Oodi 100-vuotiaalle Suomelle

Vaikken ainakaan tällä hetkellä haluakaan asua Suomessa, on Suomessa kuitenkin monia hyviä puolia, joista olen erityisen kiitollinen. Oli mukava palata Algeriaan, kun täälläkin algerialaiset lentokenttävirkailijat huutelivat ”I love Finland!” kuullessaan, että olen Suomesta kehuen Suomen luonnon kauneutta. Meille Suomen itsenäisyypäivä on erityisen tärkeä siitäkin syystä, että yksi lapsista viettää tänään synttäreitä!

Erityisen kiitollinen olen Suomelle loistavasta äitiysterveydenhuollosta sekä erinomaisesta vastasyntyneiden tehohoidosta; synnyttäminen on Suomessa turvallista! En uskalla edes ajatella, mitä vanhimmalle pojalle olisi saattanut käydä, jos hän olisi syntynyt jossakin muualla. Poika tarvitsi nimittäin heti syntymänsä jälkeen aivan yllättäen tehohoitoa hengityskoneessa. Hyvää ja nopeaa hoitoa saatuaan poika on nyt 16-vuotias terve urheilija! Loistavan lääketieteellisen hoidon lisäksi vaikutuksen teki hoidon inhimillisyys; se, kuinka nätisti vastasyntynyttä käsiteltiin ja kuinka hänen olonsa pyrittiin kaikin käytettävissä olevin keinoin tekemään mahdollisimman kivuttomaksi ja turvalliseksi. Minulla epäiltiin lapsena leukemiaa ja jouduin olemaan melko pitkään sairaalassa. 80-luvun Suomessa omat kokemukseni olivat aivan toisenlaiset, mikä aiheuttikin voimakkaan sairaalapelon. Tuntuu ehkä oudolta sanoa, että vaikka pojan ensimmäiset elinpäivät olivat haastavat, ne kuitenkin hälvensivät sairaalapelkoni. 2000-luvun Suomessa sain vierailla vastasyntyneiden teho-osastolla milloin vain (ainoastaan, jos jollakin potilaista oli hätätilanne, pyydettiin vanhempia poistumaan) eli ilmestyin osastolle aina yllättäen ja joka ikinen kerta löysin pojan viereltä hoitajan tai lääkärin. Kaikista suurimmat kiitokset menevätkin Naisten- ja Lastenklinikalle! 

Suomen eräs upeimmista puolista onkin mielestäni se, että Suomi on pystynyt kehittymään 100-vuotisen itsenäisyytensä aikana, joka kuitenkin on vain pitkäikäisen ihmisen ihmisikä, köyhästä ja syrjäisestä maasta yhdeksi maailman moderneimmista ja monin tavoin menestyneimmistä maista! Kehitystä ei ole tapahtunut ainoastaan terveydenhuollossa, vaan myös lähes kaikilla muillakin elämänsaroilla!

Mahdollisuus pitkään vanhempainvapaaseen on mielestäni sekä vanhempien että lasten etu, joka on aivan loistava, erityisesti, jos äiti on ollut ennen vanhempainvapaata hyväpalkkaisessa työssä. Algeriassa naisten työssäkäynti on vielä harvinaisempaa kuin Suomessa, mutta perheissä, joissa naiset käyvät kodin ulkopuolisessa työssä, saatetaan jo vauvaikäiset lapset joutua viemään hoitoon. Tyttö hämmästeli, kun pojan päivähoitopaikkaan tuotiin aamulla vauva vaippoineen ja tuttipulloineen. Monissa Euroopan maissakin vanhempainvapaa on erittäin lyhyt verrattuna Suomeen.

Hyvät koulutusmahdollisuudet ja koulutusmyönteinen ilmapiiri ovat Suomen erityinen valtti! Jo peruskoulutiedoilla pärjää pitkälle, puhumattakaan muusta koulutuksesta! Täällä hämmästellään, kuinka monipuolista suomalainen peruskoulutus on ja Suomen koulutuksen taso tunnetaan myös Algeriassa. On upeaa, että Suomessa koulutus on ilmaista aina yliopistotasolle asti. (Näin on muuten Algeriassakin!) Juttelin paluulennolla vieressäni istuneen Saksassa asuvan algerialaisen kanssa ja hän hämmästeli, missä olen oppinut saksaa, jos kerran asun Algeriassa. Hämmästys oli silminnähtävä, kun kerroin oppineeni saksan perusteet Suomessa. Minusta tuntuu monesti, että saamme rusinat pullasta nyt kun vanhin poika saa lukiokoulutuksen verkon kautta Suomesta, vaikka asummekin täällä. Kulkurikoulun ansiosta muillakin lapsilla on todistus suomen kielen osaamisestaan, josta uskon olevan jatkossa hyötyä. Suomalaisen korkeakoulutuksen ansiosta pystyn työskentelemään Algeriasta käsin verkon kautta suomalaisten ja muiden eurooppalaisten yritysten kanssa, mikä saa jälleen ajattelemaan, että otamme rusinat pullasta.

Maailmalla matkatessani on upeaa omistaa Suomen passi – yksi maailman parhaista passeista. Se on oivallinen matkakaveri, jonka voiman huomaan erityisesti matkustaessani koneessa, joka on täynnä algerialaisia. Toisinaan melkein nolottaa, kun pääsen Euroopassa nopeasti tarkastuksista läpi Suomen passin ansiosta algerialaisten joutuessa tiukkoihin rajatarkastuksiin. Puhumattakaan siitä, että täällä läheskään kaikki eivät edes omista passia.

Kaiken kaikkiaan Suomi on tarjonnut minulle erinomaiset mahdollisuudet kehittää osaamistani siten, että pärjään helposti myös ulkosuomalaisena. Lapsillemme Suomi tarjosi turvalliset olosuhteet varhaislapsuudessa ja olenkin sitä mieltä, että Suomi on pikkulapsiperheille yksi maailman turvallisimmista maista. Kun olin itse lapsi, kuuntelin mielelläni sotaveteraanien uskomattomia kertomuksia sodasta. Tänään muistan jälleen, että ilman näiden urheiden miesten ja naisten panosta Suomi tuskin viettäisi tänään 100-vuotissyntymäpäiviä itsenäisenä ja vapaana maana.

Mitkä ovat sinusta 100-vuotiaan Suomen parhaat puolet?

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube
Previous Post Next Post

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Oodi keskiviikko, joulukuu 6, 2017 at 12:49

  Ole sinäkin maasi petturi hiljaa. Suomalainen terveydenhuolto kelpaa kyllä mutta suomalainen mies ei. Arabin kanssa on pitänyt päästä olemaan. Kaltaisesi ovat viides kolonna.

 • Reply Laura T. keskiviikko, joulukuu 6, 2017 at 13:26

  Hyvää itsenäisyyspäivää vain sinullekin! Juuri kaltaisesi ihmiset ja kommentit olivat suuri syy siihen, miksi lähdin Suomesta. Onneksesi sinun ei tarvitse meitä Suomessa kovin usein nähdä. Suomessa asuessani maksoin kyllä terveydenhuollostani verorahoillani, joten ehkä ne nyt kuitenkin ansaitsin….

 • Reply Oodi keskiviikko, joulukuu 6, 2017 at 13:44

  XXX

 • Reply Laura T. keskiviikko, joulukuu 6, 2017 at 14:12

  Jouduin poistamaan edellisen kommenttisi, koska se halventaa ihmisryhmää. Minusta voit olla mitä mieltä haluat, mutta selkeän rasistisia kommentteja en päästä läpi!

 • Reply Oodi keskiviikko, joulukuu 6, 2017 at 14:50

  Algeria se onkin ihannemaa. Vuonna 1992, ihan äsken. Siellä surmattiin 60000 ihmistä sisällissodassa. Se maa oli ranskalaisten rakentamana kukoistava mutta arabit eivät saa itse aikaan mitään muuta kuin sekasortoa.

 • Reply Laura T. keskiviikko, joulukuu 6, 2017 at 15:16

  Et ole tainnut koskaan käydä Algeriassa, kun et tiedä, miten paljon täällä on saatu aikaan itsenäisyyden jälkeen. Tehtävää on toki vielä paljon, mutta paljon on myös saatu aikaan. En ole tainnut koskaan kutsua Algeriaa ihannemaaksi?! Mutta tällä hetkellä viihdyn täällä reippaasti paremmin kuin Suomessa – ja olen viihtynyt jo monta vuotta eli uutuuden viehätyksen olisi pitänyt haihtua jo aikoja sitten!

  Nykyinen Ranskan presidentti on muuten pyytänyt julkisesti anteeksi sitä, miten Ranska kohteli aikoinaan algerialaisia! Eli tästä aiheesta en enää jaksa aloittaa keskustelua, koska olemme tainneet keskustella aiheesta jo monesti ennenkin ;). Tänään on muutoinkin tarkoitus juhlistaa 100-vuotiasta Suomea!

 • Reply maija meikäläinen keskiviikko, joulukuu 6, 2017 at 15:54

  Nyt rupesi harmittamaan sen verran nuo aikaisemmat kommentit, että pakko kommentoida. Toivon sinulle oikein mukavaa Suomi 100-vuotis itsenäisyys päivää. On ollut todella inspiroivaa lukea blogiasi.

 • Reply Laura T. keskiviikko, joulukuu 6, 2017 at 16:25

  Kiitos Maija Meikäläinen! Oikein mieltä lämmitti tällainen positiivinen kommentti :). Hyvää Suomen 100-vuotispäivää myös sinulle! Aion tänäiltana fiilistellä linnan juhlien parissa.

 • Reply Raija torstai, joulukuu 7, 2017 at 00:19

  Minuakin harmittaa tuollaisten aalioiden kommentointi! Itsekin asun poissa Suomesta, silti kuitenkin koen Suomen kotimaana, synnyinmaana ja siella on monia monia hyvia puolia samoin kuin toki niita huonojakin, mutta missapa ei olisi. Onnea satavuotias itsenainen Suomi!

  Minakin viihdyn blogisi parissa, vissiin pitaisi jattaa jarkevia kommentteja useamminkin. 🙂

 • Reply Laura T. torstai, joulukuu 7, 2017 at 09:15

  Kiitos Raija ja tervetuloa kommentoimaan! Niinpä, ei se, että asuu Suomen ulkopuolella tai edes se, että on avioitunut jonkun muun kuin suomalaisen kanssa, tarkoita sitä, ettei Suomi olisi aina se rakas synnyinmaa!! Minähän esimerkiksi puhun suomea kaikille perheenjäsenilleni, myös miehelleni, ja yritän pitää lasten suomen kielen taidosta huolta. On upeaa, että mies on oppinut suomea niin hyvin, että voin puhua hänen kanssaan suomea, joka on kuitenkin oma tunnekieleni!

  Tähän kirjoitukseen en halunnut ottaa mukaan lainkaan niitä huonoja puolia, koska tarkoitus oli nostaa esiin 100-vuotiaan Suomen parhaat puolet, mutta toki Suomessa niitä huonojakin puolia on – kuten kaikkialla. Ehkä juuri huonojen puolien puuttumisen vuoksi oodini ärsytti joitakin lukijoita – mene ja tiedä…

 • Reply sirokko torstai, joulukuu 7, 2017 at 16:33

  Jaksan aina hämmästyä joidenkin ihmisten ajatusmaailmasta. Hyvää ja huonoa on joka maassa. Mutta joo, terkkuja täältä toiselta laidalta, kahden maan asukkina on niin paljon kivempaa kuin yhden, rakastan rusinoita 🙂

 • Reply Laura T. torstai, joulukuu 7, 2017 at 17:55

  Minun taas pitäisi oikeastaan sanoa, että otan pullat rusinoista, koska rakastan pullaa, mutta en tykkää rusinoista – mutta ehkä selvyyden vuoksi kannattaa pitäytyä vanhassa sanonnassa :). Valitettavasti ylimpien kommenttien kaltaiseen ajatusmaailmaan törmäsi tuon tuosta Suomessa ja uskoisin, että mielipiteet ovat entisestään koventuneet lähtömme jälkeisinä vuosina. Monessa tilanteessa minua pidettiin ihan järkevänä ihmisenä siihen asti, kunnes ilmeni, että mieheni on algerialainen – sen jälkeen olinkin monen mielestä jotakin aivan muuta. Tuntuu muuten erittäin loukkaavalta, kun oman elämän yksi parhaista valinnoista ikinä onkin monen mielestä automaattisesti huono. Onneksi voi tosiaan elellä näin kahden maan asukkina, vaikka kyllä siinäkin toki haasteensa on… Terkkuja sinnekin 🙂

 • Reply Z. perjantai, joulukuu 8, 2017 at 17:33

  Hei, pidetään (Suomen)lippu korkealla- kaikentyylisistä kommenteista huolimatta. Algeria ja Suomi täydentävät hyvin toisiaan!

 • Reply Laura T. perjantai, joulukuu 8, 2017 at 23:28

  Kiitos kivasta kommentista! Samaa mieltä – Suomi ja Algeria täydentävät erinomaisesti toisiaan! Pidetään molemmat liput korkealla :)!

 • Reply Petra torstai, joulukuu 14, 2017 at 16:25

  No tuollaiset ääliökommentit kertovat eniten kommentoijasta, eivät kommentoidusta asiasta. Mulla itsenäisyyspaiva meni hieman ohi koska kyseinen päivä oli tosi kiireinen, juhlimme sitä hieman suomiporukalla jo edellisenä viikonloppuna tosin. Kyllä Suomi kulkee mukana täällä aina itselläni ja koen aika vahvasti olevani suomalainen, niitä yhteiskunnan järjestelmiä kaipailen eniten, koulutusta ja muita toimivia julkisia palveluita.

 • Reply Laura T. torstai, joulukuu 14, 2017 at 17:14

  Niinpä, Suomessa vain erilaiset ennakkoluulot ovat valitettavan yleisiä. Et uskokaan, miten oudolta (ja ihanalta!) tuntuu, kun täällä monikulttuurinen avioliitto onkin yhtäkkiä lähes pelkästään positiivinen ja kiinnostava asia ja kun lapsetkin saavat kokea olevansa hyväksyttyjä!!

  Kirjoitit tosi hyvin siitä, miten omien kulttuuristenkin juurten osalta voidaan puhua juurihoidosta! Ihan mahtava oivallus!! Tätä oikeastaan mietin Suomessa käydessäni, kun yllättäen tuntuikin, että juuret taitavat sittenkin olla vahvemmin lapsuuden kotimaisemissa kuin Helsingissä. Olin jotenkin odottanut Helsinkiin pääsyä, mutta kun vihdoin pääsimme perille, en jaksanutkaan olla siellä oikein lainkaan, vaan halusin heti jatkaa matkaa. Taisin sekoittaaa äidin koko päivärytmin, kun soitin jo aamupäivällä olevani bussissa kohti Haminaa. Varmasti sekin vaikutti, että yövyimme Helsingissä hotellissa emmekä omassa kodissa, koska koti on vuokralla. Vaikka olikin ihanaa päästä valmiiseen pöytään aamupalalle, niin ei se sentään korvannut kodin tunnelmaa.

 • Leave a Reply