Hyppää sisältöön

Kaipaatko seikkailua? Katso nämä 10 aktiivilomaa hurjapäille

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 11.10.2016
Rantalomat ovat edelleen matkailijoiden suosiossa, mutta rantalomakohteisiin lähdetään entistä useammin seikkailumielellä. Yhä useampi haluaa lomalta ennen kaikkea uusia kokemuksia esimerkiksi extreme-lajien merkeissä.

Hurjapäisillä tempuilla irti arjesta

Jokaisella on oma tapansa päästä irti arjen murheista. Yksi makaa aurinkotuolissa mielenkiintoisen kirjan parissa, toinen rentoutuu valmistamalla lähipiirilleen kolmen ruokalajin illallisen. Kolmas nappaa laudan ja leijan kainaloon ja lähtee sinne, missä tuulet ovat suotuisat leijasurffausta varten. Aktiivilomat kasvattavatkin suosiotaan kaikenikäisten matkailijoiden keskuudessa.

Alla olevalla listalla on esitelty kymmenen extreme-lajia, joista adrenaliini-intoilijat voivat valita suosikkinsa. Uskaltaisitko kokeilla näitä?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1. Tee BASE-hyppy Navagio Beachilla Kreikassa

BASE-hyppy on laskuvarjohyppäämisestä kehitetty variaatio, jossa erikoisvalmisteisen varjon avulla hypätään kiinteältä alustalta, kuten esimerkiksi kalliolta. Sana BASE muodostuukin yleisimpien hyppyalustojen enganninkielisten nimien mukaan: buildings, antennas, span ja earth. BASE-hyppääminen on yksi maailman vaarallisimmista urheilulajeista ja ennen lajin aloittamista suosituksena on vähintään 200 laskuvarjohypyn kokemus.

Navagio Beach Zákinthosin saarella Kreikassa on dramaattisten kallionseinämiensä ansiosta suosittu kohde BASE-hyppääjien keskuudessa. Navagio Beach sopii muillekin kuin adrenaliinihirmuille, sillä se lukeutuu maailman kauneimpien rantojen kermaan.

Vaarallisuutensa vuoksi BASE-hyppääminen on Suomessa kiellettyä, mutta Kreikan Zákinthosiin matkustaminen ja Navagio Beachin maisemista nauttiminen sen sijaan ovat suorastaan suositeltavia tapoja nauttia elämästä.  Ehkäpä tapaat hurjapään, jonka BASE-hyppyjä seuratessa rannalla myös löhöily saa adrenaliinin virtaamaan suonissa.

Navagio Beach sijaitsee Kreikassa
Navagio Beach on paratiisiranta, joka tarjoaa mahdollisuuden myös hurjapäisiin aktiviteetteihin.
Base-hyppy
Miltä tuntuisi hypätä alas kalliolta ja ihastella maisemia liitäen varjon varassa?

2. Kokeile leijasurffausta Sansibarissa

Leijasurffaus on vesiurheilulaji, jota jokaisen adrenaliiniriippuvaisen vauhtihirmun on syytä kokeilla. Myös leijalautailuna tunnettu harrastus on hyvä aloittaa pienin askelin kokeneen kouluttajan opastamana, sillä valtava leija, voimakkaat tuulenpuuskat ja meren aallot ovat vasta-alkajalle vaarallinen yhdistelmä – leijasurffarin vauhti voikin kiihtyä jopa yli 100 kilometrin tuntinopeuteen.

Lajin harrastamiseen tarvitset leijan, valjaat eli trapetsin, leijasurffaukseen soveltuvan laudan sekä tuulisen kelin. Sansibar on varsinainen leijalautailijan paratiisi, sillä upeiden hiekkarantojen ja turkoosina kimaltelevan meriveden lisäksi Sansibarin tuuliolosuhteet ovat leijailijan kannalta suotuisat ympäri vuoden.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa lajia voi harrastaa myös talvella merien ja järvien jäädyttyä, sillä leijasurffauslaudan voi korvata lumilaudalla tai laskettelusuksilla.

Leijasurffausta Sansibarilla
Leijasurffauksessa ei pysy kuivana.

3. Opettele laitesukellusta Koh Taon saarella Thaimaassa

Kuten mikä tahansa riskialtis harrastus, myös meren syvyyksiin sukeltaminen on parasta aloittaa asiantuntevassa opastuksessa.Vaikka laitesukellus onkin turvallinen ja kaikenikäisille sopiva laji, ennen pinnan alle pujahtamista on opittava yhtä sun toista sukeltajan turvallisuudesta, varusteista ja varusteiden käytöstä.

Laitesukellusta voi harrastaa missä päin maailmaa tahansa, mutta yksi parhaista kohteista on Thaimaan Koh Tao eli kilpikonnasaari. Kristallinkirkas vesi, trooppinen ilmasto, lämpimät merivedet ja erityisesti monipuolinen ja värikäs vedenalainen maailma tekevät Koh Taosta sukeltajan paratiisin.

Niin Koh Taon saarelta kuin muualtakin Thaimaasta löytyy useita suomalaisia sukelluskouluja, joten uuden harrastuksen voi mukavasti aloittaa lomallakin turvallisesti omalla äidinkielellä.

