Jälleen yksi UNESCO-kohde: Cripta Gaudí – Colònia Güell

Antoni Gaudín luonnonläheinen tyyli lienee tuttu monelle Barcelonassa kävijälle ja myös kaltaisilleni arkkitehtuurista tykkääville maallikoille. Barcelonan katukuvan ja katalonialaisen modernismin ainutlaatuisuus ja rakennusten jännittävät yksityiskohdat saavat turistien kamerat laulamaan ja rakennustaiteen ystävät huokailemaan, eikä Gaudín merkitystä kaupungille voi kieltää kukaan.

Gaudín rakennuksia löytyy UNESCO:n maailmanperintölistalta peräti seitsemän. Barcelonassa kävijöille tuttuja nimiä ovat kaupungista löytyvät Sagrada Família, Parc Güell, La Pedrera, Casa Batlló, Palau Güell sekä Casa Vicens, mutta kaupungin ulkopuolelta löytyy vielä yksi kiinnostava kohde, Colònia Güellissa sijaitseva kirkko, Cripta Gaudí.

Teimme aurinkoisena marraskuun lauantaina päiväretken tuohon viimeiseen käymättömään kohteeseen. Me teimme retken autolla, mutta Colònia Güellille pääsee myös julkisilla, esimerkiksi junalla. FGC-juna lähtee Plaça Espanyalta ja kohteeksi tulee ottaa Còlonia Güell. Aikataulut ja hinnat löytyvät täältä. Itse colòniaan eli entiseen teollisuusyhdyskuntaan ja nykyisin pieneen rauhalliseen kylään pääsee kiertelemään ilmaiseksi, mutta kirkkoa varten pitää ostaa sisäänpääsylippu infokeskuksesta, jossa sijaitsee myös pieni näyttely alueesta, matkamuistomyymälä ja vessat. Sisäänpääsy kirkkoon maksaa 7 euroa ja mikäli haluaa myös alueesta kertovan audioguiden eli kuulokkeet, joutuu pulittamaan pari euroa lisää.

Katalonialainen liikemies Eusebi Güell tutustui Gaudín työhön Pariisin maailmannäyttelyssä 1878 ja palattuaan Barcelonaan hän etsi Gaudín käsiinsä ja näin he aloittivat yhteistyön, jonka jäljet ovat jääneet arkkitehtuurin historiaan. Gaudísta tuli suvun oma arkkitehti, joka suunnitteli kaiken mitä suku tarvitsi taloista kirkkoihin ja vesisäiliöihin.

Colònia Güell sai alkunsa vuonna 1890. Eusebi Güell siirsi aiemmin Santsissa sijainneen tekstiilitehtaansa mailleen Barcelonan ulkopuolelle Santa Coloma de Cervellóon ja rakennutti sinne tehtaan lisäksi asuinrakennukset ja palvelut kouluineen ja kirkkoineen työntekijöilleen. Malli tuli Englannista, jossa oli jo kauan rakennettu tehtaita kaupunkien reunamille, juoksevan veden äärelle. Tämän tyyppisessä ratkaisussa, jossa tehtaan työntekijät asuivat tehtaan alueella, nähtiin useita hyötyjä. Työntekijöiden valvonta oli helpompaa, ja ongelmiin ja mahdollisiin lakkoihin ja mielenilmauksiin oli helpompi puuttua. Lisäksi Katalonian verotus suosi tällaisia teollisuusyhdyskuntia.

Colònia Güell rakennettiin modernismin tyyliin. Rakennusaineena käytettiin punaista tiiltä ja rakennuksista löytyy paljon arkkitehtonisia yksityiskohtia.

Alla yksityiskohta Ca l’Espinal -talosta, joka toimii edelleen yksityiskotina ja on yksi alueen kauneimmista rakennuksista. Aikoinaan täällä asui tehtaanjohtaja.

Koulun rehtori sai myös taloonsa oman tornin, josta vahtia maailman menoa.

Còlonia Güellin merkittävin nähtävyys on Gaudín suunnittelema kirkko, joka on yksi modernismin helmiä. Maailmanperintökohteeksi se julistettiin 2005. Täällä Gaudí kokeili ensimmäistä kertaa monia innovaatioitaan, ja kirkko toimi ikään kuin koekappaleena Sagrada Famíliaan varten. Moni yksityiskohta onkin tuttu Sagrada Famíliasta, vaikka tämä kirkko onkin paljon pienempi.

Infopisteestä saatua karttaa ja siihen piirrettyä reittiä seuraamalla pääsi mukavasti pikkukylän tunnelmaan kiinni. Lauantaiaamuisin kylästä löytyy pienet markkinat, joilla myydään paikallisia juustoja, kasviksia sekä myös vermuttia tynnyreittäin. Siitäpä lähti ajatus istahtaa kylän aukion terassille juomaan lasit tuota mausteista viiniä ja paistattelemaan päivää.

Oli hyvä idea lähteä hetkeksi pois kaupungista ja pois läppärin ja uutisotsikoiden ääreltä. Aamu oli valjennut järkyttävillä uutisilla Pariisista ja mieli oli matalalla. Alkuperäinen suunnitelmamme oli lähteä aamusta ajelemaan kohti Ranskan Perpignania, mutta uutiset muuttivat mielemme. Ulkoilu aurinkoisessa säässä, oman rakkaan perheen kanssa vei onneksi hetkeksi ajatukset pois maailman pahuudesta. Retki oli siis kaikin puolin onnistunut, ja nytpä on taas nähty yksi maailmanperintökohde lisää.Voit seurata blogiani myös Facebookissa (www.facebook.com/barcelonankoti), Instagramissa (www.instagram.com/anskubcn) ja Twitterissä (www.twitter.com/anskubcn).

Previous Post Next Post

You Might Also Like

52 Comments

 • Reply salaine sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 19:48

  Hieno paikka. Kiitos myös vinkistä eli kuinka Barcelonasta pääsee paikalle. Kaunis Colona.

  • Reply Ansku BCN perjantai, marraskuu 20, 2015 at 21:21

   Eipä kestä! Me mentiin tosiaan autolla, mutta näyttäisi siltä, että junallakin pääsee tosi näppärästi 🙂

   • Reply salaine sunnuntai, marraskuu 22, 2015 at 18:26

    Barcelona toivelistalla, siihen voisi suunnitella, jos aikaa jää jotain muutakin, kuten tuollaista. Tässä alkaa olemaan vähän niin kuin Unesco bongari 🙂

 • Reply laura / to travel is to live sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 21:03

  Kiitos tästä vinkistä, kauniita kuvia 🙂

  • Reply Ansku BCN perjantai, marraskuu 20, 2015 at 21:21

   Kiitos ja ole hyvä 🙂

 • Reply Mika / Lähtöportti sunnuntai, marraskuu 15, 2015 at 23:22

  Olen käynyt kahdesti Barcelonassa ihailemassa Gaudín töitä, mutta tästä paikasta en ollut kuullut aikaisemmin. Tuollainen siirtokunta on mielenkiintoinen pala historiaa. Kiitos vinkistä, lisään listalle seuraavaa Katalonian-matkaa varten.

  • Reply Ansku BCN perjantai, marraskuu 20, 2015 at 21:22

   Sitten, kun on kaikki nähty tässä kaupungin alueella, niin ehdottomasti kannattaa lähteä seikkailemaan lähiseuduille. Huiman kauniita ja kiinnostavia paikkoja luvassa 🙂

 • Reply Anna Koskela maanantai, marraskuu 16, 2015 at 08:38

  Tästä Gaudin kohteesta en ole koskaan kuullut. Kiva vinkki, ja pitää muistaa kun seuraavan kerran tuolla pyörii. Sillä seuraava kerta tulee aivan varmasti ; – )

  • Reply Ansku BCN perjantai, marraskuu 20, 2015 at 21:23

   Ja ilmoittele kun tulet niin otetaan lasit cavaa terassilla 😉

 • Reply Jenna / With huge passion for life tiistai, marraskuu 17, 2015 at 08:34

  Uusi tuttavuus minullekin! Sun aurinkoiset kuvat kyllä piristi kummasti. Täällä Suomessa ei ole hirveästi aurinko pilkahdellut.

  • Reply Ansku BCN lauantai, marraskuu 21, 2015 at 20:27

   Tännekin on luvattu jo vähän talvisempia kelejä, mutta onneksi tuota aurinkoa on ehtinyt ihan mukavasti tankata nyt marraskuunkin aikana 🙂

 • Reply Pirkko / Meriharakka tiistai, marraskuu 17, 2015 at 11:31

  Jos vielä hurahtaisin Unescon maailmanperintökohteitakin laskemaan, niin pitäisikö näköjään palata vielä kerran (ainakin) Barcelonaan. Kolme kertaa, ainakin, on siellä suunnalla tähän mennessä poikettu, mutta ei olla tänne osuttu. Unescon maailmanperintökohdestatus varmaan kyllä tuo tuonnekin kivasti matkailijoita.

  • Reply Ansku BCN lauantai, marraskuu 21, 2015 at 20:28

   Unesco, mutta myös Gaudin nimi. Minäkin olen yksi niistä monista, joille arkkitehtien nimistä on tuttu juurikin ja ainoastaan Gaudi 🙂

 • Reply niina77 tiistai, marraskuu 17, 2015 at 12:21

  Gaudi on aina ollut yksi suosikeistani, mutta täällä en ole vielä käynyt. Seuraavalla kerralla for sure. Kiitos tästäkin vinkistä 🙂

  • Reply Ansku BCN lauantai, marraskuu 21, 2015 at 20:28

   Olepas hyvä Niina 🙂

 • Reply Annika | Travelloverblogi tiistai, marraskuu 17, 2015 at 15:27

  Olipa jännän näköinen tuokin, kuten Gaudin suunnittelemat noin ylipäätään. Minun makuni on aika paljon hillitympi, mutta tuollaisia on hauska katsella päätä pudistellen. 🙂 Voi miten ihanan kesäiseltä siellä vielä näyttää!

  • Reply Ansku BCN tiistai, marraskuu 24, 2015 at 19:55

   En minäkään kotiini ihan näin erikoista tyyliä haluaisi, vaan olen suuri pohjoisen tyylin ystävä, mutta onhan ne Gaudin työt vaikuttavia.
   Ja tuolloin oli vielä kesäisen lämmintä, mutta nyt on vielä aurinkoista, mutta jäätävän kylmä, brrrrrr…

 • Reply Tiia/reisereise tiistai, marraskuu 17, 2015 at 21:14

  Hyvä vinkki! Onpa siellä vielä aurinkoista. 🙂

  • Reply Ansku BCN tiistai, joulukuu 1, 2015 at 21:19

   Onneksi on aurinkoa, sillä meillä ei ole sitä puhtaanvalkoista lunta 😉

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net keskiviikko, marraskuu 18, 2015 at 20:58

  Gaudi oli kyllä huikea kaveri, Barcelonassa kävijät eivät voi välttää ihastumista tai ihmettelyä. Ilahduttavaa kuulla että tämä kirkko on sentään saatu valmiiksi – toisin kuin ”isoveljensä” Sagrada Familia, joka kaikessa mahtipontisuudessaan menee normaalin ihmisen käsityskyvyn toiselle puolelle. Ei voi kuin ihmetellä tyypin luovuutta.

  • Reply Ansku BCN tiistai, joulukuu 1, 2015 at 21:20

   On se kyllä ollut mielenkiintoinen persoona. Ja todellakin jättänyt kätensä jäljen tähän kaupunkiin. Hattua nostan ja ihailen.

 • Reply Elämää ja Matkoja torstai, marraskuu 19, 2015 at 09:07

  Gaudin työt jaksavat aina yllättää ja joka kerta löytyy uusia yksityiskohtia, Colònia Güell oli aivan uusi tuttavuus. Siellä pitää ilman muuta käydä, kun seuraavan kerran tie vie siihen suuntaan. Kiitos hyvästä vinkistä!

  • Reply Ansku BCN tiistai, joulukuu 1, 2015 at 21:21

   Sitten kun Barcelonaa on tullut kierrettyä kyllästymiseen asti, niin ehdottomasti kannattaa hypätä junaan ja lähteä tutkimaan lähiseutuja 🙂

 • Reply Sini torstai, marraskuu 19, 2015 at 10:44

  Jotenkin nyt puhuttelee eniten tuo kuvissa näkyvä kirkas taivas.

  • Reply Ansku BCN tiistai, joulukuu 1, 2015 at 21:22

   😀

 • Reply Stacy torstai, marraskuu 19, 2015 at 17:05

  Ajattelin, että siitäpä tuli ajatus ostaa tynnyrillinen vermuttia 🙂
  Vierastan sisäänpääsymaksua kirkkoon, jos se todella on kirkon alaisuudessa eikä museona, sillä kirkot ovat pahuuden pesiä joihin en haluaisi uhrata yhtään vähistä euroistani. Mitä tulee arkkitehtuuriin, niin, köh, se varmasti jakaa mieliä – jakoi varmasti rakennettaessa, jakaa varmasti yhä.

  • Reply Ansku BCN tiistai, joulukuu 1, 2015 at 21:23

   Tynnyrillinen vermuttia menisi mukavasti, silleen hitaasti tissutellen :D.

 • Reply lena / london and beyond torstai, marraskuu 19, 2015 at 17:14

  Vermut on mulle uusi tuttavuus. Samoin kuin tuo paikka. Oon tainnut sanoa tän jo pariin otteeseen, että mä täällä ruudun takana vihreenä kateudesta katselen näitä teidän lähistöllä sijaitsevia paikkoja. Düsseldorf ei nyt ihan vedä vertoja ;))

 • Reply Heidi torstai, marraskuu 19, 2015 at 23:48

  Barcelonan kaupungissa sijaitsevat Gaudin rakennukset tuli koluttua jo 90-luvulla au pair- kesänäni ja uudestaan 2000-luvulla lomamatkalla, mutta tästä en ollut kuullutkaan. Voi hitsi, pyysit vinkkejä Amsterdamiin. Minun PITÄISI osata niitä antaa, sillä joskus olin siellä koko syksyn (silloinkin suomea opettamassa yliopistossa) ja myöhemminkin olen siellä käynyt lomailemassa, mutta oikeastaan aina vaan olen haahuillut ympäriinsä, nautin tunnelmasta (ok, silloin työsyksynä myös shoppailin aika paljon) söin ”pannukakkuja”, yksi ihana ravintola oli silloin Rijksmuseumin lähellä. No, kävin sentäs Anna Frankin talossa (oli kiinnostava), tietysti Rijksmuseossa ja siellä timanttipaikassa ja jossain modernintaiteen museossa,oli tosi hyvä! Klassisen musiikin konsertissakin käytiin, hieno oli se konserttisali. Ja söin siellä ehkä elämäni parhaan pihvin argenttiinalaisessa ravintolassa, jonka nimeä en todellakaan muista (silloin en pitänyt blogia enkä tehnyt muistiinpanoja ;)). Mutta oikein kunnon vinkkejä en taida osata antaa… ihania kahviloita siellä on :). Nauti kanaaleista, eksy kaupungille ja löydä itsesi ihanista paikoista… 🙂

  • Reply Ansku BCN tiistai, joulukuu 1, 2015 at 21:30

   Kiitos tosi paljon vinkeistä! Hartaasti toivon, että pääsen reissuun, mutta saa nyt nähdä miten tämä meidän potilaamme paranee…

 • Reply Jenna / Journey Diary -matkablogi perjantai, marraskuu 20, 2015 at 09:13

  Muakin on nyt alkanut kiinnostaa Unesco-kohteiden keräily, kun näistä on viime aikoina saanut niin monessa blogissa lukea! En ole edes varma, monessako ite oon käynyt.

  • Reply Ansku BCN tiistai, joulukuu 1, 2015 at 21:31

   Minäkään en ole koskaan laskenut monessako olen käynyt, mutta olen tämän vuoden aikana yrittänyt aina käydä katsomassa, jos lähistölle sattuu Unesco-kohde. Euroopassa niitä on niin paljon, että väkisinkin joskus osuu matkan varrelle 🙂

 • Reply Henna /suurin onni perjantai, marraskuu 20, 2015 at 11:24

  Minulle tulee jostain syystä joistain noista kuvista mieleen jonkun hihhulitätien keramiikkakurssien tuotokset 😀 Mukavan näköistä siis kuitenkin, onhan tuo Gaudi ollut aikamoinen taiteilija. Kyllä minä joskus vielä sinne Barcelonaan tulen nuo ihan omin silmin ihmettelemään, ja mikseipä samalla reissulla kävisi tuollakin! 🙂

  • Reply Ansku BCN tiistai, joulukuu 1, 2015 at 21:32

   Joo, savikerhot tädit päästäneet mielikuvituksen valloilleen 😀 :D.

 • Reply AnnKat perjantai, marraskuu 20, 2015 at 15:51

  Tästä en olekaan kuullut aiemmin, kiitti siis vinkistä. 🙂

  • Reply Ansku BCN tiistai, joulukuu 1, 2015 at 21:32

   Ole hyvä vaan 🙂

 • Reply meidänmatkassa lauantai, marraskuu 21, 2015 at 19:39

  Haluaisin lähteä Barcelonaan seuraavaksi kaupunkilomaksi, kiitti siis vinkistä! 🙂

  • Reply Ansku BCN keskiviikko, joulukuu 2, 2015 at 15:46

   No hei tervetuloa!

 • Reply Sanna I Siveltimellä lauantai, marraskuu 21, 2015 at 22:39

  Gaudi on mun suosikkeja, kuten myös Barcelona! Mutta tämä olikin uusi tuttavuus, joten kiitos tästä sivistyksen palasesta 🙂

  • Reply Ansku BCN keskiviikko, joulukuu 2, 2015 at 15:47

   Tänne on vähän hankalampi mennä kuin muihin Gaudin kohteisiin, joten siksikin on varmasti isolle yleisölle tuntemattomampi mesta. Enpä minäkään tästä kuullut kuin vasta muutaman vuoden Barcelonassa asumisen jälkeen 🙂

 • Reply Lotta Watia | Unagidon lauantai, marraskuu 21, 2015 at 23:43

  Espanjalainen arkkitehtuuri on jotenkin todella tunnistettavaa. Barcelonan seudulla en ole vielä koskaan käynyt, mutta täytyy pitää tämäkin vinkki mielessä mahdollista reissua varten. 🙂

  • Reply Ansku BCN keskiviikko, joulukuu 2, 2015 at 15:48

   Ihan kaupungistakin löytyy nähtävää, jos ei ole vielä ehtinyt kaikkea koluta, mutta jos aika riittää niin mikä ettei vaikka tänne 🙂

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle sunnuntai, marraskuu 22, 2015 at 07:12

  Uskomaton tyyppi tuo Gaudi, kun niin moni hänen kohde on UNESCO:n listalla! :O Liekö ennätys. En tiennytkään näistä muista kohteista.

  • Reply Ansku BCN keskiviikko, joulukuu 2, 2015 at 15:49

   Melko tuottelias tyyppi, ja vahvasti oman tiensä kulkija 🙂

 • Reply Kohteena maailma sunnuntai, marraskuu 22, 2015 at 14:43

  Tämä Colònia Güell on itselle uusi tuttavuus. Seuraavalle Barcelonan reissulle ilman muuta kohteeksi 🙂 Itse tykkään Gaudin arkkitehtuurista todella paljon, hienoja rakennuksia ja ennen kaikkea omaperäisiä.

  • Reply Ansku BCN keskiviikko, joulukuu 2, 2015 at 15:50

   Sitten kun kaikki kaupungissa olevat Gaudin tönöt on kierretty niin voi ottaa suunnaksi vaikka tämän :).

 • Reply Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar sunnuntai, marraskuu 22, 2015 at 15:55

  Tuo on mulle uusi paikka, vaikka monta Gaudin valloittavaa rakennusta olenkin nähnyt. Tykkään kyllä Gaudin leikkisästä tyylistä tosi paljon. Tänne Helsinkiinkin sopisi muutama vähän normaalia hassumpi ja yksityiskohtaisempi rakennus! 🙂

  • Reply Ansku BCN keskiviikko, joulukuu 2, 2015 at 15:50

   No kyllä! Vähän pitää elämään ja kaupunki-ilmeeseen mahtua jotain kivalla tavalla outoa!

 • Reply Tanja keskiviikko, marraskuu 25, 2015 at 04:11

  Kiitos vinkistä. Gripta Gaudista en ollutkaan ennen kuullut. Barcelonaan matkustin ensimmäisen kerran yhtenä pointtina tutustua juurikin Gaudin arkkitehtuuriin. Täytyypä pistää tämä Colonia Guell korvan taakse seuraavaksi kerraksi, kun olen huudeilla 🙂
  -Tanja

  • Reply Ansku BCN keskiviikko, joulukuu 2, 2015 at 15:51

   Tämä on tosiaan vähän tuntemattomampi kohde ja vielä kaupungin ulkopuolella. Päiväretkeksi ihan kiva 🙂

 • Reply Jenni / Globe Called Home torstai, joulukuu 3, 2015 at 20:04

  Niin kaunista, niin kaunista! Kiitos tästä postauksesta, oli ilo lukea maailmanperintökohteesta josta en ollut aiemmin kuullutkaan. 🙂

 • Leave a Reply