Loma-ajan lastenhoito yrittäjäperheessä

Loma-ajan lastenhoito

Yhteistyössä Babysitter.fi-lastenhoitopalvelun kanssa sain haasteeksi pohtia, miten yrittäjäperheessä saadaan järjestettyä lastenhoito silloin kun lapsilla on lomaa koulusta ja päiväkodista, mutta vanhemmilla ei lomaa ole. Lapsillahan on parhaillaan meneillään kevätloma, joten aihe on ajankohtainen ja olemme jonkin verran joutuneet pohtimaan lastenhoitojärjestelyjä.

Suomessa aika moni yrittäjä palkkaa vastaavassa tilanteessa lapsenvahdin – lapsenvahti tai au pair voikin olla tällaisessa tilanteessa erinomainen ja joustava ratkaisu. Omakin lastenhoitourani lähti liikkeelle vastaavassa tilanteessa, jossa maanviljelijäperhe tarvitsi kesällä apua lastenhoidossa tehdessään itse tilan töitä. Olin tuolloin 15-vuotias ja kyseessä oli ensimmäinen kesätyöni. Kesä meni lasten kanssa erittäin kivasti, mutta tästä huolimatta oli mukava tietää, että vanhemmat olisivat olleet tarvittaessa lähellä. Meillähän vanhin poika on jo samanikäinen kuin minä aloittaessani lapsenvahdin työt, mutta tästä huolimatta en halua sälyttää pikkusisarusten hoitoa pojan harteille – on mielestäni eri asia vahtia oman perheen ulkopuolisia lapsia taskurahoja vastaan kuin vahtia toistuvasti omia sisaruksia. Toki poika on toisinaan pieniä hetkiä kouluikäisten sisarustensa kanssa kotona ”talonvahtina”, mutta 4-vuotias kulkee meidän mukanamme, ellei ole päivähoidossa.

Loma-ajan lastenhoito

Loma-ajan lastenhoito

Täällä luotettavan lapsenvahdin löytäminen tuntuisi aika haastavalta, minkä vuoksi olemmekin tulleet siihen tulokseen, että on helpointa yrittää pärjätä omin avuin. Lasten loma-aika onkin mennyt yllättävän hyvin, vaikka olenkin itse tehnyt töitä, ja vaikkei meillä olekaan ollut ketään auttamassa lastenhoidossa. Muutama pikkuniksi on auttanut tässä yllättävän paljon.

Loma-ajan lastenhoito

Loma-ajan lastenhoito

Ensinnäkin olen jaksottanut omaa työaikaani siten, että olen aloittanut työt aamulla, pitänyt useamman tunnin pituisen tauon keskellä päivää ja jatkanut taas töitä illalla. Onneksi on tällainen mahdollisuus – työni kun on sellaista, että kunhan pidän sovituista aikatauluista kiinni, voin tehdä töitä vaikka keskellä yötä. Tauon olen pyrkinyt käyttämään lasten kanssa ulkoiluun. Kun kaksi vanhinta lasta olivat pieniä ja olin lasten kanssa kotona, ulkoilimme tavallisesti nelisen tuntia päivässä. Huomasin, että vilkkaat lapset saivat näin purettua energiansa ulkona ja pääsin itsekin kotona helpommalla, kun oli ensin ulkoiltu aamupäivällä kunnolla. Omakin kunto pysyi hyvänä runsaan ulkoilun ja liikkumisen ansiosta. Lapset nukkuivat ja söivät hyvin ja leikkivät kotona rauhallisesti. Viime vuosina en ole enää joka päivä ehtinyt viettää neljää tuntia päivässä ulkona, mutta nyt lasten loman aikana olen pyrkinyt ulkoilemaan reippaasti – minkä ansiosta meillä on kotona ollut rauhallisia lapsia. Olemme ulkoilleet niin puistoissa, rannoilla kuin vuorillakin – niin kävellen kuin rullaluistellen. Erityisen hyvin lapset viihtyivät vuorilla, jotka tarjosivat aikuisillekin hyvän mahdollisuuden kuntoilla! Lapset olisivat halunneet vuorille uudestaan heti seuraavana päivänä! Oli upeaa katsella alhaalla avautuvaa kaupunkinäkymää paikasta, jossa ei tarvinnut pelätä putoavansa alas! Lisäksi olemme pelanneet kotona koripalloa.

Loma-ajan lastenhoito

Loma-ajan lastenhoito

Jos on aikeissa hankkia lapsille uusia leluja, niin loma-aika voi olla tähän erinomainen ajankohta. Ainakin meillä uudet Lego-paketit tulivat kuin kreivin aikaan, koska lapset ovat leikkineet ja rakennelleet niiden parissa tuntikaupalla enkä ole tämän ansiosta tuntenut niin huonoa omaatuntoa siitä, että olenkin istunut koneella tekemässä töitä. Pieninkin on onneksi jo sen verran iso, ettei aivan joka hetki tarvitse kotona aktiivista vahtimista, joten työnteko onnistuu, kunhan lapsilla on mielekästä tekemistä. Kaikenlainen rakentelu on oivallista tekemistä myös aikuiselle – tuli nimittäin itsekin vietettyä muutama tunti Legoja kasaillen, mikä antoi mukavasti aivan uudenlaista ajateltavaa oman tauon aikana…

Loma-ajan lastenhoito

Loma-ajan lastenhoito

Loma-ajan lastenhoito

Tytön projektina oli rakentaa Eiffel-torni palapelin paloista. Yllättävän haastava tehtävä!

Loma-ajan lastenhoito

Ehkä kaikista tärkein vinkki, joka yrittäjiltä kyllä valitettavan usein unohtuu, on kuitenkin pitää huolta myös omasta jaksamisesta. Itse pyrin pitämään yöunistani kiinni – olipa miten kiire tahansa, pyrin nukkumaan vähintään seitsemän tuntia – mieluummin vielä enemmän. Vähemmällä unella huomaan, että työtehoni laskee niin paljon, ettei nukkumisen vähentämisen kautta ”voitetuista” tunneista ole hyötyä. Kunhan saan nukkua, olen energinen ja aikaansaava, mutta jo yksikin huonosti nukuttu yö näkyy omassa jaksamisessa. Keskellä päivää lasten kanssa ulkoilu on myös tuntunut tosi kivalta – koulupäivinähän siihen ei oikein ole mahdollisuutta. Lisäksi käymme tavallisesti vähintään kerran viikossa ulkona syömässä, mikä tarjoaa pienen hengähdystauon lasten- ja kodinhoidon lomassa. Etenkin nyt loma-aikana kaapeista löytyy helppoja ja näppäriä välipala-aineksia, joista lapset osaavat itsekin kasata tarvittaessa välipalaa.

Loma-ajan lastenhoito

Vaikka emme tällä kertaa lähteneet mihinkään pidemmälle lomalle, uskoisin, että lapsilla on ollut mukava loma – ainakin lasten suusta tulleet kommentit ovat olleet positiivisen innostuneita. Lisäksi oma työntekoni on onnistunut lasten lomasta huolimatta.

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube
Previous Post Next Post

You Might Also Like