Ihana Valencia

Onni on sandaalit lokakuussa.

Tämä syksy on ollut työmatkoja täynnä, mutta kohteista yli muiden nousi ehdottomasti Espanjan kolmanneksi suurin kaupunki Valencia. Lokakuun lopussa sää oli edelleen mukavan lämmin ja aurinkoinen, ruoka erinomaista ja espanjalaiset omia, ihania itsejään.

Valenciassa on helppo olla hyvällä tuulella.
IMG_7518IMG_7522 IMG_7521
Istahdin ensimmäisenä päivänäni kaupungissa lounaalle ravintolaan, jossa oli valkoiset puuvillapöytäliinat, kankaiset servetit, ja hopeiset aterimet.  Terassilla nautitun kolme ruokalajin, kahvin ja coca-colan jälkeen oli laskun aika.  Tipahdin melkein tuoliltani kun näin loppusumman 10,90 euroa. Siis ihan oikeasti! Maksan saman verran Suomessa jo patongista. Edullinen ja hyvä lounas tekivät niin onnelliseksi, että katselin kaupunkia ruusunpunaisten lasien läpi kolme päivää. Hintatason lisäksi Valenciassa on onneksi paljon muutakin iloitsemisen arvoista.
IMG_7527 IMG_7528 IMG_7529
Aloitetaan silti ruoasta.

Kolme päivää kuluivat tapaksien ja paellan voimalla. Michelin tähdellä palkitun kokki Ricard Camarenan rennon tyylikäs Habitual-ravintola tarjosi parhaan aterian vuosiin. Pöytään tarjoiltiin sekalainen valikoima fantastisia tapaksia, jotka olivat toinen toistaan parempia. En sen tarkemmin tiedä mitä söin, mutta jokainen annos oli erinomainen.  Habitual sijaitsee Mercado de Colonissa, joka on 1900-luvun alussa rakennettu ja viime vuosisadan alun modernismia edustava kauppahalli. Kauppahalli on upea, ja nykyään täynnä ravintoloita ja viinibaareja. Hengaisin Colonissa joka ilta, jos olisin paikallisia. Hyviä tapaksia tarjosi myös Taberna Antonio Manuel, jolla on ainakin pari ravintolaa Valenciassa. Hintataso yllätti minut monesti iloisesti ja ymmärrän nyt hyvin, miksi monet päätyvät viettämään talviaan Espanjassa. Olin itsekin melkoisen onnellinen syödessäni paellaa auringonpaisteessa olutlasi kädessä. Piristäisi kummasti arkista aherrusta!

IMG_7537

Processed with VSCO with g3 preset
Työmatkalaisena aikaa ei valitettavasti jäänyt kovinkaan paljon aktiiviseen nähtävyyksien katseluun. Onneksi Valencian keskusta on jo itsessään varsinainen nähtävyys katedraaleineen, kauppahalleineen ja muine kauniine rakennuksineen. Eksyin kaupungin kujia kuljeskellessa vilkaaseen kauppahalli Mercat Centraliin, joka tarjosi neonkylttejä, lukemattomia ruokakojuja ja kaunista arkkitehtuuria. Lounaalta tulleena en viitsinyt liittyä ruokailijoiden joukkoon, vaikka kalabaari houkuttelikin. Ciudad de las Artes y Las Ciencian kulttuuri- ja tiedekeskuksessa ehdin viettää ruhtinaalliset viisi minuuttia, mutta näinkin lyhyessä ajassa paikan arkkitehtuuri teki suuren vaikutuksen. Valencian rannalla vietin toiset viisi minuuttia, ja vaikkei kyseessä mikään paratiisiranta ollutkaan, oli Valencian biitsi kivan oloinen ja kelpaisi varmasti mainiosti kaupunkilomaan yhdistettynä.IMG_7530 IMG_7531 IMG_7532
Vaikka Valencia oli itsessään aivan ihana, ovat Espanjassa parasta kuitenkin espanjalaiset. Olen jo aiemmin mainnut, kuinka Keski-Eurooppa ei oikein iske, mutta Etelä-Euroopan maat ovatkin jo ihan muuta. Heti Valenciaan laskeuduttua alkoi hymyilyttämään ja rento tunnelma otti myös työmatkalaisesta vallan. Paikalliset vauvasta vaariin viettävät aikaa ulkosalla iltamyöhään asti ja kaupungin sosiaalinen syke tempaisi mukaansa. Valenciassa näkyi turisteja, muttei mitenkään häiritsevästi ja lokakuussa ainakin tunsi olevansa aidossa espanjalaiskaupungissa, ei turistikohteessa.

IMG_7534 IMG_7533 IMG_7535 IMG_7536 IMG_7538
Jos jotain miinuspuolta on keksittävä, niin Valenciaan on hankala päästä. Työmatkalaisen aikatauluissa ei ole joustonvaraa, ja meillä menomatka kesti yhdeksän tuntia ja sisälsi kaksi vaihtoa. Takaisin päästiin jo seitsemässä tunnissa ja yhdellä koneen vaihdolla. Helpoimmin pääsee ottamalla Finnairin suorat lennot Madridiin, josta pääsee Valenciaan alle kahdessa tunnissa high speed -junalla. Pari päivää Valenciassa herätti kovan halun palata kaupunkiin vielä ajan kanssa, ja Madrid-Valencia -kombo kuulostaa omaan korvaani vallan erinomaiselta yhdistelmältä.

Vinkit roadtripin tekoon Jenkeissä

Edellisissä postauksissa ollaan käsitelty Jenkkien roadtripin majoituksia sekä reissun kohokohtia ja pettymyksiä. Tässä postauksessa jatketaan käytännöllisellä linjalla, ja jaetaan vinkkejä roadtripin tekoon Jenkkien länsirannikolla.

Navigointi: Roadtripilla jonkin sortin paikannuslaite on lähes pakollinen väline. Autovuokraamot pyytävät navigaattorien vuokraamisesta hurjia hintoja, joten meillä oli suunnitelmissa ostaa navigaattori reissun ajaksi Radio Shackista tai Walmartista. Yllättäen kävi niin, että kaikista San Franciscon keskustan elektroniikkaliikkeistä oli navigaattorit loppu (kertonee jotain kaupungin suosiosta roadtrippaajien keskuudessa).

Navigaattorien totaalikato oli meille kuitenkin onni onnettomuudessa. Koska naveja ei ollut saatavilla, tajusimme ladata puhelimiimme Nokian Here-karttasovelluksen kautta Kalifornian, Nevadan ja Arizonan kartat.  Sovellus on ilmainen ja kartat toimivat ilman mobiilidataa (kunhan muistat ladata ne offline tilaan), joten Here:stä ei koitunut meille mitään kustannuksia. Iso peukku Here:lle!

15282040_10154909701594994_1030671716_n
Ruoka:
Yelp on älyttömän hyvä sovellus ruokapaikkojen etsintään. Yelp on Jenkeissä todella suosittu, ja appin avulla löydettiin monta hyvää ravintolaa, joihin ei oltaisi muuten tajuttu mennä. Ruokapaikkoja voi etsiä asiakasarvioiden, sijainnin, hintatason ja ruokatyylin perusteella, joten kaikille löytyy varmasti mieleistä purtavaa. Me ei fiilistellä ketjuravintoloita ja vältellään parhaamme mukaan Denny’siä, IHOPia ja muita, joten Yelp oli ahkerassa käytössä.15319513_10154909701519994_669484885_n 15310377_10154909701474994_1829331610_n
Lepo:
Varaa riittävästi aikaa rentoutumiseen ja pidä lepopäiviä reitin varrella. Harva nauttii pitkistä ajopäivistä toisensa perään, ja aikatauluun on hyvä jättää tilaa ihan vain olemiseen. Meillä oli reitissä yhden yön stoppien lisäksi useampia kolmen yön pysähdyksiä, mutta silti olimme loppureissusta aika puhki. Ensi vuoden reissulla pyrimme olemaan paikoillaan vähintään kaksi yötä kerrallaan.

Ruuhkat: Jenkeissä ruuhka voi yllättää lähes missä ja milloin vaan, joten ajoreittien suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa. Päiväohjelmaa mietittäessä kannattaa niputtaa toisiaan lähellä sijaitsevat kohteet yhteen, jolloin selviää vähemällä autossa istumisella. Tämä vinkki pätee erityisesti Los Angelesiin. Losissa myös ennakoimme pahamaineiset ruuhkat ja selvisimme niistä helposti ajamalla pahimpien ruuhka-aikojen ulkopuolelle. Toisaalta Highway 1 ajaessa juutuimme San Franciscon alapuolella ruuhkaan tunniksi, kun emme olleet varautuneet San Josessa töissä käyvien paluuliikenteeseen lähistön pikkukaupunkeihin. Aikatauluissa kannattaakin pitää joustovaraa odottamattomien viivästyksien varalta.15319513_10154909701269994_1537604737_n
Auton selviytymispaketti
: Edelliseen kohtaan liittyen pidä aina ruokaa ja juomaa autossa. Tätä ei voi tarpeeksi korostaa. Selvisimme monesta kiertotiestä ja viivästyksestä hyvillä mielin ihan vain siksi, että verensokerit pysyivät tasaisena. Eri asia olisi ollut, jos autossa olisi istunut kaksi nälkäistä ja janoista matkaajaa.

Teknologia: Osta autolaturi. Meillä oli jo Suomesta Powerista hankittu 15 euron autolaturi kahdella USB-pistokkeella. Näillä pidettiin huoli siitä, ettei go prosta ja navigointiin käytetyistä puhelimista loppuneet akku tien päällä. Autossa lataaminen on kätevää myös siksi, ettei tule unohdettua latureita matkan varrelle.

Jetlag: Kannattaa varautua siihen, että länsirannikolle lennettäessä jetlag on ihan eri luokkaa kuin itärannikolle mentäessä. Ollaan molemmat lennetty itärannikolle kymmeniä kertoja, ja jetlag on yleensä ollut ohi saapumista seuraavana päivänä. Länsirannikolla aikaeroon lisätään +3 tuntia, ja nämä lisätunnit laittoivat meillä sisäisen kellon aivan sekaisin. Jetlagista selviytymiseen meni kolme päivää, ja ensi vuonna varataan suosiolla roadtripin ensimmäiset päivät ihan vaan rannalla rentoutumiseen.15310617_10154909701669994_323580853_n
Majoitus
: Tämä on tietyllä tapaa makukysymys, mutta suosittelisin varaamaan huoneet etukäteen, ainakin jos matkustatte sesosinkiaikaan. Monissa keskellä ei-mitään sijaitsevissa suosituissa luontokohteissa (esim. Page) on rajattu määrä majoituspaikkoja, jotka täyttyvät nopeasti. Varaamalla huoneet etukäteen säästää mitä luultavimmin aikaa, rahaa ja hermoja, kun ei tarvitse käyttää iltojaan koneen ääressä huoneita etsien. Omat majapaikkamme olen listanut täällä.

Budjetti: Huomioi budjetissa paikan päällä veloitettavat ns. näkymättömät kulut. Monet Las Vegasin ja Palm Springsin hotellit veloittavat resort feen, joka oli meidän käyttämissämme hotelleissa 30-40 dollaria / yö. Hotelleissa on useimmiten maksullinen parkki, jotka saattavat suurkaupungeissa kustantaa jopa yli 40 dollaria /yö. Autovuokraamoissa yritetään puolestaan usein myydä kaikenlaisia lisäpaketteja. Budjetti mitä luultavimmin paukkuu, joten joustovaraa on aina hyvä jättää.15320257_10154909701424994_1103824889_n
Ajamisesta ja auton vuokrauksesta
: Jenkeissä on helppo ajaa, ja tiet ovat leveitä ja hyvässä kunnossa. Los Angelesin mottoriteillä vallitsevat viidakon säännöt, mutta muualla ajaminen on kohtalaisen leppoisaa. Olimme varanneet ja maksaneet automme etukäteen ebookersin kautta National-autovuokraamosta. Hintaan sisältyi täysi vakuutus,ja Nationalista on vain hyvää sanottavaa. Paikan päällä ei myöskään tullut mitään lisäkustannuksia tai myyntiyrityksiä. Kannattaa kuitenkin huomioida se, että autoa etukäteen varatessa voit valita ainoastaan auton koko/tasoluokan, et mitään tiettyä automallia. Tiesin tästä etukäteen, mutta pieni präntti oli mennyt ohi mieheltäni, joka luuli saavansa Dodge Chargerin ajettavakseen. Dodgeja ei kuitenkaan ollut San Franciscossa saatavilla, joten meille tuli saman kokoluokan upouusi Ford Fusion, joka oli kyllä oikein kelvollinen menopeli kunhan pahimman pettymyksen yli päästiin.15282051_10154909701739994_263445582_n
Bensamittaria on hyvä pitää ajaessa silmällä, sillä todennäköisesti Jenkeissä käyttämäsi vuokra-auto on Suomen autoasi isompi ja kuluttaa näin ollen myös enemmän bensaa. Vaikka Yhdysvallat onkin autoilijan mekka, on myös Kaliforniassa tienpätkiä, joilla ei ole bensa-asemaa tai ruokapaikkaa mailla halmeilla. Meille melkein sattui vahinko reissun vikana päivänä, jolloin ajoimme Vegasista San Franciscoon iltalentoa varten. Tankkasimme auton Vegasissa aamulla täyteen ja luulimme selviävämme sillä kentälle saakka, mutta jossain vaiheessa Kaliforniaa bensamittari alkoi lähestyä uhkaavasti nollaa. Bensa-asemaa ei tullut vastaan kymmeniin maileihin ja tien laitaan jääminen oli pienestä kiinni.15320466_10154909701294994_1343919035_n
Internet
: Mietin etukäteen, pitäisikö reissun ajaksi ostaa paikallinen sim-kortti datapaketilla. En ostanut, eikä sille olisi ollut tarvettakaan. Jokaisessa majapaikassamme oli netti, jonka lisäksi wifi on tarjolla monissa ravintoloissa, kahviloissa ja ostoskeskuksissa. Jopa Griffith Observatoryssa on ilmainen netti. Takuuvarma wifi-piste on Starbuckseissa, joissa on usein niin vahva yhteys, että nettiin pääsee kadulla kahvilan edessä (hyödynnettiin Uberin tilausten yhteydessä). Netin ulottumattomissa olo on välillä myös harvinaisen rentouttavaa.

Jätä ihmeessä kommenttia, jos on jotain kysyttävää, ja vastaan parhaani mukaan!

Jenkkien roadtripin parhaat palat ja suurimmat pettymykset

Kokonaisuudessaan viime kesän roadtrip oli elämys, josta riittää iloa ja muistoja eläkeikään saakka. Jenkkien länsirannikko tarjoaa mielettömästi nähtävää ja mahdollistaa monipuolisen matkan, jossa yhdistyvät suurkaupungit ja luonnon ihmeet.  Viime kesän matkamme kulki seuraavaa reittiä:

3 yötä San Francisco – 1 yö Monterrey – 1 yö Cayucos – 1 yö Santa Barbara – 2 yötä Hollywood – 1 yö Beverly Hills – 3 yötä Palm Springs – 1 yö Sedona – 1 yö Page – 3 yötä Las Vegas.

kartta
Kahteen ja puoleen viikkoon sisältyi monenmoista nähtävää, joiden parhaat palat ja suurimmat pettymykset löytyvät alta.

Los Angeles

Heti kärkeen pitää nostaa Los Angeles, johon ihastuttiin perin pohjin. Täällä voi surffata ja ihailla merta lukuisissa rantakaupungeissa sekä nauttia suurkaupungin sykkeestä sykkeestä ja kulttuuritarjonnasta. Erityisen vaikutuksen tekivät rento ja leppoisa tunnelma sekä upea sää. Yelpin ansiosta söimme myös hyvin.

Yhden reissun parhaista illoista vietimme auringonlaskua ihailemassa Griffith Observatoryssa. Erityismaininnan ansaitsee Observatoryssa sijaiseva Samuel Oschin planetario, jossa pääsee muutamalla hassulla dollarilla mukaan elävään elokuvaan, jonka kruunasi tarinaan täysillä eläytyvä live-kertoja. Käykää katsomassa! Muita kolmipäiväisen reissun kohokohtia olivat perjantai-illan lattari-bändistä nauttiminen LA’n Farmers Marketilla, leppoisa surffauspäivä Manhattan Beachilla ja Beverly Hillsissä hengailu. Losissa oli tosi, tosi kivaa.

Ensi kesänä tarkoitus on suunnata kaupunkiin viikoksi.  Nyt vietimme Los Angelesissa kolme yötä, joiden aikana ehdimme saada ensiraapaisun kaupungin monipuolisesta tarjonnasta. 15175385_10154888606754994_896167489_n 15239330_10154888606629994_1513999799_n
Vinkki: Losilla on maine vaikeana turistikaupunkina, mutta huolellisella etukäteissuunnittelulla voit välttää pahimmat ruuhkat ja muut kompastinkivet. Ensikertalaisen vinkit Los Angelesista nauttimiseen -postauksessa voi lukea lisää siitä, miten saada ensimmäisestä Losin reissusta hyvä kokemus.

Sedona

Sedona on uniikki arizonalainen pikkukaupunki, jossa sielu sananmukaisesti lepää.  Kaupunkiin johtava Red Rock Scenic Byway on lyhyt mutta sitäkin kauniimpi maisemareitti, jonka varrelta löytyy upeita kallioita, korkeuseroja ja vuoristojoki. Luontoa kunnioittaen rakennettu Sedona sulautuu täydellisesti kaupunkia ympäröiviin punakiviin. Kaupungin New age-henkisyys näkyi joka puolella (myös Whole Foodsissa), ja nukkumaan mennessä kuului vain sirkkojen siritystä. Rentouttavampaa paikkaa saa hakea. Vaikken ole millään tavalla hengellinen ihminen, niin pakko sanoa, että Sedonassa oli poikkeuksellisen hyvät vibat. Viime kesänä vietimme Sedonassa vain yhden yön ja suuntaammekin tänne uudelleen ensi vuonna.

14971931_10154888610964994_1305787690_n 15174448_10154888610999994_1663749497_n
Vinkki: Sedona on liian kiinnostava kohde kuitattavaksi yhdellä yöllä. Varaa tänne aikaa! Sedona on myös yksi Jenkkien parhaita paikkoja tähtien katseluun, sillä kaupungissa ei ole lähes ollenkaan valosaastetta. Näin täällä Linnunradan ensimmäistä kertaa kaikessa loistossaan, ja tätä varten ei tarvinnut lähteä hotellin terassia pidemmälle.

Luonto

Olen niitä paljon parjattuja etelähelsinkiläisiä, jotka eivät melkein koskaan poistu kehä-kolmosen sisältä. Roadtrippi herätti sisäisen eräjormani aivan uudelle tavalla, ja nykyään käydään jo Nuuksiossa rentoutumassa. Länsirannikon luonto ja kansallispuistot olivat vaan niin käsittämättömän upeita, että useamman kerran leuka loksahti auki ja suusta pääsi spontaaneja ilonkiljahduksia. Joshua Tree Park, Sedonan ympäristö, Kalifornian rantaviiva, Pagen ympäristö ja kajakointi Lake Powellilla olivat upeita kokemuksia. Vahingossa päädyimme myös ajamaan Zionin kansallispuiston läpi, johon ihastuin aivan täysillä. Jostain syystä Zion muistutti minua myös Jurassic Parkista (?). Ensi vuonna suuntaamme tänne kahdeksi yöksi, jolloin on tarkoitus tehdä vaellukset Angels landingille ja the Narrowsin läpi.

15175380_10154888606314994_830396844_n 15226418_10154888606594994_1796771879_n 15218753_10154888610779994_2139686290_n 15208033_10154888611114994_491559204_n
Vinkki: Osta suosiolla 80 dollaria kustantava America the Beautiful -vuosipassi, joka takaa pääsyn kaikkiin Yhdysvaltain kansallispuistoihin (huom. intiaanien omistamille maille, kuten Antelope Canyonille, passi ei käy). Me ei ostettu, kun luultiin ettei käytäisi kuin parissa puistossa. Yllättäen mielenkiintoisia luontokohteita tuli vastaan tuon tuosta, joten todellisuudessa vuosipassi olisi säästänyt rahaa. Ja vaikkei edes tulisi käytyä puistoissa 80 dollarin edestä,  niin  kansallispuistot ovat niin kauniita, että ihan mielelläni osallistun niiden ylläpitokustannuksiin.

Mistä me ei sitten niin innostuttu?

Otsikon suurimmat pettymykset on aika vahvasti sanottu, koska kokonaisuudessaan reissu oli erinomainen. Kaikki paikat eivät voi kuitenkaan miellyttää yhtä paljon, ja reissussa oli kaksi kohdetta, joista jäi ristiriitaiset fiilikset. Näistä kummastakaan en ole saanut matkakertomusta kirjoitettua, koska inspiraatio jäi vähäiseksi. Pettymys johtui kuitenkin pitkälti huonosta matkasuunnittelusta, josta tarkemmin alla.

San Francisco

Roadtrippimme starttasi San Franciscosta, jossa vietimme reissun ensimmäiset kolme yötä.  Aikaero laittoi sisäisen kellon sekaisin ja reissun ekat päivät kulkivat sumussa. Kaupungin lukuisat kodittomat (en ole nähnyt niin paljon kodittomia missään päin maailmaa) tekivät surulliseksi ja saivat olon ajoittain tuntumaan turvattomalta. New Yorkiin verrattuna San Franciscon kodittomat vaikuttivat agressiivisemmilta, ja joillain keskustan kaduilla ns. tavalliset kansalaiset olivat selkeänä vähemmistönä.

Kaupungista myös puuttui sellainen vilinä ja huiske, joista itse tykkään.  Alcatraz oli käymisen arvoinen kohde, muttei riittänyt nostamaan koko kaupungista jäänyttä mielikuvaa. Tällä kertaa ei siis oikein iskenyt, mutta aion  antaa San Franciscolle uuden mahdollisuuden tulevaisuudessa. Menihän minulla kolme kertaa oppia rakastamaan New Yorkia, ja se oli menoa se.

15209225_10154888606479994_1182593433_n 15207921_10154888606454994_1688707599_n 15218557_10154888606384994_1416169395_n
Oma moka: Jetlag. Otimme tästä opiksi, ja ensi kesän reissun ensimmäiset kolme yötä vietetään ihan vaan rannalla aikaerosta toipuen. Buukkaisin myös majoituksen rauhallisemmalta alueelta, sillä San Franciscossa kodittomat ovat keskittyneet Union Squaren tuntumaan, jossa majoituksemme sijaitsi.

Grand Canyon

Yhden maailman tunnetuimman luonnonihmeen nimeäminen pettymykseksi voi kuulostaa aika rajulta, mutta tälle on oiva selitys. Kirjoittelin Los Angelesin kohdalla aiemmin siitä, kuinka tärkeää on tuntea itsensä matkailijana ja valita tekemiset tämän mukaan. Me mokasimme siinä, ettemme olleet varanneet Grand Canyoniin mitään aktiviteettia. Olimme ajaneet Grand Canyonille seitsemän tuntia ja pinna oli perille saavuttua jo valmiiksi kireällä. Grand Canyonilla odotti ison kuopan pällistely 40 asteen helteessä turistimassan keskellä, mikä ei riittänyt viihdyttämään meitä puolta tuntia pidempään. Aika ja energiatasot eivät tässä vaiheessa riittäneet haikkaamiseen, joten hetken ympäri käveltyämme lähdimme ajamaan kohti Sedonaa.

15240101_10154888610894994_1540678657_n 15218690_10154888610919994_1116662255_n
Oma moka: Jos heräät kukonlaulun aikaan ajamaan 7 tuntia suoraa moottoritietä, pidä huoli siitä, että perille päästyäsi teet muutakin kuin otat valokuvia keskellä turistilaumaa. Vika oli meissä, ei Grand Canyonissa. Tämä oli kuitenkin hyvä oppitunti matkasuunnittelussa, ja ensi kesälle meillä on jo useampia aktiviteetteja suunnitteilla.