Yötä pitsihuvila Tellinassa Hangossa

Tapahtunutta: Kirjoitin blogiini Hangon ihastuttavista rakennuksista ja pääsin sattumalta käymään Tellinassa sisällä ja paikan omistaja Mira Haahti antoi kunnon esittelyn taloon. Aivan yllättäen sitten joku, anonyymiksi jäänyt,  ystäväni kustansi minulle yön siellä, kiitos hänelle siitä! Nyt oli aika lunastaa se yö. Tarkemmin sanoen, huoneessa 10, jossa oli pikkuinen huone, jossa oli ikkunat kahdelta puolelta.

Villa Tellina. Huone, johon minä voin niin kuvitella itseni.

Tavallaan säälin niitä, jotka ovat varanneet loman täyteen toimintaa Hankoon, sillä Tellina on juuri sellainen paikka, että haluaa istuskella omassa huonessaan, ehkä parvekkeella ja korkeintaan puutarhassa koko ajan vaivautumatta edes kaupungille, vaikka se on vieressä. Aaltojen murtuminen rantaan oli ääni, joka kuului huoneeseen ja minua rupesi suorastaan raukaisemaan se, kun istuskelin pikkuhuoneessa katsellen merelle. Vaikka asun Hangossa, olen liian harvoin meren rannalla.
Kun olisinkin zeniläisesti katsonut koko ajan merta mietiskellen, mutta minua kiinnosti Tomy Karlssonin kirja Hangon historiasta sotien aikana kirjahyllyssä ja luin sitten sitä. Rupesi pahasti vaikuttamaan siltä, että minun pitäisi tehdä jälleen geokätkö Hangon historiasta. Minua ihmetyttää, etteivät venäläiset repineet taloja kappaleiksi rakennellessaan korsuja. Moni tavallinen asuintalo koki sen kohtalon. Hanko joutui myös raskaasti pommitetuksi, mutta talot selvisivät siitäkin, paitsi yksi aivan lähellä Tellinaa.  Jossain vaiheessa sodan aikana Tellina oli ollut sairaalana.

Suurin aika, minkä olen viettänyt puutalossa Suomessa ei mennyt hyvin, siellä oli rottia ja kerrankin näin kuinka kissa oli liiskannut rotan pitkin lattiaa. Toinen minun kertani puutalossa oli Yhdysvalloissa ja silloin siellä oli paksulti hometta ja talo oli kylmä.  Sanon sen heti, ettei Tellinassa ole vessaa eikä suihkua huonessa, niin ettei voi viettää hetkiä kylpyankkaa uitellen. Ihan vieressä oli kyllä Hangon uimaranta, jossa kävinkin kastautumassa. Toinen, mikä siellä on, on että kaikki äänet kuuluvat hyvin herkästi ja valitettavasti minun naapurini kolisteli yöllä. Taisivat olla kaukomailta. Suomalaiset ovat kalastajia ja metsästäjiä ja jos näissä ammateissa möykkäsi, niin kuoli nälkään ennen kuin ehti jatkaa sukua. Muunmaalaiset taas ovat sukua merirosvoille tai maanviljelijöille, jossa pikemminkin on hyötyä kovasta äänestä.

Illan tullen lahden toisella puolella olevan nostokurjen kyltti loistaa veteen, mutta mereinen osa Hankoa on kiitettävän pimeä. Yllättävästi Russarössä loistaa valot ja kaukana kulkevat alukset ovat valaistuja. Lentäessäni Etelä-Amerikkaan näin maailman, joka on usein piilossa, sillä Espanjan luoteiskolkasta Englannin kanaaliin meni valtamerilaivoja melkeinpä jonossa. Se jono kulkee myös Suomenlahdella.

Sainpa napattua Russarön majakasta kuvan niin että siinä on valo

Sainpa napattua Russarön majakasta kuvan niin että siinä on valo juuri Hankoon päin

Yöllä tuli monenlaisia mietteitä. Kulman takana oli valot ja näin tornin. Jos olisin kummitus, varmaan istuisin tornissa katselemassa merelle. Seuraavana päivänä Mira kertoi, että tornissa onkin kummitus, mutta kun talossa on ihmisiä, se pysyy loitolla, mutta syksyllä ja talvella sen voi havaita. Samoin kaikki vieraat ovat jättäneet oman energiansa taloon. Jos minä haluaisin jossain kummitella, niin juuri tuollaisessa vanhassa huvilassa.

Seuraavana päivänä kello oli jo paljon, kun Tehtaanniemen kylpylän työmaan ajoneuvot rupesivat piippaamaan. Ennen vanhaan osattiin tehdä kaikki ilman mitään piippausta. Turvallisuusmääräykset on vedetty jotenkin överiksi, kun Tellinan yläkertaa ei saa käyttää, koska vaadittaisiin toinenkin portaikko. Minä en aina käytä turvavyötäkään, koska se ei pelasta lihavia ihmisiä, mutta vaikka painaisin mitä, niin on silti turvavyöpakko.

Minulla kotosalla rupeaa kuulumaan sataman melu aamuviideltä. Ihan hyvä, ettei piippaajat Tehtaanniemellä katso tarpeelliseksi aloittaa aikaisin.

IMG_0005[2]

Aamiaispöytä

Mira oli leiponut sämpylöitä, jotka olivatkin erinomaisen hyviä. Haudutettu puuro oli tehty samalla reseptillä 1950-luvulta lähtien ja sen maistoi: reseptin, 1950-luvun ja että se oli tehty vanhan ajan perinteellä. Minä taas teen puuron ilman mitään reseptiä, kyllä sen eron huomaa.

IMG_0009[1]
Pääsinpä vielä tutustumaan torniinkin, minne johtaa tällä hetkellä tikkaat. Geohommia tehneenä ei ollut homma eikä mikään kiivetä ylös sinne. Jos olisin joskus kauan sitten 1800-luvulla ollut talossa vieraana, olisin varmasti juonut teetä tornihuoneessa puolet päivästä ja loput päivästä rampannut tikkaita ja portaita vessaan ja takaisin.

Tuollaisia ei enää tehdä, ei ole osaajia. Nykyaika suosii toisenlaista rakentamista. Ainakin tuo valmistuva kylpylä on yhtä ruma kuin edeltäjänsä.

Sainpa juoda teetä ja syödä sämpylää vielä lähtiessänikin ja olisi tarjonnut vielä evääksikin, mutta muut asiat kutsuivat. Kännykkään oli tullut juuri viesti geokätkötehtävästä, minkä suoritettuani tiedän, minne singahdan reilun viikon päästä. Kotona sain selville, että se on, minne arvasinkin: Poriin. Mutta sitä ennen tulee Hangon Pride.

Kiitokset Tellinalle hyvästä majoituksesta ja kiitokset ystävälleni tämän kustantamisesta!

Villa Tellina

Villa Tellina

IMG_0014[1]

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Teija / Lähdetään taas sunnuntai, elokuu 21, 2016 at 13:42

  Ihana näkymä noista ikkunoista! Mekin olimme jossain ihanassa huvilassa yötä Hangossa toukokuussa, ja sekin oli muuten täydellinen aamiaista myöden (joskin sieltä puuttui puuro), mutta vessat ja suihkut olivat yhteiset, ja ne seinät viereisten huoneiden välissä todella ohuet. Meidän naapurit eivät kolistelleet – tai sitten vain nukuin niin sikeästi, etten kuullut.

  • Reply Stacy Siivonen sunnuntai, elokuu 21, 2016 at 17:50

   Minä olen niin erityisherkkä, että kuulen kaikki kolinat, mutta se kuuluu asiaan. Ehkäpä 1800-luvun ihmiset vain sipsuttelivat silkkisukissa ja korkeintaan kahisi hameet ja teetäkin ryystettiin hiljaa, kun ne seinät suunniteltiin niin ohuiksi. Puutarhassa sitten keskusteltiin ranskaksi taiteilijoiden kanssa.

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi sunnuntai, elokuu 21, 2016 at 18:06

  Ah, Tellina, tuo suuri rakkauteni! Tuonne minäkin haluan vielä joku päivä päästä!

  • Reply Stacy Siivonen sunnuntai, elokuu 21, 2016 at 21:45

   Suosittelen huonetta kymmenen.

 • Reply Hanneli /duunireissaaja tiistai, elokuu 23, 2016 at 07:32

  Tellina vaikuttaa paikalta, jossa minäkin haluaisin käydä. Myös niiden kummitusten aikaan.

  Kiinnostuneena jään odottamaan mitä kerrot Porista aikanaan.

 • Reply Johanna Hulda - Discovering Sunbeams keskiviikko, elokuu 24, 2016 at 05:08

  Kaunis huvila! Ja hauska tuo sinun teoria ihmisten äänekkyyksistä. Saattaa hyvin pitää paikkaansa, vaan mitenköhän kalastaja-portugalilaiset eivät ole kuolleet nälkään, kun eivät ihan maailman hiljaisinta kansaa ole hekään. Tai no espanjalaisiin verrattuna kyllä. Internetistä löytyy muuten karttapalvelu, josta näkee merillä seilaavat alukset ja niiden statukset reaaliajassa. Sitä tuli joskus aikoinaan tuijoteltua, kun seurustelin merimiehen kanssa. Ja niitä laivoja on jatkuvasti vesillä sitten ihan valtavasti!

  • Reply Stacy Siivonen keskiviikko, elokuu 24, 2016 at 08:28

   Kyllä, merillä seilaavien alusten määrä yllättää. Löysin kartan, jossa näkyy alustiheys ja Suomenlahti näkyy Hangon kohdalta ihan punaisena, samoin kuin Pohjanmeren rannikot.

 • Reply Noora Kurkela keskiviikko, elokuu 24, 2016 at 09:00

  Ompa ihanan näköistä! 🙂 Kiva postaus!

 • Reply Maarit Johanna keskiviikko, elokuu 24, 2016 at 21:05

  Hanko on mulle ihan tuntematon helmi, mutta nuo pitsihuvilat kyllä kiehtoo! Porvoon puutalotkin on jo lappilaiselle sen verran iso elämys, että pitää käydä kauempanakin rannikolla joku kaunis päivä.

 • Reply salaine keskiviikko, elokuu 24, 2016 at 21:34

  Hieno näkymä. Tosiaan itse istuisin ikkunassa vahtaamassa, enkä menisi minnekään. Kirja vielä käteen, uskomattoman hienoa! Voi kunpa itselläkin olisi joku, joka majoittaisi tuollaiseen paikkaan! Pitäisi kyllä tehdä matka Hankoon.

  • Reply Stacy Siivonen torstai, elokuu 25, 2016 at 08:40

   Ehdottomasti kannattaa käydä Hangossa! Täällä on tämä kulinaarinenkin puoli, jota kaikki kehuvat, mutta jota minä en ole kokeillut.

 • Reply Noora | Kerran poistuin kotoa torstai, elokuu 25, 2016 at 21:39

  On niin tylsää, ettei nykyään enää rakenneta tuollaisia rakennuksia! Mä asuisin niin paljon mieluummin upeassa, persoonallisessa talossa kuin betonilaatikossa. Tuo torni on niin ihastuttava! Tuossa muuten yksi syy, miksi yleensä yövyn kliinisissä, virikkeettömissä hostellihuoneissa tai -dormeissa: mikään ei houkuta jäämään niihin vaan ajautuu näkemään itse kohdekaupunkia. Liian mukava majoitus taas kannustaa jäämään sisälle, niin kuin sanoit. Ei se onneksi aina huono ole, jäämisellekin on hetkensä.

 • Reply Pirkko / Schildt torstai, elokuu 25, 2016 at 22:12

  Ihana juttu, ihanat kuvat – ja ihana ystävä Sinulla! Melkein jäi harmittamaan, että miksen minä sitä keksinyt, kun olen tosiaan pitänyt Hanko-jutuistasi ja ymmärtänyt, että yön hinta tuolla on Sinulle suht iso raha 🙂

 • Reply Lotta | Watia.fi perjantai, elokuu 26, 2016 at 08:09

  Upean näköistä katsella huvilaa niin ulkoa kuin sitten taas maisemaakin sisältä huvilasta. Kyllä tuollaisessa paikassa kelpaisi tosiaankin kummitella. Hanko on vielä näkemättä, mutta kiinnostaisi kyllä vielä joku kerta. Ehkä ensi kesänä? Täytyy pitää tämä vinkki mielessä.

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, elokuu 26, 2016 at 12:59

  Noh jopas sulle on hyviä ystäviä siunaantunut! 🙂 Jo ensimmäinen kuva sai minut vakuuttumaan, että tuolla nukuin hyvin, meren kohinaa kuunnellessa. Ja viimeistään itse leivottujen sämpylöiden kohdalla aloin miettiä, että pitäisikö oikeastikin…

  • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, elokuu 26, 2016 at 12:59

   Korjaus: nukkuisin

  • Reply Stacy Siivonen perjantai, elokuu 26, 2016 at 21:33

   Pitäisi, ainakin jos minulta kysytään.

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita lauantai, elokuu 27, 2016 at 08:35

  Näyttää ihanalta paikalta, tuonne minäkin haluaisin! Ihana ystävä joka tarjosi sinulle tämän! Aamupalakin näyttää houkuttelevalta sämpylöineen!

 • Leave a Reply

  Aiemmat postaukset


  Vieraillut maat

  How many countries I have been to. Visited Countries Map Maker
  Visited 22 UN countries (11.3%) out of 193.
  Make your own visited countries map.