Marbellan luksus tavislenkkariversiona

Kun ensimmäisen kerran menimme Marbellaan, törmäsin matkailusivustoilla tällaisiin luonnehdintoihin:

”Marbella on kansainvälinen ja tyylikäs lomakaupunki. Se on Espanjan Aurinkorannikon hienostunein kaupunki ja luksuskohteena tunnettu kohde, jossa lomakassan saa halutessaan kevenemään hetkessä.  Rikkaat ja kuuluisat ovat jo vuosikymmeniä suunnanneet ylellistä elämäntyyliä henkivään Marbellaan turistien seuratessa esimerkkiä. Eloisa Marbella hurmaa matkailijan – tepasteli tämä sitten Paseo Maritimo -rantabulevardilla tai vanhankaupungin kujilla valkoisiksi rapattujen talojen keskellä. Budjettimatkaajan kannattaa suosiolla suunnata johonkin toiseen Costa del Solin kohteeseen.”

Näillä tiedoilla lähdimme vähän summassakin kävelemään kaupungille, eli niille vanhankaupungin kujille ensin. Totta, valkoisiksi rapattuja taloja, kukkia, viihtyisiä kahviloita ja kaikkea sitä näkyi, mitä oli luvattukin. Marbella on myös mukavan pieni. Turismi on maltillista ja selvästikin siistiä ja vähän elitististä ja vakiasukkaita on vain 130 000. Juha ei lähtenyt shortseissa, kun en antanut. Jospa suomalaiset urheilushortsit eivät olisi olleet tarpeeksi hienostuneet.

Kuten vähän uumoilinkin, matkailupalstoilla luodaan yleensä äärimielikuvia. Olemme ihan tavismatkailijoita, ennemminkin sillä budjettipuolella, mutta vietimme Marbellassa lähes kuukauden ja tallustimme moneen otteeseen paikkoja jopa urheilushortseissa, ja tavislenkkareissa.  Budjettiin auttoi toki ”ilmainen” majoitus. Olimme vaihtaneet kotia kahden marbellalaisen kanssa. He olivat meillä Helsingissä ja me heillä Marbellassa.

Kodissa asuminen antoi meille myös ihanan luksusnäkymän parvekkeelta yli koko Marbellan.

 

”Mikä olisi kivointa, mitä vielä voisi tehdä Marbellassa? ” kysyi meistä jompikumpi viimeisen lomapäivämme aamuna. ”Jos vaikka joku puolimaraton rannalla”, heitti toinen, ja siitä se lähti.

Ei kumminkaan ollut mitään kiirettä yhtään mihinkään. Lähdimme liikkeelle suunnilleen Marbellan bussiaseman paikkeilta, ylempää rinteestä. Bussiasema oli tullut meille hyvinkin tutuksi, olimmehan reissussa ilman autoa. Sieltä lähti kivasti busseja kaikkialle. Malagaan, Torremolinosiin, Fuengirolaan, Ojeniin, Rondaan, Esteponaan. Tapasimme käydä katsomassa aikataulut ja määränpäät edellisenä päivänä ja sitten vain lähteä matkaan lippuluukun kautta. Aurinkorannikolla Malagasta Fuengirolaan on juna tosi kätevä, mutta pitkästä suunnittelusta huolimatta junayhteys Marbellaan odottaa aikaa parempaa.

Vähän alempana poikkesimme rauhassa pieneen puistoon. Suomessa vietettiin hiljaista hetkeä Pariisin terrori-iskujen kauhujen edessä. Me olimme minuutin hiljaa täällä.

Puistosta on mukavat näköalat takaisin rinteille ja vuorille.

Siellä on myös pieni kappeli ja katoliseen tapaan Kristuksen kärsimystietä esittelevät taulut.

 

Mäen rinteessä on moderni kirkko.

Ihan lähellä on Marbellan kauppahalli, jonka alakerroksissa on sopivasti myös parkkitalo, jos olet autolla liikkeellä. Ihan tavallisten ihmisten syötäviä tomaatteja siellä myydään, joskin ehkä vähän enemmän näytti olevan tarjolla myös luomua ja lähiruokaa.

Ja vaikka kuinka olisi menossa rannalle tai ihan Puerto Banukseen asti, vanhan kaupungin pikkukatujen kiertämiseen on aina aikaa. Kukkaruukkukuvistani huomaan, että tavallisten turistikauppojen lisäksi täällä on jonkin verran tavallista enemmän merkkiliikkeitä. Tuossakin kulmassa olen muutaman kerran kuolannut Catiminin lastenvaatteita.

Pikkukadut ovat siis aivan ihania täälläkin.

Varsinainen turistirysä lienee Plaza de Naranjos kahviloineen ja ravintoloineen. Sillä sijaitseva turisti-info ei saa minulta pisteitä ollenkaan. Olen siitä aikanaan kirjoittanut näin:

”Matkailusivulla todetaan myös, että Marbella on helposti haltuun otettavissa jalkaisin. Kaupungin virallinen matkailuinfo oli samoilla linjoilla. Tiskin takana oleva tyyppi vastasi varsin nenäkkäästi, että kyllä hän voi neuvoa, jos tiedän, mihin haluan mennä, mutta sellaiseen yleiseen kysymykseen kuin kysymykseen bussien reittikartasta hän heitti tiskille lähinnä epäystävällisen mulkauksen. Eikä ottanut todesta ollenkaan sellaista tarkennusta, että tarvitsisin tietoa kaupungin sisäisistä linjoista, enkä ollenkaan ollut matkustamassa Marbellasta pois. Jaa – vai olivatko meidän habitus ja asuvalinta sittenkin riittämättömät tähän eliittikaupunkiin? Ainakin jäätiin totaalisesti vailla vastauksia, eikä tule mieleenkään mennä takaisin kysymään. Jälkeen päin olemme itse bussipysäkkejä tarkkailemalla hahmottaneet, millä linjalla mahdollisesti sateen tai väsyn sattuessa voisi päästä paikasta toiseen. On käynyt myös mielessä, että jos bussit ajavat samaa reittiä eri päivinä, siitä voisi tehdä kartan. Istuttaisiin bussissa ja merkittäisiin samalla reitti kartalle. Tehtäisiin palvelus Marbellalle!”

Seuraava etappi reitillemme oli kävellä Alamedan puiston läpi rantakadulle. Puistossa on nättejä penkkejä, komea suihkulähde ja Dalin taidetta.

Aurinkoinen rantakatu on aina viihtyisä. Suunnilleen tämän opastaulun kohdalla on rannalla myös turisti-info, joka saa pisteeni ystävällisestä asiakaspalvelusta.

Tässä kohtaa puolimaratonimme eteni aika mukavasti.

Juuri ennen kuin rantapaseo muuttuu hiekkatieksi, on Cafe Cappuchino. Ihan turistipaikka, turistihinnat, mutta sopiva ja siisti vessaetappi ennen rantatietä, enkä moiti paikan juustotorttuakaan. Turistiravintolaksi sen oivaltaa erityisesti kyltistä, jossa sanotaan, että ruokaa saa milloin vain. Espanjassa ei välttämättä saa, jos ei ole ruoka-aika. Naisten vessan ovessa on Marilynin kuva ja Juha väittää, että taustamusiikki on aivan luokatonta. Ei minusta, jos vessassa yleensä ON taustamusiikkia.

Jos tästä kohdasta siirtyy vielä kaupungin puolelle pois rannasta, voi käyttää hetken näiden näkymien katselemiseen. Vihreää ja kukkaa riittää.

Cafe Cappuccinon nurkalta alkaa sitten Via Verde, jolle Senda Litoral -viitat ohjaavat myös.

Puente Romanos -ravintolan kohdalla on tällainen mereen pistävä laituri, jonne on kiva poiketa. Auringonlaskun uhatessa se näkyy täältä hyvin.

Rantareitilläkin luksus jatkuu.

Tällaisissa näkymissä tallustetaan. Tätä kohtaa Marbellan ja Puerto Banuksen välillä kutsutaan kultaiseksi mailiksi. Tuossa oikealla on alue, jolta niitä luksusasuntoja voi ostaa. Tirkistelyyn tämä reitti ei sovi, aika hyvin ranta-asunnot ovat katselijoilta piilossa aitojen ja istutusten takana, eli sellaista on turha odottaa.

Hiukan ennen Puerto Banusta hiekkatie muuttuu taas laatoitetuksi rantakaduksi.

Jollain matkailusivustolla neuvottiin myös olemaan yrittämättä paikallisiin hienoihin kahviloihin. Ja höpö höpö. Istuttiin ja juotiin kahvit. Maisemat olivat samat meille kuin luksushotellin asukkaille ja kolikoilla maksettiin. Budjettiin olisi kyllä mahtunut pullakin, jos emme olisi uskoneet niitä varoituksia.

Varsinainen öky paikassa näkyy erityisesti satamassa. Jotkut varmaan omistavat nämä veneet ja ne, jotka eivät omista, käyvät ottamassa itsestään kuvia veneiden vieressä ja lähettelevät niitä kavereilleen ja someen. Näin arvelimme. Sataman vieressä on myös katu, jolla oikeasti voi laittaa garderoobinsa ja korunsa uusiksi ja menettää niihin koko omaisuutensa, mutta me olimme vain omalla puolimaraton-lenkillämme, joten mitäpä noista.

Jos ei ole tarvetta mitata itselleen puolimaratonsaavutusta, voi palata myös katamaraanilla takaisin Marbellan satamaan. Me teimme edellisellä kerralla niin. Oli ihan kiva idea. 8,5€ maksoi, ja rannan ja vuorten yhdistelmä mereltä oli vaikuttava.

Satamassa oltiin sitten taas kävelyetäisyydellä Marbellan vanhasta kaupungista.

Mutta me palasimme kävellen. Sitä ennen istahdimme vähän Puerto Banuksen ulkopuolella rantaravintolaan, joka jälleen tarjosi espanjalaisille epätyypilliseen aikaan paellaa kahdelle. Espanjalainen ystävämme ihmetteli, syömmekö myöhäistä lounasta vai aikaista päivällistä, mutta me totesimme vain syövämme paellaa, kun oli nälkä. Aika hiljaista paikassa oli kyllä, joten ehkä turisteja oli kovin vähän tai he olivat oppineet syömään kuten espanjalaiset.

Paluumatkalla aurinko alkoi tulla valaistuksen kannalta mielenkiintoisemmasta suunnasta.

Ja kun ei ollut kiirettä mihinkään, oli mukava leikkiä kameralla.

Enimmäkseen Senegalista kotoisin olevat laukkukauppiaat jaksoivat sinnikkäästi odottaa turisteja, jotka tulisivat vasta oikeaan aikaan päivälliselle.

Ja kun meilläkään ei ollut kiirettä mihinkään, viihdyimme rannalla kameran kanssa.

Auringonlasku oli erikoisen hieno. Oikealla ja vasemmalla loistavat halot.

Alamedan puiston kautta takaisin. Samat Dalit iltavalaistuksessa.

Ja vanhan kaupungin tunnelmavalojen kautta kävely antoi hyvän päätöksen puolimaratonillemme.

Omalta parvekkeelta sitten zoomailin takaisin keskustan iltavaloja.

Tähän pyrittiin! Puolimaraton Marbella – Puerto Banus – Marbella. Jotkut juoksee näitä, me peukutamme jo sille, että jaksamme tuon verran kävellen.

Laitoin karttoihin lähtökohdaksi keskustan bussipysäkin, vaikka itse lähdimme bussiasemalta paljon korkeammalta.

Lähivuorten vaeltajat – upeaa vapaaehtoistyötä Fuengirolassa

Tämän päivän kiitokset lähtevät Otolle ja Jaakolle, jotka ovat jo vuosikausia vieneet tiistaiaamuisin vaeltajia Fuengirolasta lähivuorille. Kohteena ovat useimmiten Mijasin vuorenrinteet, niin tänäänkin.

Ryhmä on helppo tunnistaa Fuengirolan bussiasemalla Mijasin bussin pysäkillä. Suomea puhuvilla retkeläisillä on reput ja useilla sauvat. Parikymmentä minuuttia myöhemmin astumme  ulos bussista Mijasin aukiolla ja lähdemme portaita pitkin rinteiden suuntaan. Etenemme sopivan verkkaisesti ja Jaakko kertoilee samalla paikoista ja esittelee kasveja. Rinteellä sijaitsevalle Ermitalle johtaa kivinen polku ja tänään sieltä avautuva maisema peittyy sumuun, jonka läpi aurinko kuultaa.

Kaivamme esiin ensimmäiset eväät repusta jo tässä ja katselemme hetken maisemaa.

Emme kaikki tunne toisiamme, ja osa on retkellä ensimmäistäkin kertaa, joku vain viikon lomamatkalla ja on kuullut tällaisesta mahdollisuudesta lähteä seurassa rinteille. Siitä huolimatta juttu luistaa heti ja tunnelma on mukava.

Sumu tekee maisemista tänään pehmeitä ja arvoituksellisia. Polku on kivikkoinen, juuri sopiva hitaaseen vaelteluun ja maisemien ihailuun. Kostea sää tuntuu kivalta iholle ja keuhkoille. Eikä ole kumminkaan kylmä. Riisun takin reppuun.

Jos olisin yksin liikkeellä, pysähtyisin tähän pitemmäksi toviksi, katselisin, zoomailisin, näppäilisin ja vain olisin.

Porukka etenee verkkaisesti. Pysähdellään, odotellaan hitaammat, katsellaan maisemia ihan muuten vain ja pidetään pari evästaukoa lisää.

Sumun rakosista näkyy alas Mijasin suuntaan. Mietin, tulisinko yksin takaisin jonain aurinkoisena päivänä.

Reilun kolmen tunnin vaelluksen jälkeen olemme  takaisin Mijasissa odottelemassa bussia alas.

En ollut Oton ja Jaakon mukana ensimmäistä kertaa. Joskus mukana on kymmenkunta vaelluskaveria, mutta oikein sopivalla säällä saattaa retkelle lähteä jopa 40 vaeltajaa. Vauhti sovitetaan aina lähtijöiden mukaan. Tässä porukassa ketään ei jätetä yksin. Toinen vetäjä kulkee edellä, toinen tulee viimeisenä, joten letka voi venyä ihan tarpeen mukaan.

Retki on aina omalla vastuulla ja omalla kustannuksella. Retket tehdään paikkoihin, jonne pääsee julkisilla liikennevälineillä. Matkakulunsa jokainen maksaa itse, mutta vetäjät toimivat vapaaehtoisina, eikä opastus maksa mitään.  Mukaan otetaan omat eväät, ja joskus voidaan sopivassa paikassa retken jälkeen pistäytyä yhdessä kahvilla tai lounaalla.

Retkikohteet vaihtelevat. Mijasin vuorenrinteillä kuljetaan usein, mutta niiden lisäksi on käyty esim Pizarrassa, Malagan kasvitieteellisessä puutarhassa, Paloma-puistossa Benalmadenassa ja  Calahondan lankkupoluilla ja rinteillä.

Ensimmänen kerta Mijasin rinteellä oli huikea. Nousimmeko me todellakin ihan omin jaloin tähän maisemaan!

Paloma puistossa Benalmadenassa olemme kävelleet myös omin päin moneen kertaan.

Malagan kasvitieteelliseen puutarhaan pääsee bussilla Maria Zembranon asemalta.

Fuengirolasta Marbellaan menevillä busseilla pääsee Cabopinoon. Suosittelen erityisesti auringonlaskun seuraamiseen.

Jos jää bussista pois jo Calahondan kohdalla ja kävelee rantaan, siellä pääsee näille siisteille lankkupoluille.

Calahondan maisemista voi nousta myös ylös vuorille. Kiva mennä porukassa.

Yleensä retket ovat olleet tiistaiaamuisin. Tiedot ja retkikohteet löytyvät Aurinkorannikon suomalaisen seurakunnan nettisivuilta pienryhmästä Pyhiinvaellus.  Huonolla säällä ei lähdetä matkaan, eikä lämpimimpinä kuukausina vaelleta ollenkaan.

 

Mijas – nauti turistirysä ihan toisella tavalla

Jos espanjalaisessa valkoisessa kylässä voit istua torilla kahvilassa tuhannen muun turistin kanssa, jonottaa aasiajelulle ja melkein joutua laukkukauppiaan huijaamaksi, voiko olla mitään syytä mennä koko paikkaan? Mijasin kaunis kylä Fuengirolan yläpuolella vuoren rinteellä on varmaan yksi Espanjan tunnetuimpia valkoisia kyliä. Sinne on helppo mennä bussilla Fuengirolasta, ja sen parkkitalokin vetää ison määrän autoja. Parkkitalo maksaa euron päivältä, ja sen hisseillä pääsee suoraan torille ja turisti-infoon, joten ei ole mitään syytä etsiä parkkipaikkaa mistään muualta. Mijas  täyttää samalla kaikki turistirysän kriteerit turistikauppoineen, aaseineen, kahviloineen ja kukkaruukkuineen. Söpöä ja koristeellista. Kapeita valkoisia kujia portaineen voisi huokaillen kuljeskella tuntikausia, ja muutamankin ruukun olisin voinut pakata mukaan, jos matkatavaroihini olisi mahtunut ja olisin viitsinyt kantaa. Ne kyllä murenevat Suomen talvessa ulkona.

Vaikka koristeet ovat kauniita, asetelma tökkii teennäisyydellään. Oikeaoppinen matkailija karttaa tuollaista aina ja empimättä. Vai kuinka?

Olen monella tapaa eri mieltä. Ihminen viihtyy siinä, mitä itse tekee. Jos ei halua ajella aasilla, ei sitten ajele. Kahvi maistuu aikalailla samalta, oli ympärillä sitten turisteja tai ei. Kukkaruukkunsa voi maalata itsekin. Minä viihdyn, kun saan liikkua ja katsella kivoja maisemia. Tähän Mijas tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia.

Mijasiin ei tarvitse mennä bussilla. Sinne voi vaeltaa pitkin vuoren rinnettä, esimerkiksi Los Pacosista tai Torreblancasta. Ja jos pelkää avoimella rinteellä eksyvänsä, sinne voi vaeltaa porukalla esimerkiksi sunnuntaiaamuisin Suomelasta takuuvarmassa suomalaisseurassa maltillista tahtia. (Tähän palaan tekstin lopussa.)Näin mekin teimme ensimmäisellä kerralla varmuuden vuoksi ja opimme reitin mukavassa seurassa.

Mutta jos siis oikeaoppinen matkailija pelkää tapaavansa muita suomalaisia tai pahimmassa tapauksessa eläkeläisiä, kartta omaan käteen vain.

Ensikosketus luontoon tulee saman tien, kun Los Pacosin talot loppuvat. Tien varrella laiduntaa ihan oikeita lehmiä, lampaita ja hevosia

Ja mitä ylemmäs polku kulkee, sitä useammin tekee mieli kääntyä ja tähdätä kameraa maisemaan.

Yksi retkistämme tapahtui 17.1., joka on Pyhän Antonion päivä. Pyhän Antonion kappeli Mijasin kylän ulkopuolella tarjoaa silloin mielenkiintoisen kokemuksen. Kappelissa järjestetään  messu, jossa siunataan lemmikkejä. Kuulemma mitä vain kilpikonnista kanarialintuihin. Emme kyllä nähneet kirkonmäellä muita kuin koiria. Niistä otettiin perhekuvia ja niiden ympärille keräännyttiin asetelmiin varmaan isotätejä myöten.

Kappelissa pääsee harvoin käymään sisällä, mutta silloin pääsi, ja otin muutaman kuvan kiiltokuvankauniista pyhimyspatsaista kirkon sisällä.

Kirkonmäeltä on hieno näkymä merelle asti.

Kirkonmäeltä kävelee noin vartissa Mijasin keskustaan kahville tai lounaalle, ja sitten voi kävellä takaisin alas toista reittiä tai tulla bussilla Fuengirolan tai Torremolinosin suuntaan..

Pieni varoituksen sana. Nousua on melko paljon, eikä meidän vauhdilla nousta Fuengirolasta Mijasiin alle kahden ja puolen tunnin. Kiitäjät ovat erikseen toki. Aktiivisuusmittarinikin piti ylämäkisaavutustani maininnan arvoisena:

Jos Mijasin torilla alkaa turismi ahdistaa, vähän syrjemmällä on esimerkiksi monta pientä kaunista kirkkoa, joihin voi piipahtaa katsomaan lisää paikallista kulttuuria, jota ei ole erikseen luotu turisteille.

Ja jos valkoisen kylän rakennettu ympäristö vielä ahdistaa, sieltä pääsee myös ylöspäin. Torilta näkyy rinteellä oleva erakkomaja Ermita (auki kerran vuodessa). Sinne on merkitty polku. Ermitan paikkeilta taas alkaa useita eri pituisia viitoitettuja reittejä pitkin vuoren rinteitä. Niihin saa kartan turisti-infosta.

Reippaasti vain portaita ylös.

Vuorenrinne jo vetää puoleensa.

Ermita toimii oivana maamerkkinä suunnistettaessa rinteelle.

Ylhäältä voikin sitten katsoa maisemaa jo etäältä ja yleensä aivan yksin. En oikein ymmärrä, ettei vuorenrinteelle yleensä ole monikaan menossa, niin harvoin siellä on ollut vastaantulijoita. Kiva meille suomalaisille, ei tarvitse sanoa hola kellekään.

Vielä vähemmän näkyy kulkijoita, kun lähtee Ermitalta seuraamaan polkuja. Nämä kuvat ovat polulta, joka kulkee rinnettä rannan suuntaisesti nousematta paljonkaan ylöspäin. Näissä maisemissa kahvittelu omin eväin on luksusta.

Rinteiden polut ovat melko kivisiä, mutta reitit on kyllä merkitty.

Mijasin turisti-info järjestää näille reiteille myös opastettuja retkiä. Ajankohtaiset lisätiedot saa sieltä, ja sinne voi myös ilmoittautua retkille.

Helppo keino tutustua rinteisiin on myös liittyä Aurinkorannikon seurakunnan lähivuorten vaeltajien ryhmään tiistaisin. Retkien tiedot löytyvät Aurinkorannikon seurakunnan nettisivuilta tai Fuengirolan seurakuntakodilta. Retket tehdään täysin omalla kustannuksella ja omalla vastuulla.

Seurakunnan lähivuorten vaeltajat eivät jätä ketään yksin vaeltamaan, mutta toisenlaisen kokemuksen sain juuri tänä aamuna. Hakeuduin  Suomelan porukan lähtöpaikalle jokasunnuntaiselle Mijas-kävelylle Pacosista Mijasiin, niin kuin joskus ennenkin. Urheilutrikoissa ja merkkilenkkareissa venyttelevät nuoret katsoivat mummia ja sauvoja, ja kysyin, olenko ollenkaan oikeassa paikassa Mijasiin lähdössä. Kuulemma olin. No enpä ollut. Mummi jäi matkasta ensimmäisellä sadalla metrillä, ja sen koommin ei porukkaa edes näkynyt. Vaelsin yksin. Epävarmana reitistä, pelkäsin eksyväni ja katselin lähestyvää sadetta. Luulin ladanneeni Wikilocista reitin kännykkääni, mutta en onnistunut saamaan sitä käyttöön. Laitoin Sportstrackerin päälle, niin sain kartan ja sijaintitiedot. Suunnistin, soittelin puolen tunnin välein Juhalle ja lähetin paikallistamistunnisteita siltä varalta, että minua joudutaan jostain etsimään.

Lopuksi kaikki hyvin. Kaksi tuntia ja kaksikymmentä minuuttia myöhemmin olin perillä.

Sportstrackerin kartta reitin loppuosasta. Suunnilleen tästä risteyksestä alkaen.

Ja kun ihan yksin kävelin, oli aikaa ottaa lisää kuvia kaikesta kauniista reitillä.

Kauniita ei-turistisia retkiä kaikille!

Reitin voi kulkea Fuengirolan Los Pacosista ylös Mijasiin  suunnilleen näin. Varaa aikaa. Kokemuksesta muistan, että oikein tuulisella säällä kulkeminen ei ole oikein kivaa, rinne on melko avoin kuljettava.

Pizarra

Etsitkö leppoisaa retkeilyä vuoren rinteillä kauniista näköaloista nauttien?  Tässä yksi lempireiteistämme: Pizarra on pieni nätti valkoinen kylä noin kolmenkymmenen kilometrin päässä Malagasta. Meitä se on houkutellut toistaiseksi vain rinteilleen, emmekä ole (vielä) pysähtyneet kylään. Pizarraan pääsee myös junalla Malagasta.

Pizarran yläpuolella korkealla vuoren rinteellä näkyy kaukaa jo kylään El Santo eli pyhimyspatsas ”El Sacred Corazon de Jesus”. Sinne on kiva ja helppo kävelyreitti, jolle pääsee parhaiten parkkeeraamalla auton jalkapallokentän lähelle (hyvä viitoitus kaupungin läpi) ja aloittamalla reitin kävelemällä Raja Anchan virkistysalueen läpi rinteeseen.

Reitti ei ole pitkä, reilut kolme  kilometriä ylös, mutta meiltä kuluu ylös menoon helposti pari tuntia leppoisasti edeten. Polku nousee loivasti  koko ajan,  ja  pysähtelemme jatkuvasti katselemaan maisemia. Vaikeita kohtia siellä ei ole, mutta kaikissa reittikuvauksissa olen nähnyt nämä ainoat portaat kallion läpi reitin alkupäässä.

Reitin alku on rauhallista metsäpolkua.

Loppupäässä mennään avoimemmalla rinteellä.

Tuolla rinteellä se kapea polku kulkee.

Reitin alkupuolella on myös yksi lempipaikoistani. Poikkean aina polulta syrjään houkuttelevalle pikku nyppylälle, josta on hienot näkymät kauas. Nyppylällä seisoessa voi nauttia vilpoisasta tuulenvireestä, katsella joka suuntaan ja ihan vain kuunnella hiljaisuutta. Se on täydellinen hetki kesken matkaa ja näyttää dramaattisemmalta ja vaarallisemmalta mitä ollenkaan on. Oma aikuinen poika reagoi kuvaan oitis: ”Äiti, ei sun joka paikkaan tarvitse mennä!”

Otin samalla muutaman kuvan. Tuolla se Santo odottaa.

Ja kameralla pääsee aika lähelle jo täältäkin.

Korkeita paikkoja kammoava Juha istahtaa aina tähän odottamaan ja ”ottamaan kuvia rohkeasta vaimostaan”. No, täytyyhän jonkun uhrautua ja jättää parhaatkin kokemukset väliin.

Perillä sitten dokumentoidaan, kuka on missäkin.

Ja katsellaan upeita näkymiä Pizarraan.

Ja ympäröivälle maaseudulle ja vuorille.

Huipulla on alue, jossa on pöytiä, mutta käydessämme täällä marraskuussa ja maaliskuussa, ei paikassa ole ollut mitään palveluja. Ei vessaa, ei vettä, ei kahvilaa. Onneksi Juha aina kantaa riittävästi eväitä. Kunnon kahvitauko onkin tässä kohtaa paikallaan ja nautinto.

Eikä se alaspäin meno ole paljonkaan nopeampaa. Pysähdymme taas joka mutkaan ihan vain katselemaan, tuntemaan sen tuulen vireen ja kuuntelemaan hiljaisuutta ja lintuja.

Paikasta voi laskeutua myös toista reittiä (katso Wikilocista vaihtoehdot), mutta olen arvosteluista lukenut, että varsinkaan kylän pohjoispuolelta kiertävät eivät ole maisemiltaan tai poluiltaan yhtä kivoja, joten olemme tulleet aina samaa reittiä takaisin.


Find us on Facebook