Arjen haasteita: sähkökatkot

Ulkosuomalaisten blogeissa on kiertänyt kuvia bloggaajien paikalliseen arkeen liittyvistä kummallisuuksista ja ajattelinpa minäkin laittaa kuvan yhdestä kummallisuudesta, joka kotoamme löytyy. Lapsuudenkodissani samantapainen laite löytyy kyllä venekatoksesta, muttei sentään kotoa!

Kun tulimme Algeriaan, ei meille ollut vielä vedetty kotiin sähköjä, vaan olimme generaattorin varassa joitakin viikkoja. Kun sähköt sitten lopulta vedettiin, olin positiivisesti yllättynyt siitä, kuinka harvoin täällä esiintyi sähkökatkoja. Olin jotenkin varautunut siihen, että joutuisimme tuon tuostakin turvautumaan generaattorin apuun. Sähkökatkoja oli kuitenkin erittäin harvoin ja silloinkin yleensä vain parin minuutin pituisina. Lopulta päätimme luopua generaattorista kokonaan, kun tuntui tyhmältä pitää kallista laitetta tyhjän panttina.

Viime syksynä oli kuitenkin useita ihan hillittömiä myrskyjä, jolloin sähköt katkesivat pari kertaa pidemmäksi aikaa. On toisaalta ihan mukavaakin välillä nauttia rauhallisista illoista kynttilän valossa, mutta meillä kävi niin, että pitkäaikaiset sähkökatkot osuivat juuri sellaisiin ajankohtiin, joissa sähköt eivät olisi saaneet missään tapauksessa katketa. Ensinnäkin nykyisessä työssäni minun pitäisi olla tavoitettavissa ja työt kasautuvat hyvin nopeasti, ellen pääse nettiin silloin kun pitäisi. Tämän vuoksi hankin ensin mokkulan, joka auttaa sellaisissa tilanteissa pääsemään nettiin, joissa wi-fi-laite ei sähkökatkon vuoksi toimi – tämä auttaa tietysti niin kauan, kun tietokoneessa riittää virtaa eli ei välttämättä kovin kauan, ellei konetta ole vähään aikaan ladattu.

Toisekseen eräs syksyn pisimmistä sähkökatkoista osui tilanteeseen, jossa tarkoituksenani oli tehdä suursiivous. Meille oli tulossa vieraita pidemmäksi aikaa ja tarkoituksena oli siivota koti lattiasta kattoon. Olin juuri lasten kanssa kodin pohjakerroksessa, kun tulikin täysi pimeys! ”Älä pelkää äiti”, kuului hyvin epävarmalla äänellä 4-vuotiaan suusta pilkkopimeästä. Etsin hapuillen pojan käden ja helpottuneesta naurahduksesta päättelin, että poika taisi ehtiä säikähtää tilannetta.

Tavallisesti tapanani ei ole jättää asioita viime tippaan, mutta kun viime aikoina on tuntunut, että vuorokaudessa saisi olla enemmän tunteja, niin siivoaminenkin jäi sitten viime tippaan. Onneksi olimme kuitenkin ehtineet järjestää vierashuonetta edes jonkin verran ja siivosimme lopulta hieman kynttilän valossa eli emme juurikaan siivonneet.

Lisäksi vaihdoimme taloon pari vuotta sitten uuden lämmitysjärjestelmän kaasulämmityksen tilalle tuttavamme kovasti sitä suositeltua. Järjestelmä onkin aivan loistava, mutta se tarvitsee pienen määrän sähköä toimiakseen. Viileänä syysiltana sisällä tulee ilman lämmitystä nopeasti jo liiankin viileää, joten generaattorista luopuminen alkoi harmittaa siinä määrin, että hankimme uuden generaattorin. Generaattoria ei tosin ole vielä käytetty kertaakaan – nyt kun laite on olemassa, niin ei sille taaskaan ole tietysti ollut tarvetta!

Laite on ruma kuin mikä, mutta on silti huojentavaa tietää, että vaikka sähköt menisivätkin, saamme silti tuotettua itse sähköä. Muutenkin olen sitä mieltä, että mitä omavaraisempi täällä pystyy olemaan, sen parempi. Algeriassa sanotaan, että oman kaivon rakentaminen on kuin rakentaisi uuden kodin, ja olen alkanut ymmärtää tuon lausahduksen merkityksen aivan uudella tavalla saatuamme oman kaivon – vaikka myöhemmin yleinen vesijohtoverkosto ulottuisikin tänne asti, emme ole mahdollisen veden säännöstelyn armoilla ja toisaalta voimme myös juoda omasta, syvästä kaivosta tulevaa hanavettä.

Tämä uusi generaattori on huomattavasti pienempi kuin entinen, mikä tietysti hieman harmittaa, eikä sillä välttämättä saada koko talon sähköjä toimimaan, mutta voin aivan hyvin mahdollisen sähkökatkon aikana siirtää pyykin- ja astianpesua ja keskittyä tärkeimpiin ja kiireellisimpiin sähköä vaativiin tehtäviin.

Pitkän sähkökatkon aikana sitä muuten huomaa, kuinka riippuvaisia olemmekaan sähköstä ja kuinka itsestäänselvyytenä sitä tuleekaan pidettyä! Erään hieman pidemmän sähkökatkon aikana sanoin tytölle, että nythän voimme tehdä nopeasti yleiskoneella taikinan ja leipoa, kun en voi tehdä töitä ja olisi aikaa leipoa. Kesti hetken tajuta, ettei taikinan pyöräyttäminen nopeasti yleiskoneella tietenkään onnistu silloin kun sähköt on poikki…

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube
Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply sirokko perjantai, huhtikuu 7, 2017 at 10:20

  Ennen oli sähkökatkoja jatkuvasti ja täällä kestivät vaikka koko illan. Aika pian sitä kyllästyi kynttilöihin, kun ei niiden valossa oikeasti voi paljoakaan tehdä. Tuli mietittyä useammin kuin kerran, miten sokeat viettävät aikaansa. Ostettiin sitten kaikenlaisia ladattavia lamppuja ja patterilla toimivia led-lamppuja, käteviä tosiaan. Sen jälkeen ei katkoja ole niin paljoa ollutkaan ja vaikka olisi niin ei kovin kauaa kestä yleensä. Mies tosin kiukuttelee kun ei voi katsoa telkkaria ja uhkaa ostaa generaattorin. Ihmettelenkin miksi meillä ei vielä sellaista ole!

  • Reply Laura T. sunnuntai, huhtikuu 9, 2017 at 11:35

   Ladattavat lamput kuulostaa myös fiksulta ratkaisulta!! Muistelen, että kun tulin ensimmäistä kertaa Algeriaan, sähkökatkot oli ihan yleisiä, ja hämmästyin, että ovat nykyään aika harvinaisia. Viime syksy myrskyineen teki sitten sellaisen poikkeuksen, että generaattori tuli taloon.

 • Reply Petra sunnuntai, huhtikuu 9, 2017 at 07:53

  Ennen Turkissa oli paljon enemmin sahkökatkoja mutta nyt edes muista milloin sellainen on viimeeksi ollut. Muutama vuosi sitten merenalainen suuri sahkökaapeli vaurioitui ja koko maasta oli sahköt poikki alueesta vaihdellen 10-15 tuntia, se oli aikamoista. Metrot kiinni, liikenne sekaisin ja kaikki ihmeissaan paivittelemassa tilannetta.

  • Reply Laura T. sunnuntai, huhtikuu 9, 2017 at 11:37

   Täällä samantapainen kaaos aiheutui, kun merenalainen nettikaapeli katkesi ja koko maasta oli netti poikki. Onneksi ei sentään mennyt sähkökaapeli – se olisikin varmasti ollut aikamoista!!

  Leave a Reply