Istockphoto
Thaimaa

Kokeile jotain uutta Thaimaassa: näin matkailijakin pääsee testaamaan kansallisurheilua

Thainyrkkeilyn kotimaa Thaimaa tarjoaa matkailijalle runsaasti mahdollisuuksia saada hien virtaamaan muutenkin kuin rannalla makoillessa. Näin saat vaihtelua rantalomailuun!

Thainyrkkeily on Thaimaan kansallislaji

Thainyrkkeily eli Muay Thai on suosittu thaimaalainen kamppailulaji, jota harrastetaan Thaimaassa laajalti. Nyrkkeilysaleja on lähes jokaisessa kylässä, joten matkailijan on helppo kokeilla lajia kertaluontoisesti tai muutaman päivän mittaisen intensiivikurssin muodossa loman aikana. Matkailijoille suunnatuista thainyrkkeilykursseista on tullut Thaimaassa hyvin suosittuja, joten valinnanvaraa riittää.

Thainyrkkeilyssä käytetään nimestä huolimatta käsien lisäksi myös jalkoja, sillä lyöntien lisäksi lajissa on luvallista hyökätä kyynärpääiskuilla ja potkuilla. Myös painiminen on sallittua. Thainyrkkeily on Thaimaan kansallislaji, ja vaikka sen suosio oli huipussaan noin 20 vuotta sitten, on se edelleen suosittu urheilulaji niin Thaimaassa kuin myös muualla.

Matkailijat voivat uppoutua thainyrkkeilyn maailmaan kahdella tavalla: joko seuraamalla paikallisia otteluita tai osallistumalla kurssille ja kokeilemalla itse, miltä potkut, lyönnit ja iskut tuntuvat.

Otteluita järjestetään miltei joka ilta

Thainyrkkeilyn suosio penkkiurheilulajina on Thaimaassa korkealla, ja ottelukatsomot täyttyvätkin innokkaista katsojista miltei ottelussa kuin ottelussa. Erityisesti suurten stadioneiden ottelut ovat suosittuja. Näyttäviä kisoja järjestetään runsaasti matkailijoiden suosimissa kohteissa, mutta ulkomaalaisilta saatetaan myös periä paikallisia kalliimpi sisäänpääsymaksu.

Thainyrkkeily
Flickr / Nathan Meijer
Thainyrkkeilyottelun seuraaminen on mieleenpainuva kokemus.

Vaikka kamppailulajit eivät muuten kiinnostaisi, on thainyrkkeilyn seuraaminen Thaimaassa mielenkiintoinen kokemus. Taitavat ottelijat takaavat, että katsojat pääsevät ihastelemaan nopeita lyöntejä, vauhdikkaita potkuja ja terävää taktiikkaa. Tunnelma thainyrkkeilyottelun katsomossa onkin usein käsinkosketeltava. Jos hyvin käy, saattaa ottelua seuraamaan tullut matkailija päästä myös osalliseksi ottelutapahtumaa esimerkiksi palkintojen jakajan roolissa.

Ottelut alkavat rituaalitanssilla, jolla nyrkkeilijä osoittaa kunnioitusta omalle perheelleen sekä tietysti valmentajalleen. Ammattilaisotteluissa on tavallisesti jopa viisi erää, joten nähtävää riittää. Yksi erä kestää tavallisesti kolme minuuttia, ja kunkin erän välillä on kahden minuutin erätauko. Ottelu päättyy tyrmäykseen, kehätuomarin keskeytykseen tai pistetuomarin ratkaisuun.

Anna hien virrata ja kokeile lajia itse

Ellet tyydy pelkästään katsomossa istumiseen, on Thaimaassa runsaasti saleja, joissa myös aloittelijat voivat kokeilla, miltä thainyrkkeily tuntuu. Monet salit ovat jopa keskittyneet pelkästään matkailijoiden treenaamiseen, joten tarjontaa riittää. Hyvä sali voi löytyä jopa oman hotellin naapurista.

Thainyrkkeily
Inka Khanji
Thaimaassa voi kokea thainyrkkeilyä osana lomaa.

Salien taso vaihtelee runsaasti ja osa salesta on selvästi matkailijoita varten tarkoitettuja siistejä ja moderneja saleja, kun taas paikallisille suunnatut salit ovat usein hyvin paljon vaatimattomampia. Aloittelija saa kuitenkin hyvää treeniä salilla kuin salilla, joten matkailijoille tarkoitettuja thainyrkkeilysaleja ei pidä väheksyä.

Paras aika tutustua thainyrkkeilyn saloihin on suosituimman turistikauden ulkopuolella, jolloin valmentajilla on mahdollisuus tarjota yksilökohtaista ohjeistusta. Tilaa riittää kuitenkin myös suosituimman matkailusesongin aikana, joten riippumatta siitä mihin aikaan matkustat Thaimaahan, on vierailu thainyrkkeilysalilla ikimuistoinen.

>> Lue lisää vinkkejä Thaimaahan Rantapallon kohdeoppaasta

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto, Flickr / Nathan Meijer ja Inka Khanji

Päivitetty: 19.10.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (3 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia