Yleinen

Oodi kissoille

19.3.2018

Olen niitä ihmisiä, joiden eläinrakkaudella ei oikein ole rajoja. Lapsena halailin puluja ja pyydystin vesiötököitä isoon lasipurkkiin, jonne rakensin niille akvaarion. En tapa edes torakoita tai hämähäkkejä, jotka huoneeseni eksyvät, jos vain on mahdollisuus pyydystää ne elävinä ja siirtoistuttaa muualle. Viime vuoteen asti sääntöön oli kuitenkin yksi poikkeus.

Kissat.

En tiedä, mistä kissaviha kumpusi. Kenties katkeruudesta siitä, että olin niille todella allerginen. Kenties lapsuudentraumoista espanjalaisesta kulkukatista, joka kynsi käsivarteni verille, kun tungin silittämään sitä. Kenties sukulailta, jotka myös halveksivat viiksekkäitä kotieläimiä.

En potkinut viattomia kissaeläimiä, mutten myöskään tehnyt niiden kanssa tuttavuutta. Kun Sveitsissä au pair -perheen taloon eksyi kissa, koppasin sen syliin ja saattelin takaovelle. Hus pois, iso ruma rötky!

20180126_111140

Hollatilaiset naapurustokatit ”Pertti” ja ”Mooses”.

Asenne muuttui hiljalleen. Pari hyvää ystävää hankki kissin, joten aloin altistua niille säännöllisesti. Seurailin silti niiden letkeää elämää etäältä, enkä mennyt lässyttämään niille.

Viime vuonna Guatemalassa tapahtui täyskäännös. Istuskelin hostellin altaan edustalla illalla ja kirjoitin blogipostausta. Pöydän alta kuului miau. Hontelo teinikissa vaati huomiota. Ennen kuin ehdin edes ojentaa kättä sitä kohti, se loikkasi jo itsevarmasti syliini – eikä lähtenyt siitä kulumallakaan. Muut hostellivieraat olivat kissalle kuin ilmaa, vain minä kelpasin. Aloin silittää sitä arasti, ja se ryhtyi hurisemaan kuin vanhan Toshibani pölyntäyttämä tuuletin. Jos yritin nousta, uusi fanini mourusi sydäntäsärkevästi ja seurasi minua huoneen ovelle asti.

Kun pato kerran murtui, ryöppyä ei voinut estää. Kaikki kissoja kohtaan kieltämäni tunteet riistäytyivät hallinnasta, ja rakastuin Kanadassa kissakämppikseeni Tobyyn niin, että märisin vuolaasti jättäessäni sille hyvästit. Vaikka olin Tobylle hillittömän allerginen, sai se silti kehrätä vieressäni leffailtoina. Toby opetti minulle, millaista on kissan rakkaus: sen ympäri sai sitoa lahjanauhan kiusallaan, se ulisi ikävästä, kun suljin sen makuuhuoneen oven ulkopuolelle ja se naukui iloissaan ikkunassa, kun palasin juoksulenkiltä.

Kissa Guatemala

Hän, joka sulatti sydämeni.

IMG_4936

Kanadalainen Alex, jonka terävien kynsien ja tuikean luonteen takia laitoin kuoritakin päälle kuvan ottamisen ajaksi.

Ex-kissanvihaaja Sunna on muuttunut vähän kissahulluksi. Lähden toisinaan täällä Tilburgissa iltakävelylle varta vasten bongaamaan kissoja olohuoneiden ikkunoista, naureskelen siskon linkittämille venäläisille kissavideoille ja silitän jokaista kissaystävää, joka minua lähestyy (ei tunteita voi pakottaa). Herkistyn, kun huomionosoitukseni palkitaan tyytyväisellä purinalla.

En tiedä kissoista mitään, eikä minusta kissanomistajaa saisi. Mutta siinä missä se pikkuinen guatemalalainen katti jumaloi minua, ihailen minäkin nyt kisuleita. Niiltä pitäisi ottaa oppia: nukkua päiväunet raajat levällään aina kun voi, sähistä selkä kaarella kun kohtaa tympeitä ihmisiä ja intoutua leikkimään toisinaan kuin pikkupentu, vaikka onkin ehtinyt jo raavaan kissan mittoihin.

Nykyisin kissanuhani harmittaa vietävästi, ja haaveilenkin salaa joko antiallergeeniseksi väitetystä siperiankissasta tai sellaisessa ilmastossa asumisesta, jossa voisin rekrytoida katukissen hiiripalkalla puutarhapoliisiksi. Toistaiseksi kaverien kissojen ja yllättävien tuttavuuksien silittely kuitenkin riittää.

Onneksi tulin tässä asiassa järkiini. Mielensä muuttaminen on viisauden alku.

Vinkki: Jos haluat lisää kissain kuvia aamuihisi, pistähän Instagramissa seurantaan kaverini projekti aamukahvikissa. Tiina tarjoilee päivittäin kupin kahvia, suloisen vaaleanpunaisen kirsun ja diippejäkin ajatuksia kyytipojaksi.

PS. Juuri tänään sivistin itseäni, että bloggaajana kannattaisi julkaista vain koherenttia, korkealaatuista kuvamateriaalia. Tässä postauksessa sitä ei tosiaan ollut tarjolla. Mutta parannan tapani kyllä – ja hei, pörröinen eläin on aina parempi kuin korkeat pikselimäärät.

Yleinen

Sitgesistä ja loman tarpeesta

17.3.2018

Istuin eilen kirjastossa gradu nenän edessä, taas kerran, kun kurssikaverini kysyi:

”Wonder when was the last time we had a weekend off?”

Aloimme plärätä kalentereita. Maaliskuu, helmikuu, tammikuu, viime vuosi.

Ehkä joskus loka-marraskuussa tosiaan oli viikonloppu, kun yksikään dedis ei hönkinyt akuutisti niskaan. Läpsäytimme läppärit kiinni ja lähdimme boulderoimaan. Liikunta on yksi harvoista asioista, joissa päänsisäinen gradugradugradu-ääni vaimenee hetkeksi. Toinen apu voisi olla Tilburgin rajojen sisältä poistuminen muutamaa tuntia pidemmäksi ajaksi.

Sain viimeksi puolivillaisen irtioton tammikuussa Kataloniassa. Luin sielläkin kyllä kylmän sodan historia -tenttiin, mutta pääsin myös maistamaan elämää ahdistusopiskelun ulkopuolella. Ikävää, että sitä varten piti hypätä lentokoneen kyytiin.

IMG_5248
IMG_5244
20180122_135043

Tammikuinen Katalonia oli lusmuilijan taivas. Ei niin kylmä, että pitäisi suojautua museoihin ja gallerioihin suorittamaan korkeakulttuuria. Ei niin lämmin, että pitäisi hikoilla rannalla, puistaa hiekkaa pyyhkeeltä ja uskaltautua tunnin välein uimaan. Sellainen mukava 15 astetta: täydellistä ympäriinsä käveleskelyyn neule päällä.

Päätimme viettää viimeisen päivän Sitgesissä, alle tunnin lähijunamatkan päässä Barcelonasta. Kun puksu kirjaimellisesti halkoi rantakallioita, muistin taas, miten paljon olin kaivannut ulos kaupungista, ulos kiireestä. Minulle rakkaimmat värit ovat vihreä ja sininen – ja teräsjäänharmaa.

Emme tehneet Sitgesissä yhtikäs mitään. Lähdimme seilaamaan katuja valkoiseksi kalkittujen talojen väleissä. Pysähdyimme aukiolle puolitetulle pizzalle. Ohi kipittivät pikkukoirat keski-ikäisine omistajapariskuntineen, kirkonkello kumahti varttitunnin välein sinitaivaalle. Seurasimme aaltojen ääntä merenrantaan, katselimme tyrskyjen rikkoutuvan huokoiseen rantakallioon. Rytmikäs kohina pakottaa kuonan ulos ajatuksista. Sisään, ulos, sisään, ulos. Lokit kajauttivat ilonhuutoja.

On se muuten ihan eri asia olla lokki leppoisassa meri-ilmastossa kuin Jäämeren rannalla.

20180122_140124
20180122_140130
20180122_160007

Sitgesin ympäristössä on kymmeniä rantoja. Kesällä ne kuhisevat auringonpalvojia.

Tammikuussa hiekalla luikerteli useammat pulun kuin ihmislajin jäljet.

Muutama opiskelija istui muurilla juomassa olutta ja ottamassa toisistaan kuvia. Pari iloista koiraa hyppi aalloissa.

Paistoi niin lämpimästi, että heitin neuleen reppuun ja kiskoin lenkkarit jalasta. Hienonhieno hiekka tuntui varpaissa yliluonnollisen hyvältä. Valheellinen lupaus vuodenajasta, jota pitäisi odotella Pohjois-Euroopassa vielä monta pitkää kuukautta. Levitimme huivit hiekalle ja lueskelimme kumpikin kirjaa niin pitkään, kuin tuntui sopivalta.

Ei saisi kehittää putkinäköä ja unohtaa kostean merituulen ja lämpöisen hiekan yhdistelmää.

Dedisten ulkopuolella on elämää.

20180122_155359(0)
IMG_5243

Vaikka suljinkin macbookin kannen perjantai-iltapäivänä, avasin sen taas illalla. Saksan esseetä, gradutapaamiseen valmistautumista, lehtijuttuja – tänä sapattina hetkellä vaan ei ole vapaapäiviin varaa.

Mutta päätin, että puolikkaisiin on pakko olla. Tulkoon Tilburgin paras pizza, levoton Putin-läppä ja kenties sunnuntaiajelu Goudaan maistelemaan juustoa.

Keskiviikkona koittaa viimein se kauan odottamani karkkipäivä: lento Budapestiin. Jätän hetkeksi oikiskuplan ja sukellan Erasmus-kuplaan, jossa muistaakseni joka päivä on lauantai. Kai. Ei siellä kalenteria vilkuilla.

Oletko sinäkin tauon tarpeessa?

Yleinen

Silja Line Special

11.3.2018

Piti päästä Tukholmasta Suomeen halvalla helmikuussa. Arvaat jo varmaan, mikä kohtaloni oli.

Lauantaiaamun Tallink Galaxy Tukholmasta Turkuun.

5.45 ei toiminut edes Tunnelbana, joten altistuin aikaisen aamun ihmiskontaktille Uberissa. Meni rahat ja piti puhua. Irakilaiskuski haukkui Ruotsin kuritonta koulujärjestelmää, kehui suomalaisia (aiheetta) ja jätti minut terminaalin taakse. Vetolaukku pullisteli saumoistaan niin, ettei kahva suostunut tulemaan ulos. Raijasin laukut läpi loskan.

Ensin ei toiminut lähtöselvitysautomaatti. Jonotin lopen uupuneen venäläisperheen takana. Äiti luovutti ja meni penkille jatkamaan unia, kaksi pikkupoikaa istui lattialla elämänilonsa menettäneinä. Isä ja virkailija yrittivät löytää yhteistä kieltä. Lapsia kävi sääliksi – kohta tulisi väsy, nälkäkiukku ja merisairaus.

IMG_4532 (kopio)
IMG_4541 (kopio)
IMG_4549 (kopio)

Aamuseitsemän maissa parkkeerasin keulan kahvilaan lukemaan e-kirjaa Pariisin sopimuksesta. Söin Ballerina-keksejä ja kävin hakemassa santsikupin teetä. Viereisessä pöydässä irokeesipäiset herrasmiehet hakivat illan viimeiset oluet ja sössöttivät siitä, miten valtio pilaa ihmisen vapauden. Paljettimekkoiset naiset litkivät lämpimiä siiderinjämiä ja kuuntelivat haltioituneina, kun miehet puhuivat. Toisessa pöytäseurueessa joukko lököfarkkuisia miehiä väänsi väsyneesti traktorinosista ja piikitteli toistensa paikkakuntia. Kotiseutuylpeys vei vallan, ja eräs heistä julisti hartaana:

”Ja Jumala Loimaan!”

Muutama kysyi, saisiko liittyä seuraani. Sanoin ei.

Lomailu on hyvin monipuolinen laji. Yllätyin siitä, kuinka monta loputtoman onnellista naamaa vaelsi ympäri Galaxya: ensin aamutuimaan viimeisillä oluilla, sitten virkistävällä brunssilla ja lopulta tax free -herkkuja ikkunalaudalla maistellen. Bisnesseurueita pihviravintolassa, pariskuntia valitsemassa kravatteja, vesirajamekkoihin ahtautuneita naisporukoita kikattamassa edellisillan käänteille. Teinejä ryypiskelemässä Sour applea portaikossa.

Jollekin meriaamiainen, diskon mariannedrinkit ja tax freen harras koluaminen todella on ihana irtiotto arjesta, ymmärsin. Täydellisiä minilomia on yhtä monta kuin lomalaisiakin. Pääsin kurkistamaan ruotsinlaivakuplaan parhaimmillaan/pahimmillaan kokemalla 24h-risteilyn jälkipuolikkaan.

Olisin mielelläni seurannut jäälauttojen särkymistä keulaan, mutta yökerho valjastettiin päiväsaikaan lastenkerhon muumihumppakäyttöön. Vaeltelin kannelta kannelle hiljaisuutta hakien.

Istahdin ahdistuneena lattialle, lueskelin artikkeleita ja katsoin Siltaa Areenasta, kun seilasimme Suomen aluevesille. Jo toiseen humalaansa päässeet keski-ikäiset kompastuivat tahallaan jalkoihini ja kyselivät, etteikö tyttö parempaa työpistettä löytänyt. Hymyilin ja laskin sekunteja siihen, että tärähtäisimme Turussa laituriin ja pääsisin purkista ulos.

IMG_4542 (kopio)
IMG_4545 (kopio)

Jos saisin lähteä vuorokaudeksi lähialueelle getawaylle samalla rahalla kuin bileristeilyyn keskimäärin uppoaa, pakkaisin mukaan varmaankin untuvatakin, retkikeittimen ja teltan. Ihailisin tähtitaivasta, tökkisin hiipuvaa hiillosta (vege)makkarakepillä ja jos hurjaksi äityisin, lorauttaisin vähän Negrita-rommia iltateehen. Valvoisin myöhään ja väittelisin matkaseuran kanssa uusmarxilaisista teorioista. Nukahtaisin lievästi savustuneen makuupussin syleilyyn. Söisin aamupalaksi nuotiolla keitettyä kaurapuuroa banaanilla ja maapähkinävoilla.

Puikkelehdin Turun satamassa konttikärryjen lomassa pikavauhtia paikallisbussiin.

Ohi vilisti jäätyvä Aurajoki, tutut lenkkimaisemat talvikuorrutteella.

Jos lentokone olisi ollut pahaksi kukkarolle ja ilmastolle, niin ruotsinlaiva sattui sieluun. Pakko myöntää, että kupla-ajattelu on ainakin minilomien suhteen totta.

Yleinen

Miesten sanomaa

8.3.2018

IMG_9899

Sanat rakentavat identiteettiä, sanat rakentavat todellisuutta.

Nämä miesten sanomiset sukupuoleeni liittyen ovat jääneet kummittelemaan pääkoppaan. Jotkut vuosiksi.

Ei etsi Waldo, vaan etsi myrkyllinen retoriikka.

On se kiva kun naiset juoksee, niin tulee niin hyvä perse kuin sulla.”

-Humalainen kaverin kaveri urheiluteemaisissa bileissä

Naisilla nyt vaan on huonompi avaruudellinen hahmotuskyky.”

-Opettaja lukiossa

”Haastattelen täällä kahta nuorta ja kaunista naista. Tämä tässä on vielä nuorempi ja kauniimpi.”

– Minua haastatellut toimittaja

”Olet ensimmäinen tuntemani tyttö, joka ei valita koko ajan vaelluksella.”

-Silloinen kumppani

”Eikös sinulle ole kiipeilyssä haittaa siitä, että olet nainen ja lyhyt? Et yllä otteisiin.”

-Opiskelukaveri

”Jos naiset kerta on yhtä fiksuja, niin miksi ne ei oo saaneet historiassa mitään aikaan?”

-Lukiokaveri

”Haetaanpa joku mies auttamaan sua.”

-Työkaveri, kun porasin kirjahyllyä seinään ihan ongelmitta.

PS Lyttääminen ei ole pelkästään sukupuolittunut ilmiö, eikä se ole aina tietoista. Toista tulee loukattua huomaamattaan, eikä sitä voi aina välttää. Mutta yleensä jonkin ulkoisen ominaisuuden perusteella vedetyt johtopäätökset tuppaavat mennä metsään.

PPS Ruusurahat voi tuutata vaikka tänne ja pistää samalla kampoihin naisiin kohdistuvalle väkivallalle.

Yleinen

Katto pään päällä

6.3.2018

Sinne se hujahti – kolme kuukautta koditonna.

Taakse jääköön liian lyhyet sohvat, kitisevät ilmapatjat ja iänikuinen laukkuelämä. Rinkkaelämä on aivan eri asia: silloin mukana kulkee vain tarpeellinen. Opiskeluarjen pyörittämiseen tarvitaan kuitenkin lakikirjoja, kiipeilykenkiä ja pussilakanoita, joiden mukana raahaaminen kävi aika raskaaksi.

Olen palannut lähes-omistavaan kermaperseluokkaan. Onhan minulla sentään vuokrasopimus, ja raha vaihtaa omistajaa säännöllisesti jokaisen kuun viimeinen päivä. Pikku-Volkkari heitti kaksi reissua Tilburgin päästä toiseen, ja kas, kasasinkin jo toista kertaa valkoista ikea-petiä, joka veikin huoneen pinta-alasta enimmän osan.

Ovi, jonka sulkea takanaan. Melkoista.

IMG_4581 (kopio)
IMG_4585 (kopio)

Ehkä molemmat ovat oikeassa – tällä hetkellä onnellisuus tulee sekä yksinkertaisuudesta että materiasta. On omat tohvelit jotka pujauttaa kylminä aamuina jalkaan heti herättyä, ja oma pilkullinen aamupuurokulho. Iso teekuppi, aamuaurinko, Pyhimyksen uusi levy ja aamuauringon säteet.

Tai keittiön ikkunaan piiskaava kevätsade, joka tuoksuu mullalta ja jonka pisaroita mustarastaat tahdittavat. Kun Beast from the East vaimeni, linnutkin heräsivät eloon.

Osaan arvostaa nyt jokaista etuoikeutta, joista nautin päivittäin. Omaa hyllyä jaetussa jääkaapissa. Pyykkikonetta, jota voi käyttää ihan milloin vain – vaikka erikseen lakanat, valkoiset t-paidat ja treenivaatteet. Vähän turha nojatuolini, jossa istuskelen täyttelemässä kalenteria, kirjoittamassa päiväkirjaa ja höpöttelemässä maratonpuheluja äidille sunnuntai-iltaisin.

Enempää en nyt tarvitse. En kerta kaikkiaan.

IMG_4587 (kopio)
IMG_4588 (kopio)

Vaikken ole kovin rutiininhimoinen, säännöllisyys suoristaa nyt kieroksi kääntyneen arkeni kuosiin. Tiskaan puurokulhoa, vien roskat keskiviikkoiltaisin ja käyn hakemassa viikon juuston ja vihannekset lauantaimarkkinoilta. Alkuvuosi meni täysin (kaverini sanoja lainaten) tulipaloja sammutellessa: dedis huomenna – kirjoita yön yli. Vakuutus pihtaa koko omaisuutta varastolla naapuripaikkakunnalla – lainaa auto ja hae edes tenttikirjat talteen. Asunnon remontti kestää kaksi kuukautta suunniteltua pidempään – hanki uusi huone ja sano edelliselle soronoo. Soveltamista, mutta kovin kuluttavaa.

Uskon, että tämä rutiinirakkaus on täysin väliaikaista. Mutta nyt saan suunnatonta riemua halpiskalentereiden täyttyvistä viivoista. Vihdoinkin opiskelu, työt, treenit ja koko elämä on jonkinlaisessa hatarassa tasapainossa monen kuukauden päivästä toiseen nitkuttelun ja huonojen uutisten jälkeen.

Palat pitää laittaa ensin paikalleen, että niiden uutta järjestystä voisi edes miettiä.

Työhakemuksia ja reissusuunnitelmia putkahtelee taas pintaan keittiönpöydän päällä; siinä kohdassa, mihin auringonsäteet osuvat.

Enpäs kehu sen enempää, koska lempipostikorttieni alla aukenee vielä muuttokaaos.

IMG_4586 (kopio)

Vakaata ja tasaista viikkoa kaikille!