Yleinen

Kirkenesin jälkeen

18.10.2016

Nyt täällä napapiirin pohjoispuolella alkaa olla juuri niin ikävää kuin voisi kuvitellakin: kylmää, sataa, tuulista, lyhyet päivät ja pitkä pimeys. Lumi tulee, lumi menee. Ei juurikaan tekemistä.

Paitsi shoppailla lentolippuja!

Minulle ehkä riittäisi hommia Barents-yhteistyössä harjoittelun jälkeenkin, mutta ajattelin polttaa sillat ja lähteä reppureissaamaan ryönäisesti. Rahaa on säästetty, rinkka löytyy ja vaatetusta niin kylmään kuin kuumaankin ilmastoon. Ja kylmään en tasavarmasti tämän arktisen komennuksen jälkeen lähde ihan heti – ehkä joskus, ei nyt. Puntaroin muutaman vaihtoehdon välillä. Kun nyt kerran välivuotta vietellään, kannattaisi singahtaa mahdollisimman kauas ja pitkäksi aikaa. Australia? Uusi-Seelanti? Lattarit?

Lattarit.

Madrid 2012 – kyllä oli teineillä kivaa!

9.1 minä ja toverini Jutta suuntaamme Helsinki-Vantaan kentän kaukoterminaaliin suuntana ensin USA, mistä pikku breikin jälkeen Cancun, Meksiko! Idea on lähteä valumaan hitaasti ja nautiskellen kohti Costa Ricaa, aikaa tähän operaatioon on varattu määrittelemättömät 1-2 kuukautta, minkä jälkeen Jutta lähtee hoitamaan opiskelullisia velvollisuuksiaan vielä etelämässä, minä taas teen mitä lystään.

En oikein vielä tiedä, mitä. Ehkä jään Nicaragua-Costa Rica-Panama-akselille vapaaehtoishäröilemään johonkin hostellin respaan. Kenties odottelen kevättä Väli-Amerikassa ja kun se saapuu, jatkan matkaa Kanadaan kavereita ja vuoria moikkaamaan. Eipäs tuota vielä tiedä – ja miten ihanan vapauttavaa se on! Ei tarvitse olla missään, tehdä mitään tai kysyä keneltäkään, voinko tai saanko. Senkus kaivan aamulla rinkasta joko vaelluskengät tai snorkkelin tai hyvän kirjan ja määritän päivän kulun sen mukaan. En ole miettinyt ollenkaan, milloin palaanko – vai palaanko ollenkaan. Joskus voisi ehkä mennä johonkin kouluun. Epämääräistä, avointa, vapaata.

En koe, että tällaisia tempauksia tarvitsisi kummemmin selitellä. Olen aina menossa muutenkin. Se, etten ole vielä tehnyt pitkää reppureissua, ei tarkoita, ettenkö olisi halunnut tai ettenkö olisi valmis. Nyt sitä mennään! (No, vielä 2,5 kuukautta winterwonderlandia jäljellä.) En ole ehtinyt miettiä tätä vielä kummemmin, mutta ehkä nyt nyt on pohdinnan ja suunnittelun aika. Ideointi onkin vähän hankalaa, kun toinen reissareista työharjoittelee Kirkenesissä, toinen Granadassa, ja yhteinen juttelu menee aina joko a) söpöjen järjestöpoikien tai b) söpöjen hostellipoikien hehkuttamiseen. Ehkä meille sitten riittää, että laahaamme espanjantaitoiset ruhomme Uudelle Mantereelle. Tutustuimme kolmisen vuotta sitten espanjan perusopintojen tylsillä ja typerillä luennoilla (no ei vaiskaan), bondasimme heti yhteisen ystävän kautta ja päätimme, että vielä joskus sitä lekotellaan playalla Lattareissa ja tilataan unas cervecas más por favor. Maailmassa, jossa kaikki sinkoilevat ympäriinsä eikä kukaan pidä lupauksiaan onkin todella yllättävää huomata, että tuo opiskelijaruokalassa heitetty toive oikeasti toteutuu.

Paljon on tehtävää, ennen kuin Sunnan ja Jutan kiertue alkaa Cancunin turistihelvetistä. Pitäisi tuikkia itseensä rokotteita, hankkia matkavakuutus ja kaikenlaista muuta tylsää. Tuijotella loputtomat haaveiset tunnin matkavideoita, kaivaa bikinit naftaliinista ja mikä parasta, herätellä aivoissa uinuvaa espanja-osiota. Rakastan, rakastan, rakastan espanjaa, eli vaikea kuvitella ihanampaa valmistautumista reissuun kuin espanjankieliset leffat ja kirjat! Rakastan höpötellä espanjaksi, rakastan kuunnella espanjaa ja rakastan oppia sitä lisää, vaikka sitten fonetiikkaa tai kielitiedettä. Toimisto-skandinaviskaan lähinnä palaa käpy, vaikka sekin alkaa pikkuhiljaa sujua, mutta voi espanja.

Nyt olisi erinomainen hetki heittää vinkkejä Väli-Amerikkaan tai vaikka koko Amerikan mantereelle! Mitä ei missään nimessä kannata jättää väliin?

Yleinen

Arctic Circle 2016 – täyttä timanttia

14.10.2016

Arctic Circle on maailman suurin arktinen foorumi, johon kokoontuu niin poliitikkoja, yritysmaailman edustajia kuin tutkijia kuin järjestötoimijoitakin. Se järjestetään vuosittain Islannin Reykjavikissa loka-marraskuussa, ja sinne mekin Youth Arctic Coalition hallituksen edustajat lähdimme pyörimään ja verkostoitumaan. Tavoitteenamme oli löytää partnereita ja tukea ideallemme arktisten nuorten foorumista ensi vuoden Arctic Circlen yhteydessä. Islannin-keikkamme oli loputtoman onnistunut, ja tässä sen pieniä täydellisiä yksityiskohtia.

(Välimainos: meillä on Youth Arctic Coalitionissa loistokas meininki ja aiomme pelastaa maapallon, seuraa sitä Facebookissa tai Instassa.)

P1570861
P1570864
P1570897

… Wienissä ilmoittauduin luennolle, jossa puhui itse äijä Ban Ki-Moon. Nukuin pommiin, koska mitenpä tuollaisen normipäivän muistaisi! Nyt sain kuitenkin toisen tilaisuuden, sillä tämä herrasmies pokasi itselleen maailmanhistorian ensimmäisen Arctic Circle -palkinnon ilmastotyönsä kunniaksi. Odotin kunnon diplomaattijorinaa ja varauduin vain ottamaan kuvia ja pyörimään kv-politiikanopiskelijaorgasmeissa (meitä oli vierekkäin kolme ja ilo oli suuri), mutta Ban olikin loistokas, intohimoinen puhuja. Hän kannusti järjestöpuolta kokoamaan rivinsä ja toimimaan tilanteissa, joissa hallitukset eivät diplomatiakiemuroissaan saa aikaan. Kiitos Bankku, niin me tehdään. 

… konferenssi- ja konserttikeskus Harpa on valittu EU:n kauneimmaksi rakennukseksi muutama vuosi sitten – siitäkin huolimatta, ettei se edes ole unionin rajojen sisällä. Ja miten kaunis se onkaan! Harpa niiaa nätisti raivoavan Atlantin suuntaan, vuorille ja vuonolle, ja valo tanssii sen vinoilla ja loivilla käytävillä. Harpaan eksyy, mutta ilolla. Skippasimme osan puheista, että voisimme vain istuskella penkeillä ja katsoa ympärille suu ymmyrkäisenä. Ei vain kansainvälistä vallan ilmapiiriä, vaan lasia, betonia ja metallipalkkeja. Harpa on todella pitkään auki päivittäin ihan vain vierailijoillekin – älä missään nimessä jätä tätä Reykjavíkin reissulla välistä!

… AirBnb:mme sen sijaan ei ollut kummoinen – itse asiassa se oli surkuhupaisa. Suihkussa kuumasta hanasta tuli kylmää ja kylmästä kuumaa, pöntönrengas tipahti joka kerta, patteri ei ensin toiminut ja sitten kuumeni niin, että poltin käsivarren enkä ole koskaan nukkunut niin haisevissa lakanoissa. En, vaikka kerran naskalina yövyimme leirintäalueella, jossa sängylle oli heitetty mätä hylkeentalja. Nukuimme kaikki kolme pikkuruisessa huoneenkopperossa, mutta meillä oli loputtoman hauskaa! Vertailimme passeja (kyllä Suomen on silti hienompi kuin Kanadan, vaikka Atlantin takana niillä onkin hieno hologrammiheijastus), mätimme riisikakkuja ja maistelimme Suomen-tuliaisia eli Black Minttiä. Heittelimme herätyksen aikaan toisiamme tyynyillä ja potkimme toisemme ovesta, kun piti lähteä tapaamaan presidenttiä. Onnea on ihanat kv-ystäväiset <3

P1570894
P1570892
P1570880
… pääsin toteuttamaan pikkuisen haaveeni eli lillumaan lämpimissä kylvyissä! Heti ensimmäisenä iltana pääsin pehmittämään lentokenttäyöstä jumiutuneita hartioita kuumavesialtaisiin ja heittämään levotonta läppää, tietysti. Ja kun lyötiin yhteen Kanada, Suomi ja Islanti, löysimme pian itsemme yllyttämästä toisiamme 5-asteiseen kylmäaltaaseen. Jos, ei vaan kun reissaan ympäri Islannin, aion muuttua mummosormeksi vähintään kerran päivässä jonkun pikkukaupungin altailla.

… tavoitteemme toteutui täysin. Lähdimme hakemaan tukea, ja saimme sen, mistä emme edes uskaltaneet haaveilla: olemme nyt osa ensi vuoden Arctic Circleä virallisesti! Saamme käyttää logoa, partnereita ja tiloja. Istuimme kokouksessa Islannin entisen presidentin ja konferenssin johtokunnan kanssa, ja kun miitti loppui, astuimme pöllämystyneinä jälleen konferenssihälyn keskelle. Leijuimme muutaman sentin lattian yläpuolella ja tuijotimme toisiamme epäuskoisina. Me, pari hassua opiskelijaa, ihan oikeasti toteutamme järjestöhaaveemme ja pistämme pystyyn ison koko arktisen alueen kattavan nuorisotapahtuman! Jos rahoitusjumalat suovat, siis.

… kaksi kasvissyöjää ja yksi kalaninhoaja eivät oikein löytäneet konferenssiruuista paljon syötävää, paitsi ihanat ihanat minijälkiruoat. Kyllä, mainitsin ne jo viime postauksessa, mutta kun ne olivat niin herkullisia. Tietty lipsuimme kaikki vakaumuksistamme, mutta eräänä iltana päätin yllättää vieläkin köyhemmät opiskelijatoverit ja tarjota illallisen vegaaniravintolassa. Istuskelimme siellä sulkemisaikaan asti nauttien pienistä ihmeistä: vegaanijuustosta, samettisesta linssilasagnesta tai ihan vaan vesimelonista. Politiikkapöhinöissä ei oikein muistanut syödä, ja kaikki kummalliset oireeni loppuivat tuohon taivaalliseen ateriaan. Olin melkein oksentanut, tärissyt, ollut kylmissäni ja täysin uupunut – ratkaisu: kunnon ruoka.

… Islanti on vaan niin ihana! Kummallinen, piskuinen, ylpeä, myrskyinen, sekopäinen. Siellä pistetään riisiä sämpylän väliin, kannetaan käsilaukussa bikineitä (vaikka kylmä tuuli käy ihan koko ajan), pestään kädet pilaantuneen kananmunan hajuisella vedellä ja kustannetaan järjetön määrä kirjoja väkimäärään suhteutettuna. Vaikka olisin maailman lahjakkain fantasiakirjailija, en voisi keksiä jotain niin satumaista kuin Islanti: tulivuoria, laavakenttiä, jäätä, peikkoja, mannerlaattoja, pikkuisia vahvoja hevosia ja viikinkien jälkeläisiä. Samaan aikaan pienpanimoiden herkkuoluita, penismuseo, huikeita pikku designputiikkeja ja badassein tietämäni muijien räppiryhmä. Jos vain voisin, Islantiin muuttaisin.

Islanti merkitsee minulle yllättävän paljon, vaikka olen viettänyt siellä elämästäni vain reilun viikon. Olen saanut sieltä kolme uskomatonta, upeaa ystävää, kauneimmat maisemat ja nyt työpaikankin.


Alpenglow on myös Facebookissa ja Instagramissa – pistähän seuraten!

Yleinen

Leiri pystyyn Oslon lentokentällä

11.10.2016

Asia, jota reppureissaajana on lähes mahdotonta vältellä, on lentokenttäyöt. Normaali täysi-ikäinen henkilö varmaan klikkailisi itsensä hotels.comiin (paitsi, jos pelkäisi kovin luottokorttinsa puolesta) ja varaisi mukavan majoituksen. Valkoiset lakanat, ilmainen bussikuljetus ja herkkuja notkuva aamiaispöytä – kyllä kiitos!

No, aina ei oikein voi valita. Jos hotelli söisi koko reissubudjetin, ei auta kuin go full girl scout ja pakata kässäreihin makuupussi. Niin minä päädyin taas kerran tekemään konferenssimatkalla Islantiin, mikä on aika ironista. Olin menossa esimerkiksi tapaamaan Islannin ex-presidenttiä ja kirjoittamaan lehtijuttuja kansainvälisen lain muotoutumisesta, laukkuun oli pakattu bleisereitä ja korkkareita ja nimilapussani lukisi konferenssijärjestäjä – mutta ei kun vain halvimpia riisikakkuja evääksi ja pimeää uninurkkaa hakemaan. Poliittisen broilerin elämä ei ole ihan pelkkää skumpalla kilistelyä!

P1570792
P1570786
P1570789

En silti valita eväistä, olihan minulla ihka aito suomalainen vihis mukana! Kuljeskelin kansainvälisessä terminaalissa, mutta hiljaista  kulmaa ei vaan löytynyt mistään. D-terminaali kun oli remontissa ja poran jyrskytys ruopi tiensä koko kentän ilmatilaan. Katselin lannistuneena lentokentän pohjapiirustusta, kun huomasin, että E-terminaalista lähtee hassu uloke muutamalle lähtöportille. Sinne siis! Jättipotti: hämärä valaistus, ei juuri ketään muuta ympärillä ja pistorasioita tarjolla. Levitin ilmapatjani ikkunanurkkaukseen ja puhaltelin sitä pää humisten. Vieressä illan viimeiset koneet rullasivat taivaalle. Ei tällaisia näköaloja kyllä hotellin ikkunasta saisi!

(Välihuomautus: Oslo on turvallinen kenttä turvallisessa maassa. Yleinen sääntö lentokenttäyöpymiseen varsinkin yksin on, ettei kannata missään nimessä etsiytyä tilaan, jossa ei ole muita ihmisiä.)

Natustelin vihistä, tungin arvotavarat makuupussin jalkopäähän ja kävin iltapesulla. Hallissa oli aika kylmä, mutta vuorasin itseni makuupussin lisäksi villahuivilla ja nukahdin, ihme kyllä. Olen todella huono ja neuroottinen nukkuja, tai ainakin uskon olevani. Heräsin vajaan tunnin päästä siihen, kun siivoojapoika tökkäsi minua mopilla. Pomppasin pystyyn aivan pihalla siitä, missä olen ja mitä tapahtuu. Siivooja taisi säikähtää yhtä paljon, ja hän pahoitteli episodia kovasti. Lopulta hän neuvoi minulle, missä olisi lämpimämpää ja mukavampaa ja lähti jatkamaan facetimeaan muualle. Siirsin leiriä, hörppäsin vettä – ja nukahdin iloisesti melkein aamuviiteen asti! Eihän siinä monta tuntia ollut, mutta sen verran kuitenkin, että jaksoin jokseenkin seuraavan pitkän konferenssipäivän. Kaverini tosin saivat kuunnella hermostunutta kikatusta ja kamalaa englannin kanssa änkytystä, mutta eipä näyttänyt haittaavan.

P1570809
P1570797
P1570795

Aamulla pääsin leikkimään muodonmuutosta, kun kuoriuduin kalsareista ja kulahtaneesta topista ja meikkailin piiloon turvonneet ja väsyneet kasvot. Ei muuta kuin siisteimmät kengät kinttuihin, konferenssitätimekko päälle ja huolelliset rajaukset silmiin, niin johan tuli pummista virkanainen. Tällainen ääripäästä toiseen selaaminen vain kuvaa elämääni täydellisesti: ensin nukkuu lattialla lentokentän henkilökunnan häiriönä, sitten suihkaisee tuhansien arvohenkilöiden sekaan minglailemaan ja tekemään pieniä ihmeitä. Koska meillä oli ihan järjettömän onnistunut missio – kaiken siitä kertoo kaverini reaktio johtokunnan kokouksen jälkeen. Tyyppi katsoi, ettei presidentti ollut enää näkyvissä, ja alkoi tanssata villisti heti kokoushuoneen ulkopuolella. Päivisin näykimme fiinejä minijälkiruokia ja puhuimme politiikkaa kuin kelpo konkarit konsanaan, mutta yövyimme yhden huoneen homeisessa Airbnb:ssä ja skippasimme päivällisiä, kun meillä ei ollut varaa maapähkinävoileipiä kummempaan.

Se, mitä puuhailin Arctic Circle assemblyssä, jää nyt tällä erää hämärän peittoon. Hommat meni 200-prosenttisesti nappiin ja sainpa varmaan muutettua elämäni suunnan ainakin seuraavaksi vuodeksi!

Vielä tylsä tiivistelmä lentokenttäyöpymisistä: kentillä on saakelin kylmä, joten kannattaa ottaa neule ja jotain peitettä matkaan. Minulla se tarkoitti valitettavasti, että jouduin tilanpuutteen takia laittamaan läppärin ruumaan, mutta eipähän tarvinnut pelätä varkaita. Mitä kurjemmalta kodittomalta näyttää, sitä vähemmän sinulta yritetään varastaa, mutta arvoesineet kannattaa piilottaa pois näkyviltä. Laukkua voi suojata halaamalla sitä tai laittamalla sen esimerkiksi kropan ja seinän väliin. Ilman unimaskia ja korvatulppia on turha etsiskellä nukkumattia, ellei ole suunnilleen narkolepsiapotilas, koska valoja ei himmennetä öisin. Luojan kiitos Oslo on ns. hiljainen lentokenttä, eli mattimyöhäisiä ei maanitella lennoille kaiuttimista – taivaanlahja! Jos haluaa hyvät unet, kannattaa ryhtyä yöpuulle heti, kun viimeiset lennot lähtevät ja ravintolat sulkevat, sillä viidestä eteenpäin aamuisin on melkoinen kuhina joka paikassa. Lentokenttäpummin pitää lisäksi olla itsevarma, sillä kentällä notkujia ei aina katsota hyvällä. Hymyilee vain jäkättäville virkailijoille, on kiltti ja kiva ja muistaa, ettei kentällä kuljaaminen ole mikään rikos. Ainakaan yhden yön visiitti! Kaikkiaan minusta lentokenttäyöt ovat kuluttavia, mutta huikeita kokemuksia: saa olla todella kansainvälisellä maaperällä, tiirailla koneita yötaivaalla ja miettiä syntyjä syviä. Lentokenttä on erikoinen miljöö, eri todellisuuksien limbo, jossa nousee aina vähän arjen yläpuolelle.

Onko sinulla lisää vinkkejä kenttäyöpymisiin tai muuhun reissuköyhäilyyn?


 

Seuraa Alpenglowia Facebookissa ja Instagramissa!

Yleinen

IGTT: Erämimminä on hyvä olla

6.10.2016

Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -kampanjaa, jonka tarkoitus on levittää matkailutietoutta ja reissuilun ilosanomaa. Kampanjaa järjestää esimerkiksi Travellover-blogi. Voit lähteä meininkiin mukaan tägäämällä kuvasi tunnisteella #IGTT. 

Eräily. Jahtijakt-uniformu, kaljamaha ja yhden tähden jallua rähjääntyneessä reissurinkassa. Vai?

Ystäväni Ida mennä paukautti ja loi Instagramin meille luontoseikkailijamuijille, ja minäkin sain kunnian ylläpitää tiliä. Että saadaan vallattua tilaa tästäkin genrestä setämiehiltä. Kyllä maailman mannuille mahtuvat vähän pienemmätkin vaelluskengät! Pidemmittä puheitta: seuraa paukautahan erämimmejä!

2016-06-15_1273178008108622277
2016-03-27_1215407406774182051
2016-05-17_1251742245311701608
2016-07-02_1285671279097107569

En ala avautumaan luontofilosofiastani tällä erää sen enempää, kuin että minulle luonto on ylin auktoriteetti ja jotain, minkä kunnioittamiselle ja varjelemiselle olen valmis omistamaan elämäni. Opiskelullisesti tämä hoituu pänttäämällä ilmastolakia ja järjestöhommissa Vihreissä touhuiluna, mutta vapaa-ajalla yritän päästä äiti Maan rauhoittavaan läheisyyteen aina, kun voin. Olen tainnut imeä tämän asenteen vanhemmiltani, sillä he asustelevat pikkukylässä Inarijärven rannalla. Olen ollut ensimmäisen kerran marjastusreissulla mukana 11 päivän kunnioitettavassa iässä! Pusikossa (tai muualla luonnossa) pyöriminen rauhoitta ja, no, se on vain mielettömän kivaa. Mieluiten juoksentelen polkuja pitkin, mutta en tosiaan kieltäydy mistä tahansa muustakaan ulkoilma-aktiviteetista: melontaa, vaellusta, pikku kiipeilyä – kyllä kiitos!

Yksi suurimmista syistä valita Itävalta vaihtomaaksi oli juuri vuoriluonto, jonne en päässyt kuitenkaan pomppimaan niin paljon kuin olin halunnut. Erasmusmeininki vei ja sosiaalinen elämä maistui, mutta silti ehdin muutamaan kertaan Alpeille haikkaamaan. En rehellisesti tiedä yhtään mitään mukavampaa kuin kunnon päivä rinteitä kavuten: pakaroihin vauhtia, ajatukset liitämään ja niin kauniit maisemat, että silmiin sattuu. Vuoriterapia on ihan tosi juttu!

2016-09-28_1349136318890603622

@karppinen.mira

2016-09-04_1332090405944964813

@idajama

2016-08-07_1311747198312043674
2016-07-24_1300997754407032997
2016-10-06_1354923314573568890

Seikkailuhenkisessä urheilussa on kyse minulle siis kahdesta asiasta: luonnon kohtaamisesta, kunnioittamisesta ja siitä inspiroitumisesta sekä oman kropan haastamisesta. Maailmassa, jossa iltalehtien suurimpia sankareita ovat unelmakehonsa saavuttaneet fitness-urheilijat (jotka avautuvat säännöllisin väliajoin myös burnouteistaan, tervettä hommaa) tuntuu, että jotain tärkeää on unohtunut. Syy, miksi ylipäätään liikumme; mikä on meille luonnollista. En arvosta jalkojani siksi, että ne olisivat lihaksikkaat ja sopivista kohdista hoikat, sopivista muhkeammat. Ne vievät minut paikkoihin, joihin pitää: ne ovat vahvat ja niihin voi luottaa. Tietysti niissä voisi aina olla enemmän puhtia, mutta sen eteen täytyy tehdä töitä. En usko, että ihmiskeholle ideaalisinta liikuntaa on istahtaa kuntosalilla laitteeseen ja jyystää yhtä lihasryhmää, kunnes se tärisee rasituksesta. Kukin tavallaan, mutta koen paljon mielekkäämmäksi tehdä jotain kokonaisvaltaista, jotain sellaista, mitä ihmisapinat jo aikoinaan puuhailivat. Puuskuttaa ylämäkeä, kiivetä puuhun, juosta rauhallisesti kilometri toisensa perään. Katsella maisemia, hengittää kirpeää syysilmaa ja tuntea yhteys joka askeleella.

2016-09-12_1337879486347889059

@globecalledhome

2016-09-21_1344011129022465695

@noraryytty

2016-09-13_1338253680466366602

@donamelissa

2016-09-18_1341983267889173711

@heidimaailmanaarella

Kai me ihmislapset tarvitsemme jotain, mistä inspiroitua. Joo joo, Veikka Gustafsson valloitti Seven Summitsin, mutta mitäpä minä siimakätinen tyttö pystyn tekemään? Niin monet seikkailuesikuvat ovat miehiä, ettei nuori tyttö ehkä osaa edes ajatella, että minäkin voisin hiihtää Grönlannin halki tai vaikka kiertää Karhunkierrosta. Huikeaa nähdä rohkeiden naisten kuvia itsensä ylittämisestä uskomattoman luonnon ympäröimänä: vuorenhuippuja, turkoosia merta, sumuista metsää ja öitä tähtitaivaan alle.

Mietin ensin vähän, onko erämimmeily feministin näkökulmasta vähän arveluttavaa. Miksi korostaa sukupuolta, kun tärkeintä on kuitenkin itse asia? Kuka tahansa voi nauttia luonnossa liikkumisesta omia rajojaan kokeillen – vaikka ilman jalkoja, jos reitti on esteetön. Suljemmeko ison ryhmän seikkailijoita tässä ulkopuolelle ja aiheutamme pahaa mieltä? On kuitenkin valtavasti retkeilyaiheisia tilejä, jotka on suunnattu kaikille sukupuolille. Tuskin yksi seikkailijattaria rohkaiseva Instagram-tili ketään haittaa – päin vastoin! Monet naiset – minä mukaanlukien – identifioituvat sukupuoleltaan naiseksi ja se on heille tärkeää, hyvin olennainen osa olemista. Minä olen tyttö, minä rakastan luontoa ja hyppelehdin siellä varmaan päivittäin. Haluan saada ideoita ja rohkaisua toisilta huikeilta naisilta, jotka tekevät niin. Mukavaa nähdä, miten toisillakin posket helottavat hiihtoretken jälkeen ja urheilutrikoot ja tuulitakit syrjäyttävät käsilaukut ja huolitellut kynnet IG-feedissä. Mikä tahansa, mitä naiset tekevät, on naisellista – jos he (me) sen niin kokevat. Pikkupossuna hikoilu, kaksitahtibensalle ja savulle haiseminen ja litimärät villasukat kumisaappaissa. Täysillä yrittäminen.

Ei muuta kuin hiukset letille ja lajiin sopivat tossut jalkaan. Sen kun kiipeät sille vuorelle!

Siispä tervetuloa erämimmeilemään iloisella fiiliksellä!

PS. Jos eräkuvat miellyttävät, tsekkaa ihmeessä myös Idan ja Maaritin sisarpostaukset aiheesta. Rautaisia naisia ja timanttisia kuvia!

Yleinen

Praha paikallisen silmin

4.10.2016

Sinänsä otsikko on täysin harhaanjohtava, että kahdessa vuorokaudessa ei kovin paikalliseksi voi ryhtyä. Mutta tämä postaus on vastapainoa aiemmalle Praha-jutulleni, jossa keskityin normituristiaktiviteetteihin kesäkuisessa Prahassa. Vietimme nimittäin todella ikimuistoisia hetkiä paikallisten poikien kanssa, enkä edes tarkoita nyt mitään reissuromantiikkaa: emme olisi ikinä päätyneet rokkiräkälään tai viiden tähden hotellin baariin ilman näitä saattajia. Puhumattakaan elämämme parhaista ranskiksista!

P1560639
P1560641
P1560660
P1560703
P1560707

Keissi 1

Ensimmäisenä iltana mietimme hostellilla, että olisi kivaa kiskaista vielä jotain iltapalaa ennen unia. Ja, no, olimme kuulleet muilta Prahassa käyneiltä vaihtereilta legendaa Doggy barista – baarista, jossa olisi järkyttävän iso koira. Muuta emme tienneet. Nappasimme vähän paikallista valuuttaa automaatista, syöpäisimme melkoisen hipsterissä pikaruokapaikassa ja suunnistimme kuuluisaan baariin. Olimme kuin pikkulapset ensimmäistä kertaa huvipuistossa: ovella vasta jännittikin, kun portsari vaihtoi rahan polettiin ja päästi meidät ihmemaahan.

Se koira! Törmäsimme siihen ensimmäistä kertaa portaikossa. Se oli aivan valtava, julmetun kokoinen, keskivertovasikkakin jää helposti kakkoseksi. Pelästyin mielettömästi ja teki mieli paeta baarista saman tien. No, ohitimme dogin ja laskeuduimme kuitenkin portaat alas… en edes tiedä, miten sitä kuvailisi. Vzorkovna (virallinen nimi ei ollutkaan Doggy bar!) on varmaan yksi Prahan kuuluisimpia (ja takuulla omituisimpia), ja meidän iltanamme siellä ei tainnutkaan olla kuin paikallisia. On omituista laverihuonetta, jossa voi makoilla ja siemailla samalla drinkkejä hunajapurkeista, on maanalainen keikkalava… olimme aivan hurmoksessa, ja sen varmaan huomaa tästä tekstistä. Jäimme kuuntelemaan bändiä, joka soitteli lähinnä 60- ja 70-luvun klassikoiden covereita, ja vitsailimme, että varmaan päätyisimme bändipoikien jatkoille.

Long story short: niinhän me päädyimme. Kun baari alkoi kahden jälkeen tyhjentyä, jäimme pyörimään lavan lähelle. Olimme nähneet jo hullun tulishown luolamaisella lavalla, todella omituisia open mic -vetoja ja sekopäistä tanssimista, eikä iltaa nyt tähän voisi vielä lopettaa. Harvenevassa väkijoukossa oli mukana vielä bändipojat, pari amerikkalaista sekavaa tyttöä ja muutamia vakioasiakkaita, eivätkä hekään halunneet vielä suunnata kotiin. Pojat veivät meidät läheiselle todella kämäiselle rokkiklubilla, jossa hypimme melkein tyhjällä ja törkyisellä tanssilattialla. Pojat hukkasivat niin amerikkalaisseuralaisensa kuin keikalla ansaitsemansa kolehdit, ja haimme kolikkolätsää varmaan tunnin. Kun portsari aika epäystävällisesti saatteli juhlijat ulos, aurinko nousi  jo Prahan syntisten katujen ylle. Pojat kaivoivat esiin kitaran, ja mikäs sen parempi aika ja paikka renkutella Morrisseytä kuin aamuviideltä leipomon edustalla. Kömmimme hostellille, kun olimme raakkuneet kurkkumme kipeiksi, ja nukahdimme aamuruuhkan meteliin.

Tällaiset muistot maistuvat yhtä hunajaisille kuin huonosti pestyt drinkkipurkit koirabaarissa. Näitä lisää! Kadun tosin harvaa juttua niin paljon kuin sitä, että jätin kameran hostelliin tuona iltana – olimmehan menossa vain nappaamaan nopeasti ruuat ja palaamassa nukkumaan. Toisaalta tuo unenomainen seikkailu doggy barin labyrintissä jäävät vain ja ainoastaan ainutlaatuiseksi muistikuvaksi. Toivottavasti ei tule varhainen Alzheimer, että saisin pitää tuon muiston mahdollisimman kauan.

P1560729
P1560730
P1560734
P1560735

Keissi 2

Kaverini oli tutustunut prahalaiseen tarjoilijapoikaan tuttavansa kautta Wienissä, ja herra ilahtui aivan suhteettomasti, kun kuuli, että olimme Prahan-visiitillä. Hän työskenteli amerikkalaisten omistamassa viiden tähden hotellissa, jonne kutsui meidät kursailematta yksille – talo tarjoaa! Istahdimme häkeltyneinä nahkapenkeille ja siemailimme ilmaista proseccoa. Pian minulle ihan tuntematon, Taijalle lähes tuntematon poika toikin meille keittiöstä ylimääräisiä suklaita ja pähkinöitä. Artesaanituotantoa tietysti. Me tunsimme itsemme ihan huijareiksi eilisen doggy bar -sekoilun väsyttäminä. Odottelimme, että pojan vuoro päättyisi ja voisimme lähteä istuskelemaan johonkin hänen suosittelemaansa paikkaan yhdessä, mutta hän joutui jäämään ylitöihin. Edelleen hämmentyneinä kävelimme vain maksamatta ulos luksusbaarista.

Ehdotimme, että kävisimme seuraavana päivänä yhdessä lounaalla. Poika valitsi paikan uudesta keskustasta, ja saimme eteemme aivan uskomattoman herkulliset vegehampparit ultimaattisesti parhaimmilla koskaan maistamillani ranskalaisilla. Kaiken lisäksi hän vielä livahti maksamaan huomaamattamme! Yritimme tyrkyttää reissusta ylijääneet kolikkomme ja setelimme hänelle, mutta hän vältti juonikkaasti senkin.

Bussimme lähtöön oli enää pari tuntia, joten lähdimme istuskelemaan jokirantaan ja jutustelemaan. Ihan samanlainen meininki kuin Wienin Donaukanalilla tai Zurichissä Limmatin äärellä: vuokrattavia paatteja, betonia, nuoria, kaljaa ja graffiteja. Ihan täydellistä siis!

Olen todella kiitollinen näistä paikallisten kanssa vietetyistä hetkistä. Minulla ja Taijalla olisi ollut varmaan huippua ilmankin, mutta ne todella nostivat Prahan-matkamme erääksi vaihdon mieleenpainuvimmista kokemuksista. Vaikka nyt jälkikäteen mietittynä koko vaihto oli yhtä onnen ja auvon aikaa, se ihan totta oli, niin kannatti todellakin uskaltautua puhumaan paikallisten kanssa, olla avoin ja kiinnostunut ja kysellä, sanoa kyllä – enpä muista, milloin ei olisi kannattanut. Jos matkailee vain nähtävyyksien ja makuelämysten takia, homma jää todella pintapuoliseksi. Kaikki nämä upeat ihmiset jättävät todella lämpimän jäljen – kiitos, että jaatte elämäänne, kaupunkianne ja tunteitanne!