Istockphoto
Teneriffa, Espanja

Teneriffan mystinen laavatunneli on rantaloman erikoisin elämys – tätä kokemusta et unohda

Tulivuorenpurkausten yhteydessä syntyneet laavatunnelit tuovat mielenkiintoisen lisän Teneriffan-lomalle.

Tunnelivierailu tuo vaihtelua rantalomaan

Kanariansaariin kuuluvan Teneriffan pohjoisosassa sijaitsevat Cueva del Viento -laavatunnelit tarjoavat mahdollisuuden nähdä tulivuorista muutakin kuin korkeuksiin nousevat huiput.

Maan alla sijaitsevat laavatunnelit ovat syntyneet Teneriffan toiseksi suurimman tulivuoren, Pico Viejon, purkauksen yhteydessä 27 000 vuotta sitten. Niissä on ollut mahdollista vierailla vuodesta 2009 lähtien.

Cueva del Viento -tunnelit ovat ainoa paikka Teneriffalla, missä laavatunneleissa voi vierailla oppaan kanssa. Toistaiseksi tunneleita on löydetty 18,5 kilometrin matkalta, mutta kaivaukset ovat yhä käynnissä ja uusia osia saattaa vielä löytyä. Nykyisellä mitallaan tunnelit ovat maailman neljänneksi pisimmät laavatunnelit.

Teneriffan laavatunneli
Cueva del Viento
Teneriffan-loman aikana on mahdollista vierailla laavatunnelissa.

Teneriffan laavatunneleissa vierailee vuosittain noin 78 000 kävijää, ja opastetuille vierailuille otetaan kerralla korkeintaan 16 henkeä. Laavatunneleiden verkosto on pidetty mahdollisimman luonnollisena sekä alkuperäisenä, ja siitä syystä tunneleissa ei ole valoja, eikä niihin ole asennettu vierailijoita varten muuta kuin muutamia turva-aitoja ja ritilöitä tasoittamaan kulkuväylää. Viileässä luolassa ei ole muita valoja kuin kävijöiden otsalamppujen tuoma valo.

Tunnelin katto kovettui hetkessä

Laavatunnelit ovat syntyneet tulivuorenpurkausten yhteydessä, kun tulinen laava valui paksuna massana ja sen ylimmät kerrokset alkoivat jäähtyä ennen kuin itse massa pysähtyi. Jäähtyneet kerrokset muodostivat kovan kuoren, jonka alapuolella virtaava laava oli edelleen juoksevaa.

Kun laavatunnelit lopulta tyhjenivät juoksevan laavan valuessa edelleen eteenpäin, jäi jäljelle ontto laavatunneli. Laava kovettui eri tahtiin myös tunnelin sisäpuolella, sillä tunneleiden reunoilla on erotettavissa selvät penkit.

Kaksituntinen vierailu laavatunnelissa ei vaadi sen kummempia fyysisiä ominaisuuksia, sillä tunnelissa voivat vierailla kaikki terveet ja kävelykykyiset matkailijat. Peruskierroksen lisäksi tarjolla on myös hurjapäille suunnattu kierros, jonka aikana pääsee muun muassa ryömimään ahtaissa tunneleissa.

>> Haluatko kokea seikkailun laavatunnelissa? Löydä halvat lennot Teneriffalle Rantapallon lentohaun avulla!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto ja Cueva del Viento

Päivitetty: 4.10.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (2 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia