Hyppää sisältöön

Aktiiviloma Turkissa – purjehdusta, patikointia ja vesileikkejä

Kirjoittajan oletuskuva
Anni Moilanen Päivitetty: 15.08.2013
Turkissa matkailijaa odottavat kaunis luonto, auringonpaiste ja paikallisten vieraanvaraisuus. Puitteet ovat loistavat paitsi rentouttavalle rantalomalle, myös reippaalle aktiivilomalle. Lähde vaikka purjehdukselle tai vietä viikko patikoiden.

Kirkkaat vedet tarjoavat monipuoliset mahdollisuudet vesiurheiluun

Turkissa on monipuoliset vaihtoehdot vapaa-ajan viettoon. Jokainen voi valita itselleen sopivimman; tarjolla on esimerkiksi purjehdus- ja patikkaretkiä, koskenlaskua ja lumilautailua sekä metsästystä ja kalastusta.

Lomaansa vauhtia kaipaavan kannattaa kokeilla koskenlaskua. Turkissa on runsaasti koskenlaskuun ja melontaan sopivia jokia, joista kuuluisin on Coruh. Coruh tunnetaan yhtenä maailman nopeimmin virtaavista joista. Matkanjärjestäjiltä kannattaa kysellä mahdollisuuksia osallistua opastetuille koskenlasku- ja melontaretkille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rauhallisemmasta vesiurheilusta pitävälle Turkki tarjoaa hyvät purjehdusmahdollisuudet kristallinkirkkaissa vesissä. Omatoimisella purjehdusretkellä saa tilaisuuden tutustua Turkin rannikkoalueen matkakohteisiin ja itämaiseen eksotiikkaan. Pysähdyspaikoiksi voi valita palvelusataman tai idyllisen pikkukylän. Turkkiin voi purjehtia omalla veneellä, tai vuokrata veneen paikan päältä joko miehistöllä tai ilman.

Patikointia ja kiipeilyä jylhissä maisemissa

Niin aloittelevat patikoijat kuin kokeneet kiipeilijätkin löytävät itselleen sopivat reitit Turkin vaihtelevista maastoista ja vuoristoista. Turkin luonto on varsin monimuotoinen, joten patikointia voi harrastaa jylhissä vuoristomaisemissa tai runsaan kasvillisuuden keskellä.

Matkanjärjestäjien ja paikallisten yrittäjien valikoimista löytyy opastettuja patikkaretkiä, mutta kokenut patikoija voi lähteä matkaan myös omatoimisesti.

Vuorikiipeily on myös loistava tapa tutustua Turkkiin ja sen luontoon. Suuri osa Turkin pinta-alasta on vuoristoa; pohjoisessa kohoavat Mustanmeren rannikon suuntaisesti Pontiset vuoret ja etelässä puolestaan Välimeren rannikkoa seurailevat Taurusvuoret.

Turkin korkein kohta on Araratvuoren huippu, joka kohoaa 5 137 metriä merenpinnan yläpuolelle. Turkissa paras kiipeilykausi kestää kesäkuusta syyskuuhun. Ulkomaalainen kiipeilijä tarvitsee kiipeilyluvan ennen huipulle suuntaamista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Turkissakin on talvi

Turkin maantieteellinen sijainti ja ilmasto luovat yllättävän hyvät olosuhteet myös talviurheilulle. Pinta-alaltaan laajan maan ilmasto vaihtelee paljon alueellisesti. Vaikka Välimeren rannikolla on lämmintä ympäri vuoden, on Mustanmeren rannikolla viileämpää ja sateisempaa. Itä-Turkissa puolestaan voi talvella olla koviakin pakkasia.

Anatolian ylänkö on lumista aluetta. Se sijaitsee noin tuhat metriä merenpinnan yläpuolella ja sen vuoret kohoavat jopa 5000 metriin merenpinnasta mitattuna. Lumipeite voi talvikuukausina saavuttaa jopa kolmen metrin korkeuden.

Turkissa paras laskettelukausi ajoittuu joulukuusta toukokuuhun. Turkin laskettelukeskuksista löytyvät kaikki tarpeelliset palvelut: hotellit, perhemökit, ravintolat ja välinevuokraamot ja opaspalvelut.

Hyvät mahdollisuudet metsästykselle ja kalastukselle

Turkin monipuolinen ja rikas luonto tarjoaa hyvät mahdollisuudet myös metsästysmatkailulle. Turkissa metsästetään muun muassa villisikoja, karhuja ja antilooppeja.

Ulkomaalaiset matkailijat voivat metsästää Turkissa ainoastaan maatalousministeriön hyväksymien matkatoimistojen järjestämillä metsästysretkillä. Metsästäjä tarvitsee myös henkilökohtaisen metsästysluvan. Luvan voi hankkia matkatoimistoista, jotka ovat saaneet oikeudet sen myöntämiseen.

Metsästysretkelle lähtijällä on mahdollisuus tuoda maahan oma metsästysase, kunhan matka on järjestetty metsästyslupien myöntämiseen oikeudet saaneen matkatoimiston kautta.

Metsästys ja kalastus ovat suosittuja aktiviteetteja Turkissa. Maata ympäröivien Välimeren, Egeanmeren, Marmaranmeren ja Mustameren lisäksi Turkissa on noin 200 järveä, joten kala-apajia on runsaasti. Urheilukalastajat saavat kalastaa vapaasti Turkin vesialueilla, joilla sitä ei ole erikseen kielletty.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kuumissa lähteissä kylpeminen on eksoottnen kokemus

Erinomainen ja hieman eksoottisempi tapa rentoutua, on pulahdus Turkin kuumiin lähteisiin. Ympäri Länsi-Anatoliaa sijaitsee noin tuhat kuumaa lähdettä. Kaunein ja kuuluisin näistä on valkoiseksi kalkkeutunut, Unescon maailmanperintökohde Pamukkale, mutta sen altaissa kylpeminen on kielletty kohteen suojelemiseksi.

Matkailija voi suunnata esimerkiksi Muglan kuumiin lähteisiin, jotka sijaitsevat lähellä Dalamanin kansainvälistä lentokenttää.

Kangal Hot Springs with Fish on eksoottinen kokemus kelle tahansa, sillä se on ainutlaatuinen koko maailmassa. Sivasin maakunnassa Keski-Anatoliassa sijaitsevien kuumien lähteiden vedessä ui miljoonittain pieniä kaloja. Kaloilla sanotaan olevan parantava vaikutus lukuisiin ihosairauksiin, kuten psoriasikseen.

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuva: Flickr / Afanc

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Turkkilainen ruoka

Turkkilainen ruoka on muutakin kuin kebabia – maista lomalla ainakin näitä herkkuja

Raki

Tähän juomaan sinäkin törmäät Turkissa – muista nämä säännöt, jos haluat kokeilla sitä

Turkin ilmasto

Turkin sää – milloin on paras aika matkustaa? Huomioi nämä asiat

Antalyan parhaat nähtävyydet

Antalyan parhaat nähtävyydet – 12 vinkkiä seuraavalle lomalle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja