Hiidenmaa, Viro

Onko tämä puinen viritelmä Viron erikoisin nähtävyys? Vain rohkeimmat nousevat huipulle saakka

Viron saaristossa sijaitseva erikoinen torni tuo matkailijoita Hiidenmaalle.

Puusta valmistettu Eiffel-torni

Viron mantereen länsipuolella sijaitsevalla Hiidenmaan saarella voi nähdä Ranskan-matkalta tutun nähtävyyden, sillä saarelle on rakennettu puinen Eiffel-torni. Virolaisen Jaan Alliksoon erikoinen harrastus on tuonut saarelle lukuisia puisia torneja, muun muassa Pariisin päänähtävyyttä muistuttavan tornin.

Hiidenmaan ensimmäinen Eiffel-torni rakennettiin vuonna 1978, jolloin Alliksoo oli 17-vuotias. Tornia käytettiin tuolloin tarkkailuun: sieltä käsin oli hyvä seurailla Neuvostoliitolle tyypillisen kolhoosin eli yhteislaitumen lehmiä. Myös Neuvostoliiton salainen poliisi KGB kiinnostui tornista, sillä heidän toiveissaan oli tiirailla tornista meren yli aina Ruotsin puolelle saakka.

Kymmenen vuoden jälkeen Alliksoon ensimmäinen torni purettiin, sillä se oli rapistunut vaarallisen huonokuntoiseksi. Mies rakensi tilalle uuden ja aiempaa korkeamman, joka sekin purettiin vuonna 1997.

Jaan Alliksoo rakensi katajasta tornin, johon otti mallia Pariisin kuuluisasta Eiffel-tornista. Kooltaan se on kymmenesosa alkuperäisestä, ja korkeutta Alliksoon tornilla on 31,4 metriä. Nyt tornia ei tarvittu enää lehmien paimentamiseen tai Ruotsin vakoiluun, ja mies toivoi sen houkuttavan paikalle matkailijoita. Siinä hän on onnistunut, sillä jopa 30 000 vierasta kipuaa vuosittain Hiidenmaan Eiffel-torniin. Eniten matkailijoita saapuu muualta Virosta, Venäjältä ja Ranskasta.

Viranomaisille torni on kuitenkin aiheuttanut harmaita hiuksia, sillä se pystytettiin luvatta. Viranomaiset ehtivät vuonna 2008 vaatia sen purkamista, mutta siihen ei suostuttu ja lopulta vuonna 2012 torni sai luvan jäädä paikoilleen.

Katso kuva tornista täältä.

Lähteet: Atlas Obscura ja Outsider Environments Europe
Kuva: Visit Estonia

Päivitetty: 6.3.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia
Huom! Palvelun käyttöehdot ovat uudistuneet. Katso uudet käyttöehdot täältä.
SULJE