Sukeltelua Thaimaassa
Koh Tao on täydellinen paikka harrastaa laitesukellusta.
Sukeltelua Thaimaassa
Syvyyksistä voi löytää toinen toistaan värikkäämpiä yllätyksiä.

4. Kokeile vaijeriliukua Haitilla

Zipline eli suomalaisittain vaijeriliuku on kasvattanut viime vuosina suosiotaan ympäri maailmaa. Nimensä mukaan vaijeriliukuun uskaltautuvat hurjapäät liukuvat kahden kiintopisteen väliin kiinnitettyä vaijeria pitkin väkipyörän avulla valjaista roikkuen.

Haitin pohjoisosasta löytyy maailman pisin veden ylittävä vaijeriliuku, Dragon’s Breath. 792 metrin mittaisen liu’un aikana vauhti kiihtyy jopa yli 95 kilometrin tuntinopeuteen.

Dragon’s Breath -vaijeriliukuun voi valmistautua seikkailupuistoissa ympäri Suomea. Tosin Laberdeen satama-alueella sijaitsevan haitilaisliu’un pituus on yli kolminkertainen Suomen pisimpään liukuun verrattuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Extreme-matkailua Haitilla
Mitä jos kokeilisit vaijeriliukua Haitilla?
Extreme-matkailua Haitilla
Haitin paratiisimaisemat luovat täydelliset puitteet hurjapään lomalle.

5. Harrasta vuorikiipeilyä Yosemiten kansallispuistossa Yhdysvalloissa

Kaliforniassa, Sierra Nevadan vuoristossa pääsevät kovimmatkin urheiluhullut testaamaan kuntoaan. Yosemiten kansallispuisto on ikimuistoinen vierailukohde erityisesti mahtavien maisemiensa puolesta, mutta se on myös vuori- ja kalliokiipeilystä innostuneiden seikkailijoiden suosiossa. Adrenaliinin ystäviä houkuttelee erityisesti 900 metrin korkeuteen kohoava El Capitan, joka on on yksi maailman suosituimmista kiipeilykohteista.

Heikkohermoisemmille aktiivilomailijoille UNESCOn maailmanperintökohteisiin kuuluva Yosemiten kansallispuisto tarjoaa jopa 1300 kilometrin edestä vesiputousten ja mammuttipetäjien ympäröimiä vaellusreittejä.

Yosemiten kansallispuisto Kaliforniassa
Yosemiten vuoristo tarjoaa täydellisen paikan vuorikiipeilyyn.
Yosemiten kansallispuisto Kaliforniassa
Haluaisitko vuorikiipeillä näissä maisemissa?

6. Tee laskuvarjohyppy Costa Bravalla Espanjassa

Tämä päätä huimaava laji ei esittelyjä kaipaa. Kuvittele seisovasi lentokoneen hyppyovella 4 000 metrin korkeudessa, edessä yli minuutin mittainen vapaapudotus 190 kilometrin tuntivauhtia suoraan alaspäin, kohti tuntematonta. Miksipä et käyttäisi tilaisuutta hyväksesi ja ihailisi matkallla Costa Bravan upeita maisemia – mikäli uskallat pitää silmäsi auki. Koillis-Espanjan Empuriabrava on yksi maailman suurimmista pienvenesatamista ja tunnettu erityisesti laskuvarjohyppääjien keskuudessa.

Hyvä tapa uuden harrastuksen aloittamiseen – tai vaikkapa vain ruksiaksesi tämän kohdan hurjapäisten temppujen listaltasi – on tandemhyppy yhdessä kokeneen hyppymestarin kanssa.

Laskuvarjohyppy Costa Bravalla
Koe laskuvarjohyppy Costa Bravan upeissa maisemissa!
Laskuvarjohyppy Costa Bravalla
Mitä jos katselisit tätä maisemaa yläilmoista?

7. Kokeile koskenlaskua Soča-joella Sloveniassa


Mikäli rakastat vauhdin hurmaa etkä pelkää vesiroiskeita tai jännityksen tunnetta vatsan pohjalla, kokeile koskenlaskua. Kumilautan kannattelemana lasketaan alas kuohuavia koskia ja nopeasti virtaavia jokia – parhaimmillaan koskenlasku onkin kuin luonnon oma vuoristorata. Varustukseen kuuluu märkäpuku, märkäjalkineet, kypärä ja kelluntaliivi. Kumilautalla on oltava myös kokenut kippari.

Koskenlaskuun ihanteellisia jokia löytyy lähes joka maasta, joten harrastuksen pariin on helppo tutustua missä tahansa. Sloveniasta alkava 138 kilometrin mittainen Soča-joki tarjoaa laskijoille adrenaliinintäyteisen seikkailun lisäksi henkeäsalpaavat maisemat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Koskimaisema Sloveniassa
Slovenian Soča-joki on 138 kilometriä pitkä.
Koskimaisema Sloveniassa
Koskenlasku Sloveniassa on ikimuistoinen kokemus.

8. Harrasta syvän veden sooloilua Mallorcalla Espanjassa

DWS, deep-water soloing, psicobloc… Rakkaalla lajilla on monta nimeä, mutta mitä ihmettä ne tarkoittavat? Deep-water solossa eli suomalaisittain syvän veden sooloilussa yhdistyy vapaakiipeily sekä huimapäiset uimahypyt.

Toisin sanottuna syvän veden sooloilijat kiipeävät ilman turvavarusteita merestä kallionseinämää pitkin niin korkealle kuin suinkin pystyvät tai uskaltavat, jonka jälkeen he hyppäävät – tai putoavat – korkeuksista meren syvyyksiin. Mallorca tunnetaan syvän veden sooloilijoiden suosikkina, sillä saaren ympäristö on tulvillaan kiipeilyyn sopivia kallionmuodostumia.

Tämän hurjapäisyyttä vaativan harrastuksen aloittaminen on suhteellisen helppoa, sillä varusteiksi ei välttämättä tarvita kuin kiipeilytossut ja uimahousut. Kiipeilijä itse päättää kuinka korkealle haluaa tai uskaltaa kiivetä. Ihan missä tahansa ei turhia riskejä kannata ottaa, sillä nimensäkin mukaan lajia harrastetaan ainoastaan paikoissa, joissa vesi on tarpeeksi syvää turvallista hyppäämistä varten.

Syvän veden sooloilua Mallorcalla
Mallorcan upeat kalliot haastavat syvän veden sooloilijoita vaikeisiin temppuihin.
Syvän veden sooloilua Mallorcalla
Mallorcan kalliomaisemissa riittää ihastelemista.

9. Varjoliidä Antalyan yläpuolella Turkissa


Oletko koskaan haaveillut oppivasi lentämään yläilmoissa kuin lintu? Siinä tapauksessa paragliding eli varjoliito on laji, jota sinun on kokeiltava. Laskuvarjoa muistuttavan varjoliitimen kannattamana lajin harrastajat liitävät taivaan halki joko ilmavirtausten vietävänä kalliolta hyppäämällä tai selän taakse kiinnitetyn moottorin kuljettamana. Varjoliitoa on mahdollista harrastaa myös esimerkiksi veneen tai moottorikelkan vetämänä.
 
Vuoristoinen maasto on ihanteellinen varjoliitoa ajatellen, sillä lentäminen vaatii nousevia ilmavirtauksia, joita syntyy muun muassa silloin, kun tuuli kohtaa maastoesteen. Nautintoa lisäävät paratiisimaiset maisemat, joita löytyy esimerkiksi Turkin Antalyasta.

Varjoliitoa Antalyassa
Varjoliito Antalyan yläpuolella ei unohdu helposti.

10. Uppoudu kanjonoinnin vietäväksi Uudessa-Seelannissa

Canyoning eli kanjonointi on monipuolinen extreme-laji, joka saa adrenaliinin virtaamaan aina varpaista korvannipukoihin asti.

Kanjonointiretkellä vaelletaan, rämmitään, ryömitään, hypitään kallioilta, liu’utaan, loikitaan, laskeudutaan köyden varassa, uidaan, kahlataan… Ja tehdään mitä tahansa muuta, mitä kanjonin huipulta laskeutuminen ja kanjonissa eteneminen vaatii. Kanjonointiretkelle kannattaa lähteä vain kokeneen oppaan ja kunnon turvavarustuksen kera. Varustukseen kuuluu märkäpuku, turvavaljaat, kypärä ja kanjonointiin sopivat kengät.

Kanjonoinnin maastovaatimuksiin Suomen luonto ei valitettavasti riitä, mutta loistavia kanjonointipaikkoja riittää muualla maailmassa, joten valitse seuraava lomakohteesi sopivia kanjoneita silmällä pitäen. Esimerkiksi Uusi-Seelanti ja erityisesti Aucklandin ympäristö ovat kuin luotuja kanjonointiseikkailua varten.

Kanjonoi Uudessa-Seelannissa
Kanjonointiin tulee varautua oikeanlaisilla varusteilla.
Kanjonoi Uudessa-Seelannissa
Uuden-Seelannin maisemat avautuvat uudella tavalla kanjonoinnin myötä.

Lähde: Trivago
Kuvat: Flickr / Rodrigo Soldon, Ecodude Photos, furrymammals, Shayne Thomas, David Rubin, Marcel Ekkel, k1ng, Jorge in Brazil, Dawn Ellner, Ryan Grimm, Peeter P. Motskula, Toni Carvajal, Christopher Jensen, Darren Clanville, Udo Neumann, Jaume Meneses, Eilidh B, Anup Shah ja Trivago

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Urheilumatka New Yorkiin

Koe urheilun huumaa New Yorkissa – kolme vinkkiä lomallesi

TUI

Vietä loma liikkuen – treenilomalta avaimia terveempään ja iloisempaan arkeen

TUI

Sporttiloma Kanarialla – katso viisi hotellivinkkiä liikunnalliselle lomalle

Jalkapallofaneja Barcelonassa

Espanjan parhaat urheilutapahtumat – viisi vinkkiä vuodelle 2017

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja