Hyppää sisältöön

Ensikertalaisen opas safarille – huomioi nämä asiat ennen matkaa

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 17.11.2016
Haaveiletko safarimatkasta Afrikkaan? Ensikertalaisen mielessä pyörii kymmeniä kysymyksiä - lue tärkeimmät vinkit ennen matkaa.

1. Valitse kohde huolella

Kaikki safarit eivät ole samanlaisia – tietenkään. Perehdy aiheeseen etukäteen ja valitse kohden sen mukaan, mikä kiinnostaa itseäsi eniten. Innokkaan lintubongarin kannattaa suunnata Botswanaan Okavangon suistoalueelle. Jos taas mielit nähdä Big Fiven eli Afrikan suurimmat villieläimet, parhaita valintoja ovat Tansanian, Kenian tai Etelä-Afrikan safarit.

Tutustu kohteeseen ennakkoon lukemalla ja katsomalla videoita. Jos kielitaitosi on puutteellinen, opettele ainakin eläinten nimet englanniksi. Oppaat puhuvat yleensä paikallisen kielen lisäksi vain englantia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiMasai Mara, Kenia
Hyvällä tuurilla safarin aikana voi päästä näkemään Afrikan viiden suurimman eläimen joukkoon lukeutuvan leijonan.

On myös hyvä huomioida milloin safarille kannattaa lähteä. Lämpötila on yleensä suotuisa ympäri vuoden, vaikka talvella saattaa olla öisin viileää. Sadekauden aikana kasvillisuus on runsasta ja voi toisinaan peittää näkyvyyden eläimiin. Kuivan kauden aikana eläimet kokoontuvat juomapaikoille, jolloin lajien kirjo on parhaiten nähtävissä.

Paras aika matkustaa useammille safareille onkin toukokuusta syyskuuhun. Keniassa ja Tansaniassa kannattaa huomioida myös eläinten suuri vaellus, joka sijoittuu kesälle ja syksylle.

2. Omatoimisesti vai pakettimatkalle?

Safarit ovat melko hintavia, joten parhaimman kokemuksen saamiseksi matkan suunnitteluun on hyvä panostaa. Suunnitteluvaiheessa ei kuitenkaan kannata tuijottaa pelkkää hintalappua.

Ensikertalaiselle ei yleensä suositella omatoimista safaria, mutta seikkailunhaluinen voi kyllä järjestää matkansa myös itse. Safarin, lennot ja majoitukset voi varata netistä tai paikan päältä. Jotkut matkanjärjestäjät myyvät myös omatoimisia safaripaketteja, jotka sisältävät auton vuokran sekä puistojen sisäänpääsymaksut ja -luvat, mutta eivät opasta tai majoituksia. Huomioitavaa on, että joissain puistoissa liikkuminen on sallittua vain rekisteröidyn oppaan kanssa.

Helpoin ja usein myös antoisin tapa on osallistua valmiille safarille. Asiantuntevan oppaan johdolla reissusta saa enemmän irti. Oppaat osaavat kertoa ympäröivästä luonnosta ja eläimistä sekä vastata visaisiin kysymyksiin. Lisäksi valmiin paketin etuna on, ettei tarvitse itse huolehtia majoituksesta tai ruoasta. Pakettien hinnat sisältävät yleensä kaiken.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Mitä pakata mukaan safarille?

Safarille lähtiessä varusteiden määrään ja laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Pakkaa mukaan vain välttämättömät tavarat. Safariautoissa tilaa on vähän, joten on parempi suosia pehmeitä kasseja kuin kovia matkalaukkuja. Jos matkaasi sisältyy lento pienkoneella, muista että matkatavaroissa on usein 15 kilon painorajoitus.

Safarille kannattaa pukeutua neutraalin värisiin hengittäviin vaatteisiin. Ne suojaavat parhaiten auringolta sekä hyönteisiltä kuten malariaa levittäviltä hyttysiltä. Päähän on hyvä varata hattu joka suojaa myös niskan.

Illat saattavat olla viileitä, joten pitkähihaisia paitoja on syytä varata mukaan. Mikäli osallistut valmiille safarille ja istut valtaosan ajasta autossa, ei jalkineiden valinnalla ole suurta merkitystä. Runsaasti liikkumista sisältävälle kävelysafarille on taas syytä valita hyvin sisäänajetut vaelluskengät.

Pakkaa päiväreppuun kamera, vara-akku ja -muistikortti, hyönteismyrkky, aurinkorasva, käsidesi, wc-paperia, kiikarit, vesipullo, pientä purtavaa, aurinkolasit, muistikirja ja kynä, päivittäin tarvittavat lääkkeet sekä tarvittavat asiakirjat. Ota iltaa varten mukaan myös tasku- tai otsalamppu, sillä Afrikan yöt ovat sysipimeitä.

Inka KhanjiMasai Mara, Kenia
Eläimet voivat oleskella hyvin lähellä teitä, joten safarin turvallisuusohjeita on syytä noudattaa.

Afrikassa matkailija tarvitsee myös adapterin. Laitteet on kuitenkin fiksua ladata täyteen aina kun mahdollista, sillä sähköä ei aina ole saatavilla ja sähkökatkoja esiintyy usein.

Tärkein safarille mukaan otettava asia on kärsivällisyys. Autossa istumista on paljon ja Afrikassa kaikki tapahtuu hieman hitaammin kuin Suomessa. Lisäksi luonnonvaraiset eläimet ovat arvaamattomia, eivätkä ne välttämättä näyttäydy.

4. Huolehdi itsestäsi safarilla

Ennen safarille lähtöä on hyvä ottaa yhteys lääkäriin ja varmistaa tarvittava rokotusturva. Useaan Afrikan maahan vaaditaan keltakuumerokotus sekä kansainvälinen rokotuskortti todisteeksi rokotteen ottamisesta. Myös jäykkäkouristus- ja hepatiittirokotukset on syytä hoitaa kuntoon ennen lähtöä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähes koko Afrikka on malarian riskialuetta, aivan eteläisintä ja pohjoisinta osaa lukuun ottamatta. Malarialääkkeiden syömistä suositellaan etenkin Tansanian ja Kenian safareille matkustettaessa. Keskustele lääkärisi kanssa siitä, millainen malarialääkitys sopii sinulle parhaiten. Käytä myös hyönteismyrkkyä sekä hyttysverkkoa.

Pidä matkan aikana tietoisesti huolta riittävästä nesteytyksestä, sillä Afrikan aurinko on paahtavan kuumaa ja nestehukka iskee helposti. Hyvä apu ovat apteekista saatavat nesteytysjuomat. Suojaudu auringolta kaikin mahdollisin keinoin: pysyttele varjossa ja käytä aurinkovoiteita.

Muista myös tarkistaa matkavakuutuksesi kattavuus ennen lähtöä.

>> Löydä halvat lennot safarikohteisiin Rantapallon lentohaun avulla!

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Inka Khanji

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kap Verde

Tällaisia ovat Kap Verden saaret – mikä sopii sinulle?

Sansibar, Tansania

Unohtumaton sukellusloma Sansibarilla – tällä saarella haluat painua pinnan alle

Sansibar, Tansania

Unohtumaton loma Afrikassa – koe Sansibarin paratiisirannat

Safari Afrikassa on unohtumaton elämys – viisi parasta paikkaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja