Lähivuorten vaeltajat – upeaa vapaaehtoistyötä Fuengirolassa

Tämän päivän kiitokset lähtevät Otolle ja Jaakolle, jotka ovat jo vuosikausia vieneet tiistaiaamuisin vaeltajia Fuengirolasta lähivuorille. Kohteena ovat useimmiten Mijasin vuorenrinteet, niin tänäänkin.

Ryhmä on helppo tunnistaa Fuengirolan bussiasemalla Mijasin bussin pysäkillä. Suomea puhuvilla retkeläisillä on reput ja useilla sauvat. Parikymmentä minuuttia myöhemmin astumme  ulos bussista Mijasin aukiolla ja lähdemme portaita pitkin rinteiden suuntaan. Etenemme sopivan verkkaisesti ja Jaakko kertoilee samalla paikoista ja esittelee kasveja. Rinteellä sijaitsevalle Ermitalle johtaa kivinen polku ja tänään sieltä avautuva maisema peittyy sumuun, jonka läpi aurinko kuultaa.

Kaivamme esiin ensimmäiset eväät repusta jo tässä ja katselemme hetken maisemaa.

Emme kaikki tunne toisiamme, ja osa on retkellä ensimmäistäkin kertaa, joku vain viikon lomamatkalla ja on kuullut tällaisesta mahdollisuudesta lähteä seurassa rinteille. Siitä huolimatta juttu luistaa heti ja tunnelma on mukava.

Sumu tekee maisemista tänään pehmeitä ja arvoituksellisia. Polku on kivikkoinen, juuri sopiva hitaaseen vaelteluun ja maisemien ihailuun. Kostea sää tuntuu kivalta iholle ja keuhkoille. Eikä ole kumminkaan kylmä. Riisun takin reppuun.

Jos olisin yksin liikkeellä, pysähtyisin tähän pitemmäksi toviksi, katselisin, zoomailisin, näppäilisin ja vain olisin.

Porukka etenee verkkaisesti. Pysähdellään, odotellaan hitaammat, katsellaan maisemia ihan muuten vain ja pidetään pari evästaukoa lisää.

Sumun rakosista näkyy alas Mijasin suuntaan. Mietin, tulisinko yksin takaisin jonain aurinkoisena päivänä.

Reilun kolmen tunnin vaelluksen jälkeen olemme  takaisin Mijasissa odottelemassa bussia alas.

En ollut Oton ja Jaakon mukana ensimmäistä kertaa. Joskus mukana on kymmenkunta vaelluskaveria, mutta oikein sopivalla säällä saattaa retkelle lähteä jopa 40 vaeltajaa. Vauhti sovitetaan aina lähtijöiden mukaan. Tässä porukassa ketään ei jätetä yksin. Toinen vetäjä kulkee edellä, toinen tulee viimeisenä, joten letka voi venyä ihan tarpeen mukaan.

Retki on aina omalla vastuulla ja omalla kustannuksella. Retket tehdään paikkoihin, jonne pääsee julkisilla liikennevälineillä. Matkakulunsa jokainen maksaa itse, mutta vetäjät toimivat vapaaehtoisina, eikä opastus maksa mitään.  Mukaan otetaan omat eväät, ja joskus voidaan sopivassa paikassa retken jälkeen pistäytyä yhdessä kahvilla tai lounaalla.

Retkikohteet vaihtelevat. Mijasin vuorenrinteillä kuljetaan usein, mutta niiden lisäksi on käyty esim Pizarrassa, Malagan kasvitieteellisessä puutarhassa, Paloma-puistossa Benalmadenassa ja  Calahondan lankkupoluilla ja rinteillä.

Ensimmänen kerta Mijasin rinteellä oli huikea. Nousimmeko me todellakin ihan omin jaloin tähän maisemaan!

Paloma puistossa Benalmadenassa olemme kävelleet myös omin päin moneen kertaan.

Malagan kasvitieteelliseen puutarhaan pääsee bussilla Maria Zembranon asemalta.

Fuengirolasta Marbellaan menevillä busseilla pääsee Cabopinoon. Suosittelen erityisesti auringonlaskun seuraamiseen.

Jos jää bussista pois jo Calahondan kohdalla ja kävelee rantaan, siellä pääsee näille siisteille lankkupoluille.

Calahondan maisemista voi nousta myös ylös vuorille. Kiva mennä porukassa.

Yleensä retket ovat olleet tiistaiaamuisin. Tiedot ja retkikohteet löytyvät Aurinkorannikon suomalaisen seurakunnan nettisivuilta pienryhmästä Pyhiinvaellus.  Huonolla säällä ei lähdetä matkaan, eikä lämpimimpinä kuukausina vaelleta ollenkaan.

 

Mijas – nauti turistirysä ihan toisella tavalla

Jos espanjalaisessa valkoisessa kylässä voit istua torilla kahvilassa tuhannen muun turistin kanssa, jonottaa aasiajelulle ja melkein joutua laukkukauppiaan huijaamaksi, voiko olla mitään syytä mennä koko paikkaan? Mijasin kaunis kylä Fuengirolan yläpuolella vuoren rinteellä on varmaan yksi Espanjan tunnetuimpia valkoisia kyliä. Sinne on helppo mennä bussilla Fuengirolasta, ja sen parkkitalokin vetää ison määrän autoja. Parkkitalo maksaa euron päivältä, ja sen hisseillä pääsee suoraan torille ja turisti-infoon, joten ei ole mitään syytä etsiä parkkipaikkaa mistään muualta. Mijas  täyttää samalla kaikki turistirysän kriteerit turistikauppoineen, aaseineen, kahviloineen ja kukkaruukkuineen. Söpöä ja koristeellista. Kapeita valkoisia kujia portaineen voisi huokaillen kuljeskella tuntikausia, ja muutamankin ruukun olisin voinut pakata mukaan, jos matkatavaroihini olisi mahtunut ja olisin viitsinyt kantaa. Ne kyllä murenevat Suomen talvessa ulkona.

Vaikka koristeet ovat kauniita, asetelma tökkii teennäisyydellään. Oikeaoppinen matkailija karttaa tuollaista aina ja empimättä. Vai kuinka?

Olen monella tapaa eri mieltä. Ihminen viihtyy siinä, mitä itse tekee. Jos ei halua ajella aasilla, ei sitten ajele. Kahvi maistuu aikalailla samalta, oli ympärillä sitten turisteja tai ei. Kukkaruukkunsa voi maalata itsekin. Minä viihdyn, kun saan liikkua ja katsella kivoja maisemia. Tähän Mijas tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia.

Mijasiin ei tarvitse mennä bussilla. Sinne voi vaeltaa pitkin vuoren rinnettä, esimerkiksi Los Pacosista tai Torreblancasta. Ja jos pelkää avoimella rinteellä eksyvänsä, sinne voi vaeltaa porukalla esimerkiksi sunnuntaiaamuisin Suomelasta takuuvarmassa suomalaisseurassa maltillista tahtia. (Tähän palaan tekstin lopussa.)Näin mekin teimme ensimmäisellä kerralla varmuuden vuoksi ja opimme reitin mukavassa seurassa.

Mutta jos siis oikeaoppinen matkailija pelkää tapaavansa muita suomalaisia tai pahimmassa tapauksessa eläkeläisiä, kartta omaan käteen vain.

Ensikosketus luontoon tulee saman tien, kun Los Pacosin talot loppuvat. Tien varrella laiduntaa ihan oikeita lehmiä, lampaita ja hevosia

Ja mitä ylemmäs polku kulkee, sitä useammin tekee mieli kääntyä ja tähdätä kameraa maisemaan.

Yksi retkistämme tapahtui 17.1., joka on Pyhän Antonion päivä. Pyhän Antonion kappeli Mijasin kylän ulkopuolella tarjoaa silloin mielenkiintoisen kokemuksen. Kappelissa järjestetään  messu, jossa siunataan lemmikkejä. Kuulemma mitä vain kilpikonnista kanarialintuihin. Emme kyllä nähneet kirkonmäellä muita kuin koiria. Niistä otettiin perhekuvia ja niiden ympärille keräännyttiin asetelmiin varmaan isotätejä myöten.

Kappelissa pääsee harvoin käymään sisällä, mutta silloin pääsi, ja otin muutaman kuvan kiiltokuvankauniista pyhimyspatsaista kirkon sisällä.

Kirkonmäeltä on hieno näkymä merelle asti.

Kirkonmäeltä kävelee noin vartissa Mijasin keskustaan kahville tai lounaalle, ja sitten voi kävellä takaisin alas toista reittiä tai tulla bussilla Fuengirolan tai Torremolinosin suuntaan..

Pieni varoituksen sana. Nousua on melko paljon, eikä meidän vauhdilla nousta Fuengirolasta Mijasiin alle kahden ja puolen tunnin. Kiitäjät ovat erikseen toki. Aktiivisuusmittarinikin piti ylämäkisaavutustani maininnan arvoisena:

Jos Mijasin torilla alkaa turismi ahdistaa, vähän syrjemmällä on esimerkiksi monta pientä kaunista kirkkoa, joihin voi piipahtaa katsomaan lisää paikallista kulttuuria, jota ei ole erikseen luotu turisteille.

Ja jos valkoisen kylän rakennettu ympäristö vielä ahdistaa, sieltä pääsee myös ylöspäin. Torilta näkyy rinteellä oleva erakkomaja Ermita (auki kerran vuodessa). Sinne on merkitty polku. Ermitan paikkeilta taas alkaa useita eri pituisia viitoitettuja reittejä pitkin vuoren rinteitä. Niihin saa kartan turisti-infosta.

Reippaasti vain portaita ylös.

Vuorenrinne jo vetää puoleensa.

Ermita toimii oivana maamerkkinä suunnistettaessa rinteelle.

Ylhäältä voikin sitten katsoa maisemaa jo etäältä ja yleensä aivan yksin. En oikein ymmärrä, ettei vuorenrinteelle yleensä ole monikaan menossa, niin harvoin siellä on ollut vastaantulijoita. Kiva meille suomalaisille, ei tarvitse sanoa hola kellekään.

Vielä vähemmän näkyy kulkijoita, kun lähtee Ermitalta seuraamaan polkuja. Nämä kuvat ovat polulta, joka kulkee rinnettä rannan suuntaisesti nousematta paljonkaan ylöspäin. Näissä maisemissa kahvittelu omin eväin on luksusta.

Rinteiden polut ovat melko kivisiä, mutta reitit on kyllä merkitty.

Mijasin turisti-info järjestää näille reiteille myös opastettuja retkiä. Ajankohtaiset lisätiedot saa sieltä, ja sinne voi myös ilmoittautua retkille.

Helppo keino tutustua rinteisiin on myös liittyä Aurinkorannikon seurakunnan lähivuorten vaeltajien ryhmään tiistaisin. Retkien tiedot löytyvät Aurinkorannikon seurakunnan nettisivuilta tai Fuengirolan seurakuntakodilta. Retket tehdään täysin omalla kustannuksella ja omalla vastuulla.

Seurakunnan lähivuorten vaeltajat eivät jätä ketään yksin vaeltamaan, mutta toisenlaisen kokemuksen sain juuri tänä aamuna. Hakeuduin  Suomelan porukan lähtöpaikalle jokasunnuntaiselle Mijas-kävelylle Pacosista Mijasiin, niin kuin joskus ennenkin. Urheilutrikoissa ja merkkilenkkareissa venyttelevät nuoret katsoivat mummia ja sauvoja, ja kysyin, olenko ollenkaan oikeassa paikassa Mijasiin lähdössä. Kuulemma olin. No enpä ollut. Mummi jäi matkasta ensimmäisellä sadalla metrillä, ja sen koommin ei porukkaa edes näkynyt. Vaelsin yksin. Epävarmana reitistä, pelkäsin eksyväni ja katselin lähestyvää sadetta. Luulin ladanneeni Wikilocista reitin kännykkääni, mutta en onnistunut saamaan sitä käyttöön. Laitoin Sportstrackerin päälle, niin sain kartan ja sijaintitiedot. Suunnistin, soittelin puolen tunnin välein Juhalle ja lähetin paikallistamistunnisteita siltä varalta, että minua joudutaan jostain etsimään.

Lopuksi kaikki hyvin. Kaksi tuntia ja kaksikymmentä minuuttia myöhemmin olin perillä.

Sportstrackerin kartta reitin loppuosasta. Suunnilleen tästä risteyksestä alkaen.

Ja kun ihan yksin kävelin, oli aikaa ottaa lisää kuvia kaikesta kauniista reitillä.

Kauniita ei-turistisia retkiä kaikille!

Reitin voi kulkea Fuengirolan Los Pacosista ylös Mijasiin  suunnilleen näin. Varaa aikaa. Kokemuksesta muistan, että oikein tuulisella säällä kulkeminen ei ole oikein kivaa, rinne on melko avoin kuljettava.

Pizarra

Etsitkö leppoisaa retkeilyä vuoren rinteillä kauniista näköaloista nauttien?  Tässä yksi lempireiteistämme: Pizarra on pieni nätti valkoinen kylä noin kolmenkymmenen kilometrin päässä Malagasta. Meitä se on houkutellut toistaiseksi vain rinteilleen, emmekä ole (vielä) pysähtyneet kylään. Pizarraan pääsee myös junalla Malagasta.

Pizarran yläpuolella korkealla vuoren rinteellä näkyy kaukaa jo kylään El Santo eli pyhimyspatsas ”El Sacred Corazon de Jesus”. Sinne on kiva ja helppo kävelyreitti, jolle pääsee parhaiten parkkeeraamalla auton jalkapallokentän lähelle (hyvä viitoitus kaupungin läpi) ja aloittamalla reitin kävelemällä Raja Anchan virkistysalueen läpi rinteeseen.

Reitti ei ole pitkä, reilut kolme  kilometriä ylös, mutta meiltä kuluu ylös menoon helposti pari tuntia leppoisasti edeten. Polku nousee loivasti  koko ajan,  ja  pysähtelemme jatkuvasti katselemaan maisemia. Vaikeita kohtia siellä ei ole, mutta kaikissa reittikuvauksissa olen nähnyt nämä ainoat portaat kallion läpi reitin alkupäässä.

Reitin alku on rauhallista metsäpolkua.

Loppupäässä mennään avoimemmalla rinteellä.

Tuolla rinteellä se kapea polku kulkee.

Reitin alkupuolella on myös yksi lempipaikoistani. Poikkean aina polulta syrjään houkuttelevalle pikku nyppylälle, josta on hienot näkymät kauas. Nyppylällä seisoessa voi nauttia vilpoisasta tuulenvireestä, katsella joka suuntaan ja ihan vain kuunnella hiljaisuutta. Se on täydellinen hetki kesken matkaa ja näyttää dramaattisemmalta ja vaarallisemmalta mitä ollenkaan on. Oma aikuinen poika reagoi kuvaan oitis: ”Äiti, ei sun joka paikkaan tarvitse mennä!”

Otin samalla muutaman kuvan. Tuolla se Santo odottaa.

Ja kameralla pääsee aika lähelle jo täältäkin.

Korkeita paikkoja kammoava Juha istahtaa aina tähän odottamaan ja ”ottamaan kuvia rohkeasta vaimostaan”. No, täytyyhän jonkun uhrautua ja jättää parhaatkin kokemukset väliin.

Perillä sitten dokumentoidaan, kuka on missäkin.

Ja katsellaan upeita näkymiä Pizarraan.

Ja ympäröivälle maaseudulle ja vuorille.

Huipulla on alue, jossa on pöytiä, mutta käydessämme täällä marraskuussa ja maaliskuussa, ei paikassa ole ollut mitään palveluja. Ei vessaa, ei vettä, ei kahvilaa. Onneksi Juha aina kantaa riittävästi eväitä. Kunnon kahvitauko onkin tässä kohtaa paikallaan ja nautinto.

Eikä se alaspäin meno ole paljonkaan nopeampaa. Pysähdymme taas joka mutkaan ihan vain katselemaan, tuntemaan sen tuulen vireen ja kuuntelemaan hiljaisuutta ja lintuja.

Paikasta voi laskeutua myös toista reittiä (katso Wikilocista vaihtoehdot), mutta olen arvosteluista lukenut, että varsinkaan kylän pohjoispuolelta kiertävät eivät ole maisemiltaan tai poluiltaan yhtä kivoja, joten olemme tulleet aina samaa reittiä takaisin.

Mummi Caminito del Reyllä

Caminito del Reytä kuvaavat tekstit alkavat aina siitä, että se on maailman vaarallisin vaellusreitti. Moni on sillä kuollut, kun jalka on lipsahtanut kapeilla ja sortuneilla, kallioon kiinnitetyillä poluntapaisilla ja uskalikko pudonnut rotkojen syvyyksiin,

Ja höpö höpö. Tuo on ollutta ja mennyttä. Nykyisin reitti on turvallisesti kallioon pultattu hyllymäinen rakennelma, jonne voi aivan turvallisesti mennä. Selfie-tikkuja, kamerajalustoja, lastenrattaita ja alle kahdeksanvuotiaita lapsia sinne ei kuitenkaan päästetä, eikä reitti ole esteetön, muutamat portaat pitää pystyä suorittamaan. Siitä on uudelleen rakentamisen jälkeen tullut yksi Andalusian suosituimmista nähtävyyksistä, jonne lippu pitää ostaa hyvissä ajoin etukäteen. Ei kuitenkaan ihan niin hyvissä ajoin kuin aluksi, jolloin matkatoimistot varasivat liput kuukausiksi etukäteen omille ryhmilleen. Nyt varaamiseen pyydetään passin numero. Lippuja on rajallinen määrä, koska hyllyille ei  tietenkään päästetä massoja yhtaikaa.

Tämän tunnelin jälkeen alkaa polku portille, eli reitin alkua voi käydä vilkaisemassa vähän matkaa menemättä itse reitille.

Etukäteislipun lisäksi kannattaa lukea info paikan virallisilta hyviltä nettisivuilta. Ja retken toteutuminen voi myös peruuntua kovin huonolla säällä.

Liput olivat loppu nettisivulta silloinkin, kun mummi tarvitsi lippuja, mutta  Centro Finlandiasta Fuengirolasta sai liput, jossa ei ollut ihan tarkkaa aikaa, jolloin portista pääsi reitille, eli piti vähän jonottaa. Ei ollut pitkä jonotus eikä ongelma mitenkään ja mummi pääsi parin kaverinsa kanssa sujuvasti matkaan. Portilla pidettiin info ja päähän piti laittaa kypärä. Ehkä kallioiden seinämistä voisi putoilla irtokiviä. Tuskin sitä kypärällä ainakaan paikalla risteileviä kotkia vastaan varustauduttiin.

Taata tykkäsi enemmän parkkipaikasta kuin vaellusnäkymistä ja viihtyi Ardalesin päässä olevalla parkkipaikalla sen nelisen tuntia, joka mummilta ja mummin kavereilta meni sisäänpääsyyn, noin seitsemän kilometrin matkaan ja paluuseen parkkipaikalle El Chorrosta bussilla. Ihan kivat maisemat täältäkin.

Olisi ollut kyllä kätevämpää, jos oma paluukyyti olisi viitsinyt ajaa El Chorroon odottamaan, mutta ilmeisesti kuskin saama ohjeistus oli tältä osin epäselvä. Itse reitti on yksisuuntainen, eli sitä pitkin kävellen ei voi palata.

Maisemat olivat niin upeat ja kokemus niin ainutlaatuinen, että jos yli kahdeksanvuotiaista lastenlapsista joku joskus tuonne haluaisi, niin mummi lähtisi tältä istumalta uudestaan. Korkean paikan kammoinen taata saa kyllä jäädä edelleenkin parkkipaikalle. Reitin näkymät alas rotkoon voivat heikompaa huimata, vaikka mitenkään vaarallisen oloista kulkeminen ei ole.

Loput tunnelmat kuvina.

Ihan reitin lopussa oleva kallionseinäportaikko näyttää aika hurjalta. Kokemus ei kuitenkaan portailla ollut ihan niin paha, kuin miltä se kuvassa näyttää. Portaitten kiipeäminen kallion vieressä tuntui paljon turvallisemmalta kuin tästä kuvakulmasta voisi kuvitella.

 

Caminito del Reyn sisäänkäynti on Ardalesin pohjoisesta sisäänkäynnistä. Sinne pääsee ajamalla Malagasta El Chorroon ja jatkamalla sieltä bussilla Ardalesiin. Reitti päättyy El Chorroon, josta taas pääsee junalla takaisin Malagaan.

Ajomatka esim Torremolinosista on noin 70 km, reilun tunnin, ellei pysähdy ottamaan kuvia matkan maisemista.

Yksityiskohdat, kuten lippujen saatavuus, aukiolo ja muut ohjeet löytyvät kattavasti Caminito del Reyn omalta hyvältä nettisivulta. Tällä hetkellä El Chorroon menevästä junasta löytyy tällainen aikataulu, mutta TARKISTA ajankohtaiset tiedot ennen omaa matkaasi. Kaikki muuttuu.


Find us on Facebook