Yleinen

Salmiakkisunnuntai – Lakritsifestivaali Wanhassa Satamassa

on sunnuntai, marraskuu 22, 2015

Kerrankaan ei jokin haluamani mennyt sivu suun: pistäydyin viime sunnuntaina Lakritsi- ja Salmiakkifestivaaleilla Wanhassa Satamassa Helsingin Katajanokalla.

Etukäteen ei ollut kovin paljon ennakkokäsityksiä tai odotuksiakaan. Hämärä ajatus, että kai siellä karkkia olisi. Ja kai se olisi vähän niin kuin messut.

Ainakin tämä kävijä saatiin hyvin koukutettua, sillä ovensuussa käteeni ojentui kassi, ja esitteiden joukossa oli kysely. Jokaisessa pisteessä piti merkitä vastaus kysymykseen, minkä vuoksi opin mm., että hevosetkin syövät salmiakkia. Se vaikuttaa niiden hyvinvointiin.

Jukka Annalan maistatusluento kertoi lakritsista, salmiakista, erimaalaisista karkeista ja Suome Salmiakkiyhdistyksestäkin.

Jukka Annalan maistatusluento kertoi lakritsista, salmiakista, erimaalaisista karkeista ja Suomen Salmiakkiyhdistyksestäkin.

Oli festivaali siinä mielessä messujen   kaltainen. että esiintymisiä ja tapahtumia oli. Osallistuin Suomen Salmiakkiyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Annalan karkkimaistatukseen. Edellispäivän viinin ja salmiakin tai lakritsin yhdistelmiä testannut ohjelma olisi myös kiinnostanut, mutta minähän olin tietty lauantaina työvuorossa. Karkkiluento oli silti kiintoisa, sillä salmiakista kirjankin kirjoittanut Annala jakoi muistoja vuosikymmenten tyypillisistä makeisista. Olitkos ajatellut, että makeisissa on muotisuuntauksia? Ja luennoija sanoi, milloin mitäkin saa maistaa, joten itsehillintääkin tuli huomaamatta koulittua. Joku yleisöstä sai kommentoida kutakin, mutta ei minuakaan, varsinaista väliin huutelijaa, vaiennettu.

Lautasella alinpana on muuten keksillä Huhtasrinteen salmiakkihunajaa. Luulin lakritsikastikkeeksi ennen kuin kuulin ja maistoin.

Jukka Annala Suomen Salmiakkiyhdistyksestä ja Huhtasrinteen kotihunajan Timo Paakkunainen salmiakkitastingissä.

Jukka Annala Suomen Salmiakkiyhdistyksestä ja Huhtasrinteen kotihunajan Timo Paakkunainen salmiakkitastingissä.

Timo Paakkunainen kertoi Huhtasrinteen hunajaherkuista, ja kun kuulosti, että saatavana oli chilillä ja salmiakilla maustettua versiota, sijoitin neljä euroa pikkupurnukkaan maistatuksen jälkeen. Pahat maut muuttuvat hyviksi, kun niitä sekoittaa hunajaan, kuulemma, joten jos jo muutenkin tykkää niin chilistä, salmiakista kuin hunajastakin, reseptimielikuvitukseni herää oitis. Mitähän tulisi possumarinadista tuon kanssa? En ole vielä kokeillut.

Lippu festivaaleille maksoi 12 euroa, ennakkoon olisi saanut kympillä, ja Annalan maistatustuokio viitosen. Salmiakkivisan palauttaneiden kesken arvottiin Viking Linen matka huhtikuisille Tukholman lakritsimessuille.  Niin, monissa kielissä on vain lakritsi-sana ja sitten puhutaan suolalakritsista, jota suomenkielinen ei ehkä heti salmiakkiin yhdistäisi. Säikäyttävän suolainen oli islantilainen salmiakki josta oli maistiaisia jossain, ja maistelinpa myös ruotsalaisten valmistajien tuotteita. Viskillä, ruotsalaisella, maustettuja pastilleja jopa! Eikö salmiakki olekaan pelkästään suomalainen keksintö ja herkku!

Jukka Annalan Salmiakki-kirja tietää aiheesta melkein kaiken

Jukka Annalan Salmiakki-kirja tietää aiheesta melkein kaiken

Sunnuntaiaamupäivänä olin tavannut ystäviä, joten Katajanokalle huristin raitiovaunun kyydissä. Takanani istuvat kuuluivat puhelevan blogiasioista, enkä malttanut olla paljastamatta, että olin salakuuntelija. Olipa hauska tutustua Höpölän emäntään ja Minäkö keski-ikäinen -blogin kirjoittajaan. Ja opin lisää Tädit tubettaa-kanavastakin. Kiitos mukavasta hetkestä!

Oletko sinä käynyt Helsingin tai Tukholman lakritsifestareilla? Kaipaatko kotoisia karkkimakuja ulkomailla?

 

Tagit
LIITTYVÄT VIESTIT
Uudenlainen Helsinkini: Talvipuutarha

tiistai, helmikuu 28, 2017

Soolosielu

sunnuntai, helmikuu 12, 2017

Seven Mugs, Café Svenkka ja Puotilan kartano

lauantai, helmikuu 11, 2017

Suutari pysyköön lestissään…

tiistai, joulukuu 6, 2016

Kissamainen kahvila

maanantai, joulukuu 5, 2016

Valmennusta vihkokaupassa

keskiviikko, toukokuu 25, 2016

Oivaltavasti somessa

torstai, maaliskuu 24, 2016

Lassi Kouvo säesti kynttiläillallista

maanantai, maaliskuu 21, 2016

Jos elämä mahtuisi kahteen matkalaukkuun

keskiviikko, maaliskuu 9, 2016

2 kommenttia
  1. Vastaa

    Heidi Heinola

    maanantai, kesäkuu 20, 2016

    Moi! Kuulin jo Radio Rockin ohjelman, jossa sanottiin, että apteekeissa oli muotteja salmiakkia varten. Ei tosiaankaan, vaan massasta kaulittiin erittäin ohut kerros, josta terävällä puukolla veistettiin vinoneliöitä! Ei silloin ollut mitään muotteja! Terv. Heidi Heinola Tampere

  2. Vastaa

    ananas2go / Popot pogoillen

    maanantai, kesäkuu 20, 2016

    Oho? Tuommuisesta en tiennytkään. Oletko ollut salmiakkikuvioita tekemässä?

    Apteekin ohuenohuet salmiakkivinoneliöt ovat tuttuja. Kaveri osti niitä kerran kilon. Taisi olla kpl-märältään aika monta karkkia.

    Minä muistelen lisäksi apteekeissa 1970-luvulla myytyä ns. merimieslakritsia, kovaa lakritsia, jossa oli vähän hiilimäinen maku. Kummallista kyllä juuri kukaan ei tunnu maistaneen sitä.

JÄTÄ KOMMENTTI