Masai Mara, Kenia

Safarikohteiden top 5

Leikkiviä norsuja, kylpeviä virtahepoja ja haukottelevia leijonia – sitä ei voi koskaan tietää mitä safari tuo tullessaan. Safarimatka on kuin kurkistus villiin luontoon, television luontodokumenttien taakse. Safarit ovat yhä suositumpi matkailumuoto, joka sopii vaikka koko perheelle. Afrikassa on lukemattomia luonnonpuistoja, suojelualueita ja kansallispuistoja, joten valikoimaakin riittää.

Choben kansallispuisto

Botswana tunnetaan Afrikan kenties hienoimpana safarimaana, ja Chobe on Botswanan suurin ja tunnetuin kansallispuisto. Botswanan koillisosassa sijaitsevaa Choben kansallispuistoa pidetään eläimistöltään yhtenä kokoonsa nähden rikkaimmista puistoista Afrikassa. Kansallispuisto levittäytyy lähes 12 neliökilometrin alueelle Choben joen varrelle. Joen varrella sijaitsevat parhaimmat villieläinten bongauspaikat, sillä joki houkuttelee eläimet juomaan ja vilvoittelemaan.

Chobessa elelee lukuisia eksoottisia eläinlajeja. Joen pinnan alla lymyilee krokotiileja ja virtahepoja, juomapaikkojen läheisyydessä näkyy norsu-, kirahvi- ja puhvelilaumoja. Safari Choben jokimaastossa on monen mielestä yksi hienoimmista safarikokemuksista.

Krugerin kansallispuisto

Krugerin kansallispuisto sijaitsee Mosambikin ja Zimbabwen Etelä-Afrikassa. Krugerin kansallispuisto on yksi maailman suurimmista ja vanhimmista villieläinpuistoista. Yli 20 000 neliökilometrin laajuinen Kruger-puisto on Etelä-Afrikan tunnetuin puisto, jossa on maan laajin ja vaihtelevin eläimistö. Kruger perustettiin jo vuonna 1898 eläinmaailman suojelemiseksi ja nykyään puisto on 147 nisäkäslajin koti. Kun lähtee liikkeelle juuri ennen aamunkoittoa, on erinomaiset mahdollisuudet nähdä elefantteja, virtahepoja, leijonia, kirahveja, puhveleita, seeproja, hyeenoja, eksoottisia lintuja sekä monia peura- ja antilooppilajeja.

Krugerpuisto kuuluu tätä nykyä yhdessä Zimbabwessa ja Mosambikissa sijaitsevien laajennusten kanssa Great Limpopo Transnational Parkiin, jossa voi vapaasti liikkua rajojen ylitse niin kauan kun pysyttelee puiston alueella. Noin 650 neliökilometrin laajuinen Sabi Sandin suojelualue on yksi Krugerin kansallispuiston kylkeen perustetuista yksityisistä suojelualueista. Suojelualueiden välillä ei ole raja-aitoja, joten eläimet pääsevät liikkumaan vapaasti. Sabi Sandin suojelualueella elää esimerkiksi kuuluisa Big Five eli norsu, afrikanpuhveli, sarvikuono, leijona ja leopardi.

Masai Maran kansallinen luonnonsuojelualue

Masai Maran kansallinen luonnonsuojelualue sijaitsee noin 270 kilometrin päässä Kenian pääkaupungista Nairobista ja matka kaupungista luonnon helmaan vie noin viisi tuntia. Masai Mara sijaitsee Itä-Afrikan hautavajoaman ja Victoriajärven välisellä ylänköalueella Etelä-Keniassa ja puisto on nimetty alueen alkuperäiskansan eli Masai-heimon mukaan. Tämä paimentolaiskansa on tunnettu värikkäästä kulttuuristaan ja safariin kannattaa ehdottomasti yhdistää vierailu Masai-kylässä.

Masai Mara on yli 1 530 neliökilometrin suuruinen kansallispuisto, joka tunnetaan laajasta eläimistöstään ja erityisesti jokavuotisesta eläinten suuresta vaelluksesta. Masai Maralla ja Serengetin kansallispuistolla on 50 kilometriä yhteistä rajaa ja suuren vaelluksen aikana yli miljoona villieläintä vaeltaa sateiden perässä Tansanian Serengetistä Masai Maran vehreille nurmille. Puistoon vaeltaa esimerkiksi yli miljoonaa gnuta, sekä satoja tuhansia seeproja ja thomsoningaselleja. Näky on kerrassaan vaikuttava.

Serengetin kansallispuisto

Serengetin kansallispuisto on Tansanian vanhin luonnonpuisto ja kenties myös maailman kuuluisin kansallispuisto, sillä puiston riistakanta on yksi maailman suurimmista ja näyttävimmistä. Puiston ylänköalue on valtavan suuri ja eläimistöltään niin rikas, että tutkittavaa riittää useammallekin safarille. Jos haluaa saada kiikariin mahdollisimman paljon erilaisia eläimiä, kannattaa Serengetiin suunnata tammikuun ja kesäkuun välillä. Tällöin puiston eläimistö on runsaimmillaan.

Kun haluaa nauttia aidosta ja oikeasta safaritunnelmasta, kannattaa Serengetiin suunnata jeepillä. Arushasta kulkee pitkä, pölyinen ja kuoppainen tie kohti kansallispuistoa ja keikkuva matkanteko on asenteesta riippuen joko piinaa tai suuri seikkailu. Jos ei isommin välitä pölyisestä matkanteosta, Serengetin kansallispuistoon pääsee myös safarilennolla, joka tuo matkailijan suoraan puistoon.

Selousin riistansuojelualue

Vuonna 1922 perustettu Selousin riistansuojelualue kuuluu nykyään Unescon maailmanperintöluetteloon, mikä on hyvä merkki puiston valtavasta elämystarjonnasta. Tansanian Selous on Afrikan suurin luonnonpuisto ja sen alue kattaa huimat 43 600 neliökilometriä. Näin valtavalle maa-alueelle mahtuu paljon elämää ja Selousissa asuukin monia villieläinlajeja. Riistansuojelualueella voi kiikareilla tiirailla esimerkiksi leijonia, leopardeja, sarvikuonoja ja seeproja.

Selousiin kannattaa ehdottomasti matkustaa elo- ja lokakuun välillä, sillä tällöin eläimet kerääntyvät kuivan kauden ajaksi vetisten jokien varsille, mistä niitä on helppo löytää. Jos suosii kiikarien sijasta aseen tähtäintä, sekin onnistuu. Säännöstelty metsästys on riistansuojelualueella sallittua joen eteläpuolella. Tavallisesti safarimatkat vievät vierailijan puiston koillisosaan, Rufijijoen pohjoispuolelle, missä myös majatalot sijaitsevat.

Safarimatkat

Jos mieli halajaa safarille, monilta matkanjärjestäjiltä löytyy mitä erilaisimpia safarielämyksiä. Safareita järjestävät esimerkiksi seuraavat Suomalaiset matkanjärjestäjät:

Kaleva Travel
Suomen matkatoimisto
Kilroy Travels
Tema-matkat
Mandala Travel
Olympia kaukomatkatoimisto

Safarimatkan voi myös järjestää omatoimisesti. Suomesta saa lennot moniin Afrikan kohteisiin yhdellä välilaskulla esimerkiksi KLM:n kautta. Matkaopaskirjat osaavat suositella paikanpäältä luotettavia safarimatkanjärjestäjiä.

Lisätietoa

NewAfricanFrontiers.com
Go2Africa.com

Kuva: Inka Khanji

Päivitetty: 17.11.2016

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (7 votes, average: 4,71 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia