Hyvää naistenpäivää!

Naistenpäivä

Algeriassa ei varmaankaan voi liikaa korostaa alueellisten erojen suuruutta! Myös tyttöjen ja naisten oikeudet riippuvat mielestäni hyvin pitkälti siitä, millaiseen perheeseen tyttö syntyy.

Viimeisimpien tutkimustulosten mukaan Algeriassa on otettu melkoisia harppauksia tyttöjen ja naisten oikeuksien sekä mahdollisuuksien osalta ja myös YK on arvioinut, että Algerian inhimillinen kehitys on eräs Afrikan suotuisimmista. Toki paljon on vielä tehtävääkin, mutta paljon on myös jo saavutettu. Miten naisten mahdollisuudet sitten täällä näkyvät?

Ensinnäkin yliopisto-opiskelijoista jo yli puolet on naisia ja mistä itse erityisesti pidän, on se, että opiskelu on ilmaista yliopistotasolle asti. Lisäksi ainakin pääkaupunkiseudulla kauempaa tulevat opiskelijat saavat ilmaisen kuljetuksen yliopistolle – hienot bussit tuovat ja vievät opiskelijat kotoa yliopistolle ja takaisin. Koulutus on siis periaatteessa kaikkien saatavilla, mutta toisaalta kaikissa perheissä ei tyttöjen korkeaa koulutusta pidetä kovin tärkeänä asiana.

Olen juuri lukemassa vanhoillislestadiolaisista kertovaa kirjaa, koska minua kiinnostaa, miltä tuntuu kasvaa yli 10-lapsisessa perheessä ja miltä äidistä tuntuu ottaa vastaan aina uusi vauva, vaikkei oikein jaksaisikaan, ja tästä kirjasta pomppasi esille käsite, joka sopii täälläkin mielestäni moneen matalamman koulutustason perheeseen ja tuo käsite on ”pikkuäitiys”. Algeriassa ei tosin enää nykynaisilla yli 10 lapsen perheitä näe – keskimääräinen lapsiluku nykyalgerialaisilla on hieman alle 3 – mikä mutu-tuntumalta tuntui minusta ensin pieneltä lapsiluvulta, koska lähipiirini ikäisilläni naisilla on yleisesti 4-6 lasta. Vielä 1960-1970-luvuilla naiset saivat lapsia keskimäärin seitsemän eli lapsiluvun pieneneminen on tapahtunut Algeriassa huimaa vauhtia. 1960-1970-luvuilla myöskään yli 10-lapsiset perheet eivät olleet lainkaan harvinaisia.

Naistenpäivä

Perhekoon pienenemisen vuoksi onkin ollut hieman yllättävää nähdä, että monissa perheissä ”pikkuäidit” vielä nykyäänkin tekevät suuren osan kotitöistä ja usein jopa hoitavat suureksi osaksi vauvaa. Luulen tämän johtuvan osittain siitä, että osa ikäisistäni naisista on itse syntynyt yli 10-lapsiseen perheeseen, jossa varmasti apukädet ovat olleet tarpeen ja jossa vanhin tyttö on varmasti helposti ajautunut ”pikkuäidin” rooliin. Tästä syystä on kenties ollut luontevaa siirtää perinne myös omaan perheeseen, vaikka itsellä ei lapsia olisikaan läheskään niin runsaasti kuin omassa lapsuudenaikaisessa perheessä.

Saamme aika usein kritiikkiä siitä, että tyttömme pitäisi kuulemma tehdä huomattavasti enemmän kotitöitä kuin häneltä vaadimme. Olen tässäkin asiassa keskitien kulkija – haluan opettaa tytön tekemään jonkin verran kotitöitä ja ruokaa, mutta mielestäni ei ole 12-vuotiaan tytön vastuulla huolehtia kodista! Joissakin piireissä saan hyväksyviä katseita ja pään nyökyttelyä sanoessani, että mielestäni tytön on tärkeämpää keskittyä opiskeluun kuin kotitöihin ja taas toisissa huomaan, että vastaukseni menee toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Yleensä en viitsi edes sanoa, että minusta 12-vuotiaan on kaikista tärkeintä keskittyä nauttimaan elämästä ilman liiallista vastuunkantoa.

Raskaus ja synnytys eivät ole enää Algeriassa kovin merkittäviä terveysriskejä, vaikkakin vielä vuonna 2013 synnytyksissä kuoli 97 naista/ 100 000 synnytystä kohden. Länsimaalaisittain luku on edelleenkin korkea, mutta toisaalta tässäkin asiassa maassa on edistytty viime vuosina paljon. (Vertailun vuoksi saman vuoden luvut Nigerin osalta olivat 590/ 100 000.) Koulutettu terveydenhoitaja seuraa noin 90% raskauksista ja yli 95% synnytyksistä tapahtuu kätilön avustamina. Edistysaskeleista huolimatta olen kuitenkin kuullut myös erittäin huonoja synnytyskokemuksia ja nähnyt kuvia hurjista synnytystiloista. Toisaalta taas tuttavamme selvisi voimakkaan verenvuodon aiheuttaneesta synnytyksestä, vaikka hänellä oli jo ennestään sellaisia terveydellisiä haittoja, joiden olisi voinut ajatella vaarantavan koko raskauden. Alueelliset erot ovat tässäkin asiassa varmasti valtaisat – Algeriasta puhuttaessa tuleekin muistaa, että osa algerialaisista elää paimentolaisina syvällä Saharassa, jossa tietysti synnytysolosuhteetkin ovat aivan toisenlaiset kuin vaikkapa pääkaupungin parhaassa synnytyssairaalassa, minkä lisäksi toisiaan lähelläkin sijaitsevien alueiden välillä voi olla yllättävänkin suuria eroja. Ja tietysti synnytyksissä olisi tärkeää keskittyä pelkän hengissä selviytymisen lisäksi myös siihen, millaiset henkiset arvet huono synnytyskokemus voikaan aiheuttaa. Naisten ympärileikkaus ei muuten kuulu algerialaiseen kulttuuriin lainkaan!

Naistenpäivä

Laillinen vähimmäisikä avioliiton solmimiselle on 19 vuotta ja yhä useampi avioituukin vasta lähemmäs 30-vuotiaana, joskin lähipiirini morsiamet ovat useimmiten olleet hieman 20 vuoden molemmin puolin. Lapsiavioliittoja täällä ei siis näe, joskin osa avioliitoista on vielä nykyäänkin järjestettyjä. Morsianten vaatimukset potentiaaliselle aviomiehelle ovat usein yllättävän kovat ja moni mies joutuukin tekemään valtavasti työtä ansaitakseen riittävästi täyttääkseen morsianehdokkaiden vaatimukset. Yhä harvempi nainen haluaa esimerkiksi muuttaa yhteiseen kotiin anopin kanssa ja toiveena onkin useimmiten oma koti. Jo pelkästään häissä käytettävät useat erittäin koristeelliset puvut ovat kalliita, puhumattakaan satojen vieraiden kestitsemisestä ja uuden kodin sisustamisesta!

Toisaalta Algeriassa naisia toimii niin ministereinä, poliiseina kuin lentokapteeneinakin. Olen itse lentänyt algerialaisen naisen ohjaamassa koneessa. Naiset voivat myös käydä armeijan, mutta pakollista se ei heille ole. Toisaalta taas suuri osa naisista on kotiäitejä ja kotiäitiyttä arvostetaankin Algeriassa suuresti. Itse olen sitä mieltä, että kotiäitiys on hyvä valinta, jos äiti itse sitä haluaa ja jos miehen palkka riittää kunnolliseen elintasoon. Hinnat ovat kuitenkin Algeriassa viime vuosina nousseet kovaa vauhtia ja uskonkin pienituloisten miesten olevan vaikeuksissa heidän yrittäessään saada palkkansa riittämään perheen elatukseen. Luulenkin, että pian naisten työssäkäynti alkaa olla aikaisempaa tarpeellisempaa. Osa kotiäideistä on jo nyt pyrkinyt ratkaisemaan tilanteen tekemällä kotoa käsin pieniä töitä, kuten ompelua, leipomista tai käsitöitä. Esimerkki minua viime päivinä hätkähdyttäneestä hinnan noususta liittyy kissoihin: kissan rabies-rokotus maksoi vuosi sitten 600DA ja tänä vuonna jo 800DA. Euromääräisesti ero on pieni, mutta dinaareina kuitenkin melkoinen, jos huomioidaan, että lähes kaikki muukin kallistuu samaa tahtia.

Olemme asuneet Algeriassa jo useamman vuoden. Tänä aikana olen tavannut inspiroivan fiksuja ja korkeasti koulutettuja naisia, joiden kanssa voisin jutella tuntikausia. Toisaalta olen myös tavannut naisia, jotka eivät ole voineet toteuttaa unelmiaan, koska ne eivät ole jonkun toisen mielestä olleet toteuttamisen arvoisia, ja joiden elämänpiiri tuntuu minusta kovin pieneltä. Omalta kohdaltani voin sanoa miehen usein kannustaneen minua jatkamaan opintojani vaikka tohtoriksi asti – onkin aika hienoa, että joku uskoo kykyihini, jopa enemmän kuin minä itse! Myös tytön mies toivoisi hankkivan yliopistokoulutuksen, jos tytön oma mielenkiinto siihen riittää. Eikä kannustaminen toki ole liittynyt ainoastaan opintoihin, vaan elämään yleensäkin – olenkin valtavan kiitollinen siitä, että osittain tämän kannustuksen ansiosta olen uskaltanut elää kovin omannäköistäni elämää, koska mielestäni kaikilla maailman naisilla ja tytöillä pitäisi olla siihen oikeus!

Naistenpäivä

Tämän postauksen kukkakuvat ovat muuten kukista, jotka mies ja tyttö kävivät hieman uhkarohkeasti ostamassa – uhkarohkeasti siksi, etten tunnetustikaan ole kovin ansioitunut kukkien hoitamisen saralla. Puutarhanlaittoinspiraatio on nyt kuitenkin vihdoinkin iskenyt, joten eiköhän näistä kukista edes joku saada pidettyä hengissä. Pikkuapulaisella oli samantien omat suunnitelmansa kukkaruukkujen suhteen ja onkin mukava kuulla, millaisia ideoita lapsilla on puutarhan varalle mietittynä!

 

Mukavaa naistenpäivää kaikille!

 

 

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube
Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Suunnaton keskiviikko, maaliskuu 8, 2017 at 08:23

  Kaiken naistenpäivän ympärillä pyörivän kukkasuklaahemmotteluhötön keskellä on upeaa törmätä tekstiin, joka keskittyy asiaan ja pureutuu naistenpäivän ytimeen. Kiitos! Juttu oli todella mielenkiintoinen.

 • Reply Laura T. keskiviikko, maaliskuu 8, 2017 at 09:09

  Kiitos ihanasta palautteesta :).

 • Reply Petra keskiviikko, maaliskuu 8, 2017 at 14:47

  Hyvaa naistenpaivaa ja toivotaan valoisaa tulevaisuutta Algerian naisille, positiivinen kehitys on aina hyva asia!

  • Reply Laura T. keskiviikko, maaliskuu 8, 2017 at 16:54

   Sitä minäkin toivon!! Täällä on kärsitty niin valtavan paljon, että nyt olisi jo aikakin saada nauttia vapaasta maasta. Hyvää naistenpäivää myös Turkkiin!

 • Reply Katriina keskiviikko, maaliskuu 8, 2017 at 15:38

  Yhdyn Suunnattoman ja Petran kommentteihin. Onneksi täällä Saksassa kukka- , suklaa- tai hajuvesikauppiaat eivät hyödynnä naistenpäivää liikevaihdon edistämiseen, niin kuin Valentinin- tai äitienpäivää.

 • Reply Laura T. keskiviikko, maaliskuu 8, 2017 at 16:58

  Kiitos Katriina! Minäkään en yhtään pidä näiden merkkipäivien kaupallistumisesta – pikemminkin tällaisina päivinä pitäisi mielestäni pysähtyä miettimään sitä, miksi näitä päiviä oikein vietetään. Naisten ja tyttöjen aseman edistäminen on tosi tärkeää ihan kaikkialla!

 • Leave a Reply