TAVIS SRI LANKALLA

Vuodenvaihteessa 2017-18 kävimme Sri Lankalla. Reissu tehtiin kaksin mieheni kanssa. Tämä tarina perustuu omaan kokemukseen ja havaintoihin. Faktatietoutta löytää kukin itse esim. Wikipediasta..

 

Aasia ei sinänsä ole ykköspaikka minulle, enhän puhu mitään maanosan kielistä, ja tavat ja uskonnotkin ovat meikäläiseen makuun hieman vieroksuttavia. Sri Lankalaiset eivät myöskään puhu kuin melko auttavaa englantia. Toki on pieni osa koulutetumpaa porukkaa sielläkin. Mutta, se ei matkaile joka on turhan nöpönuuka.

Lähtökohtaisesti ajattelin, että siellä on ainakin lämmintä. Sitäpaitsi uudet kohteet harvinaistuvat, kun on kohta nelisenkymmentä maata käynyt.

 

Näkisin villejä norsuja, liskoja ja apinoita, söisin hyvää ruokaa. Maassa saa myös edullisia puuvilla- ja silkkivaatteita, teetä ja mausteita. Lisäksi Ajurveda luonnonyrtti-hoitolääkintä kiinnosti, kun kymmenisen reumaleikkausta on jo takana ja todennäköisesti lisää tulossa. Niin monta hyvää pointtia lähtöön siis. Joten sinne vaan, kun matkan alennuksella sai!!

 

All inklusive hotelli

 

Perillä Ahungallassa majoituttiin Riu Sri Lanka Hotelliin. Otimme huoneen lisämaksullisella merinäköalalla, koskapa ensin meidät oli buukattu toiseen suuntaan, eli pusikkoon avautuvaan näköalahuoneeseen. All inklusive hotelli, joten ei tarvitse etsiä ruokaa ja juomaa ympäristöstä. Hyvä ruoka ja toimivat ravintolat. Mausteissa ei pihtailtu, ja kyltti ” Mild” tarkoitti, että kyseiseen pyttyyn on heitetty vain yksi kourallinen chiliä. Sitä vastoin esim. kalojen grillauspisteessä, kalat ovat täysin ilman mausteita, ei edes suolaa tai pippuria käytetä. Jokainen maustaa kalansa itse. Saatavilla on jopa limetin puolikkaita, kun vaan etsii ja kysyy. Menee muutama päivä totutellessa, yrittää ja erehtyä ruokiensa valinnassa. Tarjonnassa kyllä riitti kaikille sopivaa syötävää.

 

Huomioi vielä, että Sri Lankassa muutenkin korvataan kansainväliset merkkituotteet paikallisilla korvikkeilla. Esim Gouda-juusto ei ole Goudaa nähnytkään, sen paremmin kuin Emmental tai ilmakinkut, serranot eivät ole täällä sen makuisia kuin euroopassa. Ei nämäkään varsinaisesti kuitenkaan pahaa ole

 

Hotellissa toimii useimmat asiat pääpiirteittäin ihan sujuvasti. Portinvartijat pitivät paikalliset turistienhäiritsijät, sekä vaeltavat nautaeläimet poissa alueelta. Respassa suht joutusaa ja rahanvaihto ok-kurssilla. Tosi hyvä hotelli. Ilmainen Wifi toimi hyvin sekä huoneessa että alueella. Ystävällinen palvelu.

 

Tasokkaassa hotellissa törmäsin myös kansainväliseen julkkikseen, jota en nyt yksityisyyden suojelun nimissä halua paljastaa. Kyseessä kuitenkin kitaristilegenda ulkomaisesta rockbändistä.

 

Vatsataudilta säästyi koko porukkamme, sikäli kun suomalaisten kanssa juttelin. Kanttini ei kuitenkaan riittänyt kokeilla ravintoloita hotellin ulkopuolella.

 

Yksi harmittava hölmöys kuitenkin tässäkin hyvässä hotellissa: Laattalattiat yleisissä tiloissa ja käytävillä todella liukkaat. Sri Lankassa ei vielä tunneta pesuaineiden Ph-arvoja ja kemiallinen tietämättömyys on vaarallista.. Kuulin että eräsi saksalainen yli 80-v. rouva olisi liukastunut ja satuttanut itsensä pahasti. Otappa siis matkallesi hyvän tartunnan omaavat kengät mukaan ja etene varovasti..

 

Aasialaiseen tapaan turvallisuus ei muutenkaan ole niin just piirun päälle. Liikenne on pelottavan  ruuhkaista ja sekavaa sähellystä koko saarella. Järkevä ihminen välttää Tuk-tukkeja, taksia ym. maantieajoneuvoja. Eikä kävellen kannata missään nimessä liikkua ollenkaan. Vain rikkailla on varaa helikopteriin (joka sekin nyt sattui olemaan rikki, eikä kansainvälinen julkkiksemmekaan päässyt eläinsafarille vaikka oli tilannut helikopterikyydin)

Ajaessamme bussilla takaisin lentokentälle, näimme kuinka rakennustyöntekijät työskentelevät kymmenkerroksisten talojen katoilla täysin ilman turvavaljaita. Henki on hupaa näillä kolkilla maailmaa. Mutta koitappa sitten ulkomaisena turistina tyrkyttää turvallisuusnäkemyksiäsi.

 

Ostokset

 

Shoppailussa tavallisen ihmisen ilo piilee jopa pikkupöksyissä. Naisten alkkarit lähtee Bentotassa hintaan 75 rupiaa, n. 42 centtiä. Laatu on usein 100% puuvillaa. T-paita, housut ja hame maksavat 6 €./kpl.. Itse asioin LuLussa, mikä on oikea myymälä. Rantamyyjien laatu ja hinnat vaihtelevat paljon, myynnissä monesti myös kusetuksen makua. Basaarissa taas laatu ei kohdannut vaatimustasoani. Esim pyyhkeet olivat harvaa, ohutta littanaa kudosta. Sitä vastoin LuLussa saatavana on paksua, tukevaa ja hyvin tehtyä froteepyyhettä. Myös leivontapyyhkeet laadukkaita. Pikkupyyhkeet maksavat  pari euroa, kunnolliset rantapyyhkeet kuusi. Ja aina voi tinkiä kun ostaa ison kasan.

 

Hyvälaatuinen tee maksaa supermarketissa euron paketti, maustetut teet (pussitee) saa rantakohteista yleensä vain erikoisliikkeestä, melkein neljä euroa paketti. Kylkiäisenä voi tulla kyllä sitten vaikkapa jääkaappimagneetti. Kannattaa ostaa myös mausteita. Chiliä saa kuivattuna, rouheena ja jauheena. Sri Lanka on aidon kanelin tuottaja. Kannattaa ostaa kuivattuja kanelitankoja. Currya, pippureita ja kurkumaa on myös hyvin saatavilla. Taatelit ja hedelmät hyviä.

 

Paikallista olutta, Lion Beeriä, on saatavana seuraavia sortteja: Lion Lager keltainen 4,8% tölkki kahta kokoa tai iso pullo, Lion Lager 8,8 % punainen tölkki. Lisäksi tumma Lion Stout 8,8%. Halvin olut maksaa Vine storessa pikku tölkki 100, ja iso 150 rupiaa. Pullo on 230. Vahvempi olut on kalliimpi. Olutta ja viinejä ei saa mistä tahansa, vaan ne pitää hakea viinakaupasta (vinestore). Jalompiin aineisiin emme tutustuneet.

 

Tavanomaisia apteekkeja (Pharmacy, English medicin) on toki myös. Esimerkkinä huuliherpesvoide siellä maksaa 500 rupiaa  n.( 2,80€) On siellä sitten Immodiumia ja muuta, jos on sattunut unohtaa ottaa ne kotimaasta mukaan. Jos tarvit ideaalisiteitä, ne pitää ottaa Suomesta mukaan. Paikalliset sidokset ovat kovaa ja joustamatonta, ihme huonoa ainetta. Myös aurinkovoiteet, hyttyskarkotteet ja kaikki hygieniatuotteet shampoosta lähtien pitää tuoda kotoa.

 

Tuontitavaraa on myytävänä joitain ja jossain, mutta esim. kiinalaiset nilkkasukat maksavat yli kaksi euroa, turha on semmosia ostaa ja raahata Suomeen. Toisaalta, Sri Lankalaiset sukat eivät ole hyviä. Tarkistakkin aina, että onko haluamasi tuote Sri Lankasta ja jos on, täyttääkö se laatuvaatimuksesi. Tarjolla on meikäläiseen makuun aivan kummallisiakin kamoja, esim. nahkalaukut siellä ovat omituisia laatikkomaisia tekeleitä.

 

Useilla tavaroilla saattaa olla jokin länsimainen nimi, mm. Boss. Kuitenkin kyseessä on Sri Lankan kopio. Ei ole aito Boss. Adidakset eivät ole Adidaksia, Triumphit eivät ole Triumpheja. Tuotemerkkejä väärinkäytetään surutta. Vaatteiden osalta kannattaa myös miettiä, onko järkeä ostaa vaikkapa sari, sehän on täällä Suomessa täysin hyödytön ja tyhmä vaate sinänsä, ellet ole naamiaisiin menossa..Kunnollinen Sri Lankan turistikartta maksaa kirjakaupassa kaksi euroa.

 

Colombossa, saaren pääkaupungissa saa sitten toki mitä vain, ja yleensä edukkaasti, jos tuote on Sri Lankalainen.  Aitoa ulkomaista merkkitavaraakin löytyy. Tosin ne saa paremmin euroopasta. Matka rantahotelleista on kuitenkin pienten määrien takia aivan turhan työläs ja vie koko päivän.

 

Ajurveda yrttilääkintä aineet

 

Ajurveda tuotteet kannattaa ostaa paikasta, jossa on hinnat reilusti näkyvillä. Kokeilin muutamaa tuotetta. Esim Red Oil (mm. reumaan ja nivelturvotuksiin) maksoi 1800 rupiaa,  siis kymmenisen euroa iso pullo+voide. Itse koin tämän tepsiväksi aineeksi. Helpotti turvotus kyllä ja särkyäkin  huomattavasti. Red oilin se purkissa oleva voide sekoitetaan siihen punaiseen öljyyn, ja aineseosta hierotaan kipeään paikkaan, esim polveen tai nilkkaan. Annetaan imeytyä hyvän tovin. Imeytyksen jälkeen kannattaa pistää ideaaliside yöksi. Tätä kannattaa ottaa muutaman illan kuuri putkeen. Huomaa, että hyvin pienet määrät näitä aineita riittää. Polvet sivelee alle puoliteelusikallisella. Aine on liukasta ja hyvin levittyvää.

Hampaiden valkaisuun tarkoitettu yrttisekoitus oli myös tepsivää! Itse sekoitin tämän kuivan jauheen tavalliseen hammastahnaan, koska suutuntuma oli muuten pestessä aivan outo. Ihokarvojen poistotökötti kanssa toimii hyvin.

Ihovoiteet olivat mielestäni keskitasoa, nämä kaikki paprika (kuivalle iholle) ja aloe vera (auringon polttamiin) tuotteet. Toki omassa harkinnassa on, haluaako yleensäkkään luottaa outoihin aineisiin. Omalta kohdaltani voin todeta, että toivo on joka tapauksessa jo mennyttä.

 

Ajurvedan hiusbalsami on kamalaa öljyistä mönjää, joka ei edes vedellä huuhtoudu pois. Tukkaan jää rasva, joka litistää hiukset päätä myöten kiinni.

Kun Ajurvedakaupasta ostaa paljon, voi pyydetyistä hinnoista tinkiä. Itse sain loppuhinnasta vielä yli 10 % pois. Ja vaatekaupoissa sama juttu. Voit tinkiä kootessasi kamoja, ja myös loppusummasta nipistää vähän, jos energiasi vielä jäkätykseen riittää. Apteekeissa ja supermarketeissa on kiinteät hinnat.

Liikkuminen ja retket

 

Heti lähtiessä hotellilta ensimmäistä kertaa tuk-tukilla, kuski merkkasi meidät. Homma toimii yhden ystävän periaatteella. Aina kun menee portille, on sama kuski viemässä. Jollei ole paikalla, muut soittavat hänelle. Vaivoin ymmärtävät, että turisti nyt menee millä tahansa nopeimmin käsillä olevalla menopelillä. Mopohäkkyrällä voi tehdä lyhyitä matkoja, mm. Bentotaan ja supermarkettiin. Kuskit saavat omia ahaa-elämyksiään. Heillä on tapana viedä kyytiläinen varsinaisen päämäärän lisäksi, aivan kysymättä lupaa johonkin kalliin kaupan pihaan. Pitää vaan selittää että kiitos ei, tänne en pyytänyt. Meitä pysäytettiin mm. jalokivikaupan, matkamuistomyymälän sekä kalliin ajurvedakaupan pihaan.

 

Kävimme Yalan kansallispuistossa. Matkaan lähdettiin hotellin tilaamalla taksilla. Luonnonpuiston  portilla vaihdettiin safarijeeppiin. Siellä nähtiin iso norsu syömässä maasta ruohoa. Niitti kärsällään leikkuupuimurin lailla, järjestelmällisesti ja työnsi suuhunsa. Olipa kiva otus. Aivan tiellä oli myös villisikaperhe, kärsät tuhisivat safarijeeppiämme kohti, etsien kai syötävää. Vielä näimme vesipuhveleita makoilemassa lätäkössä. Joku näki krokotiilinkin. Privaattimatka oli sen parinsadan euron väärti hyvinkin.

 

Tein jokiristeilyn yksinäni. Tuk-tuk vei veneyhtiölle, josta lähdin matkaan. Käytiin sitten kanelinkäsittelyä katsomassa, bongattiin apinoita ja lisko. Hindutemppeli olisi kanssa ollut tarjolla, tyydyin katselemaan ulkoapäin. Kalaterapiassa kävin. Siellä laitettiin jalat veteen, jossa sitten kalat napsivat niitä .Nämä olivatkin 10 cm:n vonkaleita, joten piti oikeen tarkistaa lopuksi että kaikki varpaat on tallella.. Koko retki maksoi n. 35 €.

 

Mieheni tapana on käydä aina parturissa mitä eksoottisimmassa maissa. Päätä on kynitty niin Meksikossa, Kuubassa kuin Gambiassa. Sri Lankassa parturointiin taas. Aluksi pestiin pää pirtulla. Sitten hiustenleikkuu ja päähieronta. Päähieronnasta ei tahtonut tulla loppua, piti jo huomauttaa. Nenä- tai muita törröttäviä karvoja ei poistettu . Sakset olivat kuulemma tylsänpuoleiset, joten ehkä parempi sitten niin. Palvelu maksoi yhteensä 7 €.

 

Sri Lankassa on tapana, että tuk-tuk kuski, tai taksikuski, seuraa kyyditsemäänsä asiakasta mukana kaikkiin retkiin ja paikkoihin mihin osallistut. Kaveria ei jätetä. Taksikuski halusi esitellä meille äitinsäkin, mitä varten piti vähän kierrellä ylimääräistä. Olimme siinä vaiheessa pitkän päivän jälkeen jo valmiita hotelliin huilaamaan, mutta meiltähän ei kysytty, äitiä piti tervehtiä vaan Tässä kulttuurissa vierailevalle on itselle hyväksi, jos pystyy vähän löysäämään tehokkuuspipoaan.

 

 

Tämän saaren asukkien  tavismatkat lienevät vaatimattomampia, eläkettäkään kun ei makseta muille kuin poliisin ja valtion palveluksessa olleille. Muista työpaikoista saa lähtiessään (pois potkitaan n. 50 vuotiaana) yhden kuukauden palkan. Pienenä solidaarisuuden eleenä koitin antaa tippiä aivan muille kuin turistit yleensä; keittiön väelle ja muille jotka puurtavat näkymätöntä ja loputonta sarkaansa ei niin käsi ojossa.

[email protected]

5 Comments

 • Reply traveldreamer17 perjantai, helmikuu 9, 2018 at 17:37

  Jes, ihanan aito matkakertomus kiiltokuvamaisen normimatkablogipostauksen sijaan. Tervetuloa bloggaamaan!

  • Reply annesalo perjantai, helmikuu 9, 2018 at 18:59

   Kiitos lämpimästä tervetulo-toivotuksesta. On ihan eka matkajuttuni ikinä. Ja sinulle toivon antoisaa matkakevättä!

 • Reply Keke maanantai, helmikuu 12, 2018 at 15:17

  Kiitos käytännön tiedoista ja vinkeistä!

 • Reply artemis torstai, helmikuu 15, 2018 at 08:08

  Hyvä käytännönläheinen kirjoitus tavallisesta matkasta tropiikkiin. Aina ei haluakaan lukea extreme-matkailijoista ja kuinka paljon he paikan päällä seikkailevat ja reissaavat maan päästä toiseen ainakin mielikuvituksessaan.
  Kiitos käytännön vinkeistä ja kattavasta kuvauksesta toiselta tavalliselta matkaajalta. Toivottavasti seuraava reissu on myös antoisa jossakin uudessa kohteessa.

 • Reply Kirsi sunnuntai, lokakuu 21, 2018 at 17:15

  Jouluksi Sri Lankaan, Negomboon, naisihminen soolona, ja etsin tietenkin kaiken mahdollisen infon tästä maasta. Kiitos tästä postauksesta, tuossa edellä lukijat käyttivätkin jo sanoja käytännöllinen ja käytännönläheinen, näistä kertomistasi jutuista on taatusti hyötyä minunkin matkallani.

 • Leave a Reply