Vinkkejä maksuttomaan kielten opiskeluun

(Kuva: Freeimages.com)

Yllättävän usein parhaat löydöt tekee silloin, kun etsii jotakin aivan muuta kuin lopulta löytää. Niin kävi tälläkin kertaa. Eksyin Bouffe ry:n eli Helsingin yliopiston ranskalaisen filologian ainejärjestön blogiin ihan muiden syiden vuoksi, mutta poistuinkin sivulta lopulta hyvien kielen opiskeluvinkkien kera. Kokeilin useampaa sivulla mainittua vinkkiä, mutta lopulta kaksi niistä osoittautui suosikeikseni – toisessa niistä opiskelen ranskaa ja toisessa arabiaa. Molempien sovellusten käyttö on maksutonta.

Duolingossa opiskelen ranskan alkeita, jotka valitsin noin 20 kielivaihtoehdon joukosta, koska olen huomannut ranskan alkeista olevan hyötyä Algeriassa. Duolingon hyvä puoli on se, että sovelluksessa on mahdollista tehdä lähtötasotesti, minkä ansiosta sovelluksen tarjoamat harjoitukset ovat oikean tasoisia. Plussaa on myös se, että jokaisessa osiossa harjoitellaan sekä kirjoittamista, kuuntelua, kääntämistä että erilaisten monivalintatehtävien ratkaisemista. Pidän siitä, että sovellus lähettää säännöllisesti sähköpostiini muistutusviestin, jonka ansiosta säännöllistä harjoittelua on vaikea unohtaa. On ollut yllättävää, kuinka paljon jo kymmenen minuutin harjoittelulla päivässä voi oppia. Sovellus on siis ilmeisen tehokas! Vaikka halu oppia sekä ranskaa että arabiaa on suuri, niin opiskeluun käytettävissä oleva aika on valitettavan vähissä. Tästä syystä onkin tärkeää, että käytetyt opiskelutavat ovat mahdollisimman tehokkaita!

Memrisen avulla opiskelen arabiaa. Sovellus muistuttaa melko paljon Duolingoa, mutta kielivaihtoehtoja löytyy enemmän ja sovelluksessa on hauska avaruusseikkailuteema. Myös Memrise muistaa kielenoppijaa sähköposteilla, jotka auttavat ainakin minua muistamaan säännöllisen harjoittelun merkityksen. Memrise käyttää kuulemma opetuksen apuna myös videoita, joissa natiivipuhujien lausumat puheenparret tuovat opiskeluun aivan omanlaisensa lisän. En itse ole vielä päässyt videokuvia hyödyntämään, koska opinnot ovat niin alkuvaiheessa, mutta kuulostaa hyvältä idealta.

Vaikka molemmat sovellukset ovat olleet minulle hyviä apuvälineitä sekä ranskan että arabian opiskelussa, niin valitettavasti lapsillemme nämä sovellukset eivät sovi, koska niissä ei ole mahdollista valita suomea vastinpariksi. Käytän itse sovelluksia siis englanninkielisinä ja käännän tehtävät ranskasta ja arabiasta englantiin. Bouffe ry:n blogissa luvattiin sovellusten tuovan inspiraatiota ranskan opiskeluun ja ainakin minä tykkäsin näistä!

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube
Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Petra maanantai, elokuu 14, 2017 at 18:23

  Mulla ei riita aikaa ja energiaa talla hetkella opiskella yhtaan mitaan mutta olen miettinyt tytön suomen kielen laitaa nyt kun eka luokka alkaa ja turkki varmasti taas vahvistuu. Olet muistaakseni kayttanyt lapsille Kulkuri koulua, oletko ollut tyytyvainen? Katsoin etta Kulkuri on maksullinen ja pohdin etta riittaakö tytölla aikaa ja jaksamista siihen nyt koulun ohessa vai meneekö rahat hukkaan…

 • Reply Laura T. torstai, elokuu 17, 2017 at 12:03

  Omakaan aikani/energiani ei riitä juuri puolta tuntia pidemmälle päivittäin, mutta näiden tehokkaiden ohjelmien avulla jo noinkin pienestä ajasta tuntuu olevan hyötyä :).

  Olen ollut tyytyväinen Kulkuriin, vaikka Kulkurissa opiskelu on kyllä erittäin itsenäistä opiskelua. Lähinnä Kulkurista saa siis kirjat ja palautteita kokeista ja tehtävistä – muu jää vanhemman vastuulle. Meillähän lapset opiskelivat alussa kaikkia aineita Kulkurin kautta, koska ajatuksena oli, että palaamme Suomeen ja tällöin lasten olisi ollut helppoa jatkaa opintojaan Suomessa jäämättä muista jälkeen. Kulkurista kun saa todistuksen opinnoista, niin opinnoista olisi myös ollut ”mustaa valkoisella”. Kun sitten päätimmekin jäädä tänne, olen valinnut Kulkurista ainoastaan suomen kielen ja vanhimmalle pojalle myös englannin, koska olen ajatellut, että tämä auttaa ylläpitämään lasten kielitaitoa ja uskoisin, että kielitaidon osaamisesta on meidän tapauksessamme hyvä olla jatkossakin todistus. Olemme nyt opiskelleet aika kevyellä tahdilla, ihan lasten oman innostuksen ja jaksamisen mukaan.

  Vaikea sanoa, olisiko Kulkurista teille hyötyä. Jos ette tarvitse kielen osaamisesta todistusta, sanoisin, että melkein saman asian ajaisi, jos hankkisit Suomesta ala-asteen oppikirjoja, joita kävisitte yhdessä läpi tytön jaksamisen mukaan ja tietysti lukisitte paljon suomeksi.

 • Reply Liisa sunnuntai, elokuu 20, 2017 at 19:15

  Duolingon Olin jo tehnyt, mutta memrise on uusi tuttavuus. Teen saksaa ja Italian alkeita ja varsinkin alkeisiin hyvä. Paljon kiitoksia vinkistä. Kiitos myös mielipiteestä Kulkuriin. Itsekin mietin sitä nuorimmalle, jotta tosiaan olisi paperi kielitaidosta.

 • Reply Laura T. maanantai, elokuu 21, 2017 at 00:09

  Kiva, jos näistä oli hyötyä! Alkeisiin Duolingo on nimenomaan hyvä – en tiedä, miten toimisi, jos olisin edistyneemmällä tasolla :). Kulkurikoulu on tosi hyvä vaihtoehto, jos opinnoista tarvitsee todistuksen! Olen myös huomannut, että meillä lapset opiskelee innokkaammin, kun tietävät, että Kulkurikoulun opelta tulee palautetta kuin opiskellessamme täysin itsenäisesti :). Opettajien palaute onkin ollut tosi hyvä innostuksen nostattaja ja muutenkin palautteet on olleet aina kivoja ja tosi asiantuntevia.

 • Leave a Reply