Miten ulkosuomalainen saa helposti suomenkielistä kesälukemista?

(Kuva: Freeimages.com)

Vaikka erittäin yllättäen Netflix onkin vienyt viime aikoina aika tehokkaasti sen ajan, jonka olen yleensä käyttänyt lukemiseen, niin kuullessani Joona Linnan tarinoiden saaneen jatkoa, jatkoin kesäperinteitäni ja valitsin kesälukemiseksi jälleen dekkarin.

Onneksi Joonan uusin seikkailu löytyi BookBeatista, jota suosin lukiessani kirjoja kännykällä. Minähän olin ennen sitä mieltä, ettei kirjan lukeminen kännykällä ole lainkaan sama asia kuin ”oikean” kirjan lukeminen enkä oikein ollut innostunut ajatuksesta. Luen kuitenkin tavallisesti paljon enkä saa tänne raahattua riittävästi suomenkielistä lukemista. Pidän jotenkin tärkeämpänä, että lapsilla on runsaasti ”oikeita” kirjoja, vaikka kyllä lapsetkin lukevat jonkin verran myös e-kirjoja ja kuuntelevat e-äänikirjoja. Olen siis sopeutunut lukemaan e-kirjoja enkä enää pahemmin välitä siitä, että tietynlainen ”kirjan tuntu” jää näin pois. Ulkosuomalaiselle BookBeat on oiva keino hankkia hyvää suomenkielistä luettavaa suoraan omaan kännykkään. Palvelua saa kokeilla ilmaiseksi. Itse ehdin lukea ainakin yhden kirjan kokeilujakson aikana ja ihastuin palveluun niin, että olen käyttänyt sitä maksullisena jo pidempään.

Lars Keplerin Kaniininmetsästäjä tarjosi taas taattua jännitystä ja vauhdikkaita tilanteita Joona Linnan ja Saga Bauerin kanssa. Tarinan juoni kietoutuu karmivan kymmenestä kanista kertovan lorun ympärille hieman samaan tapaan kuin Agatha Christien romaani ”Eikä yksikään pelastunut”, jossa kaniinien sijaan lastenlorussa tuhoutuu sotilaita. Kaniininmetsästäjässä Joona ja Saga jahtaavat sarjamurhaajaa ja tarinan edetessä jossakin vaiheessa on jopa hieman epäselvää, kuka oikeastaan jahtaa ketä. Kirja loppuu siten, että päätös herätti ainakin minulle toiveen siitä, että Joonan tarinaan saadaan vielä jatkoa. Suosittelen Kaniininmetsästäjää kesälukemiseksi dekkarin ystäville!

Toinen hyvä keino hankkia luettavaa ulkomaille on Helmetin Ellibs library, josta saa lainata kirjoja ilmaiseksi, jos vain suomalainen kirjastokortti on olemassa. Ihan kaikkea tuolta ei löydy ja suosittuja kirjoja voi joutua jonottamaan, mutta tykkään myös tästä palvelusta. Viimeksi luin Helmetin Ellibs libraryn kautta psykologisen trillerin S. K. Tremaynen Jääkaksoset. Kirjan teema on ahdistava; kirja kertoo identtisistä kaksosista, joista toinen on kuollut traagisessa onnettomuudessa. Onnettomuuden aikaisten olosuhteiden vuoksi on kuitenkin epäselvää, kumpi kaksosista kuoli ja kumpi jäi eloon. Perhe muuttaa Skotlantiin syrjäiselle saarelle voidakseen aloittaa alusta. Perheen äiti yrittää selvittää itselleen, mitä onnettomuuden tapahtuma-aikaan oikeastaan tapahtui. Samalla vanhempien parisuhdetta koetellaan monin tavoin ja molemmat vanhemmat epäilevät ja syyttelevät ajatuksissaan toisiaan. Kirja kertookin myös parisuhteesta sekä siitä, kuinka tärkeää asioista on puhua – puhumattomuus aiheuttaa helposti kohtalokkaitakin väärinkäsityksiä. Tämä kirja oli sellainen, jota en olisi malttanut päästää käsistäni juonen päästyä kunnolla vauhtiin.

Buzzadorin kautta pääsin kokeilemaan kolmattakin palvelua, Storytelia, josta on myös mahdollista hankkia ääni- ja e-kirjoja suoraan kännykkään ja jota voi myös kokeilla ilmaiseksi. Valitettavasti palvelun appi ei vain näyttänyt olevan ladattavissa Algeriasta käsin – ainakaan, jos ei halua kikkailla VPN:n kanssa. En siis päässyt tutustumaan tähän palveluun sen lähemmin, mutta huomasin jo nopealla silmäyksellä, että esimerkiksi palvelun dekkaritarjonta ei ollut sitä, mitä juuri tällä hetkellä etsin. Esimerkiksi Kaniininmetsästäjää en tästä palvelusta löytänyt. Sen sijaan löysin jotakin muuta erittäin mielenkiintoista; erilaisia mielenkiintoisen oloisia kielikursseja, joista olisin mielelläni kokeillut arabian kurssia, jos olisin saanut appin ladattua. Sanoisinkin, että tämä palvelu voisi toimia BookBeatin rinnalla tai sellaisella henkilöllä, jonka kirjamaku on erilainen kuin minulla.

Lopuksi vielä vinkki liittyen Jaakko Sarlin-Lappeteläisen ja Heli Santavuoren Kallista hiekkaa -kirjaan, joka herätti täällä blogissa runsasta keskustelua. Kirjan toinen kirjoittaja Heli Santavuori pitää nimittäin blogia, jossa sivutaan myös Algeriaan liittyviä aiheita – erityisen mielenkiintoisen jutun Heli on kirjoittanut siitä, miten Algerian sota liittyi viimeisiin Ranskan presidentin vaaleihin.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube
Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply MatkaMartta perjantai, kesäkuu 30, 2017 at 21:48

  Kiitos hyvästä postauksesta ja tiedoista! Vielä on hyllyssä muutama suomalainen kirja kotona odottamassa, mutta sitten voi tarttua tuohon. Oletko huomannut tämän https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/01/03/valitsimme-kirjan-jokaiselta-itsenaisyyden-vuodelta-minkalainen-kuva-suomesta sieltä voi lukea 101 suomalaista kirjaa, jos on suomalainen kirjastokortti tai yle-tunnukset. IHan mielenkiintoisia myös! Sinulle on haaste blogissani http://kalabaliikkia.blogspot.fi/2017/06/101-kysymysta-ulkosuomalaisille.html

 • Reply Laura T. perjantai, kesäkuu 30, 2017 at 22:27

  Kiitos itsellesi kivasta vinkistä ja haasteesta! Pitääkin paneutua haasteeseen hieman paremmalla ajalla. Yritin itsekin ensimmäisenä vuonna raahata haluamani kirjat Suomesta tänne asti. Alussa kävinkin Suomessa monta kertaa vuodessa ja kirjojakin mahtui aina mukaan jonkin verran, mutta nyt kun en ole käynyt Suomessa lainkaan noin kahteen vuoteen, niin ei kirjojen raahaaminen enää ole oikein vaihtoehto. Jos pyydän jota kuta tuomaan Suomesta kirjoja, suosin lastenkirjoja, koska jotenkin tuntuu siltä, että lapsille ”oikea” kirja on vieläkin tärkeämpi kuin aikuiselle.

 • Reply Petra lauantai, heinäkuu 1, 2017 at 08:04

  Kiitos tasta, tosi hyvia vinkkeja. En ole itse viela paassyt sisalle e-kirjojen maailmaan, johtuu siita etta tuttavat ovat pitaneet sen verran hyvin kirjoissa etta lukemista on riittanyt ja luen nykyisin myös aika paljon enkun- ja turkinkielisia kirjoja kun niita on helppo saada. Minulla ei taida olla enaa kirjastokortti voimassa, onko sita mahdollista edes saada ellei kuulu kelaan vai riittaakö pelkka kansalaisuus?

  • Reply Laura T. lauantai, heinäkuu 1, 2017 at 22:11

   Täältä saa huonosti myöskään englanninkielisiä kirjoja, joten e-kirjat on tulleet tosi tarpeeseen. En enää itsekään ole aikoihin kuulunut Suomen sosiaaliturvan (Kelan) piiriin, mutta kirjastokortti ei ole mennyt pois voimasta. En sitten tiedä, voiko kirjastokorttia saada, ellei kuulu Suomen sosiaaliturvan piiriin. Mielenkiintoinen kysymys. Enkä muuten tiedä sitäkään, millaisen aikajakson kuluessa kirjastokortti menee pois voimasta…

 • Reply MatkaMartta lauantai, heinäkuu 1, 2017 at 15:40

  Petra, ainakin noita Ylen kirjoja varten saa helposti sen YLE-tunnuksen, minullakaan ei taida olla kirjastokorttia voimassa.

  • Reply Laura T. lauantai, heinäkuu 1, 2017 at 22:13

   YLE-tunnuksen varmasti saa ja tuo kirjavinkki on tosi hyvä. Joitakin sarjoja olen katsonut myös Yleareenasta, mutta siellä harmillisesti suuri osa ei ole katsottavissa ulkomailla.

 • Reply Anna perjantai, heinäkuu 7, 2017 at 11:14

  Hei,
  Muistatko mut, kyselin Algeriaan tulosta ja viisumista kauan sittem, olen nyt Algeriassa ja minulla olisi paljon kysyttavaa. Voisimmeko olla yhteydessa? 🙂

 • Reply Laura T. perjantai, heinäkuu 7, 2017 at 14:46

  Hei Anna,
  Muistan toki. Laittaisitko vaikka sähköpostia osoitteella: [email protected] :).

 • Leave a Reply