oikein kiva ruokapaikka. Mukava sekoitus hyvää ruokaa, historiaa ja taidetta!

 

Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/barcelonankoti), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista sunnuntai, tammikuu 31, 2016 at 21:23

    Voi, että mä rakastan noita Pimientos de Padroneja! Tuota kuvaa katsellessa herahti kyllä vesi kielelle. Kerran ollaan käyty ravintolan ovella kääntymässä, mutta oli niin tupaten täynnä ettemme saaneet pöytää. Täytyypä pitää mielessä.

    • Reply Ansku BCN maanantai, helmikuu 1, 2016 at 08:52

      Ne ovat minunkin tapassuosikkejani! Parastahan on, että koskaan ei tiedä, koska sattuu ärhäkkä yksilö kohdalle, vähän jännitystä elämään 😀

  • Reply Matkatar torstai, helmikuu 4, 2016 at 19:45

    Kiitti vinkistä! Täytyypä käväistä… 😀

    • Reply Ansku BCN perjantai, helmikuu 5, 2016 at 08:26

      Eipä kestä :). Käykää ihmeessä kurkkaamassa, miltä tuolla näyttää. Siinähän se on teidän kulmilla!

    Leave a Reply