Turvallisuudesta – varoituksen sana souqeista ja pomppulinnoista

Pidän tosi paljon souqeissa kiertelystä ja tunnen tavallisesti oloni niissä oikein turvalliseksi. Kuitenkin suurten juhlapäivien ja ramadanin alla souqit ruuhkautuvat helposti enkä tällaisina aikoina suosittele niissä vierailemista lainkaan, ellei ole varmasti tiedossa, että souqin kujat ovat riittävän leveitä ja rakennettu siten, ettei vaarallista tungosta pääse syntymään!

Olimme L’ arban souqissa joitakin viikkoja sitten. Ajattelin, että ramadaniin on vielä niin pitkä aika, ettei vaaraa ylenmääräisestä tungoksesta ole. Tilanne näyttikin melko rauhalliselta, kunnes yhtäkkiä eräälle kujalle muodostui valtava tungos. Nappasin saman tien tungoksen vaaran huomattuani pienimmän pojan syliin ja yritin hakeutua mahdollisimman lähelle kujan reunalle rakennettuja myyntipöytiä. Ajattelin, että jos kaatuisin tungoksessa ja olisimme vaarassa jäädä jalkoihin, ehtisin luultavasti nostaa pojan myyjille turvaan.

Ihmiset tungeksivat ja tönivät ja poika tarrautui tiukasti kiinni minuun, mutta kaikki pysyivät onneksi pystyssä minkä lisäksi tukkeutunut kujan pätkä oli onneksi lyhyt, joten pääsimme ehjinä tungoksen läpi. Tällaiset tilanteet ovat kyllä otollisia aiheuttamaan vakavankin vaaratilanteen ja olenkin sitä, mieltä ettei minkään souqista löytyvän materian ostaminen voi olla vaaraan asettumisen arvoista! Monet paikalliset naiset olivat liikkeellä jopa sylivauvojen kanssa ja voin vain kuvitella, mitä olisi voinut tapahtua, jos tungos olisi yltynyt yhtään pahemmaksi!

Täällähän ramadania varten on tapana hankkia uusia astiastoja ja muita kodintavaroita. Monet maalauttavat kotinsa seinät ja hankkivat kotiin tavallista enemmän herkkuja, mikä näkyy ruuhkina ja tungoksena souqeissa ja maanteillä. Myös kauppakeskus on ollut jo pitkään koristautuneena ramadan-tunnelmaan.

Toinen turvallisuuteen liittyvä asia, jonka kanssa olen saanut olla tarkkana, ovat pomppulinnat. Tämä varoituksen sana pätee oikeastaan kaikkialla missä pomppulinnoja on käytössä. Pahoja onnettomuuksia on jo ehtinyt sattua ainakin Espanjassa ja Virossa ja Suomessakin sattui pomppulinnoihin liittyvä läheltä-piti-tilanne. Voin hyvin kuvitella, että yhtäkkisen voimakkaan tuulenpuuskan yllättäessä kiinnittämätön pomppulinna käyttäytyy suuren ilmapallon tavoin, joka tempaa linnassa leikkivät lapset mukaansa. Täällä yhtäkkiset voimakkaat tuulenpuuskat ovat melko yleisiä ja olenkin alkanut tarkistella vaivihkaa pomppulinnojen kiinnitykset tarkasti ennen kuin lasken lapset niihin leikkimään.

Olimme lasten kanssa leikkimässä meille uudessa puistossa, jossa jouduin hylkäämään Superman-pomppulinnan, koska sitä ei oltu kiinnitetty maahan lainkaan. Onneksi Dora-pomppulinnan omistaja tuntui olevan tavallistakin varovaisempi, koska hänen pomppulinnansa oli kiinnitetty normikiinnitysten lisäksi vielä ylimääräisillä naruilla. 7-vuotias pääsi siis hyppelemään Dora-pomppulinnaan.

Sen sijaan trampoliinit ovat täällä lähes poikkeuksetta turvaverkolla varustettuja. Suomessa näkee valitettavan usein omakotitalojen pihoilla suuria trampoliineja, joissa ei verkkoa ole ja olenpa kerran minäkin kokenut kauhun hetkiä yritettyäni saada pikkuista hyppelijää, joka innostui ravaamaan ympäri turvaverkotonta trampoliinia, kiinni keskellä pihalle levittäytynyttä juhlaseuruetta.

Hyppelyjen lomassa 4-vuotias pääsi myös autoajelulle. Yllättävän monella lapsella on puistoissa omat sähköautot, mutta me olemme tyytyneet ihan vuokra-autoihin. Tässä annetaan viime hetken ajo-ohjeita, joita 4-vuotias kuuntelee vakavana.


Autossa on kuitenkin teknisiä ongelmia, joita selvittämään saapuu kokonainen poikajoukko. Jossakin vaiheessa 4-vuotias taitaa jo epäillä, että ajomatka punaisella autolla jää tällä kertaa väliin…

Lopulta päästään kuitenkin matkaan!

Turvallista viikonloppua!

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply