Vilnaan! (Osa II), KGB-museo, osa II

IMG_0040

”Kun pukeudumme, riisuudumme” -Solzhenitsyn

Zekin (eli vangin) ensimmäisiä toimia oli luopua siviilin tavaroista ja vaatteista ja pukea päälleen toinen persoonallisuus, vangin puku. IMG_0078

Poliittiset vangit pistettiin yhteen supervaarallisten rikollisten kanssa, minkä takia tietysti syntyi paljon tappeluita ja väkivaltaa. Siitä taas saattoi seurata rundia.

IMG_0062

Eristyssellin saniteettitila

Rundissa ollessa ei ollut sukkia eikä lämpöisiä vaatteita ja lisäksi siellä ei ollut lämmitystä laisinkaan, joten paikassa saattoi tulla nopeasti varsin hypotermiseksi.

Alkuun sellien kalustus oli karumpi.

Alkuun sellien kalustus oli karumpi.

1980-luvulle mennessä oltiin kuitenkin asiassa edistytty.

1980-luvulle mennessä oltiin kuitenkin asiassa edistytty.

 

IMG_0046

Vankilan seinä on maalattu 18 kertaa

Vangit tietysti halusivat kommunikoida kirjoittamalla seinät täyteen tekstejään. Tämä ei tietenkään sopinut KGB:lle, joten seinät maalattiin aina uusiksi. Vilnassa seinässä oli 18 kerrosta maalia.
IMG_0065
Minä saatoin kuvitella, että kun vankila oli täynnä homoja ja pappeja, hetket suihkussa muodostuivat jännittäviksi jälkimmäisille. Suihkuista tuli sekä kuumaa että kylmää vettä ja vartijat yleensä leikkivät sillä niin, että vesi oli vuoroin jäätävää, vuoroin polttavaa.

Vankilan piha

Vankilan piha

 

Kaikki loppuu aikanaan, niin myös Neuvostoliitto.

Kaikki loppuu aikanaan, niin myös Neuvostoliitto.

Kun Neuvostoliitto lakkautettiin, tuli KGB:lle kiire tuhota arkistoja. Silputtuja asiakirjoja oli Liettuassakin säkeittäin.

KGB-muso KGB-museossa

KGB-muso KGB-museossa

Luonnollisesti myös KGB:llä oli oma museonsa ja kuten arvata saattaa, vain valitut harvat pääsivät siellä ikinä vierailemaan. Siellä oli kunniataulu erityisen kunnostautuneista upseereista.

Jos saamani väitteet pitävät kutinsa, niin KGB tuhosi Neuvostoliiton ryöstämällä valtion kassan yksityisten KGB-upseerien henkilökohtaisiksi karkkirahoiksi. Linkittämäni jutun perusteella myös NKP ja ammattiliitot olivat asialla. Turvallisuusaparaatti muodostui siten koko valtion lopuksi. Neuvostoliitossa raha oli lähes arvotonta, koska ei ollut mitään, mitä ostaa sillä rahalla ellei ollut oikeutettu ostamaan joitain tuotteita. Kapitalismissa oli toisin.

IMG_0075

Liettualaisia separatisteja teloitettuina. KGB pisti teloitetut näytille kyliin. Ilmankos Neuvostoliittoon oli vaikea saada viisumia Stalinin aikana.

Josif Vissarionovitsh

Josif Vissarionovitsh. Stalinin syyksi kaikki on helppo panna, mutta vankileirit rupesivat täyttymään jo Leninin aikana.

Siperiassa tehtyjä käsitöitä

Siperiassa tehtyjä käsitöitä

Siperiassa on mäkäräisiä

Siperiassa on mäkäräisiä. Itäkätevästi tehty hyttysverkko.

IMG_0036

Hihamerkki

Hihamerkki

Museossa esiteltiin myös natsien kauheuksia. Vilnassa oli elävä juutalainen kulttuuri kunnes alkoi natsien joukkotuhonta. Provokaatio tälle oli saksalaisupseerin murha, jonka tekijäksi väitettiin juutalaista. Vilnaan muodostettiin kaksi suurta ghettoa.

IMG_0055

IMG_0056

IMG_0053

Teloituspaikalta löytyneitä esineitä

Minä olen tyytyväinen museoon. Pelkäsin, että museolla on vahva ennakkoasenne, mutta museo kuitenkin pysyy suhteellisen neutraalina. Nuoret liettualaiset sotaretkellä neuvostovaltaa vastaan nähtiin kyllä sankareina ja KGB kaikkinensa pahiksina. Lyhyesti esiteltiin Liettuassa ollutta vastarintaa, josta suuri osa oli papeilla ja muilla hihhuleilla. Uskonto istuu syvässä ihmisissä. Heti ns. vapautumisen jälkeen uskovaiset lähtivät rajoittamaan sateenkaariväen oikeuksia. Valta vaihtuu, piikkilangat pysyvät.

Minulta joskus kysytään, mitä mieltä kommunistit ovat näistä asioista ja vaikka en voi puhua kaikkien puolesta, niin suurin osa tapaamistani suomalaisista kommunisteista varmasti vastustaa KGB:n harjoittamaa kidutusta ja vainoa. Suomessa kuitenkin on kourallinen kommunisteja, joiden mielestä lähes kaikki, minkä Neuvostoliitto teki, oli oikein. Tätä porukkaa on Kommunistisessa Työväenpuolueessa ja Juche-aatteen opintopiireissä, mutta minulla ei ole mitään tekemistä näiden kanssa. Minä näen, että ongelmat kommunismissa johtuivat puolueen käsiin keskittyneestä vallasta, mikä taas johtui Leninin ajatuksista. Minä näen Leninin vaikutuksen kommunismiin pelkästään haitallisena. Venäjällä kuitenkin on autoritäärisiä, vanhan ajan kommunisteja enemmän.

Mitä enemmän historiaa tonkii, sitä enemmän löytyy massamurhia milloin minkin aatteen takia. Aate tuntuu olevan joillekuille tekosyy aloittaa silmitön tappaminen. Joskus ihmisiä on tapettu ilmeisesti vain kieroutuneen mielen takia, kuten Amazoniassa intiaaneja. Opetus, minkä minä olen tästä saanut on, että vallassaolevalle luokalle ihmishengellä ei ole mitään arvoa. Elämä on tehnyt vähän kyyniseksi sen suhteen. Suomalaisten on hyvä muistaa se, että Suomessa valkoiset saivat aikaan kansanmurhan.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Anna | Tämä matka -blogi sunnuntai, maaliskuu 26, 2017 at 15:05

  Seurasin matkasi etenemistä Facessa. Osa kuvista ja teksteistä oli suorastaan koomisen oloisia toisten söpöjen leivoskuvien, matkapäivitysten tai kissavideoiden välissä. Siis aine ei ollut koominen, mutta kontrasti oli niin suuri. Etenkin kidutuksesta kertovat kuvat ja kotikyliinsä raahatut ruumiit pysäyttivät kyllä täysin.

  Vilnassa käydessäni luin paljon toinen maailmasodan aikaisista tapahtumista ja ne ovat vielä suht hyvin muistissa. Muistini on onneksi lyhyt, eli osaan kadottaa ne kaikista karmeimmat asiat johonkin taakse ja muistaa vain niitä hyviä.

  • Reply Stacy Siivonen sunnuntai, maaliskuu 26, 2017 at 18:27

   Mä tykkään kirjoittaa kaikesta vähän humoristisesti, mutta sitten tulin ajatelleeksi, että pitää käyttäytyä ettei olisi niin kuin ne, jotka ottavat hassuja selfietä holokaustin muistomerkillä. Aihe on minulle vaikea, sillä kamppailussa KGB vastaan Liettuan itsenäisyyttä ajaneet erinäiset aktivistit ei minusta selkeästi ollut pahaa eikä hyvää puolta. Nyt kun tämä itsenäisyys on toteutunut, moni on joutunut jättämään pakosti kotimaansa, koska ei löydä elatusta. Samoin, epäilemättä näiden Marian-kuvien kantajien ja ikonimummojen vaikutuksesta, on lait tehty sateenkaariväestön kannalta melkoisen primitiivisiksi. Vaikka rainbow map:iä kohtaan voi esittää kritiikkiä, niin Liettua ei pärjää kovinkaan hyvin: https://www.rainbow-europe.org/#0/0/0 Suomi on 75%:ssa, kun taas Liettua on 18%.

   Lustroijat sanovat, että se johtuu kommunismista. Miten se voi johtua kommunismista, kun siitä on jo neljännesvuosisata.

  Leave a Reply

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
  Visited 22 UN countries (11.3%) out of 193.
  Make your own visited countries map.